Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 22:59:55
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Storczyki i szkodniki  (Przeczytany 8857 razy)
moniqa85
Nowicjusz
*

« : Wrzesień 02, 2007, 08:55:48 »

Witam,
hoduje juz storczyki kilka lat, bardzo ladnie co roku mi kwitną.
Tak było i teraz, niestety dziś zauwazylam, ze na jednym z moich storczyków znajdują sie jakieś insekty.
Po dluzszym namysle stwierdziłam, ze to prawdopodobnie przedziorki(takie małe, biało-żółtawe, jak sie dmuchnie to same zlatują z rosliny,a na ziemi utworzyla się pajęczyna)

Byłabym wdzięczna, jakby mi ktoś podpowiedział, cym je skutecznie zwalczyć te małe diabelstwa, bo nie chce za bardzo pryskac jakąś chemią o której nie mam zielonego pojęcia, jak moża zadziałać.Na razie obmyłam dokładnie wodą, nie chciałam zmieniac ziemi, bo jest w trakcie kwitnienia, no ale jeśli trzeba....

PS-Teraz sie dokładniej przyjrzałam, i możliwe ze to sa wełnowce.Czytałam zeby przemywac rosline rotworzem denaturatu z woda 1:10-czy to pomoże?
A co z ziemia? Wymienić całą?
Moze jakis preparat?

Pozdrawiam,
Monika
dcmiel
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2007, 14:25:41 »

Moniko, odpowiedź z pewnością znajdziesz w chorobach i szkodnikach

Pozdrawiam, Donata
Fiołki1
Fiołki2
Fiołki3
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2007, 17:22:39 »

witaj,ja bym spryskała wodą,i bardzo dokładnie wytarła z całą pajęczyną i najlepiej aby pan przędziorek też został zniesiony z roślinki ,zabieg bym powtarzała co tydzien,tak zrobiłam u mojej palmy ,tylko do wody dolałam olej z oliwek ,by mi nie uciekł,jeśli chodzi o wełnowca ,to jednak przeszukaj temat,o szkodnikach

olala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2008, 18:16:38 »

na moim falku zobaczyłam dziś małe zielone "miniaturowe muszki". co to może być?

pozdrawiam, Ola
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2008, 19:17:55 »

http://www.bayercropscience.pl/uimages/dom_ogrod/doniczkowe/doniczkowe_wciornastki.jpg
może wciornastki?.
olala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2008, 20:40:40 »

hmm trochę inne te robale Kamyczku.... zaczynam kojarzyć, że były na nim pajęczynki.... czyżby PRZĘDZIORKI???  Shocked jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z tym to. co kupić i jak użyć? <falek kwitnie....> będę bardzo wdzięczna za pomoc. obok falka stał szczawik i teraz więdną mu niespodziewanie liście.... kurczak, te robaki tak szybko się rozprzestrzeniają? falek znosi je wyjatkowo dobrze. nie widzę zmian na liściach. ewentualnie  podejrzewam o jakieś gnicie korzeni...? Very Happy na glinianej donicy pojawiły się kropki, jakby pleśń?czy to ma związek? HELP dla falka <i szczawika>...

pozdrawiam, Ola
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2008, 22:16:06 »

Poczytaj w dziale o szkodnikach... jest wszystko o przędziorkach

olala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2008, 23:20:16 »

dzięki Tellerko, jedno pytanie: opryskałam całość i to dwukrotnie Targetem <pierwszy nic nie zdziałał, bo mnóstwo przędziorków spokojnie przesiedziało w korzeniach, zagrzebanych w doniczce. za drugim razem wyciągnęłam go z doniczki Shocked > na razie omijałam pęd, właściwie dwa (storczyk kwitnie...). ale były na nich pajęczynki wczesniej, więc przędziorki i tam dotarly... czyli i kwiat potraktować targetem? z ciężkim sercem, ale jestem już zdecydowana na wszystko, szkoda mi reszty roślinek, ktore odizolowałam. parapet, okno umyłam... i żyję myslą, że się udało.... storczyk tymczasem stoi w pralni.... <w dziale o szkodnikach przeczytałam, zeby kwiatki osłonić od oprysku workiem foliowym. czy to na pewno wystarczy? co z robaczkami na pędzie? kurcze, nie chciałabym, żeby to trucie poszło na marne, bo falek i tak to pewnie ciężko przeżyje>

pozdrawiam, Ola
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2008, 10:53:36 »

Target nie jest specjalnie ostry... jeżeli pajaczki gdzieś przesiedzą to za chwilę znów się rozmnożą...
Popsikaj tez parapet i rośliny obok.

Musisz się liczyć z rozprzestrzenieniem zarazy i nawrotami.

Pozdrawiam Smile

Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2008, 11:45:19 »

Ja przędziorki zlikwidowałam ,(oczywiście przyniesione z OBI) z tym że na krotonie .

Trzeba  zaopatrzyć sie w dwa środki (jeden nie da efektu ) bo jak coś zadziała na małe i jaja to nie zadziała na dorosłego przedziorka -Talstar i Nissorun
Trzeba na zmiane zrobić opryski co 7 dni dwa razy.

Jeden oprysk jednym środkiem nie da efektu, odradzają się ponownie.

Na storczykach nie stosowałam.

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
olala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2008, 15:05:49 »

Aga2, Tellerka, wielkie dzięki! te przędziorki już śnią mi się po nocach wrrrr  Smile tylko 5 kwiatków się obroniło <paproć, zamiokulkas, grubosz i 2 sansewierie>... swoją drogą co myślicie o spryskaniu profilaktycznym? co chwila sprawdzam je czy aby nie przeoczyłam gadów... nie miałam pojęcia o tych robalach, więc nie zareagowałam w porę. ja je nabyłam ze storczykiem... też obi... i kompletnie zlekceważyłam... mam maleńkie dziecko, więc zestawiłam je do jednego pokoju i tam toczymy bój  Mad przędziorki atakują głownie bardziej podlewane kwiaty?

pozdrawiam, Ola
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2008, 15:28:30 »

Przędziorkom ponoć służy raczej suche powietrze... ale u mnie przędziorkom służy wszystko..
Po stwierdzeniu tych drani na dowolnym kwiatku zapobiegawczo spryskuję wszystkie kwiaty w okolicy, czyli na calym parapecie.

Pozdrawiam Smile

Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Luty 10, 2008, 12:34:44 »

Witam i proszę o pomoc. Coś dopadło moja Cambrię. Na liściach pojawiły się czarne kropki. Jesli możecie to proszę o rady co mam z tym choróbskiem zrobić?

Pseudobulwa trochę sie marszczy.

Chore liscie w całej okazałości.

Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty.
Krzysztof.
filonexis
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Luty 11, 2008, 19:15:59 »

[img=http://img511.imageshack.us/img511/4523/54skn0.th.jpg] <-- zdjęcie ze strony storczyki.pl
Peristeria fuscota- to plamistość liści (Septoria Cercospora). Liść niestety jest już martwy. W początkowej fazie infekcji można zwalczać stosując: Score 0,05%, Biosept 0,1%, Sarfun ( lub Topsin) 0,07% + Bravo 0,15%.
Sorry, że wcześniej nie napisałem, ale nie dostrzegłem twojego postu... Nie wiem czy to ta choroba, ale wszystko na to wskazuje. Prosze o porade bardziej doswiadczonych bo pewnie sie myle ;]. Powodzenia krasnal.

Owocnej pracy ;D
Filip ;]
Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2008, 19:33:37 »

Ten liść na zdjęciu jest matrwy, czy moje liście?????? i co z pseudobulwą????

Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty.
Krzysztof.
filonexis
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Luty 11, 2008, 19:38:01 »

Ten na zdjęciu jest martwy, co do pswudobyulwy to nie mam pojecia, ale poszukam.
Trzeba szukac na forum http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3135.0.html <--- to o pseudobulwach ;P

Owocnej pracy ;D
Filip ;]
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: