|
Petra
|
 |
« : Wrzesień 13, 2007, 16:25:32 » |
|
Pochwalę się moimi hoyami. Compactę mam już jakiś roczek, bardzo ładnie zakwitła w tym roku ( nadal kwitnie z małymi przerwami), nie sprawia mi problemów uprawowych, podlewam po całkowitym przeschnięciu podłoża, zimą troszkę o niej zapomniałam i pewnie dlatego zakwitła w tym roku.  Na compactę variegatę bardzo długo polowałam, kupiłam ją niedawno w Monachium będąc na urlopie, ostatnia delikatnie zaniedbana sztuka ale wciąż kwitnąca  No i ostatnia compacta hindu ropes, jeszcze mała sadzonka, choć już troszkę podrosła. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2007, 16:28:40 » |
|
Śliczne kwiatki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamihash
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2007, 16:31:14 » |
|
I bardzo efektownie wygląda ta compacta variegatka kwitnąca!!! 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko  Kamila
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2007, 16:33:15 » |
|
Petro piekne masz hoje
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2007, 16:38:42 » |
|
Cieszę się, że się Wam podobają, hoya compacta ta z pierwszego zdjęcia też wciąż kwitnie ( kwiaty można zobaczyć na samym dole zdjęcia) i nadal wygląda imponująco, wypuściła kilka nowych gałązek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 13, 2007, 19:39:01 » |
|
Piękne! gdybym wiedziała gdzie w Warszawie można kupić te gatunki?na razie szukam,chodzę,jeżdżę,szukam... 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
myszorka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 13, 2007, 21:07:16 » |
|
Petera ty sadystko, spać nie będę mogła w nocy przez te Twoje hoye, dostałam takiej hoyomanii przez was że szok, a posiadam zaledwie dwie carnosse i compacte, a ty takie cuda pokazujesz. ochhhhhh załamać sie można, że nie można tego nigdzie dostać, skąd ty to bierzesz ?
|
|
|
|
|
|
Marzena
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 13, 2007, 21:18:32 » |
|
Compacta jest dośc popularna u Tomaszewskiego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2007, 09:25:09 » |
|
U nas na prowincji Tomaszewskiego sprzedają tylko w biedronce i a wiadomo tam szukają, żeby było coś taniego, a hoye tanie nie są, u nas nie widziałam nigdzie hoy, nawet najmniejszej, najzwyklejszej
|
|
|
|
|
|
Marzena
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2007, 09:45:15 » |
|
Compacta jest dośc popularna u Tomaszewskiego. Tellerko ale czy compacta variegata również, od dłuższego czasu szukam i szukam... Zwykłą compactę mam teraz chcę variegatę 
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2007, 09:47:01 » |
|
Varegiaty nie widziałam. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 14, 2007, 12:53:03 » |
|
a czy może ktoś wie gdzie n.p. wkielcach można zdobyć takie ciekawe hoje? mieszkam 30 km od kielc i chyba to nabliższe dla mnie większe miasto pozdrowionka***bożena
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 14, 2007, 12:54:05 » |
|
Varegiaty nie widziałam No własnie ja też... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2007, 12:40:00 » |
|
Ja mieszkam w Kielcach ale tu tylko zwykłe carnosy i czasami bella się pojawia, o innych można tylko pomarzyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2007, 13:19:46 » |
|
więc gdzie zdobyłaś swoje cudne hoje? pozdrowionka***bożena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 15, 2007, 13:52:13 » |
|
Bożenko... oczywiście tak jak obiecałam wyślę w ponidziałek kilka odnóżek... ale generalnie zdobywa się je w internecie. Sklepy, allegro, ebay .. lub osobiste wyjazdy. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 15, 2007, 15:53:01 » |
|
tellerko jestem chyba trochę zacofana i opóżniona(na forum jestem od niedawna)więc nie miałam pojęcia że tych cudnych roślin nie można kupić w kwiaciarni(tak wogóle to i w necie też jestem od niedawna) tak więc za wszystko ci bardzo dziękuję chętnie też czytam twoje posty bo widzę że masz ogromną wiedzę pozdrowionka***bożena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 15, 2007, 19:33:48 » |
|
Czasem można, ale zazwyczaj te najbardziej popularne... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 18, 2007, 18:21:42 » |
|
Compactę zwykłą na allegro a variegatę kupiłam będąc w Monachium na urlopie, w tym samym sklepie co kilka ładnych lat temu kupiłam malutką bellę i carnosę variegatkę Pochwalę się, moja compacta wciąż kwitnie, właśnie rozwija kolejne pąki, na dodatek zaczyna się bardzo ładnie rozrastać, ma już kilka nowych pędów  hmm... marzy mi się pięknie rozrośnięty okaz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 19, 2007, 07:59:27 » |
|
Śliczna jest! Powiedz Iwonko w jakich warunkach ja trzymasz, słońce, cień? Moja rośnie sobie, ale jakoś tak bardzo powolutku i nie kwitnie  Może dlatego, że ostatnio była cięta i przesadzana, ale podpowiedz może nie robię czegoś dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 19, 2007, 08:28:03 » |
|
Zachodnie okno, podlewam po przeschnięciu podłoża, w zimie była trzymana w chłodnym miejscu i minimalnie podlewana, pewnie to zmusiło ją do kwitnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 19, 2007, 08:30:03 » |
|
Dzięki! Moja ma chyba podobne warunki, ale słoneczko czasem na nią pada. Z tego co widzę chyba jej to nie szkodzi, ale moge miec problem z tym chłodnym miejscem - postaram się cos wykombinować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 21, 2007, 10:02:12 » |
|
Moja compacta: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 21, 2007, 11:04:22 » |
|
to moja compakta - tez nowy nabytek  : mam ja na oknie i nie wiem czy to dobrze ale widze , ze pieknie jej pedy rosna . 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 21, 2007, 18:26:04 » |
|
W jednym z okien na moim osiedlu (głupio się przyznać, ale nabrałam zwyczaju wypatrywania ludziom na oknach kwiatów  ) od dłuższego czasu podglądam i podziwiam niesamowity okaz h.compacty. Wielka, przynajmniej półmetrowej wysokości, poprowadzona do góry, z wieloma pędami, taki gąszcz. Latem kwitła. Coś niesamowitego! Taki egzemplarz pokazowy, od którego tylko się zarazić hojomanią. Potrafiłam tam komuś pod oknem stanąć i podziwiać  . Chciałam jej zrobić zdjęcie, byście i Wy mogły na nią popatrzeć, ale nie wyszło z komórki, przecież nie stanę komuś na wprost okna z aparatem. Szkoda, naprawdę niesamowita. To okno południowo-wschodnie, widocznie wyjątkowo jej pasuje. Obok pięknie kwitła carnosa i stefanotis. Śliczne trio  . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 21, 2007, 19:47:49 » |
|
Ja też lubię patrzeć ludziom po oknach oczywiście pod kątem kwiatków, takie moje małe zboczenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 21, 2007, 20:44:16 » |
|
To takie podglądactwo, za które dostaję burę od towarzyszących mi w danym momencie osób, ale nie mogę się powstrzymać. Dalej niż na parapet nie zerkam  Ale przy okazji powiem, że hoi w zasadzie nie widuję, sporadycznie trafia się carnosa. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 21, 2007, 21:28:53 » |
|
Ufff, jak to miło się dowiedzieć, że nie jest się "samotnym zboczeńcem" 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 23, 2007, 11:54:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 23, 2007, 12:10:10 » |
|
Ja druty wywalam, bo mnie od nich zęby bolą, ale nie będę się upierać, że to naukowe podejście Co do reszty niech się mądrzą Guru, ja się na razie nie mądrzę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|