|
Monia68
|
 |
« : Wrzesień 13, 2007, 16:57:10 » |
|
Kupiłam dzisiaj kłącza pustelnika. Mogę prosić o radę, jak najlepiej je posadzić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2007, 17:16:35 » |
|
Nie znam takowego. Może chodzi o pustynnika?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2008, 12:27:31 » |
|
Mam pustynnik [igła Kleopatry] już kilka lat. Posadziłam go jesienią na suchym piaszczystym miejscu. Zakwitł jednym kwiatostanem zaraz na wiosnę, w kolejnych latach przybywa mu 1-2 odnóżki. Nie pielęgnuję go specjalnie, czasami podsypię mu nawozu wieloskładnikowego albo kompostu. Wiem, że nie lubi przesadzania i trzeba go odpowiednio posadzić, dość głęboko. Kupując bulwę warto spytać ogrodnika, którą stroną sadzi się do dołu, bo bulwa ma ciekawy kształt i trochę trudno zorientować się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2008, 17:32:52 » |
|
Moje pustynniki wyszły, zobaczymy, jak zakwitną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
halszka31
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2008, 19:57:45 » |
|
W tamtym roku jesienią, przesadzałam pustynniki na nowe miejsce. Zrobiłam to wg wszelkich reguł tzn :drenaż, kopczyk, piasek itp. Dzisiaj usilnie próbowałam go znależć na nowym miejscu - i nic. Czy Wam już wyszły z ziemi? Będę wdzięczna za odpowiedż. Jak się przenosi ogród to ciągle się czegoś szuka... 
|
|
|
|
|
|
halszka
|
|
|
Ingrid
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2008, 21:42:21 » |
|
Moje też juz wyszły - prawie 10 cm nad ziemią - zapomniałam na zimę zabezpieczyć przed opadami ale jakos przeżyły
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ingrid
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2008, 20:20:59 » |
|
Mój pustynnik też już wyszedł z ziemi i znowu wypuścił jeden kawałek więcej. Na zimę niczym go nie przykrywałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2008, 09:25:41 » |
|
Ja tam specjanie nie dbam,jedynie jest posadzony na słonecznym stanowisku.Niestety jednego roku wymarzł bo, byla bezśnieżna zima ale porozsiewał sie i mam z nasion.Na kwiaty musiałm czekać 3 lata.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2008, 05:26:40 » |
|
Wczoraj zauważyłam , że pustynnikowi żółkną koniuszki liści. Podobno jest wytrzymały na suszę, więc dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 30, 2008, 21:17:28 » |
|
Nie podlewałam w ogóle. Żółknięcie minimalnie postępuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 05, 2008, 17:03:01 » |
|
Pustynnik na naszym podwórku kwitnie ale końce liści, jak pisano wyżej żółkną. Jaki zatem on pustynnik, najwyżej stepownik.  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 05, 2008, 17:58:46 » |
|
A właśnie, nieoficjalna nazwa pustynnika to lilia stepowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ingrid
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2008, 22:35:44 » |
|
. Jaki zatem on pustynnik,
Pozdrawiam.
Jaki - bardzo ładny  To odmiana Eremurus stenophyllus var. bungei (Pustynnik wąskolistny) dorasta do 1m . Mój pustynnik sie zbuntował - wypuścił kilka nowych rozet ,ale nie zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ingrid
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2008, 14:31:48 » |
|
A jeszcze mówią na pustynnik "igła Kleopatry".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ulla46
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 01, 2009, 15:54:58 » |
|
Tydzień temu dostałam sadzonkę pustynnika wąskolistnego,posadzilam go,a po tygodniu,liście mu uschly.Myślicie, że coś z niego będzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 01, 2009, 21:19:23 » |
|
Ja sadziłam kilkakrotnie i zawsze padały ,więc Ci nic nie doradzę ale teraz chyba nie jest dobra pora na przesadzanie pustynnika  ale może się mylę.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 01, 2009, 21:26:22 » |
|
Tydzień temu dostałam sadzonkę pustynnika wąskolistnego,posadzilam go,a po tygodniu,liście mu uschly.Myślicie, że coś z niego będzie?
Nie wyrzucaj go jeszcze, w przyszłym roku może się pokazać. U mojej mamy na działce rośnie od lat olbrzymi okaz, raczej bez problemu, wymaga tylko okrycia na zimę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|