Iguana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 25, 2007, 18:31:15 » |
|
Moja mama trzyma grubosze na klatce przy oknie otwartym non - stop (co wiąże się z przeciągami) i naprawdę ładnie wyglądają.
Hmm... no natura zna różne niewiarygodne, zadziwiające przypadki  . Ja mimo wszystko bałabym się poddawać takim "eksperymentom, mojego grubosza. Taka troska z miłości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iguana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 25, 2007, 18:41:42 » |
|
Od 2-3 dni, mój grubosz tak jak zaleciliście stoi na balkonie i muszę powiedzieć, że juz widzę pozytywne zmiany. Listki ślicznie wybarwiły się pod spodem na bordo, wyraźnie da się zaobserwowac szybszy wzrost (młode listki, zdecydowanie szybciej się rozwijają). Bardzo mnie to cieszy i dlatego chcę podzielić się z Wami moją radością 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 25, 2007, 23:44:12 » |
|
Oby nie poszedł z Twoja myszką, Basiu  bo marny jego los  Czasem tak się zastanawiam, czy Cię nogi nie bolą od tego ciągłego chodzenia?  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iguana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 26, 2007, 14:13:40 » |
|
Piękny ten Twój drugi grubosz. Jeszcze się z takim nie spotkałam. Bardzo ciekawie rośnie... chyba Tobie troszeczke go pozazdrościłam i będę musiała się za takim rozejrzeć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 26, 2007, 15:52:31 » |
|
witam ,a był taki malutki.....i grzeczny haworsja była większa ,no nic dziewczynki ,nogi mnie bardzo bolą,cieplutko pozdrawiam,byłam dziś w WA-WA na wystawie "zieleń to życie",dowiedziałam się wczoraj i w samochód,ile się nabłądziliśmy ......nie mogliśmy trafić w te ulicę choć był pod nosem  trochę zrobiłam zdjęc to wkleję ,wróciliśmy z "paeonia suffruicosa" tylko,dopiero od 15 zaczynała się sprzedaż,nie mogłam czekać,byłam od rana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 26, 2007, 17:08:18 » |
|
Bardzo mnie to cieszy i dlatego chcę podzielić się z Wami moją radością Twoje szczęście jest również naszym  pamiętaj tylko że roślinka nie jest zahartowana i gdy temperatura mocno spadnie - trzeba będzie ją z powrotem schować do domu 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Iguana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 27, 2007, 08:28:36 » |
|
Bardzo mnie to cieszy i dlatego chcę podzielić się z Wami moją radością Twoje szczęście jest również naszym  pamiętaj tylko że roślinka nie jest zahartowana i gdy temperatura mocno spadnie - trzeba będzie ją z powrotem schować do domu  Na pewno zapamiętam i zastosuję. Basiu, gdzie mozna obejrzec Twoje zdjęcia ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 27, 2007, 08:45:43 » |
|
kochane ,jak się zauwżyłam (jestem od niedawna),raczej wysoko ceni się roślinki z własnej hodowli a ja niestety nie mogę się tym pochwalić,bo pędzenie już gotowych ,zakupionych ,to reklama tych firm,wklejam jak trzeba pomóc,czy pokazać,wybaczcie jeśli napisałam coś nie tak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iguana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 28, 2007, 09:05:13 » |
|
trochę zrobiłam zdjęc to wkleję , Basiu o te zdjęcia mi chodziło... pisałaś że zrobiłaś na tej wystawie. I że wkleisz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 28, 2007, 09:42:30 » |
|
ach wybacz ,rozkojarzyło mi się wszystko  tak biorę się do roboty,tylko trochę poczekajcie..... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 28, 2007, 16:51:41 » |
|
Ale to nie grubosze 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Iguana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 28, 2007, 19:06:25 » |
|
no to co ze nie grubosze  ale popatrzec warto. dzięki Basiu, za zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 29, 2007, 19:47:16 » |
|
Nie ma sprawy, ale przyznam się, że szukałam na zdjęciach gruboszy Do właścicieli gruboszy niezahartowanych - może lepiej nie ryzykować zostawiania ich na noc przy tych temperaturach 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 30, 2007, 07:58:20 » |
|
witaj ,moje dalej siedzą znaczy się ta jedna ,wielka,a jakie u was temperatury  wystawiłam termometr ,  bo chyba dobrze mówisz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 01, 2007, 08:48:04 » |
|
moje grubosze stoja na balkonie cala dobe zabiore je dopiero za jakis czas swietnie sie maja balkon czesciowo osloniety
niestety koszmarne tarczniki je dopadly
a staruszek jest bonsajkowaty ze hej
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 01, 2007, 09:17:56 » |
|
a jakie u was temperatury U mnie ok 8 w nocy - ale gdzieś już było -0,5! Lojalnie ostrzegam  jak chcecie zobaczyć co przymrozek zrobi z gruboszem - wstawcie ogórek do zamrażalnika Ja sama też jeszcze trzymam, ale moje grubosze siedzą tam od maja 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 01, 2007, 11:19:49 » |
|
moje tez stoja od dawna sa zahartowane nie pierwszy rok tam sa ale balkon osloniety czesciowo dendrobium tez tam stoi i widze ze dobrze mu tam ale jak tak dalej pojdzie trzeba bedzie zabrac
temp 2-5 st
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 04, 2007, 12:18:32 » |
|
po raz drugi zastosowalam oprysk polysect na te potworne tarczniki ale dobre efekty daje usuwanie ich patyczkiem juz ich mniej u mojego rzucily sie i zmarnowaly calego grubosza dosc duzego a teraz na mlodego u mnie potwory mialam juz gdzies papierosa na nich przygotowanego ale zginal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 04, 2007, 18:01:38 » |
|
on jest ciagle na balkonie bede skrobac bo widze ze robale nie daja rady juz jest ich mniej najlepsza metoda oskrobac:)
i moze ziemie wymienie tylko ze teraz tam arbuzy rosna to nie bede ruszac poszly z pestek i kwitna:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luk88
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 24, 2007, 19:44:29 » |
|
Witam wszystkich forumowiczów! Jestem nowy, zeby nie zakladac nowego wątku i wprowadzac balaganu na forum postanowilem zapytac tutaj. A więc: co zrobic zeby miec takie CUDO:  Strasznie mi się ten grubosz (bo to chyba na moje początkujące oko grubosz drzewiasty) podoba. Wiem ze to stara roslinka, moj ma doiero 30cm ale chcialbym uhodowac takie drzewo. Co mam zrobic? Jakiej ziemi uzywac, jak czesto przesadzac i podlewac (w necie rozne rzeczy piszą, wole sie spytac fachowcow  ). I drugie pytanie: moja roslinka ma bardzo duzo lisci ale dosc slaby pien ktory musze wspomagac kijem - jak go wzmocnic, slyszalem ze trzeba obciac czesc lisci i rozgalezien albo wzmocnic bryle korzeniową. Z gory dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 24, 2007, 22:13:31 » |
|
Jesteś nowy, ale chyba nie czytałes regulaminu przy rejestracji? Jeżeli chcesz nadal tu być to proszę skasować reklamę ze stopki A po drugie, CUDO się nie otwiera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 25, 2007, 09:21:46 » |
|
Piękny okaz... myślę że bardzo wiekowy. Jestem przekonana, że takiego grubosza ksztaltuje się tak jak inne roślinki - najlepiej poczytać literaturę o bonsai oraz... o pielęgnacji grubosza. Jeżeli Twój się przewraca, to być może należy zmienić jakieś zabiegi pielęgnacyjne? np. więcej światła żeby się nie wyciągał? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 25, 2007, 10:35:47 » |
|
mnie tez się nie otwiera, cudo  hoduje się latami najlepiej pełne słońce ,od wiosny na dworze do póznego lata 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 25, 2007, 12:37:53 » |
|
trzeba wiele lat czekac ale warto najlepiej chyba obrywac galazki zeby formowac pisze chyba bo gdzies tak czytalam a ja juz mam mini hodowle gruboszkow
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Październik 28, 2007, 15:46:16 » |
|
A ja dostalam szczepke grubosza ukorzenionego.Sek w tym ,ze cala galazka jest uksztaltowana w poprzek.I tak zamiast trzymac sie prosto to on na boki .Teraz wychodza mi mlode listki wzdluz tej lodygi a od spodu widac malutkie korzonki.Czy to normalne wsrod gruboszy? smiesznie to wyglada i nie wiem czy jak roslinka bedzie rosla czy sobie nie beda przeszadzac listki i czy lodyga wytrzyma potem takie obciazenie.
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|