Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #150 : Sierpień 06, 2009, 09:04:31 » |
|
Eee tam na wiosnę... Ruszy wcześniej, jeśli tylko ma juz korzenie.
Ma już korzenie i siedzi sobie w podłożu przygotowanym według przepisu z forum  Maga, dałaś mi iskierkę nadziei  JA swoją gracillis wygoniłam na balkon od północno-zachodniej strony, i puszcza nowe pędy .  Ja się trochę boję wyganiać moje przedszkolaki na balkon. Mogą je jakieś robale zaatakować albo jeszcze co innego... Niech sobie siedzą grzecznie na parapecie 
|
|
|
|
|
|
Zafiołkowana i zahojowana storczykomaniaczka  pozdrawiam, Basia
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #151 : Sierpień 06, 2009, 12:21:35 » |
|
Basiek 7 - ona dynda sobie na poręczy, może robale się tam nie dostaną ?  . Ale obok ,,mamy" do niedawna dyndal sobie maluszek tak ze trzy tygodnie), który zmienił opiekunkę ,  ale mam nadzieję że nie choruje ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #152 : Sierpień 06, 2009, 22:47:43 » |
|
Moje sadzonki acuty, vitelliny i filipinki siedzą "od nowości" na balkonie. Mają się świetnie. Kerrii też tam mieszka, ostatnio tez pomieszkuje lura lei. Basiek, będzie dobrze!  Zobaczysz, jak się już puści to pójdzie szybko. Moja stała i stała, a później oszalała i powypuszczała "nowości" w każdym węźle.
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #153 : Sierpień 07, 2009, 06:04:07 » |
|
Tak się przyglądam gracilis, wypuściła coś na kształt dwóch listków i dalej nic. To już rok.  Może podłoże powinna mieć jednak inne niż pozostałe hoje? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #154 : Sierpień 07, 2009, 06:32:40 » |
|
Moja też długi czas stała w miejscu a teraz wystawiłam na okno południowo-zachodnie i ruszyła z kopyta. Widocznie ona potrzebuje dużo światła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #155 : Sierpień 07, 2009, 06:58:37 » |
|
Może też doniczka być za duża. Zauważyłem, że to jednak prawda, posadzone w zbyt obszerne doniczki hoje wolniej przyrastają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #156 : Sierpień 07, 2009, 07:35:02 » |
|
Elu, moja stała prawie rok zanim łaskawie zaczęła rosnąć. I co najbardziej irytujące, w postaci pędu i kilku lisktów. Teraz dostała przyspieszenia i nie dość, że ładnie przyrasta, to na wszystkie strony. Cierpliwości  Przy okazji możesz sprawdzić czy nie ma za dużej doniczki - moja stała sobie w malusiej o średnicy 5 - 6 cm.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #157 : Sierpień 07, 2009, 08:30:14 » |
|
I koniecznie przemyśl kwestię miejsca, bo może tak być, że obecne jej nie odpowiada. Ja ze swoją tak właśnie miałam. Stała jak zaklęta, dopóki jej nie przestawiłam.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #158 : Sierpień 07, 2009, 08:48:52 » |
|
Gracilis nie jest wybredna wzgledem podłoża. Moja siedzi w zwykłej kaktusiance z perlitem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #159 : Sierpień 07, 2009, 10:16:44 » |
|
Basiek 7 - ona dynda sobie na poręczy, może robale się tam nie dostaną ?  . Ale obok ,,mamy" do niedawna dyndal sobie maluszek tak ze trzy tygodnie), który zmienił opiekunkę ,  ale mam nadzieję że nie choruje ?  Miejmy nadzieję, że się nie dostaną paskudy  Może ja też swoje wyprowadzę na balkon... Post dołączony: Sierpień 07, 2009, 10:20:56
Maga, tylko kto mi pożyczy cierpliwości, dopóki się nie puści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #160 : Sierpień 07, 2009, 13:27:20 » |
|
Nikt Ci nie pożyczy, kochana. Pomęcz się, jako i ja się męczyłam. Na pociechę Ci powiem, że mam hojkę, która kołkowała jeszcze dłużej (znacznie). aAle wytrwalam, warto było! Trzymajcie się dzielnie, cierpliwości!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #161 : Sierpień 07, 2009, 13:35:51 » |
|
Maga, dzięki  trzymaj kciuki za mnie, ale przede wszystkim za kwiatki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #162 : Sierpień 07, 2009, 13:55:36 » |
|
się robi! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #163 : Sierpień 07, 2009, 14:08:18 » |
|
Nie taki diabeł straszny  , do wszystkiego idzie się przyzwyczaić  . Potem za to radocha jak się patrzy 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #164 : Sierpień 07, 2009, 14:20:20 » |
|
Wiesz co, Basiek? Pocykaj zdjęcia swoich roślinek i co jakiś czas popatrz na same roślinki i na zdjęcia. Dopiero widzisz jak się rozrosły od ostatniej fotki. Bardzo motywujące - polecam niecierpliwiym. Warto czekać! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #167 : Sierpień 10, 2009, 11:42:55 » |
|
Wiesz co, Basiek? Pocykaj zdjęcia swoich roślinek i co jakiś czas popatrz na same roślinki i na zdjęcia. Dopiero widzisz jak się rozrosły od ostatniej fotki. Bardzo motywujące - polecam niecierpliwiym. Warto czekać!  Maga, dobry pomysł. Zdjęcia po wsadzeniu do doniczki już mam.... B :-)Basiek - jak chcesz aby Ci się puściła - to nie pilnuj jej Taaaak Teraz przestanę jej pilnować... A za jakiś czas cyknę fotkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #169 : Sierpień 22, 2009, 10:28:19 » |
|
Piękny kwiat, kiedy ja na swojej doczekam takich śliczności 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #170 : Sierpień 22, 2009, 10:44:07 » |
|
Śliczności - zazdraszczam! Ja moją wychwalam pod niebiosa za to, że w ogóle chce rosnąć. 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #171 : Sierpień 22, 2009, 10:48:47 » |
|
No co ty, ona jakoś dopiero tej porze roku zaczyna u mnie rosnąć nie wiem z czego to wynika i kwiatki też teraz sie pojawiły. Inne już kończą kwitnienie to może uda mi sie poczuć właśnie ja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #172 : Sierpień 22, 2009, 16:21:23 » |
|
Ja przeżyłam dwa tygodnie niepokoju  . Mojej gracylis po przyjściu w paczce do mnie i posadzeniu w doniczce zaczęły żółknąć i poadać liście ---byłam załamana. Na szczęście w doniczce było chyba z 6 lub 7 gałązek i tylko dwie padły. Od jednej żółknącej zdążyłam odciąć dwa węzły i posadzić w wylęgarni jako zapas  . Po mocnym strachu w końcu chyba mogę odetchnąć. Widać ,że reszta żyje i ma się coraz lepiej . A w wylęgarni też liściorki trzymają się pięknie więc będę miała dwie gracyliski - od przybytku głowa nie boli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #173 : Sierpień 22, 2009, 16:25:03 » |
|
Jak kilka lat temu kupowałem swoją to pamiętam, że na początku były też takie sensacje więc szybko pobiegłem do sklepu i wziąłem drugą dla świętego spokoju tym bardziej że cena była atrakcyjna. Obie po jakimś czasie przestały grymasić i wzięli się za siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|