dukra13
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 26, 2007, 20:30:00 » |
|
Serdecznie witam. Dzisiaj kupiłam na kiermaszu storczyka -Ludizja i zaczął się problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć w internecie informacji. Nasza wyszukiwarka też nic nie znalazła.  Wiem tylko tyle ,ze storczyk ziemny i nie zasuszyć. Uważam,że jest piękny i dekoracyjny także z liści, co u storczyków jest rzadkością. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2007, 20:33:59 » |
|
Tu coś znalazłam. http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.htmlZ boku trzeba znaleźć Ludisja discolor.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2007, 20:34:40 » |
|
Dzisiaj kupiłam na kiermaszu storczyka -Ludizja i zaczął się problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć w internecie informacji.
Spróbuj ludisia discolor 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2007, 21:05:08 » |
|
Lilu serdecznie dziękuję. Średnio wymagający , tylko ta wysoka wilgotność. Muszę coś pomyśleć. A teraz idę powąchać kwiatki, bo podobno pachną, a to już by było wspaniale. Jeszcze błagam zróbcie coś , aby mój sabotek zakwitł Dziękuję Wszystkim bez wyjątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 27, 2007, 07:56:30 » |
|
bez przesady, u mnie stoi na parapecie tylko za dużym kwiatkiem tak że nie pada bezpośrednio na niego światło słoneczne. ponieważ jest mi wygodniej to spryskiwaczem pryskam mocno ziemię tak co drugi dzień. ma się dobrze i nawet ma dwa nowe pędy  w tej chwili kwiat już zaczyna przekwitac, ale kwitł bardzo długo ok 4 m-cy mam na myśli ludizję 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 01, 2007, 23:02:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 02, 2007, 09:29:14 » |
|
mój przestał kwitnąć, ale ma tak piękne liście że nie żal mi kwiatu który nie był tak efektowny jak liście. jak był kupiony to była to pojedyńcza roślina, teraz jest już trzy maluszki i ta dorosła rozrosła się. 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 02, 2007, 09:32:38 » |
|
teraz jest już trzy maluszki i ta dorosła rozrosła się. Moja tak się rozrosła że pękła doniczka  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 02, 2007, 09:38:01 » |
|
na pewno piękny widok  może dostanę po uszach ale... ja nawet wolę jak nie kwitnie. 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 02, 2007, 11:13:15 » |
|
Zapytam się fachowców, bo to mój pierwszy storczyk. Jak ją kupiłam z pędem kwiatowym, to oczywiście sprawdziłam doniczkę. Okazało się, że bulwa-cebula-korzeń - nie wiem co to ? - jest w jakimś koszyczku plastikowym. Czy po kwitnięciu pozbyć się go - tzn.przesadzić,co z tym zrobić ? Może tak ma być ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 02, 2007, 13:36:13 » |
|
nie jestem fachowcem, ale przesadzałaś czy tylko patrzyłaś?  ja zostawiłam po prostu w spokoju i nic się nie dzieje. mój był z takiej jak plastikowej siatki. podlewam trochę nietypowo tz kiedy ziemia już przeschnie to wtedy spryskiwaczem ją zwilżam do momentu aż pokaże się woda na podstawce, wtedy chwilę czekam i wylewam nadmiar wody. na pewno się uda, to bardzo piękny storczyk , jeden z moich ulubionych 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 02, 2007, 18:33:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2007, 19:04:37 » |
|
Bardzo ładna ta Ludizja  Sporo jest o pielęgnacji w necie. Właśnie poczytałam sobie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2007, 22:52:46 » |
|
TEŻ prawie skusiłam sie na jej zakup ze względu na piękne liście ale poczekam- to storczyk naziemny może następne doświadczenie w uprawie 
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2008, 01:18:37 » |
|
Przesadziłam swoją ludisię . Chyba jest zadowolona, bo wypuszcza nowy pęd . Jednak podczas przestawiania kwiatków na parapecie ułamał się jeden stary pęd, który kwitł kiedy ją kupiłam. Czy można to próbować ukorzenić , czy po prostu wyrzucić - z bólem  Tak wygląda ułamana część:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 23, 2008, 09:55:31 » |
|
Nowira - dziękuuuję /spanikowałam - byłam już mocno zmęczona i nie doczytałam/, tylko nie bardzo wiem jak  Posypać ukorzeniaczem i do doniczki do tego storczykowego podłoża ? Jakoś trudno mi uwierzyć, że to tam się ukorzeni, ale roślinki różne cuda wyprawiają i może się uda 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Saori
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 28, 2008, 12:33:15 » |
|
Moja jakaś miękka się zrobiła i zaczęła żółtknąć. Nie wiem, czy przypadkiem jej nie zalałam. Odcięłam odnóżkę i włożyłam do kielicha z wodą. Mam nadzieję, że wypuści korzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2008, 18:42:23 » |
|
Na udowodnienie faktu, ze czasem sie udaje, moja Ludwisia z czwartym listkiem. Juz sie nie moge doczekac kwitnienia,pewnie jeszcze poczekam.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2008, 18:46:19 » |
|
Na pewno sie doczekasz, one dosc szybko rosna  )) Ja niedawno mialam jeden ped w doniczce, a juz mam 4 takie maluchy i gorna rozetke lisciowa z kwiatostanu  )) Bardzo wdzieczny storczyk, choc kwiatki malenkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2008, 21:32:08 » |
|
Szybko rosną  Moja malutka sadzonka stoi od końca kwietnia i nic się nie zmienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 20, 2008, 23:37:45 » |
|
Nowiro,szybko to pojecie wzgledne, jesli chodzi o storczyki, no i jeszcze kwestia cierpliwosci. Ja posiadam Moja Ludizje nabylam pod koniec marca, wsadzilam ja pod foliowy kapturek z dziurkami, z duza iloscia spagnum,i dopiero sie ruszyla 3 tygodnie temu wypuszczajac przez ten krotki czas dwa listki. To dla mnie jest osiagnieciem:) Bo tego czasu od marca do konca lipca, to wlasciwie nie licze:) Postaw to gdzies, zeby Cie nie korcilo i zapomnij na miesiac.. Po tym jak podlalam po wsadzeniu w ziemie to tylko dawalam wode na kratke na ktorej stala doniczka (nie mialam karmazytu) i po rownym miesiacu zdjelam folie i po tym czasie puscila pierwszy korzonek. Mysle , ze mozna skrocic te zabiegi, ale ja tak wyczytalam na forum. I poskutkowalo!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 21, 2008, 00:05:21 » |
|
Ale ja dostałam już ukorzenioną w maleńkiej doniczce. Stoi przy medinilli, gdzie jest nawilżacz. Prawie jej nie podlewam. Chyba muszę ją wysypać i sprawdzić korzenie  Nigdy tam nie zaglądałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 21, 2008, 00:07:53 » |
|
To faktycznie dziwne, skoro jest ukorzeniona.Moja nie miala nic, kikut z dwoma listkami. Zajrzyj do niej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 21, 2008, 07:30:35 » |
|
Ja swoja mam tez od marca i zdazyla zakwitnac, przekwitnac i 4 pedy wypuscic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 21, 2008, 21:07:38 » |
|
Nowira, dla mnie to ona byla troszke przelana, ten kawalek tuz przy korzeniu jest jakos tak niepokojaco przebarwiony. Ja bym ja przesuszyla jeden dzien i wsadzila w nowa ziemie, zwiekszyla wilgotnosc. Moze tak sie ukorzenia,moja ma dopiero dwa malutkie. Kayeen, a Twoja jakie ma korzonki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 21, 2008, 21:38:19 » |
|
Pamiętajcie, że Ludisia to storczyk ziemny! U mnie stoi w normalnej ziemi w terrarium = non stop ma wilgotno!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 21, 2008, 21:41:33 » |
|
Kilka postów wcześniej pokazywałam,że ułamał mi się pęd i drugi rósł krzywo. Kawałki te zanurzyłam w ukorzeniaczu i wsadziłam do doniczki, niczym nie nakrywając. Wczoraj chciałam sprawdzić korzenie po poście Nowirki, a one mocno siedzą, więc nie wyciągałam. Wygląda,że się przyjęły i chyba nawet wypuściły kolejny liść. Podlewałam normalnie, jak zawsze, czyli raz na miesiąc. Doniczka stoi na parapecie południowym /szyby z filtrami/. Jutro mogę zrobić zdjęcie....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
Margaret