Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 23:12:05
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tuberoza  (Przeczytany 1002 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dorki
Nowicjusz
*

« : Wrzesień 05, 2007, 19:51:36 »

Bardzo prosze o informacje na tenat uprawy tuberozy. Posadzilam na dzialce 3 sztuki wszystkie wypuscily piekne pedy kwiatowe i juz kwitna ale niestety nie wiem co dalej. Czy mam je na zime wykopac czy moze zostawic w ziemi. Prosze o wskazowki.

Pozdrawiam serdecznie Dorki
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2007, 20:09:34 »

Tuż przed mrozami wykopać. Dosuszyć gdzieś w chłodnym miejscu jeśłi same do tego czasu nie zaschną. Następnie oczyścić bulwę i przechować w chłodzie ale w temp. około 5 stopni do wiosny.
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2008, 11:38:49 »

Wznawiam wątek, bo wiem, że wielu forumowiczów ma tę roślinę. Dobrze byłoby podzielić się efektami w uprawie w tym roku.
Bulwki wsadziłam / nie rozdzielałam/ chyba na początku marca do doniczki, a w czerwcu przesadziłam do ziemi. Rosną same liście, nie zanosi się na kwitnienie.
A wygląda tak:

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #3 : Sierpień 08, 2008, 17:06:19 »

Nowiro- moje cebule mają takie same liście- też nie będą kwitły  Mad
dcmiel
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Sierpień 08, 2008, 17:22:09 »

U mojej mamy to samo, szkoda bo te kwiaty i zapach powalają

Pozdrawiam, Donata
Fiołki1
Fiołki2
Fiołki3
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #5 : Sierpień 08, 2008, 17:40:06 »

Tak wyglada - fotka z lipca- ale nic sie nie zmieniło...

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Sierpień 08, 2008, 18:37:00 »

A to mój balkon. Posadziłam w tym roku cebulkę do doniczki i tak sobie stoi w kąciku. Pachnie na pół osiedla.

Pozdrawiam Lisa Very Happy
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #7 : Sierpień 08, 2008, 18:39:31 »

Napisz nam więcej o jej uprawie. Z jakich bulwek /starej czy przybyszowych/ kwitnie ?

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Sierpień 08, 2008, 18:46:00 »

Confused Dostałam jakąś cebulkę, nie mam pojęcia  Sad Stoi na południowo - zachodnim balkonie, podlewana jak tam zajrzę... Wczoraj wieczorem przez okno zaczęła mi pachnieć jak szalona to poszłam zobaczyć co to takiego i u kogo  Smile

Pozdrawiam Lisa Very Happy
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #9 : Sierpień 08, 2008, 18:49:58 »

Ja kupiłam na allegro. To była duża cebulka z wieloma mniejszymi. Może powinno się oddzielić wszystkie i posadzić osobno  Confused

krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2008, 20:13:34 »

Odświeżam temat.
Mam tuberozę trzeci rok. W pierwszym roku dostałam cebule - nie bulwki, i ładnie kwitła. Wykopałam, przechowałam, posadziłam i miałam tylko gąszcz liści w ubiegłym roku. W tym roku posadziłam "powiększony" dobytek... bo każda bulwka co roku - zamiast rosnąć, dzieli się na coraz mniejsze  Mad  Jest gąszcz liści, ale żadnego pędu. Spróbuję jeszcze raz, ale w mieszkaniu, bez wyjmowania z ziemi - może to się sprawdzi. Natomiast wiosną kupiłam 4-ry cebule, dość duże - jak u ismeny, i posadziłam, Jedna już kwitła, teraz kwitnie druga, trzeciej nie będzie, bo pęd ucięty  Mad a czwarta od razu podzieliła się na kilka mniejszych. Wszystkie cebule posadzone razem w doniczce 18x19 - może to też ma znaczenie  Confused
Teraz kwitnie tak......

Pozdrawiam
Krysia
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2008, 20:42:24 »

Zazdroszczę kwitnienia /pozytywnie/  Very Happy Zobaczymy jak będzie w następnym roku, cebulki rozdzielę i posadzę w małe doniczki, chociaż zalecają duże  Confused

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #12 : Sierpień 23, 2008, 20:50:16 »

Powiedzcie co dalej robić...Teraz jest gąszcz liści- kiedy zasuszać?- czy też może samo zaschnie? Cebule przechować bez ziemi?
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #13 : Sierpień 23, 2008, 20:54:53 »

Elu - ja swoje trzymałam dotychczas w trocinach i w domu, bo ponoć nie lubią za zimno. Pierwszy rok były w trocinach na działce w piwniczce, ale też nie kwitły. Teraz postanowiłam,że zetnę liście jak najniżej i postawię w kącie w mieszkaniu /przy drzwiach balkonowych mam schowek/ nie wyjmując z doniczki. Jeżeli to nie pomoże, to przestanę się bawić i będę co roku kupowała nowe.

Pozdrawiam
Krysia
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #14 : Sierpień 23, 2008, 20:56:56 »

Z innego forum wyczytałam, że wykopuje się po pierwszych przymrozkach, osusza i przechowuje jak inne cebulowe kwitnące latem. Ten "ktoś" przechowywał je w szufladzie w mieszkaniu.

krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #15 : Sierpień 23, 2008, 21:02:36 »

Też to czytałam, ale sam przyznał, że w tym roku nie zakwitła żadna z przechowywanych, a ten rok był przecież "dobry" dla tuberoz, bo ciepło a właściwie cały czas było gorąco.

Pozdrawiam
Krysia
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Sierpień 24, 2008, 22:59:20 »

Ja również mam z tuberozą taki sam problem, w ubiegłym roku kwitła i pachniala jak szalona a w tym tylko wiecheć liści.I tak czytając ten wątek przypomniłam sobie,że czytałam jakiś artykuł na ten temat, że nie warto trzymać cebul po przekwitnięciu bo i tak powtórnie w domu nie zakwitną, ale jak w takim razie "robi się" te kwitnące.Jak znajdę artykuł, to postaram się go wstawić, albo naposać więcej.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: