Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 19, 2007, 13:50:51 » |
|
Gdzieś czytałam właśnie o uprawie phalaenopsisów na kawałkach drewna, czy w koszyczkach. Jest to dosyć uciążliwe (chociaż mi by nie przeszkadzało za bardzo  ), gdyż codziennie, czasem nawet 2 razy dziennie trzeba korzenie spryskiwać, ponieważ bardzo szybko przesychają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 20, 2007, 06:15:28 » |
|
Czyli nawet co jakis czas zanurzanie na troche do wody nic nie da? Musi mieć przez jakiś czas stały dostęp do wilgoci (np. przez wilgotne podłoże)? No to szkoda. Bo mi się okrutnie podobają korzeie storczyków a gdyby do tego chciały lepiej rosnąć to juz by było super. Tyle tylko że akurat ja się nie zobowiążę do aż tak sumiennego spryskiwania bo to u mnie nie realne. Szkoda.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 20, 2007, 09:56:24 » |
|
Basu, ja też "choruję" na korzenie storczyków, ale że z natury boję się wynalazków, zatem wytrwale hoduję sobie korzenie powietrzne  A marzy mi się storczyk osadzony na pniu, a całość przywieszona jak obraz. Mmm 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 20, 2007, 11:39:45 » |
|
Basu, ja też "choruję" na korzenie storczyków, ale że z natury boję się wynalazków, zatem wytrwale hoduję sobie korzenie powietrzne  A marzy mi się storczyk osadzony na pniu, a całość przywieszona jak obraz. Mmm  Najlepiej się człowiek uczy na własnych doświadczeniach- czemu nie spróbujecie? Nie wierzę, żeby było potrzebne aż tak częste spryskiwanie, zwłaszcza, ze do tej kory przytwierdza się najpierw torfowiec a potem do tego storczyka. Mech świetnie trzyma wilgoć i będzie "robił mikroklimat" dla kwiatka. A jeśli zobaczycie, że jednak ma za sucho i takie życie mu nie służy, to zawsze można wsadzić z powrotem do doniczki. Ostatecznie storczykom mniej służy zalanie niż przesuszenie. Sama mam na to ochotę, ale niestety za ciemne mieszkanie, a dodatkowe doświetlanie niestety nie wchodzi w grę  (kurde, mieć juz swoje i robić w nim co się chce).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 20, 2007, 12:09:27 » |
|
czemu nie spróbujecie No mnie trochę kusi ale mam małą wiedzę chyba. Nawet nie wiem jaka kora, z czego?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 20, 2007, 12:45:49 » |
|
Ja już się dowiedziałam i jak tylko wyzdrowieję, biorę się do roboty  Najlepiej do tego celu nadaje się dąb, robinia, wierzba, świerk. Wcześniej trzeba tylko kilka razy wygotować, by usunąć garbniki. Na którymś forum czytałąm też, że można kupić w sklepie akwarystycznym takie kawałki drewna- są one już pozbawione wszytskiego, co "złe", ale i tak lepiej raz wygotować, bo często trzymają je w słonej wodzie. am jeszcze pewne wątpliwości co do przymocowania. Na stronie PTMO piszą, że najpierw mech, później kwiat przyczepiony żyłką albo cienkim drutem miedzianym tuż przy psb albo nasadzie liści i znowu mech żyłką. I na tym koniec. Wszytsko w porządku, ale czy kwiatek nie wrośnie się w żyłkę/drut miedziany po pewnym czasie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 20, 2007, 12:58:14 » |
|
Jak tak tęknicie za korzeniami, to czemu nie kupicie Vandy? Ja mam kilka miniaturowych storczyków na korze - wiszą w terrarium w min 50% wilkotności, spryskuję 1-2 razy dziennie.... Po co byłby wazon jeśli storczykowi nie potrzeba wody?  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 20, 2007, 13:34:25 » |
|
Jak tak tęknicie za korzeniami, to czemu nie kupicie Vandy? Bo mi się wydaje że im zadsze storczyki to trudniesze w uprawie... Gdyby rosły jak chwasty to pewnie by ich wszędzie było pełno... Wiesz, pewnie że to i tak inne warunki ale ja w storczykowym kąciku mam cały czas wilgotność 60-70, czasami koło 80 %... Ale pewnie masz rację że to nie tak po prostu na korę i prysnąć... 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 21, 2007, 09:15:12 » |
|
Jak tak tęknicie za korzeniami, to czemu nie kupicie Vandy? Bo nigdzie owej Vandy nie mogę znaleźć  Ja nie spotkałam się z nią jeszcze. Niedługo osadzam swojego na korze  Już wiem napewno. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 21, 2007, 09:24:09 » |
|
Niedługo osadzam swojego na korze Już wiem napewno. No to ja czekam z niecierpliwością na fotki i relacje jak mu tam pasuje! Jaką korę weźmiesz?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 21, 2007, 09:37:09 » |
|
Myślę nad grabem, bo mam do palenia w piecu  Muszę jeszcze poczytać trochę o tym drewne i jego przydatności do tego celu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 21, 2007, 12:11:53 » |
|
Vandy byly na tej kwietniowej wystawie w Blue City...  Może jest dostepna w orchidsklepiku? Są na allegro. Ja wówczas pomyślałam, ze po prostu nie mam gdzie takiej skrzyneczki powiesić... Wiesz, pewnie że to i tak inne warunki ale ja w storczykowym kąciku mam cały czas wilgotność 60-70, czasami koło 80 %... Ja tyle nie mam nawet w terrarium! jak to robisz? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 21, 2007, 12:20:06 » |
|
Nie pytaj bo nie wiem. To znaczy może trochę wiem - mieszkam u teściów w niby "suterence" zaadoptowanej na poczekalnię do końca budowy. Latem przyjemny chłodek i wtedy sie zdażało koło 80% (obok tacki z wilgotnym keramzytem). Ale teraz to już 50 - 60%
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 21, 2007, 12:33:25 » |
|
No własnie, u mnie nawet po podlaniu terrarium mam max 62%... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 21, 2007, 13:12:59 » |
|
U mnie w pokoju, jako, że alergiczka jestem i wszędzie mam porozwieszane nawilżacze powietrza, mam ok. 50-60 % A' propos Orchidsklepiku. Wy też nie możecie wejść w ofertę? Stanęło na dębie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 21, 2007, 15:30:36 » |
|
Mam kilka kawałków z... Lublina. Ze sklepu ze zwierzakami. A gdzie wyczytalaś że dąb (i to korkowy!)? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 21, 2007, 23:29:26 » |
|
Bo nigdzie owej Vandy nie mogę znaleźć Były i teraz, na wrześniowej wystawie w Ogrodzie Botanicznym, ale b. drogie ta  170 zł a taka niebieską (może nie tak dużą) na majowej wystawie, na sam jej koniec, kupiłam za 49 zł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 23, 2007, 09:18:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 23, 2007, 10:08:17 » |
|
No tak.... Dziękuję. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 25, 2007, 15:26:45 » |
|
wydaje mi sie ze te storczyki byly na wyprzedazy tesco za 15zl!!! ach jak to czlowiek nie kupi jak jest okazja.... byly tez takie z drobnymi kwiatami pomaranczowo zolte jakies co w obi po 70zl.... ale coz jak miejsca brak
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 08, 2007, 21:41:01 » |
|
Czy można storczyki wsadzić w torf (chyba wysoki taki jasno brązowy podobny do włókna kokosowego) lub z czym go najlepiej zmieszać (może z kora która maja w doniczkach)?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #51 : Październik 08, 2007, 22:02:36 » |
|
poczytaj na prezentacjach - moją dzisiejszą wypowiedź jak to sie skończyło w przypadku niewiedzy i jakie jest ryzyko posadzenia w samym spagnum nota bene jest wspaniałe do reanimacji pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #52 : Październik 08, 2007, 22:05:32 » |
|
przepraszam za pomyłkę wypowiedź jest na phalaenopsis cz2 pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Październik 14, 2007, 10:33:54 » |
|
No i osadziłam wczoraj zakupionego żółtego phalaenopsisa na kawałku dębu  Wygląda świetnie, mam nadzieję, że tak też się czuje. Siłą rozmachu od razu osadziłam platycerium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #54 : Październik 14, 2007, 21:38:01 » |
|
a możesz pokazać jak wygląda na tym kawałku dębu? jestem bardzo ciekawa to platycerium też chciała bym zobaczyć - nie spotkałam się jeszcze z taka nazwą życze powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Październik 15, 2007, 16:49:23 » |
|
Platycerium to nic innego jak łosie rogi  Oczywiście, że pokażę, niechaj tyko aparat dorwę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #56 : Październik 15, 2007, 17:05:03 » |
|
znam wspaniałe  ale u mnie sie nie udało; dawno temu miałam -20 lat i zaschło  - może nie udawało się bo miałam zbyt ciemne mieszkanie; ogrzewane na piece? nie mogę sie doczekać jak wyglądają na dębie korkowym myślisz,że utrzyma wilgoć? Ja niestety ze względu na pracę moge tylko od czasu do czasu podlewać i zraszać (dlatego mam duży problem z miltoniowatymi  ) nie mogę sie doczekać efektu pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Październik 15, 2007, 17:32:54 » |
|
Moje obłożyłam dosyć mocno sphagnum i codziennie rano spryskuję porządnie bryłę korzeniową przy okazji robienia śniadania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #58 : Październik 17, 2007, 09:54:25 » |
|
Własnie stwierdzilam jak bardzo rózne są podloża od roznych dostawców.. a nazwane tak samo - 'dla storczyków'. Ja najbardziej lubie to w zielonym opakowaniu, COMPO. Swoją drogą moim zdaniem sie super nadaje do hoi Kupiłam coś firmy bodajże 'Zielona planeta' : sam keramzyt z odrobiną kawałków włókna kokosowego Niestety mam ostatnio trudności z odnalezieniem tego podłoża... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|