|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #180 : Grudzień 30, 2007, 18:17:55 » |
|
W takim razie, jeśli tylko Ariadna się zgodzi zabrać dla mnie listki chirity przy okazji tego dużego wiosennego zakupu listów fiołków to chętnie zakupię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #181 : Grudzień 30, 2007, 18:20:23 » |
|
A gloksynie na sprzedaż to listki czy też sadzonki? Jaka cena?
Małe bulwy - cena od 7-12 zł W takim razie, jeśli tylko Ariadna się zgodzi zabrać dla mnie listki chirity przy okazji tego dużego wiosennego zakupu listów fiołków to chętnie zakupię  Jeżeli nie będą za ciężkie 
|
|
|
|
|
|
 Fiołki to ciężka choroba,tylko czemu nie chce się wyzdrowieć? Mój katalog
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #182 : Grudzień 30, 2007, 18:29:01 » |
|
no to jest nadzieja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
markiza04
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #183 : Grudzień 31, 2007, 17:29:21 » |
|
Кать в двух словах, о чём это Вы?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #184 : Styczeń 08, 2008, 14:22:24 » |
|
Pokazały się w sklepie ogrodniczym bulwki gloksynii. Zostałam "mamusia" pięciu bulwek /na razie/- Kaiser Wilhelm, Blanche de Meru, Mont Blanc, Violacea, Etolle de Fen... Kaisera i Violacea mam z poprzedniego roku- ale kupiłam, bo sama nie wiem, czy po zeszłorocznym chorowaniu bulwki będą teraz zdrowo rosły...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #185 : Styczeń 08, 2008, 14:28:55 » |
|
Ile płaciłaś, jeśli można wiedzieć? (czysta ciekawość) Kiedy będziesz sadzić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #186 : Styczeń 08, 2008, 14:55:48 » |
|
O, to trzeba przypilnować  (sklepu oczywiście)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #187 : Styczeń 08, 2008, 15:10:52 » |
|
Moje "panienki" - bulwki nie są duże- były po 2 zł  - ale kwiaty powinny z nich być normalne  . Oczywiście pilnuję dostaw nadal-dzisiaj układały panie na półkach torebki z nasionami- w poniedziałek pójdę, bo już ma być komplet nasion... Sa również bulwki begonii- ale typowe kolory- od białego, poprzez różowe do czerwonego...zwisające i nie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #188 : Styczeń 08, 2008, 16:46:01 » |
|
To trzeba szykować portfel 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #189 : Styczeń 08, 2008, 17:08:17 » |
|
Jak też się skusiłam na Allegro, czekam na przesyłkę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #190 : Styczeń 08, 2008, 17:31:13 » |
|
Jak się czyta Elę G. to wyraźnie wiosna do niej przyszła  Chociaż ja też ciągle jakieś nowe szczepki wtykam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #191 : Styczeń 08, 2008, 21:04:47 » |
|
Ja stale żyję w temacie kwiatowym- cały rok na okrągło  . Pani w ogrodniczym jak mnie widzi to się uśmiecha i mówi nie pytana co ma nowego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #192 : Styczeń 09, 2008, 19:56:21 » |
|
Uśmiecham się do Was o tak:  w sprawie moich nowych nabytków. Kupiłam na allegro bulwy gloksynii. Są duże i piękne i mają zaczątki pędów. I myślę, że czas je posadzić, czy tak? Ile podlewać? Chyba lepiej posadzić pojedynczo, prawda? Ale czy od razu do docelowej doniczki czy też najpierw do małej a w razie potrzeby przesadzić? Ja na prawdę wszystko przeczytałam o gloksyniach na Forum, ale jak na nie patrzę to mnie panika ogarnia i aż mi się ręce trzęsą, żeby czegoś nie schrzanić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #194 : Styczeń 10, 2008, 10:12:07 » |
|
Kasiu, nie wiem czy nie za wcześnie na to sadzenie... zima, ciemno....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #195 : Styczeń 10, 2008, 10:25:50 » |
|
ale skoro puszczają już pędy?  Można czekać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #196 : Styczeń 10, 2008, 10:34:41 » |
|
Mozna chyba zaciemnić i oszczędnie podlewać... Boję sie po prostu, że dostaniesz wyciagniete liście... a roslina bedzie bardzo podatna na wszelkie grzyby. Chyba że ogrzewanie i doświetlanie? Inaczej sobie nie wyobrażam... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #197 : Styczeń 10, 2008, 11:37:57 » |
|
W zeszłym roku sadziłam 21 lutego- w marcu juz były takie  Ale miały przed wsadzeniem już kiełki. A na południowym oknie jest przecież jasno i mogą stać - ja zresztą pod koniec stycznia wysadzę te co kupiłam. A potem jeszcze i tak dokupię- więc będą - przy założeniu, że nic ich nie "zje" - kwitły co jakis czas nowe. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #198 : Styczeń 10, 2008, 11:50:22 » |
|
Mamy początek stycznia - takie liście będą w lutym, gdy słonca jest naprawdę mało...  Ale oczywiscie to tylko moje zdanie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #199 : Styczeń 10, 2008, 12:18:38 » |
|
Ja zawsze tak wcześnie sadzę .  Ja nie doradzam- ja zawsze pokazuję tylko jak to wygląda u mnie  . To co u mnie dobre, u was nie musi "wyjść" tak samo... Pisałam już , że nie postępuję stereotypowo  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #200 : Styczeń 10, 2008, 14:41:04 » |
|
Eluniu, napisałaś że sadziłaś 21 lutego... i ten termin jest dla mnie jak najbardziej ok. Ale teraz mamy początek stycznia... Poza tym... rożnica jest czy ktoś ma południowe okno czy np. wschodnie... Była kiedyś na podobny temat dyskusja... chodzilo w tym wypadku o wysiewanie nasion w listopadzie czy grudniu... bulwa/ cebula czy nasiona, de facto o to samo chodzi... o brak dostatecznego światła w zimie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|