Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 23:44:57
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Róże  (Przeczytany 36944 razy)
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 09, 2006, 09:37:19 »

Z przykrością stwierdzam że z powodu braku finansów nie mogę kupić sobie aparatu więc nie zobaczycie zdjęć.
Na razie brakuje mi czasu  nawet się podrapać więc nie mogę wkleić nawet z książek. Jak tylko znajdę czas to powrzucam kilka fotek z encyklopedii.

Przypominam, że teraz należy szczególnie chronić swoje róże. Proszę uważnie się im przyjrzeć. Sprawdźcie czy nie mają szkodników i czy na liściach nie ma plamek albo białego nalotu. Czarne lub brązowe plamki to czarna plamistość prowadzi do zrzucenia liści przez różę. Nalot to mączniak. Obie choroby to grzyb.

W moim regionie dopiero teraz zaczynają kwitnąć. Pierwsze kwiaty przeważnie są niedoskonałe i jakby niedorozwinięte. Nie martwcie się następne będą takie jak powinny być.
 Wink

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 10, 2006, 06:54:33 »

No to odpowiedziałaś na to co przed chwilą napisałam.
Agatko możę masz telefon z kamerą. Pogodzimy się z nie najlepszą jakością zdjęć. A może masz zwykły analogowy. Ja na razie takim właśnie robię zdjęcia.
A co do róż to masz rację mszyca atakuje z całym zapamiętaniem przynajmniej u nas.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 10, 2006, 13:07:33 »

http://www.poulsenroser.dk/default.asp?Sprog=4&usercng=OK
To jest strona firmy Poulsenroser. Olsen jest właścicielem tej firmy. On wymyśla i krzyżuje odmiany. Posiada on nie tylko róże ale i clematisy i wina. Na stronie można zobaczyć setki odmian. Na jego licencji są moje róże.

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 10, 2006, 13:08:27 »

Jeśli uważacie to za reklamę to proszę mi o tym powiedzieć a ja zmienię post. Wink

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 10, 2006, 13:18:52 »

Mam jeszcze kilka takich stron. Ale na nich można kupić więc nie wiem czy nie byłoby to niezgodne z regulaminem forum. Są to strony zagraniczne. To strony najważniejszych hodowców. Niech wyrazi zgodę moderator to wkleję.

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 10, 2006, 13:25:31 »

Niezgodne by było gdybyś sama siebie reklamowała.
Wklej tylko dobrze wybierz. Bo jeśli ktoś już skusiłby się na zakup(w co wątpię) to za jakość obsługi bierzesz odpowiedzialność. I jeszcze jedno jeśli asortyment w dużej mierze się pokrywa, to wybierz tylko najciekawszą stronę.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 10, 2006, 13:30:24 »

www.classicroses.co.uk - bardzo ciekawa stronka.

Wybrałam tą bo jest ciekawie przemyślana. Niestety ze stron producentów nie wybiorę jednej bo każdy ma inne róże ale myślę że te dwie powinny wystarczyć. Jest tam i tak dużo i na razie chyba tyle wystarczy.

Pozdrawiam - Agata
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #37 : Lipiec 06, 2006, 05:11:03 »

Podłączam się tutaj, bo będzie o różach, ale nie na tarasach.

Najpierw chciałbym sprostować, że nie byłem 'producentem róż' a kierownikiem szkółki w której róże rozmnażaliśmy również (około 0,5 ha).

Róże pochodziły z różnych grup. Głównie były to róże herbaciane, ale rozmnażaliśmy też rabatowe i pnące - wszystko zależnie od popytu.
Najwięcej Baccara, Carla, Carina, Mercedes, Mr Lincoln i King Artur.
Nie produkowaliśmy róż piennych ani miniaturek.
Rozmnażaliśmy wszystkie róże tylko przez okulizację. Podkładki (głównie Rosa multiflora) i oczka były kupowane.

Prywatnie (na małą skalę) rozmnażałem róże przez sadzonki półzdrewniałe (miniaturki) i przez sadzonki zdrewniałe długie (inne róże). Nie rozmnażałem róż przez odkłady.

A teraz jakie odmiany się produkuje ?

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #38 : Lipiec 07, 2006, 16:56:40 »

Odmian jest tysiące więc ci nie powiem. My mamy niemieckie, holenderskie i duńskie. W tym roku mamy około 40 odmian  Cool  To jest jednak tylko kropla w morzy tego co jest na rynku.

Pozdrawiam - Agata
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #39 : Lipiec 08, 2006, 04:19:13 »

Gagatku !
Taka lakoniczna odpowiedź ? Albo byłaś zmęczona, albo bez humoru.

Zawsze produkuje się jednych odmian więcej niż innych, bo są bardziej popularne.
Ty też masz chyba swoje ulubione ?!

Bylibyśmy wdzięczni, gdybyś nam coś poleciła a także za 2-3 zdjęcia.
Wszyscy by chętnie je obejrzeli.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #40 : Lipiec 08, 2006, 10:20:04 »

Na zdjęcia musicie poczekać do poniedziałku bo wyjeżdzam. Zeskanuję kilka zdjęć. Jest ich naprawdę dużo i nie mogę powiedzieć jaką mam ulubioną. Ani ja ani moi rodzice nie znamy wszystkich odmian - tu trzeba być chodzącym mózgiem. Jak się czasem jakaś nowa zawieruszy to do tego jak się nazywa dochodzimy metodą prób i błędów.
Ludzie rozmnażający róże w sposób nieprofesjonalny nie operują nazwami lub operują nazwami ale nieprawidłowymi.
 Używanie nieprawidłowej nazwy ma ich ponoć "uchronić" przed licencją( spora kasa).
Jak sobie taką różyczkę zaoczkuję bo mi się podoba to nazwy szukaj wiatru w polu  Confused .

Pozdrawiam - Agata
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #41 : Lipiec 09, 2006, 03:28:04 »

Moją ulubioną różą była Mercedes.
Kwitła wyjątkowo obficie, piękny kolor i bardzo trwała - czy ją się jeszcze uprawia ? W kwiaciarniach jej nie spotykam.

Fajna była też Ludwik XIV - czarna róża a to dość rzadko spotykane.

bez

PS Do poniedziałku jakoś wytrzymam.

Pozdrowienia z Sopotu !
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #42 : Lipiec 09, 2006, 21:43:14 »

Mercedes to stara róża . My jej nie mamy ale się ją produkuje. Wkwiaciarniach jej nie spotkasz bo teraz są specjalne odmiany róż szklarniowych a te rabatowe i inne nie są sprzedawane na kwiat cięty.
Mi się podoba Tivoli - żółta wielkokwiatowa.

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #43 : Lipiec 10, 2006, 14:41:43 »

1 Tivoli
2 Troika
3 Ingrid Bergman
4 Peace
5 Clair Renaissance
6 Muscoza (róża omszona, historyczna)
7 Fresia

123
4567

To są te które są według mnie najciekawsze. Pokazałam takie odmiany które mam (oczywiście to tylko kilka odmian z tego co mam) bo jeśli bym szukała w innych to nie zdecydowałabym się tak szybko (jest ich za dużo).
Osobiście do ogródka wolę wsadzić jakąś miniaturę albo okrywową bo nie muszę długo czekać na kolejne kwitnienia, czego nie można powiedzieć o wielkokwiatowych.

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #44 : Lipiec 10, 2006, 15:21:40 »

Mnie z tego zestawu podoba się Troika.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Lipiec 10, 2006, 15:31:05 »

Ona jest jedną z niewielu róż które są prawie brązowe.

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #46 : Lipiec 10, 2006, 15:35:59 »

Agatko przepraszam narozrabiałam chciałam aby twoje zdjęcia nie były w jednym poziomie bo to źle się ogląda ale popaprałam numerację.
Prośba do ciebie na przyszłość po każdym wklejonym zdjęciu zrób cztery spacje przerwy. Program sam pogrupuje je po cztery i będzie to bardziej czytelnie bo wszystko będzie widać.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #47 : Lipiec 10, 2006, 15:40:52 »

Ale ja patrzyłam na podglądzie to były cztery w linii . Specjalnie je tak ustawiłam. Nie wiem dlaczego zrobiły się w pionie Confused

Pozdrawiam - Agata
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #48 : Lipiec 11, 2006, 03:45:27 »

Dziękuję za zdjęcia.
Jedyną różą mi znaną jest Freesia.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #49 : Lipiec 11, 2006, 08:43:23 »

Ależ nie ma za co. Oczywiście to zdjęcia z netu bo nie mam możliwości wstawienia swoich  Evil or Very Mad  Fresia to wdzięczna odmiana. Ładnie się krzewi , obficie kwitnie. Ma tylko jedną wadę - lubi ją grzybek  Wink

Pozdrawiam - Agata
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #50 : Lipiec 12, 2006, 04:41:27 »

Cytat: "Gagatek"
Oczywiście to zdjęcia z netu bo nie mam możliwości wstawienia swoich

Nie do wiary ! A ja myślałem, że jest akurat odwrotnie tj. że można wstawiać zdjęcia tylko swoje, bo te z netu są prawnie chronione.
Jesteś pewna, że wolno je swobodnie wykorzystywać nie narażając sie na procesy sądowe ?

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #51 : Lipiec 12, 2006, 11:08:00 »

A kto się dowie z zagranicznej strony że to nie moje zdjęcie. Niektóre mają napisy z jakiego źródła pochodzą. Poza tym napisałam że to nie moje zdjęcia , więc się pod nimi nie podpisałam.

Pozdrawiam - Agata
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #52 : Lipiec 13, 2006, 05:32:46 »

Pewnie masz rację.
W USA są prawnicy, którzy tylko z tego żyją ale to nie u nas...

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #53 : Lipiec 13, 2006, 06:45:53 »

Jestem tego pewna że mam rację  Wink

Pozdrawiam - Agata
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #54 : Lipiec 14, 2006, 03:49:04 »

Całe życie się człowiek uczy !

O ile dobrze zrozumiałem, najważniejsze to :
- nie usuwać napisów ze zdjęć (o ile takowe są)
- nie podawać się za autorów zdjęć
a wtedy można korzystać z zasobów sieci bez ograniczeń ?

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #55 : Lipiec 14, 2006, 08:55:26 »

Cytat: "Multiflora"

problemy sa owszem, gdy materiały takie wykorzystuje się do celów komercyjnych, z drugiej strony dojście praw autorskich zdjecia które krąży gdzies po internecie to rzecz arcytrudna, zdjęcia których autor nie życzy sobie wykorzystywania ich bez jego wiedzy sa najczęściej oznaczone czyms w rodzaju znaku wodnego, np. bardzo słabo widocznego znaku logo lub nazwy marki na zdjęciu ...
gdyby ludzie chcieli być az tak ostrożni, myślę że inetrnet stałby głównie tekstem, nie ma powodu do obaw

Pozdrawiam - Agata
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #56 : Lipiec 14, 2006, 13:59:13 »

Zgadzam sie, ze ustalene autora zdjecia krazacego w sieci jest trudne. Niestety kradziez zdjec to rzecz nagminna. Ostatnio popularne staly sie karty platnicze z wlasnym wzorem (zdjeciem dzieci pieskow kwiatuszkow i innych). Pewien bank zorganizowal konkurs na najlepsza karte (czyli tak naprawde najlepsze zdjecie), nagroda bardzo wartosciowa. I co widze? Widzialam mnostwo zdjec autorstwa znanych fotografow, czy mniej znanych ale znanych w sieci, ktorzy z racji swego miejsca zamieszkania - za granica - na pewno nie biora udzialu w konkursie. Czyli sa okradani ze swoich zdjec. Z ciekawosci zarejestrowalam sie do konkursu zeby sprawdzic, czy sa jakies informacje o tym, ze zdjecie ma byc autorstwa osoby bioracej udzial w konkursie. Bylo tylko okienko, w ktorym drobniutkim druczkiem bylo napisane, ze osoba jest autorem zdjecia, ma prawa autorskie do niego - i wystarczylo tylko kliknac "OK".
Smutne ale prawdziwe.

P.S. Wlasnie sie zorientowalam, ze moja ostroznosc a propos podawania nazwy banku byla mocno przesadzona, bo ci ktorzy glosowali na karte chorej dziewczynki, do czego namawial jeden z uzytkownikow forum, doskonale wiedza o co chodzi Smile
agawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #57 : Lipiec 17, 2006, 10:20:26 »

powracajac do tamatu roz;) chcialam zapytac. kiedy lepeij je przesadzac - wiosna, czy na jesieni? (chodzi o zmiane stanowsika, nie zas swiezo zakupione krzaczki)
Pozdrawiam,
Agnieszka
Zoe
Gość
« Odpowiedz #58 : Lipiec 17, 2006, 12:58:33 »

W naszym klimacie najlepszy, najbezpieczniejszy termin to wiosna.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #59 : Lipiec 17, 2006, 13:36:23 »

Wczesna wiosna zdecydowanie. Jesienią bryła korzeniowa może nie mieć wystarczająco dużo czasu na ukorzenienie. Wiosną należy pamiętać o częstym podlewaniu. Jeśli musimy jesienią to należy wykopać roślinę z możliwie największą bryłą. Jesienią przekopujemy jak roślina już straciła wszystkie liście.

Pozdrawiam - Agata
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: