|
tellerka
|
 |
« : Sierpień 28, 2007, 14:47:16 » |
|
Temat osiagnął 1000 postów, mamy więc częśc 2. pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2007, 08:17:50 » |
|
No i stało się kupiłam pierwszego falka , niestety aparatu nie mam:( jest fioletowy z dwoma pędami kwiatowymi i 17stoma kwiatkami/pączkami  , korzonki zdrowizny że hej a i patrząc na roślinkę widać że zadbana  Tak się też złożyło że dostałam " w spadku" falka pięknego białego nakrapianego na różowo , tyle że jego stan pozostawia wiele do życzenia , chyba był przelewany bo część korzeni ma bladozielonych a część zupełnie brązowa , korzenie powietrzne po części "poprzyklejały" się do kory , ma rozwinięte 4 kwiaty i jeden pączek ale dotykałam go lekko i jest jakby zasuszony  nie wiem co zrobić czy powinnam go przesadzić i poobcinać te zbrązowiałe korzonki ? Jeżeli tak czy ktoś mógłby udzielić mi małej instrukcji ?  Chciałabym naprawdę go uratować bo aż się serce kraje jak się na niego patrzy ;(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2007, 09:37:05 » |
|
Yamaya powinnas go wyjąc z doniczki i poobcinac koreznie te które są miękkie i brązowe i kupic mową kore i wsadzic do tej samej doniczki i lekko podlac a po dwuch tygodniach dopiero nawozic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2007, 10:47:39 » |
|
ja reanimowałam storczyka metodą Tellerki i żyje 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2007, 12:54:17 » |
|
Jak zwykle Tellerka na ratunek  Powinnaś jakiś program w TV prowadzić czy cuś  reszcie też dziękuję , zamówiłam już podłoża + węgiel + nową doniczkę ( na wszelki wypadek) w orchidsklepiku , mam nadzieję że do piątku dojdzie  i będzie reanimacja  Tak przy okazji Tellerko zaraziłaś mnie zapałem do miniaturek , mój M już planuje wykwaterunek dla mnie i kfiatków powiedział że zwariowałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2007, 20:36:06 » |
|
Czytam , czytam ehh serce sie kraje  ale nie chcę świadomie zabić żadnego kwiatka więc być może jak nabiorę więcej doświadczenia to i miniaturki przyjdą  Jakie jeszcze gatunki są dość łatwe w uprawie jak falki / nie wymagają orchidarium ect.? Dziękuję za odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 30, 2007, 09:17:00 » |
|
Poczekamy, zobaczymy... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 30, 2007, 11:01:40 » |
|
Basiu, tak to taki sam... ale tam na dole wyłazi mu coś zielonego... i nie wiadomo co to bedzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 30, 2007, 11:43:30 » |
|
myślę,że szykuje się do kwitnienia  oby
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 30, 2007, 13:46:28 » |
|
a moje falki odpoczywają na balkonie narazie ich nienawoże ale za około miesiąc zaczne i będom kwitły
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 30, 2007, 13:47:20 » |
|
on troche przeżył więc jesli to mialby być pęd kwiatowy to byłabym w wielkim szoku bo ma 2 małe listki i rośnie dopiero trzeci a to coś ma już od dobrych kilku tygodni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 30, 2007, 13:54:17 » |
|
Widać dobrze się u ciebie czuje , nic tylko pogratulować "maluszka" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 30, 2007, 19:28:46 » |
|
Kupiłam skatowanego falka dwupędowego o malutkich filoetowych kwiatach. Wsadziłam go od razu do szkła. Tylko 2 korzenie były ładna, reszta wyschnięta na popiół. Nie obcięłam tych wyschniętych. Dobrze zrobiłam??
A i coś mu wyłazi:D Pędzik albo dziecko:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 30, 2007, 19:56:06 » |
|
Zalaży czy były to te 'powietrzne' czy te w doniczce... Jeśli te powietrzne, to ok, ale te w doniczce lepiej obcinac bo mogą gnić. Oglądaj przez szkło co się dzieje... czy nie trzeba interweniować. Trzymam kciuki  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 30, 2007, 20:25:32 » |
|
co do skatowanych falków - pisałam już o moim "Zgniłku" uratowanym z marketowej powodzi. wspominałam też, że jakimś cudem zmobilizował się i wytworzył jednego kwiatowego pączusia. dziś rano ów pączuś rozwinął się w pełnej krasie. i niby nic w tym dziwnego ale... sami zobaczcie! na zdjęciu to ten usadowiony niżej  dodam, że kwiatuchy rosną na jednym pędzie kwiatowym, a sama roślina nie była poddawana innym zabiegom niż przesadzenie z całkiem przelanego podłoża... może uznacie, że taka różnica w wielkości kwiatów na jdnej roślinie to nic nadzwyczajnego, ale ja jeszcze czegoś podobnego nie widziałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 30, 2007, 20:40:48 » |
|
W środku, powietrzne chyba miał poobcinane, czy co. To nie wiem, wyciągać go i obcinać zeschnięte? One wyglądają tak- przy falku zeschnięte i ogólnie taie nieładne, a dalej dosyć ładne i zielone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 31, 2007, 06:56:58 » |
|
Ponownie proszę o pomoc , przez mój brak doświadczenia nie sprawdziłam korzonków pod spodem doniczki kiedy kupowałam mojego falka , wczoraj podniosłam doniczkę i szok , oba korzonki które wychodzą na zewnątrz są koloru zgniłej zieleni i całe pomarszczone i miękkie , do tego biegają po nich jakieś robaczki , jedne szaro-brązowe długości jakichś 3 mm podłużne a drugie jakby bardziej okrągłe i całkiem białe , korzenie w doniczce mają kolor zielony i wyglądają bardzo zdrowo , również powietrzne są w stanie idealnym , roślinka cały czas wypuszcza nowe pąki kwiatowe i rozwija nowe kwiaty , liście też w stanie idealnym sztywne bez żadnych objawów chorobowych , pan w centrum ogrodniczym gdzie kupowałam storczyka powiedział że mam przelać kwiatek " od góry" żeby wypłukać robaki i obciąć te wychodzące korzenie ale coś mi się wydaje że to raczej nie pomoże. Próbowałam zrobić zdjęcia ale że dysponuję tylko komórką nie było na nich nic widać  Czy ktoś ma jakiś pomysł , nie chcę stracić kwiatka , już bym wolała żeby stracił teraz wszystkie kwiaty ale potem ponownie zakwitł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 31, 2007, 07:44:42 » |
|
To co, wyciągać z wazonu i ucinać zeschnięte? Nie odżyją jakoś? *pyta z nutką nadziei w głosie*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 31, 2007, 08:26:21 » |
|
To co, wyciągać z wazonu i ucinać zeschnięte? jestem za obserwacją - w końcu to wazon - jeżeli nie zrobia sie brunatne (no zgniłe) to obserwuj... jak zaczną gnic to wyciagaj. Moim zdaniem oczywiście. Bo ciagłe manewrowanie kwiatem w te i wewte wcale mu nie polepszy zdrowia... pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 31, 2007, 08:30:19 » |
|
obciąć te wychodzące korzenie ale coś mi się wydaje że to raczej nie pomoże. Obciąć zgniłe korzenie to napewno... i zasypać węglem. Ja bym opłukala delikatnie korzenie i sparzyła doniczkę i podstawek i zmieniła podłoże. Robaki powinny zniknąć razem ze swoim 'środowiskiem' czyli zgniłymi korzeniami.... Moim zdaniem jeżeli reszta korzeni jest ok, to nie powinien nawet zrzucić kwiatków... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 31, 2007, 08:39:58 » |
|
No właśnie reszta wygląda ok , jędrne i nadal zielone , jeśli dojdzie do mnie dziś paczka z materiałami to będę miała nowa doniczkę do której będę mogła go przesadzić, Tellerko pocieszyłaś mnie że może nie zgubi kwiatków Relację zdam potem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 31, 2007, 08:44:20 » |
|
tellerko, w tym sęk, że korzeni jest tak mało i są tak biedne, że tylko 2 widać przez szkło, a i te są zdrowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 31, 2007, 11:19:36 » |
|
Dostałam właśnie paczkę z Orchidsklepiku i mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie , czy podłoże muszę jeszcze w jakiś sposób przygotować ? W instrukcji jest opisane że można użyć od razu i nie podlewać przez 2 tyg , podłoże jest lekko wilgotne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 31, 2007, 11:20:27 » |
|
Podejrzewam, że mozesz bez obaw wsadzać kwiatka  Co do gubienia kwiatkó- Yamaya, spoko luz i spontan  Felusia przesadzałam w pełni rozkwitu (gnił) i ma się bardzo dobrze, kwitnie nieprzerwanie a i listka wypuszcza hardo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|