Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 22:56:45
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miskant  (Przeczytany 803 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Shagrat
Nowicjusz
*

« : Sierpień 30, 2007, 20:53:15 »

Ktoś ma może doświadczenia z zimowania czegoś takiego?

to jest miskant chiński 'Zebrinus', ostatnio widziany w castoramie  Razz no i pojawia się pytanie, czy przetrwa zimę w strefie 6b...
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #1 : Sierpień 30, 2007, 21:05:31 »

Tą zimę przetrwał bez problemu.

Pozdrawiam Lidka
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2007, 21:12:56 »

Cytat: "Lila2006"
Tą zimę przetrwał bez problemu.

a jak poprzednie? bo tę zimę przeżyła sąsiadom nawet trawa pampasowa, której akurat wcześniej nigdy zimy przetrwać się nie udało...
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2007, 21:14:56 »

Niestety nie wiem, mam go dopiero od roku. Sad

Pozdrawiam Lidka
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #4 : Sierpień 30, 2007, 21:16:33 »

Shagrat, Proszę, jak zamieszczasz zdjęcia z netu, to napisz to. (To chyba nie jest Twój okaz, ani nikogo z Twojej rodziny.) Elementarna przyzwoitość to nakazuje. No, chyba, że masz zgodę na publikację amadyna Confused  . Jak chcesz więcej informacji, podam Ci na pw.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 30, 2007, 21:21:16 »

Cytat: "aiszo"
Shagrat, Proszę, jak zamieszczasz zdjęcia z netu, to napisz to. To chyba nie jest Twój okaz, ani nikogo z Twojej rodziny. Elementarna przyzwoitość to nakazuje. No, chyba, że masz zgodę na publikację amadyna Confused  . Jak chcesz więcej informacji, podam Ci  pw.

a czy ja gdziekolwiek napisałem, że to moja fotka?  Rolling Eyes
zdjęcie jest znalezione na googlu, na imageshack.us, trudno w takim serwisie o ustalenie autora  Confused
a chyba zdecydowanie lepiej rozmawiać o roślinach z fotką...
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2007, 21:44:49 »

Cytat: "Shagrat"
chyba zdecydowanie lepiej rozmawiać o roślinach z fotką..

Oczywiście, że tak Smile  Tylko na tym forum ustaliliśmy, że jeżeli ktoś wkleja zdjęcie z netu, to zawiadamia o tym, jeżeli ktoś znajduje informacje  o uprawie jakiś roślin w necie, to też pisze, skąd je ma ( albo podaje stronę, albo autora).Ot, takie zasady Mr. Green .

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 30, 2007, 21:56:42 »

Cytat: "aiszo"
Tylko na tym forum ustaliliśmy, że jeżeli ktoś wkleja zdjęcie z netu, to zawiadamia o tym, jeżeli ktoś znajduje informacje  o uprawie jakiś roślin w necie, to też pisze, skąd je ma ( albo podaje stronę, albo autora).Ot, takie zasady Mr. Green .

No i tak powinno być, tyle że akurat zazwyczaj albo właśnie tak robię (tzn. piszę, skąd fotka jest), albo wklejam fotki z Wiki (copyright less license). W tym wypadku fotki na wiki nie było, znalazła ją natomiast wyszukiwarka fotek na googlu - a znalazła na imageshack.us, tyle że bez żadnego info o autorstwie. Co prawda w Polsce fair use (czy jakoś tak się to nazywa  Razz ) nie jest standardem prawnym, no komu szkodzi, że wstawię niepodpisaną fotkę, o której przecież nigdzie nie napisałem, że ją zrobiłem; zresztą byłoby to nielogiczne biorąc pod uwagę treść mojego posta. EOT z mojej strony i pozdrawiam.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2007, 08:06:18 »

Uzywanie cudzego zdjęcia do dowolnyych celów jest w Polsce i na świecie sprzeczne z prawem autorskim. Na naszym portalu przyjęliśmy, że brak napisu o autorze oznacza że zdjecie jest autorstwa wstawiającego. Wszystkie inne zdjęcia powinny miec podane źródło.
Ja osobiście też sobie nie życzę, żeby ktoś moich zdjęc uzywał bez mojej wiedzy na swoim portalu/ forum/ stronie.  Evil or Very Mad

A co do standardów prawnych to nie masz racji - moge Ci podac konkretny przyklad mojej koleżanki, której zdjęcia były bezprawnie wstawione na fotosika. Wbrew pozorom sprawca czynu został dośc szybko odnaleziony przez organa ścigania.

Pozdrawiam i prosze o zastosowanie się do obowiązujących u nas zasad.

http://www.floraforum.net/topics12/zdjecia-i-teksty-z-netu-vt2851.htm#32584

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070221/REG40/70220028

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: