Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 05, 2012, 06:09:01
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hoja - część 5  (Przeczytany 14370 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
natita
Gaduła

« : Wrzesień 09, 2007, 19:09:22 »

Poprzednia część tego wątku znajduje się pod adresem : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3351.msg52365.html#msg52365

Monia, popieram Cię w stu procentach. Każdy robi coś za pieniądze, żeby mieć za co żyć. To się nazywa zarabianie. Nie ważne w jakiej branży. A branża kwiatowa jest jak najbardziej przyjazna społecznie  Mr. Green A dzięki Wam największe rarytasy stały się łatwo dostępne. Tylko że ludzie tradycyjnie zamiast się z nowych możliwości cieszyć - ciągle narzekają... Ot, polska mentalność. Mad

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2007, 19:48:23 »

Cytat: "natita"
Ot, polska mentalność

To nie tak.... Widzisz... zaczynam się czuć jak ostatnia niedołęga gdy pomyślę ile szczepek wartych każda po.. circa 20 zł wysłałam dziewczynom za friko...
Proszę nie niszcz mojego dobrego samopoczucia... bo wedle Twojej logiki źle robię...   Rolling Eyes

Moim zdaniem ważne jest jasne postawienie sprawy i już.  I tyle.

Pozdrawiam Smile

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2007, 20:56:58 »

Jeżeli można się wypowiedzieć - uważam, że nasze kwiatki to nasza własna sprawa. Jeżeli ktoś chce, by jego wysiłek choć trochę się zwrócił, czy żeby znaleźć pieniążki na kolejne kwiatki - to jego i wyłącznie jego sprawa. Mnie nic do tego.
Tak, jak nie moją sprawą jest, że ktoś wysyła za darmo - chylę czoła.
Natomiast przychodząc na forum nikt nie podpisywał deklaracji, że swoim dobrem się podzieli. Więc nie dzielmy ludzi na tych, którzy "dają" i tych, którzy "SPRZEdają". Niczemu to nie służy.

Agnieszka

['] Z
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2007, 21:02:41 »

Dlatego... uważam że nie należy ukrywac tego, że się sprzedaje kwiaty. Bo kiedyś, prawdopodobnie i tak sie to wyda. Jasne postawienie sprawy ucina wszelkie na ten temat dyskusje.

Pozdrawiam Smile

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2007, 21:11:24 »

Tu się zgodzę - choćby dlatego, że prędzej kupiłabym kwiatka od forumowiczki, niż od osoby zupełnie mi obcej  Mr. Green

Agnieszka

['] Z
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2007, 21:54:18 »

Ależ ja nie chciałam niczego ukrywać, tylko zawsze wydawało mi się, że jeśli się wychylę na forum z tekstem, że sprzedaję roślinki, to będzie to zaraz wykasowane (wszak to przecież jakiś rodzaj reklamy  Wink )
A tak na przyszłość, to jeśli ktoś z forum będzie zainteresowany kupnem, to wystarczy to zaznaczyć w mailu (podając np. swój forumowy nick) i z pewnością uwzględnię to w kosztach  Cool

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Zoe
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2007, 08:02:10 »

Moniu w całej sprawie nie chodzi o "uwaględnienie w kosztach".
Tak naprawdę chodzi o coś bardzo delikatnego i ulotnego o szczere zaufanie do przyjaciół.

Gdybyś powiedziała w tym gronie przyjaciół, np. Dziewczyny prowadzę na Allegro sprzedaż i mogą was informować co sprowadzamy z tym, że koszty są takie jakie są i tu nie ma ustępstw. Nie byłoby sensacyjnego odkrycia i związanych z tym spekulacji. Ty natomiast czułabyś się swobodnie.

Natomiast czarne owce zdarzają się wszędzie ale na takich kontaktach nikomu nie powinno zależeć i stanowcze "nie" załatwia sprawę. A dąsy są problemem owcy.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2007, 08:32:50 »

Cytat: "Monia123"
A tak na przyszłość, to jeśli ktoś z forum będzie zainteresowany kupnem, to wystarczy to zaznaczyć w mailu (podając np. swój forumowy nick) i z pewnością uwzględnię to w kosztach Cool

Nie to miałam na myśli  Embarassed  Chodziło mi o to, że mam większe zaufanie do sprzedawców z forum  Embarassed

Agnieszka

['] Z
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2007, 09:57:35 »

Dokładnie to ujęłaś, Zoe.

Pozdrawiam Smile

anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2007, 10:03:59 »

Ale załatwiając coś poza allegro przez forum, pomijamy prowizje za wystawienie i sprzedaż przedmiotu, więc możemy mieć choć trochę taniej, a i od pewnej osoby kupionej.

Pozdrawiam
Ania
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2007, 11:42:18 »

Cytat: "anna czarnota"
pomijamy prowizje za wystawienie i sprzedaż przedmiotu

I też nie o to chodzi.
Podpisuję się pod opinią Zoe - najwięcej szkody robią niedomówienia.

Cytat: "Famelia"
mam większe zaufanie do sprzedawców z forum

Dokładnie !
Poza tym dla mnie podstawową sprawą jest informacja, że mam w zasięgu ręki kogoś, kto ma mozliwość sprowadzania rzadkich gatunków (przy kwitnącym szaleństwie taka znajomość jest bezcenna  Mr. Green ).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2007, 12:09:39 »

Już wróciłam, widzę że troszkę się działo, kiedy ja to wszystko przeczytam Question , nie wróciłam z pustymi rączkami, udało mi się kupić compactę z iałym orzeżem liścia i nawet kwitnącą, zdjęcia dodam póżniej
Ps przepraszam moja klawiatura nie wystukuje drugiej literki alfa Question etu, muszę chy Question a ją wyczyścić.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2007, 12:39:59 »

Poprosiłam o wydzielenie hoi do osobnego działu ze wzgledu na mnogość ich odmian... teraz będzie można zajmować się nimi 'z osobna', tak jak w storczykach.

Pozdrawiam Smile

_ula_64
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 10, 2007, 12:41:39 »

witamy cię Petro,dobrze że już wróciłaś,a jeśli chodzi o roślinki ja wolę kupować od kogoś kto się na nich zna,może mi coś o warunkach uprawy doradzić i nie kupuję wtedy kota w worku,a konkretną roślinkę,a że, trzeba zapłacić,przecież ten sprzedający też musiał za to zapłacić
Ula

pozdrawiam
Ula
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 10, 2007, 13:06:35 »

W jakims stopniu każdy ma trochę racji. Ktoś się mógł poczuć dziwnie dowiadując sie po jakimś czasie że inny sprzedaje na allegro.
Cytat: "Monia123"
Ależ ja nie chciałam niczego ukrywać, tylko zawsze wydawało mi się, że jeśli się wychylę na forum z tekstem, że sprzedaję roślinki, to będzie to zaraz wykasowane (wszak to przecież jakiś rodzaj reklamy  )

I tu Monikę rozumie bo nie raz widywałam na różnbych forach że takie informacje były od razu przez moderatorów zmianiane jako reklamowe.
A już z całkiem innej beczki - pamiętacie jak pojawiła się na chwile Pani Dolnysląsk i tego co niktórzy uważali - że to tylko pośrednik a nie miłośnik kwiatów? Sama też nie wiem czy w takim przypadkusama bym sie przyznała do sprzedaży. W pierwszej chwili łatwo niesłusznie ocenic sytuację.
Ale myślę, że już wszystko się wyjaśniło i nikt do nikogo nie chowa urazy. A nam biednym początkującym zostaje Bozi dziękować za wszystkich dobrych ludzi, którzy w ten czy inny sposób dzielą się z nami co ciekawszymi gatunkami  Wink

Barbara
Zoe
Gość
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 10, 2007, 14:53:19 »

Amen w tym temacie.
tomek137
Gość
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 10, 2007, 15:17:52 »

dlaczego amen?????/
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 10, 2007, 15:25:46 »

Tomku to jest temat dotyczący hoi i niech tak zostanie  Cool

Agnieszka

['] Z
natita
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 10, 2007, 16:08:13 »

Cytat: "tellerka"
zaczynam się czuć jak ostatnia niedołęga gdy pomyślę ile szczepek wartych każda po.. circa 20 zł wysłałam dziewczynom za friko...
Proszę nie niszcz mojego dobrego samopoczucia... bo wedle Twojej logiki źle robię...   Rolling Eyes

Czy ja mówię że źle robisz...? Shocked  Wysyłałam nie tylko szczepki, ale i całe dorosłe rośliny dziewczynom z forum za friko. I to co tydzień coś wysyłałam. Jedna mi za przesyłkę wróciła, a inna nie. I było OK. Wedle mojej logiki nie ma nic złego w dawaniu i nie ma nic złego w sprzedawaniu - przeczytaj uważniej mój post. Piszę, że każdy robi coś za pieniądze, a nie, że każdy robi wszystko za pieniądze. Różnica ogromna. Apeluję o czytanie ze zrozumieniem.

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 10, 2007, 16:21:48 »

Cytat: "natita"
Apeluję o czytanie ze zrozumieniem.

Razz  Za wiele oczekujesz od blondynki Wink

Temat skończyliśmy, mam nadzieję, ze zrozumieniem Smile

Pozdrawiam Smile

natita
Gość
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 10, 2007, 16:31:43 »

Cytat: "tellerka"
Razz  Za wiele oczekujesz od blondynki Wink

Inteligentnej blondynki!  Cool

A temat już skończyłam dawno, tylko musiałam odpowiedzieć na zarzuty Razz  Mr. Green
natita
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 10, 2007, 17:16:14 »

Ale jakim cudem wyświetliło mnie jako gościa... ? Tego nie wiem.

tomek137
Gość
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 10, 2007, 18:10:13 »

aha rozumiem
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 10, 2007, 18:16:42 »

Cytat: "Zoe"
Moniu w całej sprawie nie chodzi o "uwaględnienie w kosztach".
Tak naprawdę chodzi o coś bardzo delikatnego i ulotnego o szczere zaufanie do przyjaciół.

Gdybyś powiedziała w tym gronie przyjaciół, np. Dziewczyny prowadzę na Allegro sprzedaż i mogą was informować co sprowadzamy z tym, że koszty są takie jakie są i tu nie ma ustępstw. Nie byłoby sensacyjnego odkrycia i związanych z tym spekulacji. Ty natomiast czułabyś się swobodnie.

Ja również chętnie postawię kropkę nad "i" i zamknę ze swej strony temat, ale chciałabym jednak odnieść się do tego, co pisze Zoe. A mianowicie, że primo: mam do Was zaufanie i nie w tym rzecz, secundo: tu mały cytat z Regulaminu naszego forum (Część A, pkt 1: "Nie wolno publikować na forum treści stricte komercyjnych np. (...) ogłoszeń o sprzedaży..." - oto dlaczego nie powiadomiłam Was o prowadzeniu sprzedaży na Allegro (dzięki, Basiu za Twój post) oraz tertio: nie miałam i nie mam nic do ukrycia i cały czas czułam i czuję się swobodnie, zwłaszcza w tak miłym gronie jak Wy  Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 10, 2007, 18:22:57 »

Co racja to racja...
W Regulaminie generalnie chodzi o nielegalną reklamę, czyli ktoś udaje klienta i reklamuje produkt...  Możliwe, że bez wyjaśnienia sprawy tak jak teraz, do końca, mogłoby to być źle zrozumiene...   Rolling Eyes

Myślę że teraz wszystko jasne Smile

Pozdrawiam Smile

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 10, 2007, 18:41:31 »

A w ogóle jaki masz nick na allegro? Bo ja nie w temacie  Embarassed

O ile można spytać  Embarassed napisz na pw

Agnieszka

['] Z
hszonszcz
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 10, 2007, 18:59:09 »

ze ja tego doczekalam Rolling Eyes  Laughing
hojowe odcinki zgrupowane razem...ktokolwiek to zrobil: wielkie dzieki Smile

Wszystko jest  trudne  zanim stanie sie proste;-)
agar
Gaduła

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 10, 2007, 19:06:26 »

To ja zmienię trochę temat, żeby dać odetchnąć naszym koleżankom-hodowczyniom i pochwalę się nieco Wink. Wczoraj posadziłam ostatnie tegoroczne sadzonki hoi (nie wytrzymałam ich długiego stania w wodzie i postanowiłam wsadzić bezpośrednio do ziemi, licząc na to, że jednak się poprzyjmują). I przy tej okazji policzyłam swoją kolekcję (a może tylko jej zaczątki?Laughing). Jeśli wszystkie sadzonki się przyjmą, stanę się szczęśliwą posiadaczką 19 odmian hoi:mrgreen:. Gdzie mi tam do tych najbogatszych zbiorów, ale i tak jestem dumna jak paw. No co, musiałam się troszkę pochwalić Embarassed. Liczę na to, że na wiosnę, kiedy ruszą "porządki", jeszcze uda mi się dołączyć kolejne okazy. Tylko dlaczego nikt z moich znajomych i rodziny nie rozumie mojego zachwytu?Sad
Pozdrawiam wszystkie zakochane w hojach bratnie dusze

Pozdrawiam Agnieszka
agar
Gaduła

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 10, 2007, 19:15:53 »

Zapomniałam dodać, że mój zbiorek to duża zasługa Was wszystkich, drogie forumowiczki, Waszej życzliwości i chęci dzielenia się z innymi, za co bardzo dziękuję  Very Happy

Pozdrawiam Agnieszka
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 10, 2007, 19:32:01 »

Cytat: "agar"
posiadaczką 19 odmian hoi:mrgreen:. Gdzie mi tam do tych najbogatszych zbiorów,

Myślę że masz jedną z liczniejszych kolekcji...  Rolling Eyes  Gratulacje, i zyczę poprzyjmowania się.

Ja też wszystko już wetknęłam... reszta w rękach Najwyższego Wink

Pozdrawiam Smile

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: