Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 18:36:50
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hoja hasselti  (Przeczytany 8072 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
natita
Gaduła

« : Wrzesień 13, 2007, 21:48:13 »

Hasselti jest jednym z moich najnowszych nabytków. Cool  Już wypuszcza pęd. Zauroczyły mnie te wybarwienia na liściach, ładniejsze w rzeczywistości niż na zdjęciach:

Jakich warunków potrzebuje?

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
rene10x
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2007, 07:03:12 »

ale ma listki fajne

pozdrawiam
natita
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2007, 10:29:56 »

Niniejszym informuję wszystkich - żeby nie było potem zarzutów o zmowę milczenia - że wystawiłam na allegro 2 sadzonki tejże hoi.   Cool Razz

Pod żadnym pseudonimem się nie ukrywam, wszędzie mam taki sam Wink

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2007, 10:33:57 »

Ukorzenione?

Pozdrawiam Smile

natita
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2007, 10:47:06 »

Nie Laughing  W pierwszym poście napisałam, że to mój najnowszy nabytek  Mr. Green  Tak szybko się nie ukorzenia  Wink

rene10x
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2007, 11:27:10 »

juz sa wystawione

pozdrawiam
cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2007, 16:38:39 »

jest latwa w uprawie hoja. w zimie wymaga najnizszej temp 18 stopni. stanowisko - umiarkowanie jasne. podlewac regularnie , nadmiar wody powinien miec dobry odplyw. glownie uprawiana jest jako roslina zwisajaca. moze tez stac ale wtedy wymaga stabilnych podpor. oczekujac na kwiaty trzeba wykazac troche cierpliwosci  - tyle dowiedzialam sie z opisu.

pozdrawiam viola
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 15, 2007, 10:33:18 »

za to ukorzenienie jej jak dla mnie graniczy z cudem - sprowadzałam ją 5 razy i do tej pory nie wiem czy szczepki przychodziły za bardzo wymęczone do ukorzenienia czy roślina tak niesamowicie trudno się korzeni - mi nie udało się ani razu dlatego teraz zdecydowałam się na dużą i posadzoną - i nie żałuję, roślina jest cudna i na pewno będę ją w przyszłości sprzedawać ale tylko jako ukorzenione odkłady - ale najpierw dam jej ze 2 lata na rozrost.

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2007, 13:12:30 »

Cytat: "probeta"
ale najpierw dam jej ze 2 lata na rozrost

Poczekamy  Cool

Pozdrawiam Smile

paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 15, 2007, 19:40:52 »

No ja właśnie ukorzeniam hasselti i powiem wam żeście mnie z deka zmartwiły. Będę zła jak mi się nie uda...

Pozdrawiam
Paulina
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2007, 18:32:06 »

mozesz wstawić wiecej zdjec swojej hoi?
natita
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 17, 2007, 06:47:22 »

Jak zrobię to na pewno wstawię.  Wink

Babopielka
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2008, 14:30:50 »

Z trudem dało mi się ukorzenić hoję hasseltii  i mam ją tu pokazać -chociaż jest jeszcze mała Sad

Pamiętajcie o ogrodach.
Bożena
rene10x
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2008, 14:41:43 »

wszystko da sie zrobic
Bozenko jak to sie mówi ,mala ale jara Smile

pozdrawiam
Babopielka
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 03, 2008, 14:47:29 »

No i wredna do ukorzeniania  Mad już myślałam ,że nic z niej nie będzie  Sad ale w końcu mnie pozytywnie zaskoczyła  Smile Very Happy

Pamiętajcie o ogrodach.
Bożena
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 23, 2008, 20:56:48 »

A powiedzcie mi czy liście tej hoi są miękkie i lekko jakby papierowe i można nimi wyginać na różne strony? Bo wydaje mi się, że dostałam roślinę bez turgoru, chociaż z korzeniami są sadzonki. Wydaje mi się jednak sflaczała jakaś.

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 23, 2008, 21:02:15 »

Powinny być sztywne, młode listki są delikatniejsze Very Happy

Pozdrawiam
Ania
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 23, 2008, 21:16:34 »

Dziękuję Aniu, w takim razie mam sflaczałą Sad Sad  Sad

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 24, 2008, 06:14:21 »

Beata, jeśli sadzonka ma korzenie włóż ją do storczykowego Compo, to podłoże potrafi zdziałać cuda  Cool . Miałam podobną papierową sadzonkę serpens i reanimacja Compo dała rewelacyjne rezultaty-sadzonka szybko odżyła, liście nabrały ciałka i sprężystości  Mr. Green . Najlepszy dodatek do Compo, to południowe okno.

Małżeństwo to ucywilizowana forma niewolnictwa. A.Einstein

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
agar
Gaduła

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 24, 2008, 06:47:59 »

A ja mam zupełnie inne doświadczenia z hasselti. Probeta przygotowała mnie na trudności z ukorzenianiem i byłam na to nastawiona psychicznie, tymczasem bez problemu ukorzeniłam ją w wodzie z węglem. Stosunkowo szybko puściła korzonki. Więcej troski przysporzyła mi potem, bo będąc już w ziemi, na jakiś czas zahamowała wzrost i trochę jakby przyschła. Jednak ostatecznie doszła do siebie. Jeszcze teraz we wrześniu dosadzałam do doniczki kolejną ukorzenioną szczepkę, zagęszczając to, co mi tam rośnie. I przyjęła się całkiem nieźle (już podjęła wzrost). Ale to było przy tych cieplejszych dniach.

Pozdrawiam Agnieszka
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 24, 2008, 13:05:24 »

Mery, zakup Compo do storczyków w moim mieście graniczy z cudem, dlatego zastosowałam już patent na własną mieszankę , w której rosną już inne moje ukorzenione hojki. Wsadziłam spryskałam nakryłam worem i poczekam czy się coś poprawi z tym turgorem , jak nie to znaczyć będzie, że korzenie są martwe i wtedy pójdzie do wody z węglem. Roślina ma sporo tych brodawek na pedzie , z których wyłażą korzonki , więc myślę ,że będzie dobrze SmileSmile. W razie czego jest z czego ją podcinać przy niepowodzeniach.
Agar, cieszę się ,że się udało znaczy to ,że jednak można. W mieszkaniu już cieplej, bo grzeją, dlatego tylko dużo światła załatwię Smile Dzięki Smile

mery
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 24, 2008, 13:20:38 »

Beata ja kupuję Compo na alledrogo  Smile , bo u mnie to nawet porządanego ogrodniczego nie ma Smile .

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 25, 2008, 19:53:04 »

Beata ja kupuję Compo na alledrogo  Smile , bo u mnie to nawet porządanego ogrodniczego nie ma Smile .
Cwaniara Smile

mery
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 25, 2008, 19:59:12 »

Very Happy  Cool
Trzeba sobie jakoś radzić  Mr. Green.
Jest jeden sprawdzony sprzedawca (nik szklo1) , ma sporo sprzętu storczykowego i podłoża, ceny przyzwoite, dużo taniej niż w Orchisklepiku  Smile .

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 25, 2008, 21:02:43 »

A czy Compo nadaje się do Falenopsisów, czy za drobne?.
mery
Gaduła

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 26, 2008, 05:44:00 »

Ja jednego falka prawie zamordowałam przesadzając go do Compo, też mi się wydaje, że za drobne  Confused . Ale...drugiego włożyłam w najgrubsze kawałki  Mad (wybierane z pół godziny z woreczka  Smile ) Compo i jest ok  Smile.

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
mery
Gaduła

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 26, 2008, 06:46:32 »

Zapomniałam zapytać: czy to odmiana kwitła komuś  Mr. Green ? Jest chętna czy raczej nie do kwitnienia  Mad  Confused ?

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 26, 2008, 16:15:37 »

Chyba nikomu Sad .....ale ja osobiście ją dla liści chciałam mieć, bo kwiaty nie bardzo w moim guście  Cool

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #28 : Październik 18, 2008, 07:59:49 »

Ja moją hasselti kupiłam ukorzenioną, przyszła w paczce bardzo podsuszona z korzeniami nie zabezpieczonymi przed wysychaniem ale posadziłam od razu do podłoża i wsadziłam do worka strunowego gdzie miała wysoką wilgotność. Było to jakieś z 3 tygodnie temu. W tej chwili na każdym węźle są powietrzne korzenie i to wcale nie jakieś byle co Sad jak dla mnie, żeby było sobie można tak ot podsuszyć. Ciekawa jestem czy w ziemi też mi tak się podkorzeniła? Już bym ją dawno wyjęła ,żeby ładnie zaprezentować w zwisie ale szkoda mi tych korzeni.
Sami zobaczcie:

23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #29 : Październik 18, 2008, 09:56:25 »

Super  Very Happy , cudne korzonki  Very Happy . Hoyka przepiękna  Very Happy .

Też ją poszukuję ze względu na liście  Smile . Jak dotąd na Allegro wystawia ją tylko znana nam osoba , więc nie chciałabym kupować  Smile , po wszystkich postach niezadowolonych z zakupów.
Ale kusi strasznie  Mad

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
Strony: 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: