Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 23:12:41
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mleko i gorzka herbata  (Przeczytany 11391 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sunek
Nowicjusz
*

« : Wrzesień 07, 2007, 08:21:34 »

Byłam wczoraj w kwiaciarni po ziemię i  rozgadałam się z panią na temat roślin. Jakimś cudem od storczyków i fiołków doszłyśmy do paproci, no i pani mi sprzedała sposób na to, żeby mieć bujną paproć i mało tego, że bujną, to jeszcze cemnozeloną. Jak ktoś chce, żeby liście paproci były ciemnozielone to powinien podlewać mlekiem albo bardzo mocną, gorzką herbatą.. Shocked Nie wiem ile w tym jest prawdy, prawdą natomiast jest to, że pani ma paproć do samej ziemii i nie wygląda na to, żeby jej było źle..Ktoś kiedyś słyszał o takim podlewaniu, albo próbował tego? Ponoć już po 10 razie liście są ciemnozielone..

Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
ursulka
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2007, 09:21:21 »

Moja babcia miała piękne paprocie i co jakiś czas podlewała im trochę mleka. Ale u niej wszystko cudnie rosło, a mleko lała tylko do paproci i jeszcze jednego kwiatka... nie pamietam nazwy.
sunek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2007, 09:35:51 »

Może więc warto potraktować paprotkę mlekiem. Może poczuje się rozpieszczana i w końcu zacznie mi rosną jak należy Very Happy

Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2007, 09:39:02 »

W tym wątku http://www.floraforum.net/topics7/paprotki-choroby-i-szkodniki-vt169.htm ankabro pisze coś na temat mleka do paproci. Więc może to i prawda...  Neutral

Pozdrawiam
Paulina
rene10x
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2007, 09:44:43 »

Nie wiem jak jest z herbata ,ale mlekiem sama podlewam narazie ma zielone liscie ,kolezanka ma piekne paprotki ale od czasu do czsu podlewa je fusami , moze to tez sposób .Kiedys slyszalam od znajomej ze co nie którzy ,w tym jej tesciowa  podlewaja ,od zwierzat obornikiem przetworzonym , mysle ze jak ma rosnac u kogos , kto ma reke do kwiatów bedzie rosla kazda paprotka .
pozdrawiam

pozdrawiam
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 07, 2007, 14:00:35 »

Z tym mlekiem to nie są bajki. Tylko o raczej woda z mlekiem z przewagą wody. Samym mlekiem można co jakiś czas.

Mleko to doskonały sposób na uchronienie bardzo wrażliwych roślin przed chorobami grzybowymi. Trzeba je tylko rozcieńczonym mlekiem opryskać. Niestety ten sposób ma jedna wadę, zostawia plamy na liściach. Natomiast kto ma pomidory ten powinien ten patent wykorzystać.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 07, 2007, 14:01:50 »

A takie mleko nie kwaśnieje?   Shocked Nie ześmiardnie mi się w doniczce?  Shocked

pozdrawiam Smile

Zoe
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2007, 14:07:04 »

Nie zdąży(bakterie glebowe działaja szybko) to raz, po drugie nawet najbardziej śmierdzącą rzecz przykryj ziemią to nic nie poczujesz(właściwości ziemi). Poza tym to jak pisałam raczej woda z mlekiem.

Stosuje się to nie tylko dla odżywienia roślin, ale produkty rozkładu mleka zakwaszają podłoże.
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2007, 14:11:55 »

Very Happy Jakiś czas temu podlewałam wodą z dodatkiem mleka ale nic się nie działo ani paproć lepiej rosła ani nie ściemniała --może za mało było tego mleka?  Jednak wolę nawóz do paproci Laughing

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
anqaw
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 08, 2007, 15:08:11 »

szkoda ze wczesniej na to nie trafilam pomidory mi grzybek/zaraza zjada

Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
Zoe
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2007, 18:14:13 »

Tylko zacznij opryski w następnym sezonie póki rośliny są zdrowe są zdrowe potem raz w tygodniu. Jak rośłiny zachorują to już mleko na nic.
Ivy
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2007, 11:23:36 »

Pomysł z mocną herbata jest jak najbardziej sprawdzony. Jestem maniakiem herbaty i wypijam jej straszne ilości. Kiedyś nie chciało mi się wylewać połowy kubka (mój ulubiony kubek ma 0,5l) bo uważałam to za jawne marnotrawstwo więc wlałam do donicy diffenbachii. Roślina nie padła. Potem resztki herbat wlewałam do różnych doniczek by troszkę po eksperymentować. Te podlewane nie wykazały jakiejś spektakularnej zmiany, ale po prostu wyglądają jakoś tak mocniej.
W każdym razie polecam.
Muszę wyprobować mleko Wink
PS
Fusy herbaciane są całkiem niezłym kompostem. Nawet torebki się nadają tylko trzeba im oderwać karteczkę, sznurek i zszywki.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2007, 11:25:32 »

Nie jestem pewna czy chcę robic kompost akurat w doniczkach w domu...   Rolling Eyes

Pozdrawiam Smile

cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 10, 2007, 12:39:43 »

czytajac ten topik usmialam sie bo przypomnialam sobie jak przed kilkunastoma laty moja kuzynka powiedziala mi, ze kwiaty beda pieknie rosly , gdy do ziemi wloze jajko . tylko skorupke trzeba przebic na w 2 miejscach. ja wlozylam to jajko do doniczki z fikusem debolistnym  Razz  . po jakims czasie w calym mieszkaniu zaczelo strasznie smierdziec ..... wystawilam fikusa na balkon. do domu jednak fetor nadal wchodzil... smierdzialo to pare tygodni  Mr. Green  .  
takich eksperymentow juz nigdy nie bede robic ale moj ojciec podlewal paproc piwem - paproc byla ogromna i bardzo bujna . moze cos w tym jest   Wink

pozdrawiam viola
anqaw
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 10, 2007, 13:17:18 »

wiec nastepny sezon bedzie o smaku pomidorow z mlekiem Smile

lwica79
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 14, 2007, 22:53:53 »

właśnie od kilku tygodni testuje swoje paprotki (mam zwisające ,drobnolistne) pod kątem podlewania mlekiem (daję raz wodę pół na pół z mlekiem, czasem większe stężenie, raz samą wodę i tak naprzemian) jedno zauważyłam..i to bezwzględnie od mleka, bo żadnych innych warunków jej nie zmieniałam. Listki młode(znaczy gałązki) rosną w górę i jak do tej pory jeszcze nie próbują się klasycznie kłaść a wcześniej już kilkucentymetrowe się układały jak reszta gałązek, te dłuższe i starsze gałązki się też jakby wyraźnie usztywniły ,wcześniej zwisały w dół opierając o doniczkę a teraz są od niej coraz bardziej oddalone..i rosną jakby szybciej. Zobaczymy jak to się dalej potoczy Smile

gg.3597720    email: aronia26@wp.pl
Domowa zieleń -Lwica79
Moje fuksje
Pozdrawiam. Edyta
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 15, 2007, 15:09:46 »

A czy przypadkiem nie chodzi tutaj z tym mlekiem o takie ? -mleko odtłuszczone zmieszane pół na pół z wodą tak jak radzi się działkowcom na kędzierzawość liści na brzoskwiniach czy morelach?

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
lwica79
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 15, 2007, 16:04:06 »

ja używam mleka 2% ..to złe jest?Nie widzę żadnych skutków negatywnych, no ale dopiero ponad miesiąc miną, więc jeszcze różnie może być..

Domowa zieleń -Lwica79
Moje fuksje
Pozdrawiam. Edyta
rack
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 21, 2007, 17:54:10 »

Co do podlewania piwem- niektóre rośliny, np. cykasy, to alkoholofile- podlewanie ich piwem stymuluje ich rozwój (mocniejszy trunek mógłby popalić korzenie).

Pozdrawiam,
Kuba B.
Maj@
Gaduła

« Odpowiedz #19 : Grudzień 24, 2007, 17:39:46 »

Ja zaczełam podlewać jedną paprotke mlekiem z wodą nic nie smierdzi na razie jest tak jak było żadnych zmian

Pozdrawiam serdecznie Ela.
Maniek
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Luty 13, 2008, 19:16:23 »

Jak tam Wasze eksperymenty z mlekiem i herbatą ?? Jestem bardzo ciekaw, czy to na prawdę daje jakieś efekty? Piszcie śmiało!
Pozdrawiam!!

Zapraszam do moich wątków:
Mój ogródek
Fiołki
Fox
Nowicjusz
*

No More :)

« Odpowiedz #21 : Luty 14, 2008, 17:43:54 »

Woda z mlekiem w stosunku 10:1 to w latach osiemdziesiatych sam opryskiwalem pomidory ,zreszta starsze ksiazki zalecaja takie praktyki.
..........................................
Maniek jakiej muzy sluchasz??????????????
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #22 : Luty 14, 2008, 18:29:15 »

O kurczę, to 1:10, czy pół na pół z wodą???

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
lwica79
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Luty 15, 2008, 01:14:32 »

ja jak lałam "pół na pół" to nic się złego nie działo..a jednak jakoś intuicyjnie, z ostrożności zmniejszyłam stężenie i teraz daje mleko tak "na oko" , mniej więcej 1/5 mleka i 4/5 wody ..ale za to teraz przy każdym podlewaniu paprotek. Listki bardziej intensywnej barwy od tego nabierają..a i mam wrażenie, że więcej młodych gałązek paprotki wypuszczają..chociaż..może to akurat zasługa coraz częściej pojawiającego się w pokoju słońca.

Domowa zieleń -Lwica79
Moje fuksje
Pozdrawiam. Edyta
elunia.o
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Marzec 13, 2008, 17:21:50 »

A paprotki ogrodowe? Też można tak podlewać?
Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 02, 2008, 14:42:35 »

Mleko to sprawdzony sposób na choroby grzybowe ogórków. Trzeba profilaktycznie spryskiwać chudym mlekiem wczesnym rankiem słonecznego dnia, żeby szybko skwaśniało na liściach. Zabieg powtarzam co jakieś 10 - 14 dni i ogórki nigdy mi nie żółkną.
anqaw
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 04, 2008, 09:13:07 »

Sprobuje tego mleka na pomidorach i ogorkach. Skoro tak mowicie to tak jest.
Tylko niech ktos zawola lato bo do tych ogorkow i pomidorow bardzo daleko.
Jakos w domu nie mam ochoty nic podlewac mlekiem....

india
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Sierpień 02, 2008, 12:49:35 »

Jestem ciekawa jak eksperymenty z mlekiem? Czy mleko dało jakieś rezultaty?
Proszę napiszcie o tym.

pozdrawiam Smile
india
Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Sierpień 02, 2008, 13:17:38 »

Moje ogórki mają się dobrze. Opryskałam w czerwcu i lipcu 3 razy wiejskim mlekiem pół na pół z wodą. Teraz nie będę pryskać, bo mam już dosyć ogórków.
W poniedziałek wyrwę je i posieję seradelę na nawóz.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #29 : Sierpień 03, 2008, 13:20:55 »

Mi też się udało Smile. Popryskałam pomidory i ogórki mlekiem 2%, takim w woreczku foliowym, zmieszanym pół na pół z wodą. Nie mam zarazy Smile

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: