BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« : Sierpień 21, 2007, 18:45:29 » |
|
witam ,może ktoś mi podpowie co żle robię ,że mój kaktus?,sukulent?,tak się zachowuje już od wielu lat,najpierw pięknie wypuszcza liście ,a potem kaput, mieszkam w błoku ,trzymam na parapecie okna wschodniego (mam wschod-zachód),na zachodniej jednego roku wcale nie wypuszczał liścia może za często podlewam  ,już mam nerwy na niego... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2007, 19:10:24 » |
|
Może on po prostu... zimuje? W pewnych okresach roślina zaczyna gubić liście - to oznacza, że roślina potrzebuje czasu aby "odpocząć". Następuje to najczęściej w zimie ale nie zawsze. Wtedy trzeba zaprzestać podlewania ponieważ roślina przestaje absorbować wode z podloża - podlewanie może doprowadzić do gnicia. Pachypodium świetnie magazynuje wodę - nic mu się nie stanie. Jeżeli Twoje jest przyzwyczajone do niższych temperatur, np trzymasz je na balkonie, możesz mu obniżyć temperaturę do 10 stopni. Jeżeli nie - tylko zaprzestań podlewania.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2007, 19:17:42 » |
|
A dokładnie to czego się czepiasz - tego, że zrzuca dolne liście jesienią, czy coś się dzieje w ciągu lata ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2007, 19:48:05 » |
|
Właściwie niezbyt dobrą radę dałam - warto byłoby obniżyć temperaturę zimą, bo inaczej roślinka będzie nadal rosnąć a przy niewystarczającej ilości światła może się brzydko powyginać. Choć ja nie mam możliwości obniżenia temperatury a jakoś mi moje pachypodium ładnie rośnie tfu tfu żeby nie zapeszyć 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2007, 07:00:51 » |
|
witam,moje "czepianie" do tej roślinki ,dotyczy listków nowych ,wyrastających,po krótkim czasie są czarne i nie rosną,chyba dotyczy to podlewanie,więc mam pytanko jak podlewacie na spodek czy od górnie pozdrawiam famelia i zastosuję chłodną temp. na zimę przysunę do uchylanego okna,jeydee,dzięki,  oprzytomiałam w jednej chwili 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 23, 2007, 07:26:01 » |
|
Jak czernieją młode to pewnie mają za dużo wody w stosunku do temperatury. Pozwól przeschnąć podłożu całkowicie - one naprawdę długi okres suszy potrafią znieść. Dodatkowo one nie zawsze "zimują" w zimie - może twój postanowił uciąć sobie drzemkę i w ten sposób sygnalizuje żebyś przestała podlewać?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2007, 08:46:33 » |
|
Obejrzyj też dokladnie czy nie ma szkodników... raz mi się zdarzyły przedziorki... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 23, 2007, 09:36:26 » |
|
Co ci takiego zrobiłam, że oprzytomniałaś ? Czernienie młodych liści też bym wzięła za początki grzyba (nadmiar wody). Wymieniłabym podłoże na jakieś polecane dla roślin cebulowych albo standardowe wymieszane z kaktusowym (powiedzmy 2:1). No i podlałabym Previcurem albo Topsinem. W mojej uczonej księdze piszą, że pachypodium może przechodzić spoczynek latem, a z kolei zimą powinno mieć temperaturę min.18 st. bez spadku temp. nocą. Nie wiem, czy ta księga na pewno jest mądra, ale pamiętam, że kupiłam tę roślinę ze względu na jej obojętność na poczynania kaloryferów. Mój egzemplarz 2 pierwsze zimy spędził na parapecie nad grzejnikiem i poza tym, że pogubił trochę liści to nie narzekał. Ostatniej zimy poszedł do sypialni, gdzie okno jest stare i nieszczelne i miałam wrażenie, że mu trochę zimno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2007, 09:48:02 » |
|
Jeżeli ma sucho - chłód nic mu nie zrobi.
Co do podłoża - powinno mieć podobno dużo składników mineralnych (żwirek, piasek) a mało organicznych. Ja trzymam w zwykłej ziemi i też jest w porządku.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2007, 09:53:58 » |
|
No, ja mojemu też właściwie specjalnych frykasów nie funduję Rośnie w podłożu polecanym dla cebulowych tzn. z dodatkiem keramzytu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 23, 2007, 10:42:57 » |
|
ok, jeydee ,  oprzytomniałam ,bo nabrałam niechęci do tego kwiatka,to już drugi z tego gatunku ,co mnie nie wychodzi....poprzedni był jeszcze wyższy i faktycznie miał jakieś robale i tak samo się zachowywał,dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aechmea
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 23, 2007, 17:45:09 » |
|
mój całe lato stoi na słonecznym balkonie i podlewam go jak paprotkę 
|
|
|
|
|
|
Ania z Poznania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 23, 2007, 21:11:19 » |
|
I zapewne jest zadowolony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 24, 2007, 10:18:35 » |
|
jeyde;;;uświadomiłaś mi Nooo...  ja zaczęłam walczyć pod wpływem tej sekty... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 11, 2007, 18:43:28 » |
|
Kilka zdań z "mądrej książki" może się przyda.Dobry zastępca kaktusów,ponieważ nie wymaga chłodnego pomieszczenia do zimowania.Temperatura ponad 30st.znosi suche powietrze.W okresie spoczynku od zżółknięcia liści do wiosny nie podlewać.Nawóz dla kaktusów.Moje doświadczenie:nie lubi niskich temperatur w zimę jeśli otwierałam okno musiałam zabierać :do środka",podlewać tak jak kaktusy,byłam mądra po fakcie kiedy się złamał zobaczyłam środek mokry i zgniły przez osiem lat urósł mi do 110cm. tak czekałam kiedy będzie miał 120cm.bo wtedy powinien zakwitnąć  kupiłam niedawno nowy też malutki jak poprzednio i mam ten sam problem raczej miałam bo przestałam podlewać i nie czernieją  ale czy "doczekam"do jego kwitnienia???powinien być wysoki na min.120cm.Jeszcze inna nazwa Palma madagaskarska.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 12, 2007, 07:23:10 » |
|
dzięki ,1952,  fakt,podlewałam,i już nie będę, 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 12, 2007, 20:22:33 » |
|
Mój kilkuletni też zszedł od ostatniego 'podlewania' przez znajomego... Bidak był mocno przechylony i jak pijak trzymał się sciany, ale dzielnie dotąd trwał, dożył ok 50 cm w miniaturowej doniczce. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 12, 2007, 20:41:25 » |
|
Mam kilkuletnie pachypodium, ma 4 odrosty. Chciałabym je rozmnożyć, próbowałam 2 razy i nie wyszło.. prosze poradźcie mi jak to zrobić. Czy odrosty odciac czy oderwać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 12, 2007, 20:46:31 » |
|
Jest temat Pachypodium lamerei, możesz tam zajrzeć. Myślę, że nie ma znaczenia czy oderwiesz czy utniesz, ważniejsze jest żeby szczepka nie miała mokro.
--- przeniosłam, Astrid
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 13, 2007, 10:42:32 » |
|
No i wyszło na to, że Basia płacze nad krzakiem Anuli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 13, 2007, 10:44:54 » |
|
No coż, czasem porządek może na m sie nie podobać, ale sama chciałas  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 14, 2007, 10:33:42 » |
|
Jeydeei nad jej i swoim,  mój odpoczywa...jesli chodzi o odrosty ,to szczęściara zciebie Anula  ja bym odrosty odstawiła do wysuszenia ,tak na tydzień,potem w ukorzeniaczu i do lekko wilgotnej ziemi w kącik na parapecie ,ciepłego pokoju ,nie podlewała tak gdzies miesięc ,a potem leciutko na spodek ,czy wypije ,i będzie wiadomo ,czy wypuscił korzonki i już wczale nie podlewała ,aż do wiosny , 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 14, 2007, 15:23:48 » |
|
Jak się przyjmie to napisz bo wszędzie jest napisane-"rozmnażanie zostawić fachowcom" 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
|
|