|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 16, 2007, 18:29:02 » |
|
Nevermind, a ja się zwrócę, żebys korzystał z tematu 'jaka to roslina', z takimi pytaniami, ok? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nevermind
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 16, 2007, 19:16:28 » |
|
Nevermind, a ja się zwrócę, żebys korzystał z tematu 'jaka to roslina', z takimi pytaniami, ok? Ok. Szukałem odpowiedniego działu, w podpisie "Rośliny w domu" piszę W tym dziale pytamy również o nazwy kwiatów które posiadamy. Myślałem, że chodziło o cały dział - nie zauważyłem, że jest odrębny temat podklejony. Przepraszam za zamęt, więcej się to nie powtórzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 16, 2007, 19:18:54 » |
|
Wracając do tematu pytania... nie wiem jak dziewczyny... ale moim zdaniem cebulowych kwiatkow z takimi liśćmi może być więcej... jakieś dodatkowe podpowiedzi? Kwitł już? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 16, 2007, 19:30:57 » |
|
to chyba hipeastrum,na zdjeciu chyba jest ped kwiatowy,no i cebulki przybyszowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 17, 2007, 22:28:43 » |
|
Mirosławo ten Twój drugi kwiatek to Dracena godsefiana kiedyś miałam dwie takie, długo myślałem jak się to nazywało i doszłam do tego.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 17, 2007, 22:55:10 » |
|
Aniu, jesteś wielka ! Wysępiłam szczepkę od Mirki  i męczyło mnie strasznie co to jest . A teraz wiem, że musiałam to widzieć na stronie Zabrza jak grzebałam w dracenach 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
miroslawa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 18, 2007, 16:13:08 » |
|
Dziękuję Ci Aniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 19, 2007, 21:40:19 » |
|
polycjas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 20, 2007, 11:29:05 » |
|
Ja też nie wiem gdzie jest taki temat ..Jaka to roślina a więc proszę tu o rozpoznanie mojego kwiatka 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 20, 2007, 19:09:11 » |
|
Ta roślina to campelia zanonia.Pozdrawiam Lidka 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 20, 2007, 22:40:24 » |
|
 Dardzo ci dziękuje 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 21, 2007, 15:48:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 21, 2007, 20:28:57 » |
|
Moim zdaniem to Hoya carnosa, ale niech jeszcze ktoś potwierdzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigula
Aktywny

Najpiękniejsze gwiazdy są w Piasecznie. strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 22, 2007, 15:04:09 » |
|
Niech mi ktoś pomoże. Mam tę roślinkę w domu (zdjęcia w wątku z moimi domowymi) i mniejszą na klatce schodowej. Jakaś cholera (czytaj: życzliwy sąsiad) podlewała dodatkowo i zalała tego kwiatuszka (listki miękkie i lekko klapnięte, ziemia mokra jak błoto). Dziś go przesadziłam do nowej ziemi (nie podlałam) i mam nadzieję, że dojdzie do siebie. No i nakleiłam na doniczce kartkę: NIE PODLEWAĆ!!! (może ktoś zrozumie).  Moje pytanie, co to jest? Przypuszczam, że może jakaś hoja (bo tak wygląda, ale nigdy u mnie nie kwitła). Zrobiłam 2 zdjęcia liści (z lampą błyskową i bez). Czyżby to to samo, co sąsiadka wyżej przedstawiła (podobne liście)?  
|
|
|
|
|
|
Witam serdecznie, Marta 
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 22, 2007, 19:48:07 » |
|
Tak to hoja. Carnosa. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 23, 2007, 17:53:37 » |
|
witam. Mam w domu taki oto (załączony na zdjęciu) kwiat doniczkowy i od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuję się dowiedzieć jak się nazywa. Jeśli ktoś wie, to prosze o podanie, bo nie wiem już gdzie szukać. krótki opis: ma długie lancetowate(tak się to chyba określa) i prążkowane (wzdłóż) liście, które jak roślinkę dostałam jakiś rok temu były do około 0,5m wysokości, natomiast każdy dorastający liść był większy od poprzedniego i teraz największe mają około 2m. Co to może być?  11-10-07r .sprostowanie  :ta roślinka nie jest palmą kokosową wbrew podpowiedziom  ..chociaż już sama tak zaczęłam myśleć. Na innym forum dowiedziałam się , że jest to CURCULIGO RECURRATA (kurkuligo,molineria,palm grass) .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 23, 2007, 18:01:47 » |
|
Wygląda mi na palmę, ale za małe zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 23, 2007, 23:16:39 » |
|
Wygląda mi na palmę Mnie też. Cocos nucifera ? Wyrasta od razu z ziemi czy z czegoś ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 24, 2007, 13:41:16 » |
|
rzeczywiście..liście są łudząco podobne do tych z początkowej fazy wzrostu palmy kokosowej, jednak z tego co szukałam po tej wskazówce, to wygląda, że już dawno liście powinny sie były rodzielić tworząc te charakterystyczne dla palmy pióropusze..a u mnie nic absolutnie nawet na to nie wskazuje. Nie mam też u nasady rośliny widocznego kokosa, a przy przesadzaniu też nic takiego podobnego nie zauważyłam. Liście wyrastają jakby bezpośrednio z ziemi(każdy nowy pojawia się od środka). Są jeszcze dwie rzeczy..może istotne.. 1. co jakiś czas pomiedzy liśćmi wyrasta około 10cio centymetrowa łodyżka, lub dwie z...hmm..no właśnie jak to określić..gniazdem nasiennym chyba(w krztałcie kulki średnicy około 5cm , i drobniutkimi żółtymi kwiatkami. 2. Niemal bez przerwy też z ziemi wokoło głównej rośliny wyrastają jej miniaturki, które wycinałam do tej pory przy ziemi, ale ostatnio wyciełam razem z korzeniami i posadziłam oddzielnie
dzieki za zainteresowanie i jakiekolwiek wskazówki (a może nawet odpowiedź, choć nadal zbyt dużo "ale" )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Małgoś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 24, 2007, 13:51:29 » |
|
Witam. Czy mógłby mi ktos pomóc i powiedziec co to za roślinka? Mam ją w domu (nawet dwie), rośnie pięknie ale nie mam pojęcia jak się to cudo zwie... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie. Małgośka
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 24, 2007, 14:48:03 » |
|
To jest Wilczomlecz białounerwiony - Euphorbia leuconeura
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 24, 2007, 18:41:58 » |
|
Lwica79...witaj sąsiadko!!! Miałam już kiedyś taką palmę. Dostałam nasiona i wyhodowałam i też czekałam aż liście będą się rozdwajać...ale taka już jej uroda ale jak zaczęły obsychać końce liści to się wk..i wyrzuciłam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 24, 2007, 19:08:51 » |
|
BarbaraWo -ja również witam  i pozdrawiam, a także dziękuję oczywiście za odpowiedź. To trzecia sugestia że to palma kokosowa, zatem musi tak być  . Bez względu na to jak palemka będzie dalej się rozwijać ,z pióropuszem czy bez, z przyschniętymi listkami czy nie, ze zdrewnianą łodygą czy inaczej pozostanie u mnie do końca swoich dni  , zwłaszcza że wiem już co mam  . Dzięki wszystkim za pomoc w rozwiązaniu zagadki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Małgoś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 25, 2007, 09:28:13 » |
|
Dzięki Wyrak bardzo. Teraz wiem co mam  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie. Małgośka
|
|
|
filar96
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 25, 2007, 11:28:56 » |
|
mam pytanie co to za kwiat  
|
|
|
|
|
|
aturi rządzi
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 25, 2007, 11:32:15 » |
|
Fuksja, ale takie pytania zadaje sie wątku "Co to za roślina" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filar96
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 25, 2007, 11:55:24 » |
|
Rośliny w domu Dział poświęcony roślinom uprawianym w naszych mieszkaniach. W tym dziale pytamy również o nazwy kwiatów które posiadamy.
|
|
|
|
|
|
aturi rządzi
|
|
|
|