Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 23:22:16
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Asparagus  (Przeczytany 3836 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kasia
Rezydent

« : Kwiecień 12, 2006, 09:52:41 »

Ostatnio bedąc w Polsce,jakies 3 tygodnie temu,zlitowałam sie nad asparagusem ktory zostawilam w domu rodzicow, nie miałam jak go zabrac w czasie przeprowadzki zółknął,gubił listki,jak zwykle ustawiony był w miejscu w ktorym dobrze sie prezentował ,nikt nie wzial pod uwage ze mial za ciemno,sciełam zupełnie wszystkie gałązki,rowniez ze wzgledu na podroz,ktora miala trwac 11 godzin,w ciasnym autobusie Confused  Confused
wiec teraz po 3 tygodniach od sciecia wyglada tak jak ponizej,wiec jezeli ktos ma problemy z asparagusem ktory nie zaciekawie wyglada polecam rozdzielenie bryły korzeniowej, sciecie brzydkich gałazek a szybko wyrosna zupełnie nowe,mlodziutkie i swieze,

Embarassed  :oops:ten okaz prezentuje sie jeszcze licho ale cały czas wyrastaja z ziemi nowe gałazki wiec mam nadzieje ze za miesiac bedzie juz calkiem gesty,z uwagi na to ze jeszcze jakis czas temu miał piekne 1,5 metrowe gałazki i z daleka prezentował sie jak paproc Rolling Eyes polecam ta rosline ludziom ktorym nic sie nie udaje wychodowac, Laughing  Laughing nie nalezy zapominac tylko o regularnym podlewaniu,swietle i odrobinie nawozu

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2006, 11:41:08 »

Kasiu bardzo sie ciesze ze asparagus odzyl. Czy mozesz napisac troszke wiecej dokladniejszych informacji o uprawie, gdzie teraz jest uprawiany, na jakim stanowisku, jaka ma temperature, jak podlewasz od gory czy do podstawki, jaka woda, co ile nawozisz itp.
Zawsze podobaly mi sie asparagusy i nie wiem czy sobie nie kupie, a poniewaz jeszcze nie mialam zadnego wiec ciekawi mnie jakie trudnosci uprawowe moze sprawiac.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 13:39:48 »

Asparagus powinien miec duzo swiatła,najlepiej rozproszonego ale dobrze jak słonce dotrze do niego poznym popołudniem lub z rana, podlewam jak troche przeschnie,stanowczo nie lubi nadmiaru wody ani jej niedostatku,reaguej zółknieciem gałazek,podlewam od gory,nigdy sie za niego za bardzo nie troszczylam moze dlatego zawsze pięknie mi rosł,wszystkie moje kwiaty nawoze od marca do wrzesnia,polowy wrzesnia,nie daje nawozu raz na tydzien lub dwa  ale do kazdego podlewania stosuje minimalna dawke nawozu,zawsze daje mniej niz na opakowaniu,1/4 z tego co daje sie np co tydzien, wychodzi mniejsza dawka nawozu ale wole dac mniej niz za duzo,
woda normalna,odstana,nawet sobie radził gdy była to woda twarda,teraz z kranu leci mi miekka woda i tez rosnie,temperature dotychczas miał17/19 stopni rósł bardzo szybko,musialam go przycinac bo we wszystkie strony te galezie rosły,teraz ma 20 stopni i tez ładnie rosnie,za miesiac bedzie piekniejszy wtedy bedzie widac roznice

i jeszcze jedno,w lato jezeli sie pojawia mszyce to nie ma co z nimi walczy srodkami chemicznymi,roslina silnie na to reaguje wyglada potem nieciekawie,lepiej wtedy rowniez sciac wszystkie gałazki i poprostu te mszyce wyrzucic,mi sie to zdarzyło tylko raz w ciagu 5 lat zycia mojego asparagusa,był juz kilka razy dzielony inaczej nie zmiesciłby mi sie w pokoju Wink  Wink

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 13:43:54 »

Dzieki Kasiu, moze sie skusze bo widze ze nie jest nazbyt wymagajacy.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2006, 13:11:08 »

a to asparagus po 2 tygodniach,rosnie jak oszalaly

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2006, 18:06:40 »

a to asparagus dzis

Zoe
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2006, 06:23:40 »

Wiec dlaczego mówisz, że nie masz ręki do kwiatków skoro i paprotka i asparagus a nawet gardenia rośnie dobrze.
Cieszymy się razem z tobą.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2006, 08:19:07 »

no ale z gardenia mialam problemy Cool dzieki wam juz jest ok Smile

hiuppo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2006, 17:25:13 »

Mam takie coś w pracy:

1. Jaki to asparagus?
2. Czy można go przyciąć z nadzieją, że wypuści nowe pędy w miejsce obecnych, zdrewniałych?

Jak łatwo zgadnąć chce go odmłodzić i zlikwidować te żołte liście.

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2006, 20:37:15 »

Tak to tez jest asparagus,na twoim miejscu wycielabym te zołte gałezie i zrobila miejsce dla nowych,jak powycinasz duzo starych to asparagus zacznie szybciej wytwarzac nowe,ladniejsze,a tak poza tym to chyba potrzebne mu przesadzenie[/list]

samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2006, 15:06:32 »

Mi niestety po rozsadzeniu asparagus odmówił "współpracy". Dopóki był w całości róśł jak opętany, po rozdzieleniu i przesadzeniu "męczy się" i słabo rośnie. A wcześniej było z nim wszystko w porządku Sad
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #11 : Sierpień 22, 2006, 15:16:49 »

daj mu czas,roslina po przesadzeniu musi dojsc do siebie,czasem trwa to krotko zasem kilka tygodni,najpierw bedzie szła w korzenie i nie bedziesz widzial ze rosnie,cierpliwosci,moja garcdenia po przesadzeniu jeszcze kilka tygodni zrzucala liscie,a teraz pieknie rosnie,wiec powodzenia Wink

hiuppo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 31, 2006, 10:25:08 »

Cytat: "kasia"
Tak to tez jest asparagus,na twoim miejscu wycielabym te zołte gałezie i zrobila miejsce dla nowych,jak powycinasz duzo starych to asparagus zacznie szybciej wytwarzac nowe,ladniejsze,a tak poza tym to chyba potrzebne mu przesadzenie[/list]

Asparagus falcatus - to właściwa nazwa tego szparaga.
Przeciełem go, ziemię wzruszyłem i wypuszcza nowe pędy.
Wrzucę fotki przy okazji.
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 04, 2006, 12:49:19 »

Mój był rozsadzany jakieś kilka latek temu i od tego czasu nie wiidać u niego entuzjazmu do rośnięcia, druga połowa kolezanki całkiem zmarniała.
Ale to może tylko ten tak dziwnie się zachował.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 04, 2006, 12:53:24 »

moje byly rozsadzane kilka razy i obdzielalam nimi znajomych,najlepiej zostawic sobie czesci zewnetrzen,najmłodsze

samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 04, 2006, 13:04:12 »

Mój grzecznie siedzi w doniczce, ja mu nie przeszkadzam, on mi i jakoś się dogadujemy. Wink
hiuppo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 13, 2006, 19:36:38 »

No to mój wygląda tak jakieś 3 tygodnie po przecince.

magdalena222
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2007, 19:33:47 »

wie ktoś może jak rozmnożyć asparagusa? mogę poprostu oderwać część kłącza? a może wystarczy kawałek korzenia?

pozdrawiam cieplutko
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2007, 20:47:47 »

rozetnij bryłe noze,najlepiej na pół,a jak jest duza to na wiecej czesci

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #19 : Maj 28, 2007, 08:45:49 »

Bardzo chciałam mieć asparagusa, ale trudno było spotkać. W końcu trafiłam na nasionka- wysiałam- i już niedługo będą mnie cieszyć dwie nowe  rośliny... Wink  Very Happy

magdalena222
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Maj 28, 2007, 10:00:47 »

Cytat: "Ela G."
Bardzo chciałam mieć asparagusa, ale trudno było spotkać. W końcu trafiłam na nasionka- wysiałam- i już niedługo będą mnie cieszyć dwie nowe  rośliny... Wink  Very Happy

[url=http://images21.fotosik.pl/342/f81bccb22bfa36de.jpg]Obrazek[/URL]

to ja też sobie kupię. długo kiełkowały? "w jakim wieku" są teraz (na zdj.)?

pozdrawiam cieplutko
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #21 : Maj 28, 2007, 12:45:09 »

Ależ pięknie urosły.. ile im to zajęło?  Rolling Eyes

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #22 : Maj 28, 2007, 14:17:46 »

Very Happy Posiałam 21.02.2007/ mam opisaną doniczkę z siewkami /. Fotki, które wkleiłam  były z 22maja- czyli mają w tej chwili 3 miesiące... Very Happy

Z własnego siewu mam jeszcze inne kwiatki Wink  Very Happy
magdalena222
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Maj 28, 2007, 16:58:36 »

Cytat: "Ela G."

Z własnego siewu mam jeszcze inne kwiatki Wink  Very Happy

no to pochwal się  Very Happy  jakie?

pozdrawiam cieplutko
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2007, 08:28:50 »

To spore jak na ten wiek... myslałam że taki przyrost ... to kwestia .. roku?  Rolling Eyes

Pozdrawiam Smile

glodar
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2007, 12:43:31 »

A to mój. Czeka na przesadzenie. Byłbym wdzięczny za rady co do niego Wink

magdalena222
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Maj 29, 2007, 13:00:06 »

niestety na asparagusach się nie znam, choć na pewno przydałaby mu się większa doniczka. proponuję jednak skrócić ten wilczomlecz po lewej - inaczej będzie rósł taki cienki nawet do 1,5m, zacznie się giąć i trzeba go będzie podpierać. za to po ścięciu zaczyna się "krzewić" i wygląda naprawdę super  Wink  moja ciocia ma taką metrowej wysokości "kępę".
polecam i pozdrawiam

pozdrawiam cieplutko
Asikk
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 18, 2007, 21:21:45 »

Witam,

Czy teraz jeszcze można wysiać nasionka Asparagusa? Ja mam do wysiania Asparagus densiflours "Myersii". Jaka ziemia jest najlepsza i czy często trzeba podlewać?

Pozdrawiam
Asikk Smile
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 19, 2007, 07:59:17 »

Czy nasionka dostałaś od kogoś luzem?... Poszukaj w googlach o asparagusach- może trafisz na swojego... Ja siałam z torebki na której był termin wysiewu....
magdalena222
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 19, 2007, 08:48:09 »

termin na asparagusy to chyba styczeń - luty. ja jednak postanowiłam sprawdzić co będzie jak wysieję teraz. nie chciało mi się czekać do zimy - i tak nie będę miała wtedy czasu. ciekawe co z tego wyjdzie...

pozdrawiam cieplutko
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: