hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 10, 2007, 20:47:02 » |
|
Ja mam 13nascie .Wielka 13nasta i tajemnicza hoja ktorej nikt nie potrafi zidentyfikowac zakorzenila sie bdb,nawet jeden lysy ped(tak ja nieumiejetnie pocielam) wypuscil listka.a moja Pierwsza rosnie jak na drozdzach,ma 3 nowe pedy i pelno nowych lisci. wszystkie hoje przestawilam do jednego pokoju zeby kolezance ulatwic podlewanie,nie zaszkodzi im to,prawda?
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 11, 2007, 07:10:04 » |
|
Powiedzcie mi kochane kobiety czy można do wody, w której stoją hoje dodać ukorzeniacza? Chcę je szybciej ukorzenić a nie wiem jak. Nie chcę je na ślepo wsadzać do ziemi...
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 11, 2007, 07:29:47 » |
|
To teraz zakładajcie watki na każdą odmianę z osobna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 11, 2007, 07:34:56 » |
|
Zoe, właśnie przed chwilą o tym pomyślałam  Ale to będzie minimum 50 tematów.... 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 11, 2007, 08:40:19 » |
|
Po to mamy osobny dział Można ewentualnie posłuzyć się podziałe Beaty.. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 11, 2007, 11:05:38 » |
|
To teraz zakładajcie watki na każdą odmianę z osobna. A ja się zastanawiam, czemu Zoe każe zakładać watę... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 11, 2007, 11:10:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 11, 2007, 11:49:49 » |
|
wata może się też przydać,np. do wysyłki Ula
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 11, 2007, 11:56:06 » |
|
ok Zoe  ,bez komentarza w sprawie waty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 11, 2007, 11:56:41 » |
|
Natita ja bym do wody ukorzeniacza nie dawała,one się jeszcze ukorzenią ,poczekaj trochę to potrwa dłużej ale korzonki będą Ula
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 11, 2007, 13:58:14 » |
|
Ja z kolei kiedyś dodałam odrobinę ukorzeniacza do wody, ale nie mam pojęcia, czy to w jakikolwiek sposób przyspieszyło ukorzenienie. Hoje zazwyczaj dobrze ukorzeniają się w wodzie - niektóre szybciej, niektóre wolniej. No i od Kasi wiem, że ważny jest ten węgiel drzewny.
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 11, 2007, 14:45:47 » |
|
No dobra  niech będzie "wata" byle było co czytać i oglądać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 11, 2007, 16:26:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 11, 2007, 23:57:30 » |
|
ostrzegal mnie moj maz zebym nie czytala tego forum ..... nie posluchalam . czytalam i zaraza hojowa przeszla na mnie . oby tylko na mnie .... na moja corke tez mam roslinke (dostalam od kogos sadzonke) i nie wiedzialam , ze to jest hoja carnosa . ja roslinke ciagle przycinalam , bo te pedy rosly jak szalone ...  mam ja rok. jeszcze nie zakwitla. zaczytalam sie w watku o hojach i odkrylam , ze ja ja wlasnie posiadam 2 miesiace temu (czytam ten watek juz od dluzszego czasu i to bylo pod wplywem tej "zarazy hojowej" ) kupilam compacte a dzisiaj dostalam sadzonki hoi gracilis i fraterna . nie mam pojecia jak sie z nimi obchodzic ale je posadzilam i bede do nich codziennie zagladac i raz po raz je podlewac. w zwiazku z tym osmiele sie zalozyc osobne watki na temat tych hoji ( nie wiem jak sie to odmienia ale skoro piszemy hoja w odmianie nazwy wpisze "j" ) przeczytalam wasze wczesniejsze watki na ten temat i widze , ze sa rozne gatunki hoji i niektore z nich moga miec inne wymagania. tak wiec , w stosunku do was posiadam skromna ilosc gatunkow hoji i baardzo skromna wiedze na temat ich pielegnacji. kazdy jednak od czegos skromnego zaczyna 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 12, 2007, 00:11:05 » |
|
Aleś mnie zagięła! Aż sprawdziłam w słowniku: * hoja (roślina) hoi, hoję; hoi a. hoj [21]  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 12, 2007, 00:19:47 » |
|
aniu - moze powinnam wpisac "hoi" - byc moze to jest prawidlowa odmiana . ps. a wiesz cos konkretnego o hojach , ktore kupilam ? 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 12, 2007, 00:40:32 » |
|
bede do nich codziennie zagladac i raz po raz je podlewac Na litość boską nie zalej ! Ja o hojach pojęcie mam bardzo delikatne (czytaj: blade  ), ale na pewno nie są przesadnie wodolubne, a że odmiany masz ciekawe, więc rozumiesz... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 12, 2007, 00:51:26 » |
|
bede do nich codziennie zagladac i raz po raz je podlewac Na litość boską nie zalej ! Ja o hojach pojęcie mam bardzo delikatne (czytaj: blade  ), ale na pewno nie są przesadnie wodolubne, a że odmiany masz ciekawe, więc rozumiesz...  ha ! to juz wiem , ze nie wolno ich zalewac  i tego z pewnoscia nie zrobie . sprawdzam ziemie przed podlaniem wiec zalanie chyba nie wchodzi w gre 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 12, 2007, 00:57:01 » |
|
Dzięki Bogu i za to Musisz chwilę poczekać, aż wyśpią się TeCooHojachWiedząWszystko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 12, 2007, 01:01:25 » |
|
czekac raczej nie bede ale tez sie przespie 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 12, 2007, 06:59:52 » |
|
ps. a wiesz cos konkretnego o hojach , ktore kupilam ?  Nie mam o nich pojęcia! Sama mam tylko dwie: carnosę i bellę i tylko je umiem "obsługiwać" 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 12, 2007, 09:30:06 » |
|
Jest opis dot. wielu gatunków hoi w przyklejonym temacie Beaty. Nie ma tam niestety tych dwóch gatunków. Pozostaje przeszukanie internetu - masz tą przewagę że możesz swobodnie przeczytac niemieckie strony. Mam nadzieję, że podzielisz się wiedzą którą znajdziesz... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 12, 2007, 09:34:55 » |
|
jezeli cokolwiek znajde oczywiscie , ze napisze na temat ich pielegnacji. na razie jestem na etapie poszukiwan - oby owocnych. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 12, 2007, 11:31:32 » |
|
No właśnie cloe... A może pomożesz probecie w tłumaczeniu? Wszystkie wiadomości byłyby szybciej dostępne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 12, 2007, 11:57:28 » |
|
wyslalam wiadomosc do probety , jasne ze chetnie pomoge.
znalazlam na niemieckiej stronie hojowe forum. zarejestrowalam sie aby miec wglad do wszystkich watkow. maja tam tez pozakladane watki wg poszczegolnych (tylko niektore na razie) gatunkow i wg wymogow temperatur ale zadnych wpisow tam jeszcze nie ma. jest mnostwo ogolnych wpisow. na razie podczytuje.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 12, 2007, 13:04:26 » |
|
chetnie pomoge Probeta mi kiedyś polecała według niej najlepszą i wiarygodną stronę simony: http://www.simones-hoyas.de/Eigene%20Hoyas.html lub cała jej strona: http://www.simones-hoyas.de/ (dla niej najlepsza) Gdybyś to źródło pomogła przetłumaczyć, to by było super, na żadnej innej stronie nie ma tylu wiarygodnych informacji. Zaglądnij też w kompedium wiedzy o hojach - to jest chyba wątek przyklejony. Tam probeta umieszcza tłumaczenia translatorem. Wszelkie sugestie mile widziane:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 12, 2007, 13:55:35 » |
|
sprawa juz zostala obgadana 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 12, 2007, 14:23:49 » |
|
Mi się bardzo podoba hoja kerri  Może ktoś ma na wymianę To ta co ma liście w kształcie serca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamihash
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 12, 2007, 15:21:35 » |
|
Mi też się bardzo kerri podoba  A sprzedają przeważnie tylko właśnie takie pojedyncze serduszko wystające z ziemi, co ponoć nie rośnie 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko  Kamila
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 12, 2007, 15:30:29 » |
|
Była kiedyś u Kowalczyka i wówczas taką zanabyłam... czyli jednak czasem.... da się zdobyc i to w sklepie. Niestety jeszcze nie do cięcia. co ponoć nie rośnie U mnie te 3 liście to tak z pół roku stoją w ziemi bez efektow.. więc niezupełnie 'ponoć' Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|