maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #120 : Październik 08, 2008, 08:46:24 » |
|
Posadzialm do ziemi swoja sadzonkę. Trzymam pod szkłem zgodnie z zaleceniami Kasi (szacunek dla wiedzy i hibiscusowych osiągnięć!!!). Dzis przy wietrzeniu zobaczylam w ziemi malutenkie robaczki, byly szarawe, bylo ich cale mnostwo!!! Ten hibiscus ma dla mnie znaczenie hmmmm - sentymentalne... Ogromnie zalezy mi na jego utrzymaniu. I na wyhodowaniu pieknego okazu, oczywiscie! Opryskalam ziemie pirifloerm (na mszyce - ale nic innego nie mialam pod reka; zreszta latem stosowany w podobnych przypadkach pomagal nie czyniac szkody roslinom....) Co zrobic? Wyjąc jednak sadzonkę i przesadzic? Poradźcie! Tak bardzo zalezy mi na tej wlaśnie szczepce...  No właśnie. To tak: myszoskoczków już nie mam. Piriflor pomógł. Ale sadzonka mimo sześciotygodniowego siedzenia w ziemi i pod szkłem nie ukorzeniła się - nie wytrzymałam i zajrzałam. Przesadziłam do ziemi z perlitem - może w takiej luźniejszej będzie jej lepiej, co? Korzonków ani śladu - chyba się zapłaczę  Jest jeszcze jakaś szansa?
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #121 : Październik 08, 2008, 09:30:49 » |
|
Zajrzałam także do innej sadzonki, znacznie później posadzonej - tam korzonki już są... Bardzo mi żależy na tej sadzonce bezkorzonkowej - póki co, mam nadzieję - dać sobie z nią spokój, czy spisać na straty? Pod folia trzyma się dzielnie, opada kiedy folię zdejmuję.  Może jakby miała paść to już by padła, co? W końcu to półtora miesiąca  Z drugiej strony po półtora miesiąca powinna mieć jakieś korzonki, no nie??? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #122 : Październik 08, 2008, 10:07:37 » |
|
Bądź cierpliwa nic nie grzeb, trzymaj pod przykryciem i wietrz codziennie. Ja właśnie ukorzeniłam dwie sadzonki hibiskusa o pstrych liściach i 3 tygodnie i juz stoi bez przykrycia 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #123 : Październik 08, 2008, 10:33:43 » |
|
Ha, łatwo powiedzieć  Ale się postaram. Dzięki za słowo zachęty  No i gratulacje!!! Na wiosenne ścinki pstrego można się zapisać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #124 : Październik 08, 2008, 10:56:34 » |
|
Zobaczymy jak zimę przeżyje, te dwie mam zamówione 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #125 : Listopad 04, 2008, 19:32:19 » |
|
 czytam czytam i mam ochote na Hibiscusa  Mozna teraz wziasc sadzonke czy moze poczekac do wiosny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #127 : Listopad 30, 2008, 17:28:45 » |
|
Dla wątpiących czy da się ukorzenić hibiscusa w wodzie odpowiedź - da się. Trwało to prawie dwa miesiące ale mamy już ponad dwucentymetrowy korzonek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #128 : Listopad 30, 2008, 17:51:40 » |
|
Sadzonka zdrewniała czy zielona? 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #129 : Listopad 30, 2008, 18:33:31 » |
|
Hih, no zielona... Aż taki magik nie jestem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #130 : Styczeń 16, 2009, 16:35:52 » |
|
Dziewczyny pomóżcie, w tamtym roku byłam na swojej uczelni i podskubałam tam gałązkę hibiskusa, do tej pory trzymam ją w szklaneczce z wodą i nie wiem co z nią zrobić! Boję się ją wsadzić w ziemię bo nie ma korzonków, pomimo że stała tyle miesięc w wodzie. Zostały jej ostatnie dwa malutkie listki i widoczne zawiązki przy stożku wzrostu. a tak to cienki patyk, na pół zdrewniały, bo zdrewnienały jest 2cm od ucięcia, a reszta zielona. A nie chcę go stracić bo miał takie wielkie krwistoczerwone kwiaty jak malwa. Bardzo mi się podoba, a takiej drugiej sadzonki nie zdobędę bo już nie widziałam tego hibiskusa wiecej... doradzcie coś proszę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #131 : Styczeń 16, 2009, 21:50:48 » |
|
Zafunduj mu takie warunki rozmnażania.  lub  tylko nie stawiaj na oknie chyba że wschodnim lub północnym. Przeniesiesz na widniejsze stanowisko jak pojawi się nowy przyrost. Obetnij to co zdrewniałe, zastosuj ukorzeniacz do roślin półzdrewniałych i powinno być dobrze.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #132 : Styczeń 23, 2009, 17:11:22 » |
|
Dzieki Ci Naradko  Zrobiłam jak pokazałaś, myśle że sie uda bo mam wrażenie że te małe listeczki na samym czubku troszkę urosły  postawiłam wiec sadzonke na południowym oknie i czekam co bedzie dalej. Najgorsze jest to czekanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Antosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #133 : Marzec 06, 2009, 17:39:49 » |
|
O żesz....co za ferma hibiscusowa 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam.Kinga 
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #134 : Marzec 06, 2009, 18:08:45 » |
|
Takie warunki sa perfekcyjne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #135 : Marzec 11, 2009, 19:30:57 » |
|
Dziewczyny a jakie macie doświadczenia z nakrywaniem hibciów woreczkami foliowymi? Ja zawsze nakrywałam maluchy słoikami. Ale tym razem ukorzeniam jednocześnie dużą ilość hibków i nie mam miejsca, żeby ustawić tyle słoików. Dlatego nakryłam maluchy foliowymi woreczkami. Niestety nie wyglądają zbyt obiecująco - mają oklapnięte listki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #136 : Marzec 11, 2009, 19:56:25 » |
|
Ja ukorzeniałam pod workiem. Udało się ale woreczek był z tych grubszych, sztywnych i nie był matowy. Co najdziwniejsze, w dwa tygodnie po zdjęciu woreczka na sadzonce z dwoma listeczkami pojawiły się dwa piękne pączki.  Niestety nie zdążyły się rozwinąć, opadły.  Czekam teraz na następne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #137 : Marzec 11, 2009, 19:57:46 » |
|
Najprawdopodobniej roślinka była jeszcze zasłaba, żeby rozwinąć pączka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #138 : Marzec 12, 2009, 11:01:05 » |
|
najlepszy sposób z tymi butelkami i woreczki tez ok,musza miec wilgotno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #139 : Marzec 12, 2009, 21:29:11 » |
|
Ja zawsze nakrywałam słoikami i obawiam się tych woreczków  Chyba postaram się wygospodarować miejsce tak, żebym mogła nakryć hibki słoikami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #140 : Marzec 12, 2009, 21:31:02 » |
|
Najlepsze sa jednak butelki,mozna je latwo wietrzyc odkrecajac nakretke 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #141 : Marzec 12, 2009, 21:38:45 » |
|
Niestety ale nie ma szans, żebym zdobyła tyle butelek. Mam dokładnie 18 gałązek hibków  Ja swoich hibków ukorzenianych pod szkłem nigdy nie wietrze - podstawiam pod brzegi zapałki, żeby powietrze dochodziło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #142 : Marzec 12, 2009, 21:41:17 » |
|
Ja swoich tez nie  W sumie nakrywam,podlewam,zapominam i po miesiacu odkrywam ukorzenione 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #143 : Marzec 12, 2009, 21:44:23 » |
|
Ja kiedyś naprawdę zapomniałam o sadzonkach w kąciku parapetu i po tygodniu bez wietrzenia połowa załapała pleśń 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #144 : Marzec 12, 2009, 21:45:58 » |
|
Za duzo podlewasz.Pierwsze i ostatnie podlanie musi byc takie,by ziemia byla tak wilgotna jak taka prosto z kwiaciarni.Pod nakryciem juz sie nie podlewa,poniewaz co wyparuje to sie skropli z powrotem do ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #145 : Marzec 12, 2009, 22:06:13 » |
|
Ja po wsadzeniu zraszam ziemię spryskiwaczem - tak, żeby była mocno wilgotna, ale nie mokra. I też przeważnie po ok. miesiącu mają już korzonki. Szkoda tylko, że nie wszystkie udaje mi się ukorzenić  Chociaż mam trzy takie 'gatunki', które stoją pod słoikami od zeszłego lata. Nie mają korzonków, ale nie marnieją 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #146 : Marzec 13, 2009, 10:48:07 » |
|
Korzonki powinny sie pojawic juz po 3-4 tygodniach.Moze teraz wiosna te twoje zaskocza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alicja46
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #147 : Kwiecień 02, 2009, 10:36:59 » |
|
Ja trzymam sadzonki w wodzie tak dlugo dopóki nie wypuszcza korzonków. To trwa róznie. Jedne wypuszczaja wczesniej inne pózniej, zdarza sie ze nie wypuszcza wcale. Gdy korzonki majá tak przynajmniej po 2 cm dlugosci wysadzam do ziemi. Wydaje mi sie ze to jest namniej klopotliwy sposób rozmnazania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #148 : Kwiecień 02, 2009, 11:05:52 » |
|
Minęły 3 tygodnie jak przycięłam hibka i wsadziłam odnóżki.Pierwszego wysadziłam wczoraj ze szklarenki ,puścił już dwa młode listki.Reszta jeszcze stoi w miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #149 : Kwiecień 02, 2009, 13:36:48 » |
|
Moje pod tymi nieszczęsnymi woreczkami mają się nienajlepiej. Kilka zgubiło listki (po 2-3) inne stoją bez zmian. Mam nadzieję, że to mimo wszystko dobry znak - że nie marnieją 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|