Maggie
Nowicjusz
|
 |
« : Kwiecień 13, 2006, 18:48:22 » |
|
Witam serdecznie i prosze o udzielenie mi informacji. Mianowicie, co powinnam zrobić z przekwitłymi żonkilami? Czy jest możliwość , zaby zakwitły keszcze raz w tym samym sezonie? Jestem laikiem w tej dziedzinie i może to pytanie nie jest najlepsze, ale bardzo kocham te roślinki i chciałabym się nimi cieszyć jak najdłużej. Z góry dziękuję i pozdrawiam Wesołego Alleluja;)
|
|
|
|
|
|
Maggie
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2006, 19:31:59 » |
|
chyba juz nie zakwitna, moze sa zreszta jakies sposoby. powinnas rosliny pozostawic w gruncie aby "podjadly". w momencie gdy liscie zaczna obumierac mozesz odczekac jeszcze 2 tygodnie a pozniej wyciagnac z gruntu cebulki. przechowac je w suchym i chlodnym miejscu lub pozostawic w gruncie ale pod warunkiem, ze w suchym miejscu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maggie
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 19:59:18 » |
|
dziękuję serdecznie Jeszcze chciałabym się upewnić, czy jak żonkile przekwitną, to czy powinnam usunąć kwiaty czy pozostawić je samym sobie i poczekać aż liście zaczną żółknąć. [/list][/i]
|
|
|
|
|
|
Maggie
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 20:44:29 » |
|
wlasnie tak, po okresie kwitnienia zonkile powinny nabrac sil i "przytyc" przed nastepnym sezonem, wtedy tez produkouja nowe cebulki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maggie
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2006, 20:49:17 » |
|
bardzo dziękuję Z przyjemnością tu zaglądam;) Wszystkiego dobrego
|
|
|
|
|
|
Maggie
|
|
|
MAtylda Awedyk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2007, 22:16:22 » |
|
wlasnie tak, po okresie kwitnienia zonkile powinny nabrac sil i "przytyc" przed nastepnym sezonem, wtedy tez produkouja nowe cebulki przepraszam, ale jestem tu nowa i nie rozumiem: to w koncu usuwac te kwiaty, czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2007, 22:57:48 » |
|
Meggi pod nazwą kwiaty miała na myśli całe rośliny. A te trzeba utrzymać jak najdłużej zielone bo roślina w tym czasie odrabia straty po okresie kwitnienie i karmi cebulę by przygotować zapasy na przyszłoroczne kwitnienie. Wykopujemy lub nie (można 2-3 lata nie wykopywać). Po tym okrsie wykopanie i posortowanie cebul staje się koniecznością.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2007, 19:18:17 » |
|
Bardzo dziekuje za dobre rady. Od razu czuc, ze sie ma do czynienienia z fachowcem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2007, 23:18:11 » |
|
Ja natomiast, po przekwitnięciu żonkili, tulipanów czy narcyzów nisko przycinam sekatorem łodygę, żeby nie zawiązywały się nasiona. Zostawiam natomiast liście. Zresztą generalnie we wszystkich kwiatach staram się na bieżąco usuwać te,które przekwitły.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam IGA:)
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2007, 21:48:23 » |
|
Bardzo dziekuje za wszystkie rady. To jest moj pierwszy sezon ogrodowy w zyciu, wiec jesli teraz cos sknoce, to pewnie w przyszlym roku bede madrzejsza. A jak bedzie problem, to juz wiem gdzie uderzyc  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izabelas
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2007, 13:49:37 » |
|
Witam, CZy mozna pozyskac nasiona z zakili, bo przeciez cebule sie sieje? Tu gdzie mieszkam, mnostwo dzikich zakili wlasnie przekwitlo i nikt nie obcinal kwiatow.
Pozdrawiam, Izabela S
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 20, 2007, 15:56:13 » |
|
Do tej pory tego nikt znajomy nie próbował- wszak są dostępne w sprzedaży- nie trzeba długo czekać na zakwitnięcie... Może ktoś próbował z forumków to może odpowie... Ach- teraz doczytałam - z dzikich - no nie wiem... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2007, 14:48:34 » |
|
Izo można. Musisz poczekać aż nasionka dojrzeją. Najlepszy moment zbioru jest wówczas gdy owocki zaczną pękać.
Niemniej na kwiat będziesz musiała poczekać minimum 2 lata. Czyli dopiero w 3 roku od posiania masz kwiaty.
Czy ty piszesz bez polskiej klawiatury?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izabelas
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2007, 18:03:47 » |
|
tak, pisze bez polskich znakow, bo na razie mieszkam na Wyspach, ale zbieramy sie do domu i troche roslin stad chcialabym zabrac. Czy te owoce sie suszy w calosci, czy wyciaga nasionka pierw? Dzieki za potwierdzenie moich podejrzen. Chce miec mnostwo zakili to moge poczekac te 3 lata;-) Iza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2007, 18:24:16 » |
|
Owocki muszą dojrzeć na roślinie. Na wyspach kwitną wcześniej więc nie wiem w jakiej są fazie. Jeśli zerwiesz je wcześniej nasiona będą niedojrzałe i nigdy nie wzejdą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|