|
tellerka
|
 |
« : Sierpień 23, 2007, 08:55:10 » |
|
Wiem, ze tematy podłoża były już wałkowane w róznych 'storczykowych' tematach... ale... może się przyda taka 'skondensowana' wiedza w jednym miejscu? Czy moglabym prosić Beatę (probeta), która jest swietnym fachowcem i jak widziałam sama komponuje swoje podłoża o krotki opis w co sie powinno wtykać chocby falki? Oczywiście uwagi i doświadczenia innych osób w tym temacie są conajmniej pożądane. Pretekstem niech będzie moje zaskoczenie.... ale opiszę od poczatku. Wczoraj, w Castoramie...  no są takie phalenopsisy 'mini' (tak, Basiu, podobne do tego który Ty mi kupiłaś). Postanowilam przesadzić go i... ku mojemu zaskoczeniu okazało się że on mial doniczkę w całości wypełnioną... mchem ( tym specjalnym). Storczyk jest zdrowy, kwitnący... a korzenie tak poprzerastały mech że aż trudno było je rozdzielić.... Jak to więc jest z tym podlożem?! Pozdrawiam i liczę na pomoc w imieniu licznej rzeszy 'storczykomaniaków' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2007, 17:16:54 » |
|
A moja miltonia, z majowej wystawy w W-wie ze stoiska OBI, była wetknięta w trociny, gąbkę florystyczną i dopiero obsypana korę. Wszystkie korzenie wyglądały na zgniłe. Toteż obcięłam prawie wszystkie, przepłukałam (śmierdzało stęchlizną), wsadziłam do lekkiego podłoża. Robiłam to wszystko w czasie kwitnienia. Prawie miesiąc temu przekwitła, żyje, ale nie wypuściła żadnego nowego korzonka. Nie wiem, czy coś z niej będzie? Acha, jeszcze miała lokatora - ślimaka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2007, 18:10:13 » |
|
Wczoraj, w Castoramie...  no są takie phalenopsisy 'mini' (tak, Basiu, podobne do tego który Ty mi kupiłaś). Postanowilam przesadzić go i... ku mojemu zaskoczeniu okazało się że on mial doniczkę w całości wypełnioną... mchem ( tym specjalnym). Storczyk jest zdrowy, kwitnący... a korzenie tak poprzerastały mech że aż trudno było je rozdzielić.... Jak to więc jest z tym podlożem?! Eeee....ale o co dokładnie chodzi?? Sphagnum jest bardzo często używane do storczyków, świetnie się sprawuje przy reanimacji, ładnie trzyma wilgoć a jednocześnie jest przepuszczalne. Dzieki przesadzeniu do sphagnum przeżył mój pierwszy storczyk, którego wcześniej wsadziłam do niewypłukanych czipsów kokosowych (nie mogłam zrozumieć czemu umiera, dopiero później doczytałam, że łupki kokosowe są najcześciej suszone na plażach, omywane przez fale i mogą zawierać sól- fakt, jak delikatnie spróbowałam końcem języka, to te czipsy były słonawe  ). A rodzaj podłoża chyba najbardziej zależy od tego, jaki to storczyk i jak go podlewamy? Tak ogólnie to im grubsze korzenie mają storczyki, tym większa powinna być granulacja podłoża. Ja zawsze mieszam wypłukane dokładnie czipsy z keramzytem, rozdrobnionym na małe kawałki węglem drzewnym (takim do grilla) i torfowcem (kupionym, bo u nas jest pod ochroną). A że na razie mam tylko kilka hybryd z marketów, to się sprawdza 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2007, 22:39:01 » |
|
Eeee....ale o co dokładnie chodzi?? Sphagnum jest bardzo często używane do storczyków, świetnie się sprawuje przy reanimacji, ładnie trzyma wilgoć a jednocześnie jest przepuszczalne. No tu mam właśnie problem... falki chyba powinny przeschnąć przed kolenym podlaniem? Moim zdaniem spagnum chyba za długo trzyma wilgoć? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2007, 19:14:47 » |
|
No tu mam właśnie problem... falki chyba powinny przeschnąć przed kolenym podlaniem? Moim zdaniem spagnum chyba za długo trzyma wilgoć? Ale do tej pory rosły dobrze i korzenie mają ok, prawda? Jeśli mech nie jest zbity i mocno rozłożony, to wystarczy po prostu pilnować, żeby był dobry przepływ powietrza i rzadziej podlewać  U mnie działa- mam jednego phalaenopsisa tylko w mchu od prawie roku- doszedł już do siebie po reanimacji i teraz rośnie fantastycznie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2007, 20:41:15 » |
|
A czy możecie jeszcze napisać jakie jest najlepsze podłoże do wazonów? Czy można na dno wsypać keramzyt i na to gotowe kupione podłoże do storczyków? I jak jest wtedy z podlewaniem? Bo mi się wydaje, że na dnie wtedy zawsze zostanie trochę wody? Czy to nie zaszkodzi?
Pozdrawiam Poli
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2007, 06:47:14 » |
|
Opis urządzenia wazonu razem ze zdjęciami jest gdzieś w storczykach. Woda stojąca na dole podsiąka przez keramzyt, a tem przekazuje wilgoć podłożu... czyli wszystko jest wilgotne a nie mokre. W małym kieliszku przykryłam jednak całość spagnum żeby zmniejszyć wysychanie... Maczko, po co więc chrzanimy się z tymi czipsami kokosowmi, podłożami storczykowymi itp skoro można stosować wyłącznie spagnum...? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2007, 09:46:26 » |
|
Maczko, po co więc chrzanimy się z tymi czipsami kokosowmi, podłożami storczykowymi itp skoro można stosować wyłącznie spagnum...?
Hmmm... bo taniej? Bo nigdy nie widziałam w markecie (chipsy i keramzyt można dostac bez kłopotu), a nie opłaca się zamawiać samego mchu w niewielkiej ilości w specjalistycznych sklepach? Bo nie da się mchu wykorzystać do sh? A na podsumowanie tematu powiem Ci, że na forach fachowych storczykarzy twierdzą, że nie jest ważne w czym się uprawia storczyki, tylko jak. W Azji np. stosują sam węgiel drzewny, ktoś zachwalał jako dodatek do podłoży łupki z fistaszków (niesolonych oczywiście). A na jakiejś wystawie (zabij, nie pamiętam szczegółów, dawno czytałam) podobno furorę kiedyś zrobił przepięknie kwitnący phalaenopsis hodowany w pociętych skarpetkach! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 25, 2007, 10:45:59 » |
|
Ja zawsze mieszam wypłukane dokładnie czipsy (...) Maczko, czy możesz napisać coś więcej o tym płukaniu ? Jak długo ma trwać ? Po czym poznać, że już wystarczy ? Bo nie da się mchu wykorzystać do sh? Co to jest sh ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 25, 2007, 19:32:49 » |
|
Ja zawsze mieszam wypłukane dokładnie czipsy (...) Maczko, czy możesz napisać coś więcej o tym płukaniu ? Jak długo ma trwać ? Po czym poznać, że już wystarczy ? Właśc. to ja to robię na oko, wrzucam do miski, zalewam najpierw ciepłą wodą i czekam aż wystygnie. Potem z 2 razy przepłukuję na sicie zimną i już. Bo nie da się mchu wykorzystać do sh? Co to jest sh ? Semi-hydro. Gdzieś tu opisane na forum.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2007, 20:02:01 » |
|
Mech można dostać ... na allegro. Ja tak kupiłam i jest ok  Paczka formatu A4. Mam teraz inne pytanie... w tym sh (no w wazonie) zalęgły mi się glony (nie wiem jak Kasia i Petra to robiły że ich uniknęły...  ). Czy można je 'potraktować' takim środkiem przeciw glonom jak do oczka wodnego czy zaszkodzę falkowi? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2007, 20:32:09 » |
|
"semi-hydro (korzenie nie zamoczone we wodzie tylko w warstwie"suchego" keramzytu który podsiąka od dołu) "
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 25, 2007, 20:34:20 » |
|
Zamówiłam podłoże do Phalaenopsisów i sabotków w Orchidsklepiku,jak przyjdzie,to postaram sie zrobić foto składu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 25, 2007, 23:12:33 » |
|
No to ja nie mam semi hydro tylko w wazonie... pytan ie jednak pozostaje w mocy. W sklepie o ktorym piszę w 'holenderskim wątku' mieli takie kompozycje: Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2007, 09:50:57 » |
|
Moja ziemia firma Hartmann, skład: torf wysoki, kora, torf humusowy. Dodałam troszkę kory, keramzytu i węgla drzewnego, bo wydawało mi się, ze jest trochę zbyt sypka.
Felusiek jak narazie żyje i ma sie całkiem nieźle:)
tellerko, gdzieś czytałam, jak Petra pisała, ze u niej też jest lekko gloniasty nalot, ale się tym nie przejmuje, bo falkowi wcale to nie przeszkadza. Mogę się mylić, ale gdzieś rzuciło mi się w oczy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 26, 2007, 10:01:11 » |
|
Tak, chyba pisała.. ale to tak nieładnie wygląda  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 26, 2007, 10:07:49 » |
|
Ano niezbyt urokliwie. Moze weź farbę akrylową i jakiś wzorek na dole machnij. Będziesz widziała ile jest wody jak jakiś szlaczek, a i zamaskuje. Może jakiś pęd? Ja na swoim wazonie będę robiła decoupage na jednej ścianie (wazonu) ze storczykiem. Zamówiłam serwetki, tło daję beżowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 26, 2007, 13:58:11 » |
|
Ja na swoim wazonie będę robiła decoupage Jak zrobisz to pochwalisz się wazonem? Bardzo jestem ciekawa. Troszkę robię deku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 26, 2007, 13:59:13 » |
|
Myślę, że zdjęcia mamy jak w banku Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 26, 2007, 14:37:53 » |
|
Jasne, ze się pochwalę:D Jeno storczyka dorwę jakiegoś, a i wazon, bom wybredną jest:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 08, 2007, 22:43:20 » |
|
Ile dni u Was ''szły'' zakupy w Orchidsklepiku?.,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 08, 2007, 23:39:59 » |
|
Ile dni u Was ''szły'' zakupy w Orchidsklepiku?., Dane z tego tygodnia - w poniedziałek dostałam maila, że zamówienie przyjęto do realizacji, w środę paczka była u mnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 09, 2007, 01:19:19 » |
|
Ja dostałam potwierdzenie że paczka wysłana została we wtorek i do dziś cisza... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 09, 2007, 13:18:04 » |
|
Kamyczku, nie jestem tak do końca przekonana, ale może to zależy od wybranej opcji płatności - przelew czy za pobraniem ? Ja wybrałam tę pierwszą wersję; w ciągu tego samego dnia złożyłam zamówienie, przyjęto je do realizacji, doszedł przelew i otrzymałam info, że zamówienie już zrealizowano. Nie mam porównania, jak to z reguły u nich bywa, bo pierwszy raz korzystałam z usług tej firmy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 09, 2007, 13:49:24 » |
|
Ja też przelewem zapłaciłam.Najgorsze jest to,że mam Phalka do reanimacji i on już tydzień bez podłoża siedzi.Poczekam do jutra i będe pytać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 09, 2007, 15:39:16 » |
|
Oni wysyłają zwykłą paczką, nie priorytetową, może dlatego dłużej idzie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 10, 2007, 17:33:00 » |
|
Doszło dziś  ,podłoże jest naprawde dobre(kupilam do sabotków i Phalaenopsisów),dwa kwiatki już przesadzone. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 10, 2007, 19:50:49 » |
|
Kamyczku, a które konkretnie podłoże kupiłaś ? Ja zamówiłam "do storczyków epifitycznych - Extra" i muszę przyznać, że się z deczka rozczarowałam. Myślałam, że będzie miało bardziej urozmaicony skład, a tu tylko kora i kawałki skały wulkanicznej. Już to, w którym zakupiłam roślinę było bogatsze - bo oprócz w/w i sphagnum było i węgiel drzewny... Może ja za bardzo wymagająca jestem... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 10, 2007, 20:10:47 » |
|
Ja kupiłam Podłoże do storczyków epifitycznych-duże,jego skład to keramzyt,kawałki łupin orzecha kokosowego,ale to nie jest ta twarda część  ,tylko taka włóknista,w formie sześcianów  i węgiel drzewny.Jeszcze odrobinke sphagnum bym dodała,ale już mnie stać nie było.  Kupiłam tez podłoże do storczyków naskalnych,skład:skorupki cedrowe,wermikulit,węgiel drzewny,drobne bardzo.  No i dwie doniczki ze stożkiem napowietrzającym. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 19, 2007, 13:05:10 » |
|
Aniu L. - chyba wiem o jaką stronę Ci chodzi (też czytałam o skarpetkach  ) I właśnie tam była dosyć merytorycznej dyskusji na temat podłoży. Generalna konkluzja chyba była taka - albo dopasować sobie podłoże do swoich warunków uprawy - wilgotności, podlewania, temperatury itp. (metodą prób i błędów) albo dostosować warunki uprawy do posiadanego podłoża. Jest nierealne podanie przepisu na zastosowanie jakiegoś podłoża i zalecenie podlewania 1 x na 2 tygodnie np. Czyli wychodziło by na to że możemy się tu wymieniać swoimi obserwacjami a i tak trzeba samemu opracować swoje metody. Ale najciekawsze wydało mi się to, że często pisano że storczyki najlepiej rosną... bez podłoża Przypuszczam tylko że to bardziej dotyczy uprawy w orchidariach/witrynach itp. Ale tak sobie myślę - czysto teoretycznie - czy dało by się trzymać np. phalka bez podłoża powiedzmy w koszyku zanurzając go co kilka dni do wody? Bo gdyby go zanurzać tak na dłuższą chwilę co by sie "napił" i potem by sobie siedział dopoki nie przeschnie... Wtedy to chyba na 100% by korzenie nie gniły... Tylko nie krzyczcie na mnie tak od razu że jakieś herezje tu sieję. Tylko sobie głośno myślę...
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|