Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 31, 2007, 11:23:04 » |
|
No właśnie chyba w poprzednim wątku było napisane że ze sklepiku już jest gotowe , chyba Petra pisała ale mogę się mylić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 31, 2007, 21:04:21 » |
|
A mojemu Barbiemu (ze względu na kolor kwiatów- barbie róż w dosłoiwnym tego słowa znaczeniu) odżyły korzonki!  Tylko jeden był już do niczego  TŻ jak go tylko zobaczył, stwierdził :Oo, jak mu się ładnie kwatki poprawiły! Jestem z siebie dumna  To mój pierwszy rehabilitant i... chcę więcej!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 01, 2007, 05:24:36 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie , przesadziłam kwiatek wczoraj ,miał całkiem zielone korzenie dziś ma prawie zupełnie białe , na podłożu pisało aby nie podlewać przez 2 tyg po przesadzeniu , czy jednak powinnam podlać ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 01, 2007, 09:49:17 » |
|
Moim zdaniem powinnaś podlać, gdy zrobią się ZUPEŁNIE białe, a nie "prawie zupełnie białe". Lepiej go nieco podsuszyć niż zalać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 01, 2007, 15:22:27 » |
|
No i przez was, niedobroty jedne wpadłam w nałóg. Jutro jadę po następne storczyki Yamaya, tak jak pisała Dolliania. Podlewasz dopiero wtedy, kiedy WSZYSTKIE korzenie będą białe. Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, czy aby napewno są wszytskie białe, to lepiej zaczekaj jeszcze 2-3 dni:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 01, 2007, 16:52:21 » |
|
Z tym,że to nie sprawdza się u każdego storczyka,jeden z moich falenopsisów ma zawsze lekko zielone korzenie,mimo dłuugiego przesuszania.To chyba zalezy od ilości zielonego barwnika w komórkach korzeni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 02, 2007, 19:40:38 » |
|
I widzicie, dziewuszyska jedne? Zrobiłyście ze mnie potwora  Dzisiaj w OBI nie mogłam się oprzeć i kupiłam 2 falki. Ale nie miało być o tym. Mój nawóz do storczyków (biohumus do storczyków) strasznie śmierdzi zgnilizną jakąś, jest ciemny i z jakimiś drobinkami. Normalka? Najpier wydawało mi się, że ok, bo pewnie całkiem naturalny, ale teraz zaczynam się zastanawiać. Oświećcie mnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 02, 2007, 21:00:53 » |
|
Używam dość długo biohumusa, wprawdzie nie do storczyków, ale nigdy nie śmierdział ani nie miał osadu. Spójrz na datę przydatności do użytku - może przeterminowany lub źle przechowywany
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 02, 2007, 21:36:26 » |
|
Data przydatności w normie. Do roślin zielo9nych też Biohumusa używam:)
Wyjaśnijcie mi jeszcze jedno. Kupiłam dziś falka dwupędowego, który ma na środku pędku małego, gdzieś 1,5 cm listka. Jest "wtopiony" w pęd. Keika, czy anomalia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 03, 2007, 12:48:10 » |
|
A ja długo oglądałam cytrynowe falki w OBI... ale stanęło na fiołeczkach  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 03, 2007, 14:14:55 » |
|
Ja też mam Falka który ma dwa pędy kwiatowe i na środku jednego małego listka.Ale keik to to chyba nie jest bo nie widzę żadnych korzonków!Czekam,codziennie go obserwuję w nadziei że to może odrost ale jak na razie to listek sobie rośnie i nic więcej! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 03, 2007, 16:45:54 » |
|
Też właśnie żadnych korzonków nie ma. Może na nie jeszcze przyjdzie czas? Narazie to wygląda tak, jakby na pęd była naciągnięta taka skarpeta z liściem na końcu:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 03, 2007, 18:07:28 » |
|
U mnie jest dokładnie to samo!No cóż,poczekamy,zobaczymy! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 03, 2007, 19:34:15 » |
|
Pisz jak tylko coś zacznie się zmieniać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 05, 2007, 13:03:02 » |
|
Keik to chyba nie jest bo listek ma już około 4 cm a korzonków jak nie było tak nie ma.  Trzeba by było się zapytać kogoś kto uhodował keika kiedy pojawiają się korzenie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 05, 2007, 13:24:56 » |
|
Ja mialam to samo ale to byl tylko taki listek ktory urwałam po jakims czasie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 05, 2007, 13:32:00 » |
|
A czemu go urwałaś? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 06, 2007, 13:16:13 » |
|
bo pękł na pół niestety 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 06, 2007, 16:24:14 » |
|
Jednak nawóz biohumusa do storczyków to jedna wielka nieumyta kicha. Mój najmłodszy listek po podlaniu 1/2 nawozu zrobił się żółty i umiera  Podejrzewam, że to właśnie przez nawóz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 06, 2007, 21:35:08 » |
|
moze było jak dla niego za duze stężenie i to go zabiło
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 07, 2007, 12:46:30 » |
|
Możliwe, ale wolę już nie ryzykować. Zdawało mi się, że pół dawki nie może nic zrobić, ale najwyraźniej przeliczyłam się nieco
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 07, 2007, 16:57:31 » |
|
to go wymyj dobrze pod prysznicem ,by zmyc nawóz,może uratujesz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 07, 2007, 17:17:28 » |
|
szpoko, reszta ma się bardzo dobrze. Przy następnym podlewaniu potraktuję go bez nawozu.
Mam zagwozdkę typu pędowego. Kupiłam falka z 2 pędami kwitnącymi i jednym, ułożonym poziomo i wyglądającym jakby był ułamany w kolanku. Zaznaczam, ze cały pęd jest idealnie zielony, nie spieszno mu do usychania. Może ciachnąć przy następnym kolanku i posmarować Keiki Paste, albo po prostu, zostawić i zaczekać, a nuż coś wyrośnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 07, 2007, 18:01:27 » |
|
przy phalaenopsis z zasady nie tnę nic co jest zielone! one same zadecydują co dalej jak poziomy pęd Ci przeszakadza to delikatnie upnij go na podpórkę pionową - nie wiem jaki długi masz ten pęd poziomy może dasz rade? One nieraz mnie zadziwiły - w następnym roku ze starego pędu wypuściły 2 odnogi kwiatowe na starej łodydze i nowy pęd kwiatowy od nasady liścia - co prawda zdarzyło się to tylko u jednej miniaturki ale zawsze coś!
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 07, 2007, 19:21:36 » |
|
W sumie też prawda, nie ciąć co zielone. Może jeszcze mnie zadziwi  Ten phalaenopsis to nieco jest odmienny od reszty. Pęd kwiatowy przerywa mu liść tuż przy pseudobulwie, drugi ułamany tkwi poziomo i wygląda doskonale, a kwiaty ma grube i woskowe. Warżka jest węższa i bez "wąsików" po bokach. Jak wszystkie moje phalaenopsisy mają dosyć ciemne liście, a łodygi bardzo ciemnozielone, tak ten ma dosyć (w porównaniu do reszty kwiatów) jasne liście, a pędy bardzo jasno i intensywnie zielony. Wkleję zdjęcia jak tylko będę miała dostęp do aparatu. Zmieniłam. Myślę, że teraz nikt nie będzie miał problemów ze zrozumieniem czegokolwiek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 07, 2007, 21:27:13 » |
|
jeśli nie"falek" to dziwne, że nie usychaja łodygi kwiatowe? co znaczy nazwa kwiatów na "ka" nie rozumiem? a pojecie pędów - żarówiasto zielone?  nie znam takiego określenia! -to żólto zielone czy jasno zielone? twój język jest bardzo dziwny - prawdopodobnie młoda - sadząc po jezyku osobo  ? bądź bardziej sensowna inaczej będzie trudno dać Tobie poradę! posługuj sie językiem polskim , nie "slangiem" bo niewiele z Twojego postu rozumiem pozdrawiam MB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 07, 2007, 21:36:07 » |
|
Nie denerwuj się, MB  wklei zdjęcie to zobaczymy  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 07, 2007, 22:03:56 » |
|
dzięki Trelka może jestem za "stara" żeby zrozumieć? mimo,że mam jeszcze "młode" dzieci nie nadążam za zmianami w języku. W mojej rodzinie i otoczeniu posługujemy się językiem polskim! pozdrawiam mb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 07, 2007, 22:07:18 » |
|
Oto jak Tellerka została Trelką. MB, nie gniewaj się, wiem, że zawsze może się zdarzyć takie przekręcenie, ale to mnie wyjątkowo rozbawiło. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|