jozefa.w
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 29, 2008, 12:23:42 » |
|
Po co daje sie herbate czemu ona ma sluzyc .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 29, 2008, 16:07:11 » |
|
O herbacie to i ja coś kiedyś słyszałam,ale nie wiem o co w tym chodzi.Natomiast jak przeczytałam o skórce bananowej to od razu zastosowałam pod begonie na balkonie.Część skórki pokroiłam na drobne paski,wymieszałam z ziemią i wsypałam na spód skrzynki.Zobaczymy jaki będzie efekt 
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
Canna0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 29, 2008, 20:08:56 » |
|
Banany zawierają magnez i potas, chyba kwitnące to lubią, może inne też.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Anna
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 29, 2008, 20:30:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 29, 2008, 21:21:36 » |
|
Zawsze myślałam, że z banana to najbardziej się małpa ucieszy, ale człowiek uczy się całe życie... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 30, 2008, 12:59:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 30, 2008, 15:13:57 » |
|
Mi na pewno coś zostało  bo chętnie się nimi zajadam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 31, 2008, 14:15:19 » |
|
Skórkę banana daję tylko do roślin kwitnących (potas), żeby kwitły dłużej i obficiej, bo takie jest zadanie skórki od banana. Paprotkom i kaktusom..? Po co..?
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 31, 2008, 14:16:14 » |
|
Hmmm jakiś pan Darwin stwierdził, że pochodzimy od małpy Ta teoria - nie tak całkiem dawno - została obalona definitywnie!
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 31, 2008, 14:45:22 » |
|
A jaki inny pan obalił tę teorię?  Jak Wasze roślinki z bankami? Jest jakaś różnica w ich wyglądzie "przed" a "po"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 31, 2008, 19:43:56 » |
|
Aga, żaden pan, odkrycia archeologiczne to zweryfikowały przecież... Poczytaj: http://www.creationism.org.pl/artykuly/apelPolecam również doskonałe opracowanie naukowe (krótszą wersję, bo pełne wydanie ma ponad 1000 stron) "Zakazana Archeologia". Ostatnio na Discovery był program z National Geographic, który przedstawiał fakty, znaleziska i w tym świetle całkowicie odrzucał darwinizm jako teorię całkowicie błędną. Tych faktów, które układają się w jedną układankę jest dużo... Albo na przykład: http://www.wwylomie.com/product_info.php?products_id=289I przepraszam za off topic...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 01, 2008, 09:25:33 » |
|
Paprotkom i kaktusom..? Po co..?
Kaktusy Też kwitną...
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 01, 2008, 10:15:28 » |
|
Renatko, ja tak tylko żartobliwie.. Ale zachęcę córcię do poczytania  A.. idę po banany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 01, 2008, 12:41:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 01, 2008, 18:13:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 01, 2008, 21:40:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 02, 2008, 22:33:22 » |
|
No kobiety, po weekendzie naszatkowałam skórek że szok  Zobaczymy co z tego będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 04, 2008, 14:42:45 » |
|
Renatko, ja tak tylko żartobliwie..
Aga, ja wiem:) Tylko ilekroć słyszę o teorii Darwina mam nieodpartą chęć zgłoszenia sprzeciwu.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 04, 2008, 14:44:26 » |
|
Reniu a ja jak słyszę, że się sprzeciwia to marudzę:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 04, 2008, 21:52:26 » |
|
No kobiety, po weekendzie naszatkowałam skórek że szok  Zobaczymy co z tego będzie  Masz ogródek?
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 04, 2008, 22:00:55 » |
|
Joluś mam! Pod balkonem!  Mieszkam w bloku  Jak napiszesz "moje hektary" to Ci wyskoczą moje zielska 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 13, 2008, 12:20:41 » |
|
O kurczaczek. Aleście mi zabełtali w głowie tą bananową skórką.  I jak ja ją teraz wpakuję pod te moje roślinki. Trochę późno znalazłam ten pomysł na obfite kwitnienie, ale nic straconego. Najpierw najem się bananów a potem pojadę nabyć roślinkę do eksperymentu.  E... Lepiej zmienię kolejność. 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 07, 2008, 12:29:10 » |
|
A czy ten fosfor i potas można ze skórki w jakiś sposób wyodrębnić i podać roślinie? Chodzi mi generalnie o to, czy da radę, jeśli owe skórki banana zagotujemy lub pozostawimy przez pewien czas w wodzie, aby uległy rozpadowi i powstałą mikstura podlejemy roślinę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 08, 2008, 21:53:12 » |
|
Hmm a jaki problem widzisz w poszatkowaniu i włożeniu do doniczki? Zapachu nie wydzielają, owady do tego się nie zlatują... Myślę, że prawie wszystko po takiej obróbce (w wysokich temperaturach) traci swoje właściwości..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 08, 2008, 22:12:37 » |
|
Hm... no lenistwo jest problemem  Bo szatkować to sie może nie chcieć, a wrzucić do wody i zagotować, to każdy głupi umie i łatwiej znaleźć na to czas niż na szatkowanie (jeszcze se paluchy poucinam) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 08, 2008, 22:40:20 » |
|
Chyba gorzej sobie smrodu w domu narobić zgniłym bananem w garnku niż dyskretnie wrzucić skórkę do doniczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 08, 2008, 23:14:40 » |
|
No po prostu byłem ciekaw, czy można to w jakiś inny sposób zaaplikować roślinie  Wszystkie opcje godne rozważenia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 11, 2008, 06:55:35 » |
|
A czy ten fosfor i potas można ze skórki w jakiś sposób wyodrębnić i podać roślinie? Chodzi mi generalnie o to, czy da radę, jeśli owe skórki banana zagotujemy lub pozostawimy przez pewien czas w wodzie, aby uległy rozpadowi i powstałą mikstura podlejemy roślinę...
Można moczyć w wodzie,ręczę że nie śmierdzi,ok.tygodnia. ps.mój post wyżej
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 11, 2008, 08:31:40 » |
|
Super że znalazłam ten wątek, akurat będę przesadzać skrzydłokwiat, który dostałam Zaaplikuję mu skórkę 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 24, 2008, 09:06:48 » |
|
a w zasadzie czemu tylko skórkę bez kawałka banana?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|