bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 22, 2007, 06:38:31 » |
|
Kochane jesteście kobiety! Ja tam zawsze uważam, że najlepsze są lekcje poglądowe. Zaraz po powrocie do domu nakryję moje zdewastowane połamańce. Chcociaż kwiat pewnie się juz nie uniesie (ukorzeniam m. in. złamaną gałązkę z prawie otwartym pąkiem)... Dam znać..
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
zjola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 26, 2007, 19:38:20 » |
|
Ile czasu potrzeba na ukorzenienie się sadzonki.
|
|
|
|
|
|
zjola
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #32 : Sierpień 26, 2007, 19:39:49 » |
|
ok.3 tygodni 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
zjola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 26, 2007, 19:42:11 » |
|
Dzięki, a jeśli roślinka stoi dłużej i nic to rozumiem, że już nic z niej nie będzie.
|
|
|
|
|
|
zjola
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 26, 2007, 19:51:12 » |
|
A ile stoi??
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 27, 2007, 07:15:40 » |
|
to zalezy jaka sadzonka,zdrewniała czy ze swiezego drewna,młode sie szybko ukorzeniaja,ok 2 tygodni,stare drewno o wiele dłuzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 27, 2007, 07:36:01 » |
|
jak dlugo ukorzeniaja sie zdrewniale? bo ja mam dwa w ziemi, stoja chyba juz ponod tydzien i jeszcze nie maja korzonkow, nadal sa suche... moze nic z nich nie bedzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 27, 2007, 07:42:08 » |
|
nie moge ci powiedziec ile.Zalezy to od wielu czynnikow,podlej,nakryj szkłem i zapomnij na tydzien,potem wywietrz,zankryj i znow zapomnij na tydzien.Potem zajrzyj czy cos wyrosło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 27, 2007, 16:20:18 » |
|
Nie uwierzycie co dziś zrobiłam. Przechodziłam obok sklepu zoologicznego a tam na wystawie mieli takiego pięknego hibiskusa. I co? Weszłam i poprosiłam panią, żeby mi kawałeczek ucięła. No i takim sposobem stałam się szczęśliwą posiadaczką malutkiej sadzonki. No i tu się rodzi moje pytanie: Czy do ukorzenienia może być zwykła ziemia ogrodnicza zmieszana z piaskiem czy jednak niezbędne będzie włókno kokosowe?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 27, 2007, 17:09:03 » |
|
Ja ukorzeniam w zwykłej i problemu nie ma.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 27, 2007, 17:27:31 » |
|
No to super, bo trochę mi się nie uśmiecha latać po całym mieście w poszukiwaniu włókna kokosowego. Dzięki wielkie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 28, 2007, 13:02:48 » |
|
Kasiu ja swoje sadzonki - zgodnie z Twoją radą wsadziłam pod szkło. Wazon dotyka liści, a na jego ściankach dość mocno skropliła się woda. Czy jak dotyka ona liści to nie spowoduje ich gnicia? - Lepiej wytrzeć wodę, czy wietrzyć raz na kilka dni?
Pozdrawiam Poli
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 29, 2007, 07:45:51 » |
|
u mnie tez sie skrapla ale nic nie gnije,jak chcesz to wytrzyj wazon i znow nakryj.Ja mam postawione szkło na 2 mm podkładkach by sie wietrzyło samo,i nie sciagam wazonu praktycznie wogole,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 07, 2007, 19:26:45 » |
|
Z radością wielką donoszę, iż nie wytrzymałam, wyjęłam delikatnie moje sadzoneczki i ujrzałam białe korzonki  Ukorzeniły się  Dziękuję wszystkim za porady. Korzonki są tak malutkie, że chyba jeszcze potrzymam nieco pod tym szkłem. Szkła nie ściągałam. Nic mi nie zgniło. Nie skraplało się zbyt mocno, więc - jak sądzę - szkło nie stykało się z podstawą zbyt szczelnie. Niemniej jednak - pierwsze ukorzenianie różyczki mam za sobą. Natitko - to ta od Ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 07, 2007, 21:08:39 » |
|
Jak długo Ci się ukorzeniały?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 07, 2007, 21:13:19 » |
|
Myślę, że ponad trzy tygodnie. Bardziej cztery niż trzy. Początkowo wydawało mi się, że widzę korzoneczki po kilku dniach, ale to chyba były raczej fragmenciki włókna kokosowego  Prawdziwe korzonki wygladają zdecydowanie inaczej  I proszę się nie śmiać - to moje pierwsze hibiskusowe dzieciątko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 07, 2007, 22:06:49 » |
|
No to ja może w poniedziałek.. z mojego hobiskusa się odważę? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 08, 2007, 21:31:45 » |
|
Super, że pojawił się oddzielny temat dotyczący sadzonkowania hibiskusów. Ja, choć mam kilka odmian, zdecydowanie nie jestem specem od robienia sadzonek, ale teraz to się odważę. Wszystko dzięki Kasi 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 08, 2007, 22:15:45 » |
|
To ja jeszcze z pytankiem - wiadomo do kogo  Czy sadzonki można robić okrągły rok? Wiem, że sezon wegetacyjny sprzyja sadzonkowaniu, szczególnie wiosna, ale czy jak się ktoś uprze to może dziabnąć na sadzonki np. w listopadzie? (no, też wiem, że na upór nie ma lekarstwa, ale tak tylko pytam...  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 09, 2007, 08:28:25 » |
|
Można tylko procent przyjętych sadzonek może być mniejszy lub trzeba włożyć więcej uwagi by roślinę "przekonać", że warto się ukorzenić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 09, 2007, 21:55:47 » |
|
Fajnie, pocieszyłaś mnie, Zoe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 15, 2007, 10:52:23 » |
|
mozna,jezeli w mieszkaniu jest dosyc slonecznie i cieplo to nie ma roznicy,byle nie bylo zimno i ciemno bo to nie stymuluje tworzenia korzeni.Ja swoje hibiskusy i gardenie wyrzucilam na czas przeprowadzki na balkon i temperatura 9 stopni w nocy im sluzy bo gardenia obsypala sie pakami  tyle ze wdzien jest dosyc cieplo. Powodzenia w ukorzenianiu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 15, 2007, 19:49:51 » |
|
gardenie wyrzucilam na czas przeprowadzki na balkon i temperatura 9 stopni w nocy im sluzy bo gardenia obsypala sie pakami No właśnie.. moja gardenia nie chciala w domu rosnąc i gubiła pąki.. na balkonie zakwitła a teraz nagle zaczęła rosnąć Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 16, 2007, 11:16:49 » |
|
W litrowym pojemniku po lodach wsadziłam tydzień temu szczepkę hibiskusa i nakryłam plastikową 5-litrową butlą z obciętym dnem, wciśniętą w ziemię na jakiś 1-1,5 cm. Z hibiskusem siedzi szczepka granatu. Mogę to wystawiać na słońce czy trzymać w domu ? W domu jest w dzień 19 stopni, w nocy 17. Na dworze w cieniu 25.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 16, 2007, 13:08:51 » |
|
na dwor tak ale nie na slonce  bo zwiednie a pod oslona sie ugotuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 16, 2007, 13:38:36 » |
|
No to go właśnie z deka podgotowałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 16, 2007, 13:45:52 » |
|
byle nie slonce i nakrycie bo szklarnia sie zrobi pod butelka .Bardzo jasno ale nie bezposrednie slonce,piszac ze slonce stymuluje twprzenie korzeni mialam na mysli duzo swiatla i cieplo ale nie promienie sloneczne,przepraszam ze sie niejasno wyrazilam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|