|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #180 : Październik 07, 2007, 11:47:47 » |
|
Będą piękne, gdy wszystkie gałązki okryją się kwiatuszkami  Sama radość!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #181 : Październik 07, 2007, 16:36:09 » |
|
Po prostu wspaniałe  Czekamy na dalsze wieści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"
|
 |
« Odpowiedz #182 : Październik 07, 2007, 20:34:17 » |
|
wow, niesamowite!! tfu, tfu, tfu, żebym nie zapeszyła  jak Wy to robicie... Monia123 przepięknie się rozwija Twój falek! a jaki cudny będzie gdy zakwitnie...  powiedzcie mi tak przy okazji - ile czasu potrzebuje nowy pęd od wyrośnięcia do wykształcenia pąków i kwitnienia? niecierpliwa jestem, codziennie swoich doglądam i doczekać się nie mogę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #183 : Październik 07, 2007, 20:53:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #184 : Październik 07, 2007, 20:55:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #185 : Październik 07, 2007, 21:53:39 » |
|
kurcze ciężka sprawa - nie lubię doradzać na podstawie zdjęć, ale odpowiem w oparciu o własne doświadczenie. ja też mam falka o wiecznie zielonych korzeniach. problem w tym, że w ogóle nie robią się srebrne!! jednak ich dalsza część, ta wyhodowana już podczas pobytu u mnie rośnie normalnie i ma "wzorcowy" dla falków kolor  moje "wiecznozielone" korzonki są jednak nieco inne od tych "zdrowych"- są pokurczone i jakby zasuszone - jak to jest u Ciebie?? nie widzę tego na zdjęciach, a nie chciałabym skazać Twojej roślinki na przelanie! osobiście kiedy liście storczyków wiotczeją wiem, że to najwyższy czas na podlewanie ale może poczekaj na działanie aż wypowiedzą się bardziej doświadczeni!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #186 : Październik 07, 2007, 22:10:14 » |
|
Nie czuję się "bardziej doświadczona", ale pomimo zielonego koloru fragmentów korzeni widać, że podłoże jest już bardzo wysuszone. Moim zdaniem falek wymaga wody 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #187 : Październik 07, 2007, 22:22:22 » |
|
cieszę się, że ktoś się ze mna zgadza - absolutnie nie chciałabym źle doradzić! ale patrze na te "zassane do środka" liście i zaczynają do mnie krzyczeć "podlej mnie, prosze!" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #188 : Październik 07, 2007, 22:48:50 » |
|
no rzeczywiscie wygladaja na takie jakby zasuszone:) Jutro podlewam:))A moge od razu z nawozem czy lepiej sie wstrzymac?Dziekuje za rade,widocznie moj storczyk ma tak jak Twoj Aletea:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #189 : Październik 08, 2007, 20:25:33 » |
|
hmmm czy z nawozem pytasz?? ja bym chyba podlała najpierw bez "wspomagacza" - niech się kwiatuch najpierw podniesie i troche odreaguje! i kiedy wróci do normy to nawozem go 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #190 : Październik 08, 2007, 21:51:26 » |
|
moim zdaniem one są wiecznie zielone bo nie mają doniczki - osłonki; podłoże przesuszone (oglądając zdjęcia całkowicie) - korzonki ratują jak mogą całość rośliny KWITNĄCEJ w 2 pędach zastępując częściowo liście. nie widzę na nich żadnych oznak wilgotności - choćby maleńkich kropel "rosy" Moim zdaniem podlej je na razie tylko wodą destylowaną lub deszczówką - z nawozem to zbyt dużo dla osłabionej rośliny i obserwuj całość; może wstaw do przewiewnej osłonki z keramzytem i wodą na dnie podniesie to wilgotność wokół rośliny? i za jakieś 2 tygodnie spróbuj przy ponownym podlewaniu dodać odrobinę nawozu (1/4 dawki) pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #191 : Październik 08, 2007, 21:58:17 » |
|
ciąg dalszy: podlej znaczy zanurz w wodzie do wysokości krawędzi doniczki na minimum 15 minut Przy tak wyschniętym podłożu musisz to robić powoli zabezpieczając doniczkę przed przechyleniem i wypłynięciem wierzchniej warstwy podłoża - całość musi równomiernie powoli nasiąkać; potem odczekaj aż nadmiar wody odcieknie. Na podstawku nie możesz mieć wody, która będzie zalegała i utrudniała dostęp powietrza do korzeni pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #192 : Październik 08, 2007, 22:36:38 » |
|
dziekuje za cenne rady:) Podlalam sama woda,z nawozem sie wstrzymalam i jak widze zrobilam slusznie:) Podlalam go rano a juz widac efekty:) Platki znow sie pieknie rozlozyly,listki troche stwardnialy:)A pewnie jutro bedzie jeszcze lepiej:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #193 : Październik 09, 2007, 11:31:35 » |
|
Trzymamy kciuki za "sucharka" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #194 : Październik 09, 2007, 11:34:08 » |
|
powiedzcie mi tak przy okazji - ile czasu potrzebuje nowy pęd od wyrośnięcia do wykształcenia pąków i kwitnienia? niecierpliwa jestem, codziennie swoich doglądam i doczekać się nie mogę  Ja też jestem niecierpliwa, ale z moich doświadczeń wynika, że falki rosną szybko (chodzi mi o pęd kwiatowy). Trudno jest mi natomiast jednoznacznie określić ile czasu zajmuje od pojawienia się pędu do rozkwitnięcia - to zależy do wielu czynników 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #195 : Październik 09, 2007, 11:37:04 » |
|
korzenie nie sa soczyscie zielone,wiekszosc jest przesuszona,a podloze widac ze jest suche,podlanie było ratunkiem.Szkoda bo pewnie tak przesuszony falek straci paki.Ale szybko wypusci nowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #197 : Październik 13, 2007, 21:35:07 » |
|
Teśka ale to jest bukiet kwiatów nie żywa roślina o co Ci chodzi? nawet nie mam pewności czy to phalaenopsis czy dendrobium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #198 : Październik 14, 2007, 00:12:29 » |
|
To Dendrobium phalaenopsis tylko szkoda że w bukiecie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #199 : Październik 14, 2007, 07:41:59 » |
|
Niemniej jednak, odmiana bardzo ładna, trzeba przyznać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #200 : Październik 14, 2007, 08:57:25 » |
|
Jak czesto phalaenopsis wypuszcza nowy pęd kwiatowy Mój falki już przekwitły i teraz właśnie przedłużyły pędy i znowu będzą kwitły. I stąd moje pytanie, gdy juz zakwitną (ten wydłużony pęd) i przekwitną znowu to czy dalej pęd będzie sie wydłużał czy zacznie zasychać podzielcie się swoimi doświadczeniami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|