|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 21, 2007, 13:28:10 » |
|
Joanna52, jesli jestes nadal zainteresowana tym bambusem, to podesle Ci odszczepek przez moja mame w listopadzie. Tyle, ze musialabys go sobie na Halembie odebrac, ale w sumie to nie tak daleko...moge Ci jeszcze jakas trawke dolozyc 
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 21, 2007, 13:29:50 » |
|
i jeszcze moglabys mi cos ciekawego z Twojego ogrodka u mojej mamy zostawic 
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #32 : Sierpień 21, 2007, 14:39:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 21, 2007, 14:50:44 » |
|
a to zdjecia uwieczniajace powstanie kacika relaksujaco-rekreacyjnego w naszym ogrodzie. Kiedys w tym miejscu swinki wychodzily pospacerowac na swieze powietrze ( wiadomosc od sasiada), no coz teraz my niekiedy objadamy sie jak swinki potrawami z gryla  Zdjecia : przed pracami, podczas prac, efekt koncowy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 21, 2007, 14:54:46 » |
|
Nic nie piszesz o nawożeniu, to bardzo żarłoczna roślina. Myślę, że półcień to za mało dla datury, czytałam, że przynajmniej 6 godzin słonka musi mieć i na jesieni przycina się pędy. Jak znajdę stronę w internecie, to dam znać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 21, 2007, 15:03:37 » |
|
Może być- to niedaleko, na Halembie mieszka moja ciocia . Nena napisz na prv co byś chciała?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 21, 2007, 16:03:46 » |
|
Też miałam ten sam problem z podcinaniem i po prostu poeksperymentowałam, podcięta datura kwitła szybciej i jest większa. Tak, że lepiej podcinać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 21, 2007, 18:03:35 » |
|
joanna52 - wyslalam ci wiadomosc na priv Ewka - co do miejsca mojej Datury, zaraz jak znow wyjdzie slonce wystawiam ja!!! Dzieki za rade. Co do jej nawozenia, to raz nawozilam ja takim nawozem co sie tutaj nazywa "niebieskie ziarno", podobno jest dobre do wszystkiego, a od czasu do czasu podlewam wszystkie kwitnace roslinki odzywka do pelargonii... OJEJ a moze ja zle robie??? Moze skladnik tej odzywki wogole nie podchodzi mojej roslince??? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 21, 2007, 19:54:19 » |
|
Nawożę ją specjalnym do datur, bo jak było napisane to bardzo żarłoczna roślinka i chyba te uniwersalne mogą być za "słabe".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 21, 2007, 20:07:39 » |
|
Jak nie masz nawozu dla datur, to stosuj ten dla roślin kwitnących.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 21, 2007, 20:16:59 » |
|
dzieki za rady dziewczyny! poprawie sie!!! obiecuje, mam nadzieje ze traby anielskie nie pogniewaly sie na mnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 22, 2007, 17:43:11 » |
|
Dzeiki Nowira!!!! Weic jedno wiem na 100% zbyt malo je "odzywiam" ... Pozeraja nawozy hmmm... musze to koniecznie zmienic. Pozdrowienia i jeszcze raz dzieki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 23, 2007, 19:05:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 23, 2007, 19:09:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 23, 2007, 19:12:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 24, 2007, 21:24:07 » |
|
 Świetna osłonka na doniczkę ...to portulaka ---tak kwitnie kolorowo czy tam kilka krzaczków jest?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 25, 2007, 09:34:02 » |
|
Ja mam pytanko(wiem że to nie temat,ale....  ) Czy nasionka portulaki sa dostepne w sklepach?? Czy ona w ogóle ma nasionka??
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 25, 2007, 10:32:25 » |
|
Są dostępne /właśnie zaprezentowała taki zakup ElaG/. Po kwitnieniu można zebrać nasionka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 25, 2007, 10:46:18 » |
|
acha ale ElaG ma na opakowaniu polpelne kwiaty,a ja tu widze kwiaty poste....dlatego nie pokojarzylam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 25, 2007, 10:48:52 » |
|
Ja uważam, że te wiszące o kwiatach pojedynczych to nie jest portulaka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 26, 2007, 21:26:54 » |
|
Jesli wprowadzam Was w blad co do portulaka to sorki, jednak pryz zakupie pisalo na nim "tutaj" (czyli w niemczech) Portulak, wiec mysle, ze to to...  wrzuce zblizenie kwiatuszka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 26, 2007, 21:39:24 » |
|
Umieszczam zdjecia moich nowych trawek, uwielbiam je  Narazie w doniczkach ( brak czasu na posadzenie  ) ale mam zamiar w tym tygodniu urozmaicic moja rabatke trawiasta  . Pozdrowienia dla wszystkich!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 26, 2007, 21:45:44 » |
|
zajrzalam jeszcze raz do Eli, pisze , ze to jakas nowa odmiana portulaka, kwiatuszki wygladaja tak jak te mojego hmmmm.... Dajcie jeszcze znac prosze, jakie wnioski... Chcialabym wiedziec co kupilam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 26, 2007, 21:47:59 » |
|
 Fajne Ja dziś dostałam od córki /żebrówkę/ miniaturową ciekawa jestem jak ona będzie rosła Uwielbiam trawy i też się zastanawiam czy nie posadzić parę gatunków razem 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 26, 2007, 22:34:17 » |
|
Nena, wrócę jeszcze do tej datury. Piszesz, że masz ją drugi rok. A jak ją cięłaś tamtej jesieni - mniej, bardziej, czy może wcale ? Nie wiem, czy dobrze widzę, ale przyglądając się zdjęciu mam wrażenie, że ona się jeszcze od góry nie rozgałęziła. Więc może dlatego nie kwitnie ? Gdzieś w czeluściach tego forum wyczytałam, że datury wytwarzają pąki kwiatowe po rozgałęzieniu się głównego pędu. I faktycznie, w przypadku mojej się to sprawdziło. Mam ją dopiero pierwszy rok; długo długo była prostym, pojedynczym badylem, aż w końcu ten badyl rozdzielił się na dwie części i dosłownie jakieś 2-3 cm za tym rozwidleniem pokazały się pąki kwiatowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 26, 2007, 23:12:33 » |
|
Pysia, podałam Nenie link o daturach. Jest w poście z dnia 21 sierpnia w tym temacie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #57 : Sierpień 27, 2007, 19:41:55 » |
|
hej hej!!! Co do datury to tak jak Nowira pisze, mam adresik na poscie z 21.08. Wlasnie na tej stronce przeczytalam, ze w pierwszym jej roku nie powinno sie jej obcinac  a ja mialam ja od ubieglego roku i scielam ja jesienia.... Moze to byl blad... Mam nadzieje, ze to tylko niedogodne miejsce i brak uzyzniania spowodowaly jej "niekwitnienie". W ubieglym roku tak slicznie zakwitla Dana polecam rabatki trawowe!!! Sa naprawde ciekawe, jak zmienie moja przed domem, to zrobie zdjecie. Teraz mam tylko dwa rodzaje a pomiedzy jeszcze inne roslinki i jakos , kiedy to wszystko bujnie wyroslo nie pasuje mi do trawek, dlatego zmieniam caloksztalt  Moj maz sie zlosci, ze ciagle cos zmieniam  , ale czekam juz na czwartek, bo mamy wziac sie za ten zakatek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #58 : Sierpień 28, 2007, 09:43:26 » |
|
Nena- slonko  - te nasze kwiateczki to na pewno portulaka. Pytałam tam gdzie kupiłam swoje sadzonki- pani ogrodniczka potórzyła , że na pewno portulaka wieloletnia/ to u nas nowość  / 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #59 : Sierpień 28, 2007, 10:49:00 » |
|
Dzieki Elu!!! To teraz jestem juz pewna na 100%, ciekawe czy uda mi sie ja przezimowac...  Mam taka nadzieje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|