Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 22:57:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kufea  (Przeczytany 603 razy)
ewalukas
Aktywny
**

« : Sierpień 31, 2007, 09:03:35 »

Moja kufea bardzo się rozrasta. Mam zamiar ją przyciąć, żeby nadać jej kształt. Wiem, że da się ukorzenić te przycięte gałązki. Tylko jak? Do wody wstawić?
A w ogóle to albo ślepa jestem, albo nie znalazłam oddzielnego  wątku dotyczącego tej roślinki  Embarassed
Może komuś się przyda to, co napiszę, może ktoś jeszcze coś od siebie dopisze?

Lubi jasno i wilgotno. Bardzo łatwo kielkują nasionka, tylko muszą być świeże. Mi poschodziły już po 2-3 dniach.
Listki rośliny mogą drażnić skórę.
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2007, 09:09:26 »

Moje nasionka od Ciebie też już ładnie wschodzą Smile
Chociaz martwiłam się, bo na drugi dzień po posianiu one miały taki moment, że wyglądały jakby chciało im się pleśnieć, ale to najwyraźniej było takie stadium, bo zaraz potem zaczęły wyglądać znowu świeżo Wink
Ja czytałam, że nasiona wysiane na świeżo wschodzą w 90 procentach, wysiane po roku (albo nawet mniej) - już tylko w 20.
Doczytałam się też, że aby mieć roślinę kwitnącą w maju, trzeba siać w sierpniu...

I teraz moje pytanie - jak z tym wysianym obchodzić się w zimie? Rolling Eyes
ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2007, 09:20:47 »

A niech sobie rośnie  Mr. Green Myślę, że w domku gdzieś będzie im całkiem dobrze. Moje stoją na parapecie, jak widzę, że mają sucho to wlewam w podstawkę wodę. Nie leję wody w doniczkę, żeby nie zalać małych roślinek.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2007, 09:39:52 »

Mówimy o kufea hyssopifolia ?
Jeśli tak, to wytłumacz Ewciu tępej koleżance jak zbierasz te nasionka (jak toto wygląda przede wszystkim  Rolling Eyes ).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2007, 09:47:40 »

Tak to ta kufea Very Happy
Hm..jak by Ci to wytłumaczyć...Więc jak przekwitnie kwiatuszek, to widać taki pręcik, na którym siedzą po 2-3 nasionka, wielkości ok 2 mm. Takie splaszczone kuleczki  Smile Delikatnie je zdejmuję. Wystarczy nie znacznie ruszyć gałązką i nasionka opadają, więc trzeba uważać  żeby nie spadły na ziemię, bo tam już ciężko znaleźć  Confused A i nasionka świeżo przekwitniętych kwiatków są zielone, a takie kilkudniowe zmieniają kolor na brązowy.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: