|
kasia
|
 |
« : Sierpień 21, 2007, 07:33:43 » |
|
Aniu wstawiłabys fotke tej sadzonki hibiskusa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2007, 07:35:46 » |
|
Jasne, ale to chwilkę potrwa, bo nie wiem, czy mam aparat naładowany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2007, 07:45:43 » |
|
nie ma sprawy,do 11 jeszcze jestem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2007, 07:45:55 » |
|
A wiesz co? Ja bym mu te największe liście przycięła o połowę chyba Sprawdza mi się na fuksjach i rododendronie, to na hibiscusie chyba też powinno? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2007, 07:47:09 » |
|
za duza doniczke Aniu dałas,przytnij do połowy te duze liscie i nakryj szkłem,gwarantuje ze sie szybko podniosa.Bo folia przepuszcza powietrze ,zaraz ci cos pokaze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2007, 07:48:07 » |
|
Kasiu, to mam przesadzić??? przesadzić i obciąć, czy tylko obciąć????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2007, 07:51:38 » |
|
od kiedy sa w ziemi?i we wloknie czy w zwykłej ziemi?bo jak we wloknie to juz nie przesadzaj jak w ziemi to lepiej by było przesadzic.Sa w małych torfowych doniczkach czy od razu w ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2007, 07:58:22 » |
|
Są w ziemi z dodatkiem włókna kokosowego. Samego włókna u nas nie dostałam. Mam malutką doniczkę, już nawet dziurkę zrobiłam, więc przesadzę. Acha, sadzoneczki mam od piątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 21, 2007, 08:03:59 » |
|
jak od piatku to je przesadz do malych doniczek,jeszcze nie maja korzeni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 21, 2007, 08:08:50 » |
|
zobacz u mnie ta metoda pod szkłem sprawdza sie w 100% nawet jezeli sa troche pod szkłem scisnietei sie wykrzywia to po zdjeciu szkła w ciagu tygodnia powracaja do wyprostowanej pozycji,ale to juz po ukorzenieniu.Tak wygladaja sdzonki po dwoch tygodniach.Szkła nie zdejmuje wogole albo bardzo rzadko-w tym przypadku po podlaniu przywsadzeniu hibiskusow podlałam je w ciagu dwoch tygodni tylko raz,dwa razy sciagałam szkło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 21, 2007, 08:09:28 » |
|
Przesadziłam i... oczywiście nie mogłam się powstrzymać... są korzonki!  Takie malusieńkie! A zatem nic nie obcinam. Mowy nie ma. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 21, 2007, 08:18:11 » |
|
jezeli nakryjesz szkłem to nie musisz obcinac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 21, 2007, 08:18:51 » |
|
Ale świetny pomysł miałaś z tym szkłem. Teraz butelkę zamieniłam na taką oto szklarnię  Prawie jak profesjonalna: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 21, 2007, 08:20:53 » |
|
super,teraz to nie ma wyjscia,musi sie ukorzenic 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 21, 2007, 08:22:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 21, 2007, 08:25:01 » |
|
Hmmm, to może i fiołeczki tam wsadzę?? wprawdzie są od dawna ukorzenione, bo z korzonkami wsadzałam do ziemi, ale nowych listków coś nie chcą wypuszczać. Ma to sens??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 21, 2007, 08:26:31 » |
|
fiołki i hoje tego nie potrzebuja,to jest dla kwiatow o wiotkich lisciach,fiołki raczej maja miesiste i moglyby zaczac gnic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 21, 2007, 08:27:35 » |
|
Acha, wielkie dzięki za poradę wobec tego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 21, 2007, 08:28:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2007, 10:25:04 » |
|
Kasiu, mam prośbę, temat ukorzeniania hibiskusa zaginie nam w temacie Ani.... czy mogłabyś zrobic taką instrukcję ze swoimi obrazkami jak jest np. w storczykach w OSOBNYM temacie? Pliz.... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 21, 2007, 10:26:43 » |
|
Kasiu, mam prośbę, temat ukorzeniania hibiskusa zaginie nam w temacie Ani.... czy mogłabyś zrobic taką instrukcję ze swoimi obrazkami jak jest np. w storczykach w OSOBNYM temacie? Pliz.... Pozdrawiam  przenies prosze to tam gdzie uwazasz za istnotne a ja jak znajde czas to dopisze reszte.Albo powiedz mi jak sie ma nazywac watek igdzie ma byc umieszczony to jak znajde chwilke to sie tym zajme
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 21, 2007, 10:30:43 » |
|
W tropikalnych jest temet hibikusy... temat ukorzeniania sadzonek bylby tam zupełnie naturalny.... przenies prosze to tam gdzie uwazasz za istnotne Ale czy się Ania zgodzi? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 21, 2007, 14:25:45 » |
|
Przeniosłam. Kasiu, jesli masz więc cos jeszcze do dodania, ze swojego doświadczenia, w sprawie rozmnażania hibiskusów, to proszę dopisz... Ja, oraz wiele forumowiczów  bedziemy ci wdzięczni... (no mam na mysli te noski przyklejone do szyby  ) Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 21, 2007, 14:31:13 » |
|
Ja wtrącę trzy grosze. Hibiscus pod zaprezentowanym szkłem wyraźnie uniósł listki  Widocznie poprzednia plastikowa butelka, ucięta dość nierówno dopuszczała zbyt wiele powietrza. Szkło przylega idealnie do swej podstawy (patrz zdjęcie) i roslina odzyskuje wigor po paru godzinach od przykrycia. Właścicielka jednego z nosków przyklejonych do szyby Tellerki naumiała się trudnej sztuki ukorzeniania hibiscusów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 21, 2007, 14:35:52 » |
|
A ja az się boję co to będzie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 21, 2007, 14:48:01 » |
|
naprawde swietny pomysl z tym nowym tematem!!!  napewno bede tu czesto zagladala bo od wczoraj mam dwie sadzonki hibiskusa  wlasnie dalam je pod szklo! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|