Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 22:27:47
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Aloes  (Przeczytany 8495 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iguana
Nowicjusz
*

« : Sierpień 21, 2007, 16:40:10 »

Dzisiaj nabyłam przypadkiem jeden z bogatej rodziny aloesów. Przypadkiem bo kwiaciarka zamierzała się z nim rozprawić ostatecznie, wyrzucając do śmieci. No to podjęłam się opieki nad tym żyjątkiem. Problem w tym, że nie mam pojęcia co aloesy lubią. jak się nimi zajmować? Jakie są optymalne warunki ich trzymania? Ujmując krótko, prosze o wszystkie potrzebne dane by było mu dobrze... i żeby już nikomu nie przyszło do głowy wyrzucanie go do śmieci Mr. Green
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2007, 17:10:55 »

POczytaj http://www.terrarium.com.pl/zobacz/aloes-aloe-27.html
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2007, 18:25:33 »

witam,a jak byś wrzuciła zdjęcie by było widać gatunek,mam leczniczy i kwiaciarski(jak go nazywam sama) Smile

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2007, 18:28:38 »

Na leczniczym się nie znam, a kwiaciarski ma potrzeby klasycznego sukulenta - maximum słońca, minimum wody.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2007, 18:56:26 »

tak jest i leczniczy to samo ,nie lubi za dużo wody ,to chyba dotyczy wszystkich sukulantów. Shocked

Iguana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2007, 18:57:45 »

Mój nie jest leczniczy, to wiem na pewno. Zdjęcia nie mogę chwilowo wstawić, zapodziałam kabel USB. Ale skoro mój nie jest ozdobny to chyba wystarczy ta praktyka: dużo słońca, mało wody?
ursulka
Gość
« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2007, 18:59:53 »

Kiedyś miałam ten leczniczy (chyba), stał na południowym parapecie, podlewałam jak miał konkretnie suchą ziemię, czasem mu odkurzałam listki wilgotną szmatką. Rósł ślicznie.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2007, 19:04:23 »

Iguana, zdecyduj się - jak nie leczniczy i nie ozdobny, to co ty masz ?   Mr. Green

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2007, 19:07:33 »

zrobię zdjęcie i wkleję mam oba, tylko nie wiem jak je wkleić żeby było duże,z dysku ,jak ustawiam format zdjęcia,640/480 to wychodzi mi rozmiar obrazka 900.00kb,i nie wkleja muszę ustawić ,go do 100 kb,i jest malutki Sad  Sad  Sad

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #9 : Sierpień 21, 2007, 19:10:43 »

Kto ci każe ustawiać na 100 kb ?

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Iguana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 21, 2007, 19:10:47 »

PRZEPRASZAM! Pomyłka w pisaniu. Mój jest OZDOBNY.

tO PRZEZ ROZTRZEPANIE Embarassed
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #11 : Sierpień 21, 2007, 19:11:44 »

Cytat: "Iguana"
ROZTRZEPANIE

Szybko się uczysz  Wink

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #12 : Sierpień 23, 2007, 07:04:12 »

jak wysyłam 640/480 potem wyskakuje komunikat "twoje zdjęcia, są za duże ,maxsymalna wielkość do 100kb. Shocked

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #13 : Sierpień 23, 2007, 07:48:12 »

witam, jeszcze raz jey dee ,ty człowieka potrzfisz inspirować.... wysyłając zdjęcie nie naciskam pełen rozmiar, jest zaznacone miniatura.........dzięki  Smile  Very Happy

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #14 : Sierpień 25, 2007, 19:04:02 »

witam ,dziewczyny,wklejam tego aloesa variegata,co na głowie miał 3 jeśli nie więcej(rozdałam)odałęzień matecznych musiałam wyłamać ,bo nie utrzymywał się w pionie, jest ze swoją córeczką którą zatrzymałam i drugi aloes leczniczy            

ursulka
Gość
« Odpowiedz #15 : Sierpień 25, 2007, 23:05:19 »

Ten na ostatnim zdjeciu ma mieć takie liście czy może ma za malo wody ?  Mojemu sie takie wklesłe robily jak był przesuszony... normalnie miał grubaśne, mięsiste liście.
anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Sierpień 25, 2007, 23:08:57 »

Ursulka ten aloes leczniczy powinien mieć wklęsłe liście, a kiedy jest zasuszony to robi się pomarszczony, ale żeby do takiego stanu go doprowadzić trzeba się naprawdę postarać, bo wytrzymuje on bardzo długo bez wody.

Pozdrawiam
Ania
ursulka
Gość
« Odpowiedz #17 : Sierpień 26, 2007, 00:44:53 »

No to widocznie mialam jakis inny z tej rodziny. Byl w sumie jak ten z fotki, tylko mial jakby mniejsze odstepy miedzy liścmi (w pionie), praktycznie jeden z drugiego wyrastal no i nie byly wklesle.   Albo inne warunki, albo inny aloes Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #18 : Sierpień 26, 2007, 08:59:24 »

Odległości między liśćmi to sprawa ilości światła. Im więcej to mniejsze odstępy. I przy sporej ilości(jak na aloes) wody wcale liście nie muszą być takie wklęsłe.  Mój stoi na balkonie południowym i ma liście grube i płaskie. Jak na jesień wniosę go do domu to tak będzie wyglądał jak na tym zdjęciu.
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #19 : Sierpień 26, 2007, 16:09:13 »

dzięki zoe ,może faktycznie ma za mało wody ,dostałam go w maju,i nie wiem jakie ma wymagania ,ale wystawiam zaraz na balkon , Very Happy  Exclamation i proszę napisz może to pijaczek ,bo traktuję go jak sukulenty ,czyli ostrożnie z wodą Confused  Confused

Zoe
Gość
« Odpowiedz #20 : Sierpień 26, 2007, 17:35:53 »

Basiu jak od razu wystawisz to zżółknie i zacznie podsychać. To rada raczej na przyszły rok chyba że jesień będzie ciepła to strata tygodnia na hartowanie się będzie opłacała.

Aloes zniesie mało wody bez szwanku, ale odpłaci jak w sezonie będzie trochę bardziej podlewany. Do pijaków to trudno go zaliczyć, ale podlewaj jak przeschnie. Po wystawieniu na balkon i tak trzeba zwiększyć podlewanie.
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #21 : Sierpień 27, 2007, 08:19:19 »

bardzo dziękuje zoe ,tak zrobię Mr. Green

bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Listopad 13, 2007, 14:16:00 »

powiedzcie mi w tami razie Dobre Kobiety czy to co mam ja to leczniczy czy nie (bo chyba jeszcze inny od tych na wcześniejszych fotkach)

A jest to dla mnie o tyle istotne, że stosuję do leczenia ran żel z aloesu (ponad 90 % składu) i chyba nawet jakies efekty to da. I zaczęłam się zastanawiać nad stosowaniem czystego soku - wiem ze niektórzy tak robia i sobie chwalą. Tylko grunt zebym dobry użyła  Mr. Green Wolałabym byc pewna...

A może macie jakies doświadczenia ze stosowaniem świezego soku na coś? Jakie efekty?

Barbara
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Listopad 13, 2007, 18:04:51 »

Heh, ja bym się chyba bała ryzykować... Ale wiele zależy od tego, jaka ta rana - czy otwarta, czy zakażona i na jakim etapie gojenia. Producent żelu kupionego w aptece gwarantuje jego jałowość, a przynajmniej brak drobnoustrojów chorobotwórczych. W przypadku soku czy wyciągu domowej roboty raczej trudno o jego aseptykę.

Ja mam raczej negatywne doświadczenia z aloesem... Kiedyś, jako nastolatka, zostałam dotkliwie pogryziona przez psa. Rany goiły się dość powoli, więc moja mama wpadła na pomysł, że może sok z aloesu by coś pomógł. Pod nóż poszła stojąca na kuchennym parapecie roślina (identyczna jak ta 'lecznicza' ze zdjęcia Basi Tel.). Niestety kuracja nie była trafiona, nie tylko się nie polepszyło, ale wręcz było jeszcze gorzej. Możliwe, że od tamtej pory nabawiłam się też jakiegoś uczulenia na aloes, o ile już wcześniej go nie miałam (nie toleruję nawet kosmetyków z aloesem).
Zoe
Gość
« Odpowiedz #24 : Listopad 13, 2007, 19:02:25 »

Pysiu prawdopodobie to był objaw twojej alergii.

Od lat stosuję  ten sposób i naprawdę działa. Tyle tylko że ja odrywam liść, rozrywam na pół i przykładam. Sok nie ma kontaktu ani z nożem ani z jakimkolwiek naczyniem. Z nożem można sobie jednak poradzić. Na chwilę do ognia palnika kuchenki chwilę odczekać  i można kroić.
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Listopad 14, 2007, 08:01:57 »

Zoe - a czy mój egzemplarz sie do tego nadaje?

Barbara
anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #26 : Listopad 14, 2007, 08:15:40 »

Bachud Twój aloes nie jest leczniczy jak chcesz leczniczy to możesz dostać ode mnie na wiosnę. Podobno aloes uzyskuje swoje lecznicze działalności dopiero po kilku latach czyli jak dobrze pamiętam 7... mój ma około 15 lat jak nie więcej więc jest już z całą pewnością leczniczy i wyleczył kiedyś mojego wujka który pił sok z niego na żołądek  Cool

Pozdrawiam
Ania
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Listopad 14, 2007, 13:33:12 »

Dzięki za info. W takim razie pomyślimy na wiosnę Smile

Barbara
rene10x
Gaduła

« Odpowiedz #28 : Listopad 28, 2007, 09:01:17 »

przytargalam ostatnio 2 aloesy ,chyba drzewiaste, ale oba maja cos z koncówkami ,moze przemarzly?bo staly na ganku a bylo juz -10 ,czy wyjda z tego

pozdrawiam
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #29 : Listopad 28, 2007, 10:39:19 »

Rene ,one są dość mocne ,tak po swoim mówię Smile

Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: