Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 22:39:16
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tajemnicza bulwa ?! Araceae  (Przeczytany 4707 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bluk24
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 07, 2006, 22:29:41 »

Witam dwa tygodnie temu dostałem od znajomego bulwe jakiegos tajemniczego kwiatka moze drzekwa podlewam to cos od dwuch tygodni i jak narazie nic (mam nadzieje ze niedlugo cos drgnie) zrobilem zdjecie bulwy jezeli ktos bedzie wiedzial co to za okaz to  prosze o informacje. Ja na temat tego kwiatka wiem tyle ze kielkuje na wiosne i wiednie na jeseni . Znajomy mowil mi ze mlody okaz ma wysokosc okolo 10 cm i ma zielone liscie ktore ukladaja sie na ksztalt parasola (caly kwiat przypomina parasol). Jezeli zdjecia bulwy Wam nic nie powiedza to jak kwiat wykielkuje postaram sie zamiescic jego zdjecia.
tutaj jest zdjecie bulwy    
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2006, 22:38:18 »

Witam
Liscie w kształcie parasola nic mi nie mowia, zdjecie bulwki tez nie.
Ale bede strzelac moze to jakac cantodeskia. A jaka nagroda za odgadniecie Very Happy .
Szkoda ze trzeba jeszcze poczekac na rozstrzygnięcie tej zagadki.
Pozdrawiam Iwona

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2006, 00:30:27 »

jest to bulwa a prawdilowo corm aroida czyli rosliny z Aracea. Jest to prawdopodobnie amorphophallus lub ktoras z roslin mocno spokrewnionych z tym rodzajem. Pare informacji. Z cormu nie wyrastaja liscie jezeli jest to amorphopahallus a tylko jeden lisc, jezeli jest to inny aroid jak np arisaema to w zaleznosci od gatunku moze wyrastac wiecej niz 1 lisc w czasie sezonu. z cormu wyrasta cataphyll, ktory moze kryc w sobie wielokwiat aroida lub pojedynczy lisc. zdjecie -szkoda jest paskudnej jakosci i trudno powiedziec z jaka roslina mamy doczynienia. w tej chwili musz znac odpowiedz na nastepujace pytanie. czy wokol rosnacego cataphyll'a widac wianuszek zaczynajacych porastac korzeni? jezeli tak to corm nalezy umiescic na glebokosci okolo 5cm liczac od gornej czesci corm'u (nie cataphyll'a) w substracie skladajacym sie z 30% ziemi prochniczej, 40% zmielonej kory sosnowej i 30% perlitu w dosc duzej i glebokiej donicy i podlewac obficie az prawie caly substrat bedzie prawie suchy. zasadzony corm musi byc umieszczony w temperaturze co najmniej 25C w ciagu dnia i  18C w ciagu nocy. Nie nalezy stosowac zadnych nawozow na tym etapie. Jezli nie widac zadnyk oznak rosniecia korzeni nalezy przetrzymywac corm w stalej dla dnia i nocy temperaturze 20C w bardzo lekko wilgotnym substracie w skladzie jak wyzej. Praktycznie do momentu kiedy wyksztalci sie lisc nie ma mowy o prawidlowym oznaczeniu co to jest za roslina. teraz pare zdjec cormow

....

....
ponizej w nastepnym poscie sa widoczne zdjecia amorphophallusow, ktore wyrosly z niektorych przedstawionych ponizej cormow
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2006, 00:31:50 »

Jezeli ktos ma rosline o popularnej polskiej nazwie "skrzydlokwiat" to polecam wizyte na stronie www.aroid.org i przejzenie bogatej kolekcji zdjec abysmy sie blizej dowiedzieli "z czym gramy". szczegolnie polecam galerie amorphophallusow i jako wspomnienia z ubieglego lata zalaczam kika zdjec moich amorphophallusow

..jeszcze nierozwiniete na poczatku sezonu

..tu juz bardziej

..a tu jeszcze bardziej

.. a tu najwieksze amorki pod koniec sezonu - zielona doniczka po lewej stronie na dole to 35cm srednicy
Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2006, 16:42:58 »

Wojtek w twpjej wypowiedzi jest pewna ńieścisłość.
Ma podlewać obfice aż cały substrat będzie suchy??????????
Piszę o tym, bo pytającym może być taki nowizjusz w sprawie aridów jak ja.
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2006, 18:25:49 »

Witam
Dzieki wojtku za strone, wreszcie wiem ze dracunculus vulgaris tez nalezy do tej rodziny, jego kwiaty zawsze bardzo mi sie podobaly, kiedys kupilam bulwke wladcy pustyni, nieznam jej innej nazwy i nie wiem czy moze tez jest zaliczany do tej rodziny. Wladca pustyni bardzo mi sie podobal bo kwitl bez ziemi dopiero pozniej wysadzalo sie go do podloza, natomiast kwiat mimo iz bardzo ladny to strasznie cuchnacy.
Wojtku powiedz mi czy tacca nivea tez moze pochodzi od tej rodziny, a jak nie to moze wiesz od jakiej?
Pozdrawiam Iwona

Pozdrawiam Iwona

bluk24
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2006, 20:13:27 »

Dzieki Wojtek za zainteresownie moim postem zdjęcia które zamieściłeś pokazałem swojemu znajomemu on powiedział ze jego kwiatek wygląd dokladnie tak jak Twój który rosnie w niebieskiej doniczce a wiec mysle ze jest to wlasnie amorphophallus. Ja jestem laikiem w sprawach jakich kolwiek roślinek w pokoju do tej pory nie miałem zadnego kwiatka a wiec chciał bym dostac od Ciebie kilka rad które pomoga mi chodowa należycie ten kwiatek, może napisze co osiagnelem do tej pory.Dwa tygodnie temu bulwe wsadziłem do doniczki o średnicy 13 cm i głębokości 15cm około. Bulwe przysypałem ziemia(zwykła ze sklepu ogrodniczego) na głębokości około 5-7cm. Podlewam kwiatek raz w tygodniu letnia woda. Z Twojej wypowiedzi wynika ze rodzaj podloza jaki zastosowałem jest nie właściwy, czy mam zmienic ziemie, może po dwuch tygodniach jest już na to zapozno? Czy doniczka w jakiej zakopalem bulwe nie jest zaduza a może zamała? Jak często powinienem podlewac kwiatek jaka ilością wody i jaka temperature powinna mieć woda jeżeli to gra jakls role?  Mam jeszcze jedno pytanie znajomy od którego dostałem ta bulwe mowil mi ze kwiatek kwitnie czy możesz mi powiedziec w jaki sposób on kwitnie czy wogule kwitnie i jakie jest jego pochodzenie czy pochodzi on z Afryki? Dzisiaj się jeszcze dowiedziałem ze bulwa która posiadam ma około 4 lat.    
Z góry dzieki za odpowiedz.
Dzisiaj znalazłem w internecie artykul o Amorphophallus rivieri bo jestem pewien ze na 80% ze tak sie nazywa moj kwiat ale jest tam dlamnie kilka nie jasnosci ktos tam pisze ze ten kwiat kwitnie zima jak jest wykopany i lezy w piwnicy, wtedy zaczyna kielkowac i wypuszcza kwiat czy wtedy jak on wypszucza ten kwiat to trzeba go wkopac do ziemi do doniczki prosze o komentaz zwłaszcza Ciebie Wojtku tutaj podaje link do tego artykulu: http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/cenne.html
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2006, 23:51:01 »

Przepraszam, odpowiem na wasze posty pozniej teraz naprawde polecam wejscie na strone http://www.aroid.org/genera/index.html poczytajcie i wtedy bedziemy dyskutowac nad ta niezykle ciekawa rodzina roslin - Araceae
Na razie tylko to: Bat plant czyli tacca zaliczana jest do  Taccaceae a nie Araceae
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 09, 2006, 00:21:37 »

Sa naprawde niesamowite
http://www.salamandra.org.pl/magazyn/b14a06.html
Pozdrawiam Iwona
http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/cenne.html

Pozdrawiam Iwona

bluk24
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2006, 10:29:38 »

Tak jak obiecallem gdy kwiatek urosnie zamieszcze zdjecie na forum tak wiec robie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4933af78beb419c1.html
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 11, 2006, 18:32:11 »

Moje dziwadło to PALCZYCHA,roslina cebulowa,do uprawiania zarówno w donicy jak i w ogrodzie.Wychodzący z ziemi bardzo ciemny pęd to kwiat,którego rozkwitu nie doczekałam,bo ..... zjadła,a raczej zgryzła go REDA Exclamation Dlaczego Question Bo przez jeden dzień pachnie  /dla mnie cuchnie/ starym mięsem.Ale wyrosła pięknie ,liście są duże a  ich łodygi cętkowane.

KaRo
Zoe
Gość
« Odpowiedz #11 : Sierpień 11, 2006, 18:46:44 »

Reda to twój pies?
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 12, 2006, 06:59:21 »

REDA to moja 1,5 roczna labladorka,przezabawny szkodnik.W ubiegłym roku płakałam nad każdą zniszczoną /czytaj stratowaną/ roślinką.Było nawet ultimatum ja i ogród albo pies...skończyło się jak skończyło,jesteśmy obie w dobrej formie.A oto ona

KaRo
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 12, 2006, 10:13:18 »

Tinaros, fajne te twoje roślinki, tylko szkoda, że nie da się powiększyć miniaturki, a z chęcią bym je w zbliżeniu pooglądała. Mam wrażenie, że chyba jednak kopiujesz nie ten link, co trzeba, wklejając adres z serwera (imageshack) do posta tutaj na forum. Sprawdź sama. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś bardziej zaawansowany informatycznie poprawi.
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 12, 2006, 11:55:33 »

Pysiu kliknij www.TINAROS.fotogalerie.pl , a będziesz mogła prawie kazdego dnia zobaczyć coś nowego.w różnych wymiarach. To bedzie dobre tez zimą.
Technicznie jestem słaba,debiutuję w obsłudze komputera i fotografii,ale wierze,że bedzie lepiej. Wink Pozdrawiam. Very Happy

KaRo
KaRo
Aktywny
**

cd
« Odpowiedz #15 : Sierpień 12, 2006, 12:04:45 »

Prawidłowo Arrow   http://www.TINAROS.fotogalerie.pl   Przepraszam Pysiu. Wink

KaRo
krzysiekmat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2006, 19:29:53 »

witajcie !
ile ja się naszukałem co to za kwiat mam w swojej hodowli okazało się że amorphophalus
sadzę go na wiosne lub w lutym z cebuli wyrasta coś tam i po pewnym czasie rozdziela sie na 3 piękny parasol na jesieni llist/gru powoli żółknie zamiera  i pozostaje cebula  a wokół niej przybyszowe cebulki -dzieci
i wysadzam ją po okresie spoczynku w lutym itd
co roku jest większa mam ją od 2002 teraz ma 80 cm wysokości a średnica parasola 140cm jestem strasznie dumny z niej
dzięki wam serdeczne
quantumsatis@wp.pl
bluk24
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 07, 2006, 15:35:34 »

Witam
Sezon na dziwidła sie skonczyl moj kwiatek juz zwiedl miesiac temu. Mam kilka pytan dotyczacych przechowywania bulwy.
Czytalem na zagranicznych forach ze bulwy powinno sie przechowywac bez ziemi w ciemnej piwnicy jednak mam co do tego obawy poniewaz wiadomo podczas zimy w piwnicy panuja niskie temperatury umnie nawet do +2 stopni C. Jednak z inych zrodel wiem ze niektorzy przechowuja bulwy w doniczach w domu. Jak Wy przechowujecie swoje bulwy kwiatowe?
Dlaczego zadaje pytanie ktore  dla niektorych moga wydawac sie banalne wyjasniam nizej.
Na zdjeciu ponizej zamiescilem zdjecie bulwy mojego znajomego ma ona okolo 10lat jeszcze nigdy nie zakwitla (jest on tym powodem niezapokojony) bulwa moim zdaniem jest stosunkowo nie duzych rozmiarow jak na jej wiek  (mozna porownac obok na zdjeciu sa bulwy tegoroczne)co mamy zrobic by zakwitla jak ja przechowywac do tej pory byla przechowywana przez cala zime w doniczce z ziemia w ktorej rosla w lato, czy to blad, dlatego jeszcze nigdy nie zakwitla?

Z gory dzieki za odpowiedz.

krzysiekmat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Luty 25, 2007, 22:39:24 »

moją bulwe mam od 2002 w 2006 pozostawiłem ją w ziemi w doniczce i teraz na początku lutego wsadziłem do nowej ziemi i zacząłem podlewać wyrosła na prawie metr i chyba zakwitnie mi pierwszy raz zobaczymy co dalej
LIMA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Luty 28, 2007, 11:14:46 »

Witam. Ja swoje amorfy po sezonie wyciągam z donic i sprawdzam stan, przyrost.Przechowuje na sucho w chłodnej piwnicy. Bulwy amorphophallusów są bardzo wrażliwe na wilgoć i szybko gniją.
Po wsadzeniu do wilgotnej mieszanki(próchnicznej) nigdy ich nie podlewam przez 5-6 dni. Z wilgotnej ziemi same naciągną wilgoci która jest im potrzebna.Dopiero póżniej zaczynam od niewielkiej ilości, nie wolno zalewać bo inaczej zgnije bulwa. Aktualnie już przeniosłam je do domu i czekam na kwiaty.

pozdrawiam,Ania
Zoe
Gość
« Odpowiedz #20 : Luty 28, 2007, 13:40:53 »

LIMO powiedz proszę jaka jest najniższa (graniczna) temperatura w której trzeba przechowywać bylwy. Bo może wystarczy przechwać w mieszkaniu jeśli nie bedziemy dysponować chłodniejszymi pomieszczeniami.
LIMA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Luty 28, 2007, 23:03:03 »

Właściwie wszelkie źródła podają, że temperatura minimalna przechowywania to 10 stopni. I ja też mniej wiecej w takich je przechowuje.

pozdrawiam,Ania
Zoe
Gość
« Odpowiedz #22 : Luty 28, 2007, 23:39:01 »

Czyli tylko ciepłe piwnice blokowe.
LIMA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 04, 2007, 10:05:46 »

Wydaje mi się, że przy niższych temperaturach a zwłaszcza wysokiej wilgotności zaczeły by gnić. Takie doświadczenie miałam z jedna małą bulwą, wsadziłam ja do woreczka z torfem wilgonym i do lodówki, oczywiscie zgniła. Bulwy Amorphophallusów są bardzo wrażliwe na wilgoć, dlatego lepiej je trzymać na sucho, zwłaszcze, ze można zawsze wcześnie zareagować gdyby coś się działo.

Ania

pozdrawiam,Ania
LIMA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Marzec 16, 2007, 12:09:15 »

Przedstawiam wam zdjecia Arisaemy flavum, która zakwitła.

Ania

pozdrawiam,Ania
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: