|
natita
|
 |
« : Wrzesień 09, 2007, 19:09:22 » |
|
Poprzednia część tego wątku znajduje się pod adresem : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3351.msg52365.html#msg52365Monia, popieram Cię w stu procentach. Każdy robi coś za pieniądze, żeby mieć za co żyć. To się nazywa zarabianie. Nie ważne w jakiej branży. A branża kwiatowa jest jak najbardziej przyjazna społecznie  A dzięki Wam największe rarytasy stały się łatwo dostępne. Tylko że ludzie tradycyjnie zamiast się z nowych możliwości cieszyć - ciągle narzekają... Ot, polska mentalność. 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2007, 19:48:23 » |
|
Ot, polska mentalność To nie tak.... Widzisz... zaczynam się czuć jak ostatnia niedołęga gdy pomyślę ile szczepek wartych każda po.. circa 20 zł wysłałam dziewczynom za friko... Proszę nie niszcz mojego dobrego samopoczucia... bo wedle Twojej logiki źle robię... Moim zdaniem ważne jest jasne postawienie sprawy i już. I tyle. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2007, 20:56:58 » |
|
Jeżeli można się wypowiedzieć - uważam, że nasze kwiatki to nasza własna sprawa. Jeżeli ktoś chce, by jego wysiłek choć trochę się zwrócił, czy żeby znaleźć pieniążki na kolejne kwiatki - to jego i wyłącznie jego sprawa. Mnie nic do tego. Tak, jak nie moją sprawą jest, że ktoś wysyła za darmo - chylę czoła. Natomiast przychodząc na forum nikt nie podpisywał deklaracji, że swoim dobrem się podzieli. Więc nie dzielmy ludzi na tych, którzy "dają" i tych, którzy "SPRZEdają". Niczemu to nie służy.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2007, 21:02:41 » |
|
Dlatego... uważam że nie należy ukrywac tego, że się sprzedaje kwiaty. Bo kiedyś, prawdopodobnie i tak sie to wyda. Jasne postawienie sprawy ucina wszelkie na ten temat dyskusje. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2007, 21:11:24 » |
|
Tu się zgodzę - choćby dlatego, że prędzej kupiłabym kwiatka od forumowiczki, niż od osoby zupełnie mi obcej 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2007, 21:54:18 » |
|
Ależ ja nie chciałam niczego ukrywać, tylko zawsze wydawało mi się, że jeśli się wychylę na forum z tekstem, że sprzedaję roślinki, to będzie to zaraz wykasowane (wszak to przecież jakiś rodzaj reklamy  ) A tak na przyszłość, to jeśli ktoś z forum będzie zainteresowany kupnem, to wystarczy to zaznaczyć w mailu (podając np. swój forumowy nick) i z pewnością uwzględnię to w kosztach 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2007, 08:02:10 » |
|
Moniu w całej sprawie nie chodzi o "uwaględnienie w kosztach". Tak naprawdę chodzi o coś bardzo delikatnego i ulotnego o szczere zaufanie do przyjaciół.
Gdybyś powiedziała w tym gronie przyjaciół, np. Dziewczyny prowadzę na Allegro sprzedaż i mogą was informować co sprowadzamy z tym, że koszty są takie jakie są i tu nie ma ustępstw. Nie byłoby sensacyjnego odkrycia i związanych z tym spekulacji. Ty natomiast czułabyś się swobodnie.
Natomiast czarne owce zdarzają się wszędzie ale na takich kontaktach nikomu nie powinno zależeć i stanowcze "nie" załatwia sprawę. A dąsy są problemem owcy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2007, 08:32:50 » |
|
A tak na przyszłość, to jeśli ktoś z forum będzie zainteresowany kupnem, to wystarczy to zaznaczyć w mailu (podając np. swój forumowy nick) i z pewnością uwzględnię to w kosztach  Nie to miałam na myśli  Chodziło mi o to, że mam większe zaufanie do sprzedawców z forum 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2007, 09:57:35 » |
|
Dokładnie to ujęłaś, Zoe. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2007, 10:03:59 » |
|
Ale załatwiając coś poza allegro przez forum, pomijamy prowizje za wystawienie i sprzedaż przedmiotu, więc możemy mieć choć trochę taniej, a i od pewnej osoby kupionej.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2007, 11:42:18 » |
|
pomijamy prowizje za wystawienie i sprzedaż przedmiotu I też nie o to chodzi. Podpisuję się pod opinią Zoe - najwięcej szkody robią niedomówienia. mam większe zaufanie do sprzedawców z forum Dokładnie ! Poza tym dla mnie podstawową sprawą jest informacja, że mam w zasięgu ręki kogoś, kto ma mozliwość sprowadzania rzadkich gatunków (przy kwitnącym szaleństwie taka znajomość jest bezcenna  ).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2007, 12:09:39 » |
|
Już wróciłam, widzę że troszkę się działo, kiedy ja to wszystko przeczytam  , nie wróciłam z pustymi rączkami, udało mi się kupić compactę z iałym orzeżem liścia i nawet kwitnącą, zdjęcia dodam póżniej Ps przepraszam moja klawiatura nie wystukuje drugiej literki alfa  etu, muszę chy  a ją wyczyścić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2007, 12:39:59 » |
|
Poprosiłam o wydzielenie hoi do osobnego działu ze wzgledu na mnogość ich odmian... teraz będzie można zajmować się nimi 'z osobna', tak jak w storczykach. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 10, 2007, 12:41:39 » |
|
witamy cię Petro,dobrze że już wróciłaś,a jeśli chodzi o roślinki ja wolę kupować od kogoś kto się na nich zna,może mi coś o warunkach uprawy doradzić i nie kupuję wtedy kota w worku,a konkretną roślinkę,a że, trzeba zapłacić,przecież ten sprzedający też musiał za to zapłacić Ula
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 10, 2007, 13:06:35 » |
|
W jakims stopniu każdy ma trochę racji. Ktoś się mógł poczuć dziwnie dowiadując sie po jakimś czasie że inny sprzedaje na allegro. Ależ ja nie chciałam niczego ukrywać, tylko zawsze wydawało mi się, że jeśli się wychylę na forum z tekstem, że sprzedaję roślinki, to będzie to zaraz wykasowane (wszak to przecież jakiś rodzaj reklamy ) I tu Monikę rozumie bo nie raz widywałam na różnbych forach że takie informacje były od razu przez moderatorów zmianiane jako reklamowe. A już z całkiem innej beczki - pamiętacie jak pojawiła się na chwile Pani Dolnysląsk i tego co niktórzy uważali - że to tylko pośrednik a nie miłośnik kwiatów? Sama też nie wiem czy w takim przypadkusama bym sie przyznała do sprzedaży. W pierwszej chwili łatwo niesłusznie ocenic sytuację. Ale myślę, że już wszystko się wyjaśniło i nikt do nikogo nie chowa urazy. A nam biednym początkującym zostaje Bozi dziękować za wszystkich dobrych ludzi, którzy w ten czy inny sposób dzielą się z nami co ciekawszymi gatunkami 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 10, 2007, 14:53:19 » |
|
Amen w tym temacie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 10, 2007, 15:17:52 » |
|
dlaczego amen?????/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 10, 2007, 15:25:46 » |
|
Tomku to jest temat dotyczący hoi i niech tak zostanie 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 10, 2007, 16:08:13 » |
|
zaczynam się czuć jak ostatnia niedołęga gdy pomyślę ile szczepek wartych każda po.. circa 20 zł wysłałam dziewczynom za friko... Proszę nie niszcz mojego dobrego samopoczucia... bo wedle Twojej logiki źle robię... Czy ja mówię że źle robisz...?  Wysyłałam nie tylko szczepki, ale i całe dorosłe rośliny dziewczynom z forum za friko. I to co tydzień coś wysyłałam. Jedna mi za przesyłkę wróciła, a inna nie. I było OK. Wedle mojej logiki nie ma nic złego w dawaniu i nie ma nic złego w sprzedawaniu - przeczytaj uważniej mój post. Piszę, że każdy robi coś za pieniądze, a nie, że każdy robi wszystko za pieniądze. Różnica ogromna. Apeluję o czytanie ze zrozumieniem.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 10, 2007, 16:21:48 » |
|
Apeluję o czytanie ze zrozumieniem.  Za wiele oczekujesz od blondynki  Temat skończyliśmy, mam nadzieję, ze zrozumieniem  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 10, 2007, 16:31:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 10, 2007, 17:16:14 » |
|
Ale jakim cudem wyświetliło mnie jako gościa... ? Tego nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 10, 2007, 18:10:13 » |
|
aha rozumiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 10, 2007, 18:16:42 » |
|
Moniu w całej sprawie nie chodzi o "uwaględnienie w kosztach". Tak naprawdę chodzi o coś bardzo delikatnego i ulotnego o szczere zaufanie do przyjaciół.
Gdybyś powiedziała w tym gronie przyjaciół, np. Dziewczyny prowadzę na Allegro sprzedaż i mogą was informować co sprowadzamy z tym, że koszty są takie jakie są i tu nie ma ustępstw. Nie byłoby sensacyjnego odkrycia i związanych z tym spekulacji. Ty natomiast czułabyś się swobodnie. Ja również chętnie postawię kropkę nad "i" i zamknę ze swej strony temat, ale chciałabym jednak odnieść się do tego, co pisze Zoe. A mianowicie, że primo: mam do Was zaufanie i nie w tym rzecz, secundo: tu mały cytat z Regulaminu naszego forum (Część A, pkt 1: "Nie wolno publikować na forum treści stricte komercyjnych np. (...) ogłoszeń o sprzedaży..." - oto dlaczego nie powiadomiłam Was o prowadzeniu sprzedaży na Allegro (dzięki, Basiu za Twój post) oraz tertio: nie miałam i nie mam nic do ukrycia i cały czas czułam i czuję się swobodnie, zwłaszcza w tak miłym gronie jak Wy 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 10, 2007, 18:22:57 » |
|
Co racja to racja... W Regulaminie generalnie chodzi o nielegalną reklamę, czyli ktoś udaje klienta i reklamuje produkt... Możliwe, że bez wyjaśnienia sprawy tak jak teraz, do końca, mogłoby to być źle zrozumiene... Myślę że teraz wszystko jasne  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 10, 2007, 18:41:31 » |
|
A w ogóle jaki masz nick na allegro? Bo ja nie w temacie O ile można spytać  napisz na pw
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 10, 2007, 18:59:09 » |
|
ze ja tego doczekalam hojowe odcinki zgrupowane razem...ktokolwiek to zrobil: wielkie dzieki 
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 10, 2007, 19:06:26 » |
|
To ja zmienię trochę temat, żeby dać odetchnąć naszym koleżankom-hodowczyniom i pochwalę się nieco  . Wczoraj posadziłam ostatnie tegoroczne sadzonki hoi (nie wytrzymałam ich długiego stania w wodzie i postanowiłam wsadzić bezpośrednio do ziemi, licząc na to, że jednak się poprzyjmują). I przy tej okazji policzyłam swoją kolekcję (a może tylko jej zaczątki?  ). Jeśli wszystkie sadzonki się przyjmą, stanę się szczęśliwą posiadaczką 19 odmian hoi:mrgreen:. Gdzie mi tam do tych najbogatszych zbiorów, ale i tak jestem dumna jak paw. No co, musiałam się troszkę pochwalić  . Liczę na to, że na wiosnę, kiedy ruszą "porządki", jeszcze uda mi się dołączyć kolejne okazy. Tylko dlaczego nikt z moich znajomych i rodziny nie rozumie mojego zachwytu? Pozdrawiam wszystkie zakochane w hojach bratnie dusze
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 10, 2007, 19:15:53 » |
|
Zapomniałam dodać, że mój zbiorek to duża zasługa Was wszystkich, drogie forumowiczki, Waszej życzliwości i chęci dzielenia się z innymi, za co bardzo dziękuję 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 10, 2007, 19:32:01 » |
|
posiadaczką 19 odmian hoi:mrgreen:. Gdzie mi tam do tych najbogatszych zbiorów, Myślę że masz jedną z liczniejszych kolekcji...  Gratulacje, i zyczę poprzyjmowania się. Ja też wszystko już wetknęłam... reszta w rękach Najwyższego  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|