dukra13
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 12, 2007, 22:26:50 » |
|
Dzięki Kasiu, ale wpadłam/ dosłownie / na inne forum. Teraz to jestem dopiero skołowana Waszymi wypowiedziami. Zalana nie jest , ma wręcz za sucho. Ziemia w miarę świeża do azalii, tak jak pisałam o ph 5 kwaśna. Od przesadzenia praktycznie bardzo mało nawoziłam. Przesolenie z mojej strony nie wchodzi w rachubę. Ja przyjmuję okres 6 tygodni po przesadzeniu, dając nawóz. Myślę ,że każda roślina musi przejść okres przerwy-odpoczynku. Pozwolę jej odpocząć, bo bardzo długo kwitła/ponad rok/. Leciutko ją przesuszę. Jak żółte listki oblecą, mocno ją przytnę. Mam już nową roślinkę od niej. Ładnie rośnie, dałam jej więcej światła.Gardenie mimo swojej wrażliwości mają dużo sił witalnych, zresztą sama to zauważyłaś, że potrafią rosnąć jak szalone. Życzę dobrej nocki Kasiu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2007, 22:59:03 » |
|
Monia, nawóz w płynie do azalii kupiłam w Praktikerze /pisałam już gdzieś o tym/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2007, 14:02:35 » |
|
moniq , O.K. Czekamy cierpliwie (wiem, że masz coś innego na głowie  ). A teraz moja gardenia. Przeczytałam kolejny raz wątek od początku, swoją drogą zapomniałam, jakie kiedyś Forum miało kłopoty. Moja gardenia: a) nie zrzuca pąków, b) nie żółkną jej liście, c) nie była przesadzona po kupnie (bałam się, bo kwitła, a na forum są dwie szkoły, przesadzać, nie przesadzać), d)nie mogę kupić ziemi do azalii, chyba, że 80 litrów e)najważniejsze, rozwinęła trzy normalne kwiaty, a kolejne to POKURCZE, MAJA DWA CENTYMETRY SREDNICY! (sorry, klawiatura mi nawala i nie wybija dużych polskich znaków) Nic nie żółknie, nic nie brązowieje. Co jej jest? Normalne? Kasiu, a mówiłam, że nie doczeka do zimy. O, wyłazi ze mnie pesymistka 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2007, 14:05:03 » |
|
jasne ze normalne,miałas szczescie i trafiłas na gardenie ktora nie byla zalewana i zle nawozona w kwiaciarni  oby tak dalej.Za jakis czas zacznie gubic pojedyncze listki od dolu,jezeli juz sporo urosnie i bedzie zacieniala dolne partie ale sie nie przejmuj.Ja swoja traktuje jak inne rosliny i sie trzyma 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2007, 14:21:53 » |
|
Poczekaj, czyli: - nie nawozić, bo ma nawozy w ziemi - podlewać przegotowaną wodą - normalne, że rozwijają się maluteńkie kwiatki -stoi na północnym oknie (dobrze? do dyspozycji mam jeszcze południowe i zachodnie, ostre słońce przez 6-8 godzin) -teraz ją przesadzić, jak coś się z nią zaczyna złego dziać ( według mnie) -czy to zakwaszanie sokiem z cytryny to dobry pomysł? Na forum nie ma odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2007, 14:27:18 » |
|
woda przegotowana ale jezeli masz bardzo twarda to niewiele to da.Ja bym moczyła w wodzie kwasny tofr i taka woda podlewała-taka mam w akwarium w ktorej jest wkład torfowy i korzenie. Nie przesadzaj,poczekaj az całkowicie przerosnie ziemie (o ile juz to sie nie stało jezeli wytwarza małe kwiaty) Ja bym ja raz na jakis czas podlała nawozem do azalii jezeli te kwiatki sa małe. Północne okno jest ok ale bedzie tam bardzo mało kwitło,zachodnie lepsze ale nie na parapecie ale za firanka,rozproszone co do cytryny-probowałam,nie zauwazyłam negatywnego wpływu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2007, 14:31:37 » |
|
A pozytywny? Ten sok z cytryny. Działa? Na prawdę nie potrzebny mi 80-litrowy worek ziemi do azalii, bo nie mam ani jednej azalii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2007, 14:35:18 » |
|
poszukaj w necie,powinni sprzedawac małe worki na sztuki,ja kupuje 5 litrowe  musza gdzies byc,albo kwasny torf wymieszany z odrobina zwyklej ziemi lub ełoknem kokosowym sadze ze cos tam swoje działa,zakwasza, neutralizuje odczyn zasadowy,przeciez cytryne uzywa sie do usuwania kamienia z armatury na przykład
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2007, 14:46:07 » |
|
Kasiu, z netem to jest tak. Poszukuję od dwóch lat w realu nasion, albo sadzonek karmnika ościstego. Owszem, w necie są paczki nasion. Kosztują 1,12 za paczkę. Ale koszt przesyłki to 10 zł. I nie chodzi tu o te dziesięć zł. Chodzi o granice zdzierstwa!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2007, 14:56:06 » |
|
no fakt.A moze poprostu zamowic sobie w kwiaciarni lub centrum ogrodniczuym worek dla siebie?Moze sprowadza albo odsypia ci z duzego wora,czasem prywaciarze ida na reke 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2007, 08:19:07 » |
|
A pozytywny? Ten sok z cytryny. Działa? Na prawdę nie potrzebny mi 80-litrowy worek ziemi do azalii, bo nie mam ani jednej azalii  aiszo, w Castorami jak mój M. szukał kwaśnego torfu do swoich wynalazków, to widziałam małe 5 litrowe worki takiej ziemi (bo w innych dużych marketach same po 80l)  A jak nie będzie na hali, to zagadaj obsługę, bo może na magazynie im leży jeszcze.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2007, 10:54:14 » |
|
Dzięki, jutro pojadę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2007, 20:35:47 » |
|
Witam po małej przerwie. Czy ktoś używał ziemi do azalii Kronen-Azalien Erde. Jakiej jakosci jest ta ziemia.Ja do tej pory uzywalam innej firmy, ale nie byłam zachwycona jej jakością. Jeszcze chciałabym powiedzieć, że bardzo dobrze przyjmują się sadzonki azalii, naprawdę nie ma z tym żadnych problemów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 01, 2007, 10:38:11 » |
|
ja uzywam jakiejs innej ziemi do azalii i nie narzekam,i kronen tez powinna byc dobrej jakosci. Moja gardenia od połowy sierpnia stoi na balkonie (bo od tej daty mam dopiero balkon tak to by stała juz od maja  ) i musze powiedziec ze jestem zaskoczona  gardenia zakwitla ponownie ok 2 tygodni temu i kwiaty sa o wiele dluzej swieze niz w domu.W domu po 3 dniach juz zołkły a na balkonie gdzie jest chlodno dwa tygodnie sa dwa kwiaty,w pelni rozwiniete i nadal biale  oczywiscie pieknie pachnace.Mala gardenia z sadzonki wreszcie postanowila rosnac  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia24
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 13, 2007, 21:02:40 » |
|
Cóż.... Chyba zgrzeszyłam, bo kupiłam gardenię nie mając zielonego pojęcia, że jest to bardzo wrazliwa i wymagająca roslinka. Poczytałam już wątki w celu dokształcenia i jestem przerażona  Chyba ją skażę na zagładę... Roslinka jest przesliczna, ma mnóstwo paków i jeden kwiat. Jutro sprawdzę bryłę korzeniową i poszukam ewentualnych niechcianych lokatorów. Spróbuję wytrzasnąć ziemię i nawóz do azalii, będę podlewać póki co przegotowaną wodą - chyba, że znajde sposób na łapanie deszczówki  Zraszac jej chyba teraz nie będę - ze względu na pąki, ale mam pytanko dotyczące postawienia doniczki na kermazycie w celu dodatkowego nawilżania - czy to konieczne? Póki co włożyłam roslinkę do osłonki, w którą ciut wpadła - jakieś 3 - 4 cm. Pomyślałam, żeby do niej wsypać tego kermazytu na wysokość tych kilku centymetrów i na nim postawić doniczkę, tylko, czy powierzchnia parownia nie będzie za mała? Osłonka jest rozszerzana ku górze - jej dno ma podobna szerokosc, co doniczka z rosliną. Kiedy podniesie się na kermazycie, średnica zwiększy się o 2 do 3 centymetrów. Czy to nie za mało? Ewentualnie zaczynam kombinowac, żeby zakupic jakies naczynko płaskie, wysypac tam kermazyt i na nim postawic osłonkę z doniczką w środku - czyli nie samą roslinkę na podstawce. Mam nadzieję, że się nie usmiejecie, ale dopiero zaczynam moją przygodę z roslinkami...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2007, 08:41:05 » |
|
W osłonce keramzyt może być tylko wówczas nie masz kontroli czy doniczka nie ma kontaktu z wodą. Bo wówczas padnie ci z powodu zalania bryły korzeniowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia24
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 14, 2007, 09:02:16 » |
|
Dzieki Zoe  To fakt. Chyba, że wymyslę jak tam jeszcze wsadzić podstawkę - jakąś mini-mini. Mam jeszcze jedno pytanko - czy moge ja profilaktycznie spryskać przeciw wciornastkom? Na wątku dracenowym pisałam o mojej zeżartej dracenie, a widzę że już dzisiaj coś zaczyna przy gardenii latać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2007, 09:20:06 » |
|
Z opryskami na różne gady jest tak, że nie działają na zapas, czy wszelki wypadek. Używa się ich jak już coś jest. Spwdzaj codziennie i jak coś zauważysz to wówczas opryskaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2007, 11:33:54 » |
|
Nie martw sie,poradzisz sobie,tylko nie przelewaj ani nie zasusz a bedzie dobrze  moja obsypała sie pakami znow,ma na kazdej gałazce jeden pąk i jest ogromna  nie nastawiaj sie pesymistycznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia24
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 14, 2007, 16:52:27 » |
|
Wiecie, zauwazyłam jeszcze, że moja gardenia w doniczce, to tak naprawdę trzy gardenie  Jedna z nich kwitnie na biało ( dzisiaj rozwinął sie pąk), druga na żółto, a trzecia jeszcze nie wiem. Zastanawiam się, czy przy zmianie doniczki ( jest juz dosyc przerosnięta - o ile znajdę ziemię do azalii) mam je tak razem zostawic, czy próbowac rozdzielać - choc pewnie nic z tego nie wyjdzie, bo korzenie sa mocno splątane i raczej nie dam rady... Czy tak na dłuższą metę może być? Czy będzie się rozwijać w takim zagęszczeniu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 14, 2007, 18:05:09 » |
|
Masz w doniczce raczej jedną gardenie  ,starsze kwiatki z czasem żółkną,ot cała filozofia.  Gratuluje roślinki,ten ich zapach. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 14, 2007, 18:30:27 » |
|
sa gardenie o białych i kremowych kwiatach a u wszystkich wraz z przekwitaniem kwiaty ciemnieja.Watpie zebys miała 3 rozne odmiany gardenii,chyba ze jakąs nowa wyhodowali 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 14, 2007, 19:23:18 » |
|
Acha,myślałam że są tylko białokwiatkowe. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia24
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 15, 2007, 14:52:40 » |
|
Dobra, śmiejcie się, śmiejcie  A mnie juz się ta gardenia śni po nocach, czy aby własnie nie zaczyna padać ...  Jeszcze jedno techniczne pytanko: co robić z przekwitniętymi kwiatkami - odcinać, same odpadną i pójda do nieba, czy trzeba jeszcze co innego zrobic. Ten żółty albo jest juz stary, albo ktoś w go w sklepie spryskał woda, bo płatki mu brązowieją i zaczyna nieciekawie wyglądać. Wyciąć dziada? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 15, 2007, 17:13:09 » |
|
wycinac nie trzeba,raczej poprostu go zdejmiesz z rosliny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 15, 2007, 17:55:24 » |
|
Moja też ruszyła się dopiero z kwitnieniem jak na balkon ją wyniosłam. Teraz zrobilam glupotę, przesadziłam ją do uniwrsalnej ziemi Dziś naprawię błąd (ech, nadal blondynka ze mnie  ) Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 15, 2007, 17:59:47 » |
|
MOja kwitła tez w domu ale po dwa ,trzy kwiatki,na fotkach nie widac ale wychodzi masa pakow  Mała gardenie mam w domu na parapecie,sama ja ukorzeniałam i zadnych problemow nie sprawia...tylko zal mi na ta duza napasc z nozyczkami bo nie mam dla niej juz miejsca  a musze ja przyciac i to koniecznie,wiosna najpozniej. oj tellerko przesadzaj ja szybko zanim sie zbulwersuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 15, 2007, 18:00:14 » |
|
Ja też na początku myślałam że w doniczce są 2 rośliny, jedna kwitnie na biało a druga na żółto  . Teraz jest na reanimacji ( mój urolp), zapomnieli podlać  . ale żyje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|