Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 21:14:38
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: storczyk Ludizja  (Przeczytany 7147 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dukra13
Aktywny
**

« Odpowiedz #60 : Grudzień 22, 2008, 13:52:33 »

Saori nie chcę Twojego zawodu, ale kwiat jest naprawdę niepozorny.
W sumie to storczyk ozdobny z liści, jak napisałam wcześniej ozdabia inną storczykową zieleninę.

Saori
Aktywny
**

« Odpowiedz #61 : Grudzień 23, 2008, 11:00:11 »

Ja wiem, jak wygląda kwiat, nie wiedziałam tylko, jak duży pęd może urosnąć. Liście ma fantastyczne, a że nie można mieć wszystkiego, to kwiat niepozorny Very Happy

Post mortem est nulla voluptas - więc korzystaj pókiś żyw Smile
Pozdrawiam
Monika
http://saori.fotosik.pl/albumy/449330.html
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #62 : Grudzień 30, 2008, 20:42:00 »

Może ktos cos poradzi, dlaczego mojej Ludisi żółkną lisktki?  Sad, powolutku od czubeczka, a właściwie pomarańczowe się robią i opadają  Confused
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #63 : Maj 01, 2009, 17:54:18 »

Mam pytanko, w jakim podłożu trzymacie swoje ludisie? Skoro to storczyk naziemny, to czy może być podłoże bardziej zwięzłe np. kora wymieszana z torfem i sphagnum? Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #64 : Maj 03, 2009, 18:44:12 »

Violkah a nie stoi przypadkiem w słońcu?Moja też zaczęła żółknąć od góry na dwóch pędach tak bardzo,że myślałam,że są już stracone.Po analizie doszłam do wniosku,że ze strony zacienionej jest ok.,zacieniłam całą roślinę i problem minął-wypuszcza nowe liście na obu pędach   Very Happy
Wiktorze ja trzymam w totalnym"byle czym"(tzn storczykowe Substrala+pumeks),donica szeroka i płaska!Chyba jej dobrze-wypuszcza nowe pędy.Aktualnie ma 6,rozgrzebałam podłoże ,rosną trzy nowe  Smile
Ps moja to Ludwisia Wink silver velvet
Ps/2/-nasłonecznienie u mnie takie,że nawet sukulenty nie wytrzymują-żeby wszystko było jasne  Smile

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #65 : Maj 03, 2009, 18:53:51 »

Ja swoją trzymam w słoncu na oknie południowo-wschodnim.Dostała grube mocne pędy,po kwitnieniu wypuszcza już nowe listeczki.Nic złego się z nią nie dzieje.Nie wypuszcza tylko nowych odnóżek.Ale poczekam,może,może...

mulatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #66 : Maj 17, 2009, 00:26:17 »

Saori nie chcę Twojego zawodu, ale kwiat jest naprawdę niepozorny.
W sumie to storczyk ozdobny z liści, jak napisałam wcześniej ozdabia inną storczykową zieleninę.

no nie wiem....
moja ludisia zakwitła 11 pędami widok był niesamowity ,kwitła bardzo długo ok 4 miesięcy a pędy kwiatowe dochodziły do 40 cm

Może ktos cos poradzi, dlaczego mojej Ludisi żółkną lisktki?  Sad, powolutku od czubeczka, a właściwie pomarańczowe się robią i opadają  Confused

Wiolu sprawdź czy nie ma tarczników jeżeli to nie sprawa robactwa to stawiam na zbyt mokre podłoże ...
To raczej nie jest wina oświetlenia -moja doskonale rośnie i w pełnym słońcu i w półcieniu.Zakwita najpiękniej jak lato spędzi na zewnątrz Smile
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: