Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 23:34:29
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Żonkile  (Przeczytany 2522 razy)
Maggie
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 13, 2006, 18:48:22 »

Witam serdecznie i prosze o udzielenie mi informacji. Mianowicie, co powinnam zrobić z przekwitłymi żonkilami? Czy jest możliwość , zaby zakwitły keszcze raz w tym samym sezonie? Embarassed
Jestem laikiem w tej dziedzinie i może to pytanie nie jest najlepsze, ale bardzo kocham te roślinki i chciałabym się nimi cieszyć jak najdłużej.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Wesołego Alleluja;)

Maggie
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2006, 19:31:59 »

chyba juz nie zakwitna, moze sa zreszta jakies sposoby. powinnas rosliny pozostawic w gruncie aby "podjadly". w momencie gdy liscie zaczna obumierac mozesz odczekac jeszcze 2 tygodnie a pozniej wyciagnac z gruntu cebulki. przechowac je w suchym i chlodnym miejscu lub pozostawic w gruncie ale pod warunkiem, ze w suchym miejscu
Maggie
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 19:59:18 »

dziękuję serdecznie
Jeszcze chciałabym się upewnić, czy jak żonkile przekwitną, to czy powinnam usunąć kwiaty czy pozostawić je samym sobie i poczekać aż liście zaczną żółknąć.
    [/list][/i]

Maggie
    Anonymous
    Gość
    « Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 20:44:29 »

wlasnie tak, po okresie kwitnienia zonkile powinny nabrac sil i "przytyc" przed nastepnym sezonem, wtedy tez produkouja nowe cebulki
    Maggie
    Nowicjusz
    *

;)
    « Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2006, 20:49:17 »

bardzo dziękuję
    Z przyjemnością tu zaglądam;)
    Wszystkiego dobrego

Maggie
    MAtylda Awedyk
    Nowicjusz
    *

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2007, 22:16:22 »

Cytat: "Gość"
    wlasnie tak, po okresie kwitnienia zonkile powinny nabrac sil i "przytyc" przed nastepnym sezonem, wtedy tez produkouja nowe cebulki

przepraszam, ale jestem tu nowa i nie rozumiem: to w koncu usuwac te kwiaty, czy nie?
    Zoe
    Gość
    « Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2007, 22:57:48 »

Meggi pod nazwą kwiaty miała na myśli całe rośliny. A te trzeba utrzymać jak najdłużej zielone bo roślina w tym czasie odrabia straty po okresie kwitnienie i karmi cebulę by przygotować zapasy na przyszłoroczne kwitnienie. Wykopujemy lub nie (można 2-3 lata nie wykopywać). Po tym okrsie wykopanie i posortowanie cebul staje się koniecznością.
    matawe
    Nowicjusz
    *

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2007, 19:18:17 »

Bardzo dziekuje za dobre rady. Od razu czuc, ze sie ma do czynienienia z fachowcem Smile
    igulka2
    Aktywny
    **

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2007, 23:18:11 »

Ja natomiast, po przekwitnięciu żonkili, tulipanów czy narcyzów nisko przycinam sekatorem łodygę, żeby nie zawiązywały się nasiona. Zostawiam natomiast liście.
    Zresztą generalnie we wszystkich kwiatach staram się na bieżąco usuwać te,które przekwitły.

Pozdrawiam IGA:)
    matawe
    Nowicjusz
    *

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2007, 21:48:23 »

Bardzo dziekuje za wszystkie rady. To jest moj pierwszy sezon ogrodowy w zyciu, wiec jesli teraz cos sknoce, to pewnie w przyszlym roku bede madrzejsza. A jak bedzie problem, to juz wiem gdzie uderzyc Smile))
    Izabelas
    Nowicjusz
    *

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2007, 13:49:37 »

Witam,
    CZy mozna pozyskac nasiona z zakili, bo przeciez cebule sie sieje? Tu gdzie mieszkam, mnostwo dzikich zakili wlasnie przekwitlo i nikt nie obcinal kwiatow.

Pozdrawiam, Izabela S
    Ela G.
    Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 20, 2007, 15:56:13 »

Do tej pory tego nikt znajomy nie próbował- wszak są dostępne w sprzedaży- nie trzeba długo czekać na zakwitnięcie...
    Może ktoś próbował z forumków to może odpowie...
    Ach- teraz doczytałam - z dzikich - no nie wiem... Embarassed
    Zoe
    Gość
    « Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2007, 14:48:34 »

Izo można. Musisz poczekać aż nasionka dojrzeją. Najlepszy moment zbioru jest wówczas gdy owocki zaczną pękać.

Niemniej na kwiat będziesz musiała poczekać minimum 2 lata. Czyli dopiero w 3 roku od posiania masz kwiaty.

Czy ty piszesz bez polskiej klawiatury?
    Izabelas
    Nowicjusz
    *

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2007, 18:03:47 »

tak, pisze bez polskich znakow, bo na razie mieszkam na Wyspach, ale zbieramy sie do domu i troche roslin stad chcialabym zabrac.
    Czy te owoce sie suszy w calosci, czy wyciaga nasionka pierw?
    Dzieki za potwierdzenie moich podejrzen. Chce miec mnostwo zakili to moge poczekac te 3 lata;-)
    Iza
    Zoe
    Gość
    « Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2007, 18:24:16 »

Owocki muszą dojrzeć na roślinie. Na wyspach kwitną wcześniej więc nie wiem w jakiej są fazie. Jeśli zerwiesz je wcześniej nasiona będą niedojrzałe i nigdy nie wzejdą.
    Strony: 1   Do góry
      Drukuj  

Skocz do: