Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 08:26:18
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hoja - część 4  (Przeczytany 20284 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #330 : Wrzesień 05, 2007, 14:42:53 »

Cytat: "JeyDee"
moja bella wprowadziła się w lipcu a do dziś stroi grymasy. Nie gubi liści, ale za to rzuca we mnie pączkami  .

tez mam ten problem  Rolling Eyes  kupilam ja tez jakos w lipcu i też jak tylko wytworzy pąki to je zrzuca :-/

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #331 : Wrzesień 05, 2007, 16:20:35 »

Może już za zimno na kwitnięcie?  Rolling Eyes
Ja obserwowałam jak długo nieotwarte paczki na lacunosa czekały, czekaly... na upał. Wówczas błyskawicznie sie otworzyly.
Byc może za zimno i za krótki dzień jest?

Pozdrawiam Smile

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #332 : Wrzesień 05, 2007, 21:18:43 »

Cytat: "tellerka"
Byc może za zimno

Drugi miesiąc ?  Evil or Very Mad

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #333 : Wrzesień 05, 2007, 22:16:35 »

well...  Rolling Eyes
Chyba trzeba Beatki zapytać... napisz do niej na PW że są pytania w hojach  Cool

Pozdrawiam Smile

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #334 : Wrzesień 06, 2007, 16:31:29 »

bella już powoli kończy kwitnienie w naszym klimacie - jak napisała tellerka i za mało światła i za zimno.
O podłożu do belli - zresztą rewelacyjnym napisała kiedyś Petra - to dzięki niej przestałam mieć z bellą kłopoty - czyste podłoże kokosowe zmieszane z perlitem.
Sorry za niezaglądanie ale zaczęły się lekcje moich dzieci i niestety koniec urlopu i to spowodowało brak czasu - nawet kompendium stanęło w miejscu - ale to za kilka dni znów zacznę uzupełniać.

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #335 : Wrzesień 06, 2007, 21:39:54 »

Byłam dzis kupić 12 doniczek....  Cool  na sadzonki hoi. Tylko gdzie ja je postawię?  Shocked

Pozdrawiam Smile

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #336 : Wrzesień 06, 2007, 22:37:03 »

gdzie ja je postawię?

Służę półeczką  Razz

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
_ula_64
Aktywny
**

« Odpowiedz #337 : Wrzesień 07, 2007, 06:24:20 »

a ja parapetem w pokoju córki , nareszcie  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

pozdrawiam
Ula
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #338 : Wrzesień 07, 2007, 12:32:12 »

Tak wygląda moja bidulka. Fotki kiepskie - przepraszam - ale chwilowo dorwałam tylko aparat kumpla który jakoś mi nie pasuje i źle nim robię zbliżenia.
Jak sie przypatrzeć to można zobaczyć lekko podżółkające listki... Może sie jakoś pozbiera...

Barbara
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #339 : Wrzesień 07, 2007, 12:40:01 »

Może jakieś nawożenie?
Przyznam ze i u mnie częśc tak wygląda ale ja to zwaliłam na przędziorki..  Shocked

Pozdrawiam Smile

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #340 : Wrzesień 07, 2007, 12:41:27 »

Cytat: "JeyDee"
Służę półeczką  

Cytat: "_ula_64"
a ja parapetem w pokoju córki

Nie ma jak kochane koleżaniki Forumowiczki  Twisted Evil

Pozdrawiam Smile
PS. lepiej trzymajcie kciuki za te sadoneczki .. we własnym (przyszlym) interesie   Razz

bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #341 : Wrzesień 07, 2007, 12:46:38 »

Może jakieś nawożenie

Co jakiś czas podlewam z florvitem do kwitnących...

Barbara
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #342 : Wrzesień 07, 2007, 18:24:49 »

zdjęcia niewyraźne i tylko po tych zdjęciach to powiedziałabym że roślinka ma zmiany fizjologiczne - czyli nieodpowiednia ziemia , nawożenie i być może atak szkodników - jak napisała tellerka to może być po przędziorkach. Znawczynią nie jestem ale jednego mnie nauczyły storczyki i odnoszę to także do innych roślin - nie należy przesadzać z nawozami a już szczególnie u epifitów które wymagają wody miękkiej i słabo zasolonej.
Nie będę powtarzać tego co można wyczytać na innych stronach (choćby storczykowych) o składnikach odżywczych w deszczówce i w wodzie kranowej oraz jak zwiększa się ich ilość po dodaniu jakiegokolwiek nawozu.
Basiu uważam że ziemia jest u Twojej belli za ciężka (korzenie nie mają czym oddychać) hoje lubią ziemię lekką i do tego dajesz za dużo nawozu.  
Sprowadzałam rośliny z Malezji i tam hoje sadzą tak jak storczyki w chipsy kokosowe lub w łupiny okrywy kokosa bez żadnej ziemi. Trzeba pamiętać że kokos jest jałowy. To chyba wyraźnie pokazuje jak mało nawozów trzeba dostarczać roślinie i jak przewiewną musi mieć glebę.

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #343 : Wrzesień 07, 2007, 21:29:13 »

Ze wzgledu na Twoje rady, Beatko, swoje nowe sadzonki posadziłąm w mieszance ziemi storczykowej...  Rolling Eyes  Mam nadzieję że dobrze porosną...

Pozdrawiam Smile

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #344 : Wrzesień 07, 2007, 21:50:36 »

Tak dla ścisłości może powtórzę jaką ziemię ja używam i nie mam problemów z uprawą:

ziemia uniwersalna - paczka
ziemia dla orchidei - paczka
najdrobniejszy keramzyt lub agroperlit - i tu zależy od opakowania albo paczka albo pół paczki
i tą mieszankę w zasadzie do wszystkich hoi - dodaje też trochę węgla drzewnego kupowanego w orchidsklepiku (tak z garść lub pół paczki)

i do niektórych albo kruszone muszeelki tak z łyżeczka na doniczkę (też do dostania w orchidsklepiku) albo robię tak jak kaktusiarze rozrabiam gips wylewam cieniutką warsstwę na jakąś pokrywkę i po wyschnięciu i pokruszeniu troszkę daję na doniczkę ale to do tych co znalazłam w necie że lubią wapno.

do belli
włókno kokosowe czyste (to prasowane w cegły) i sporo perlitu

Tellerko będą rosły - ja ostatnio natłumaczyłam się koleżance z Radomia jak ma sadzić hoje - i ona wszystko pokręciła i posadziła sadzonkę hoja multiflora dla mnie w czystym podłożu storczykowym - nie uwierzyłabyś jak dobrze rośnie (już jest u mnie)

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #345 : Wrzesień 07, 2007, 21:53:51 »

Ja miałam całkiem dobrą ziemię Composana i właśnie zmieszałam pół na pół z podłożem storczykowym. Myślę, że jest dość przewiewnie.

Teraz najważniejsze żeby się dobrze przyjęły... mimo korzonków może być różnie po podrózy z Niemiec...  Rolling Eyes

Dzięki raz jeszcze za poradę Smile
Zapewne niedługo 'zbiorę się w sobie' i poprzesadzam te większe rośliny.

Pozdrawiam Smile

Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #346 : Wrzesień 08, 2007, 21:21:02 »

Cytat: "dcmiel"
Z moją hoją carnosa coś się dzieje. Liście zdecydowanie zjaśniały, nie zżółkły lecz właśnie zjaśniały i sa zwiędnięte (od spodu pomarszczone). W doniczce chyba są dwa pędy, ten drugi jest ok.
Nie przestawiałam - od  roku stoi na południowozachodnim parapecie. Przy ostrym słońcu w południe przysłaniałam ją żaluzją na 2-3 godz., jak pozostałe kwiatki na tym parapecie.

Jeśli sprawdziłaś korzonki i wszystko jest OK, to ja bym się nie martwiła. W czasie wakacji trułam Probecie, że mam taki sam problem z australis - blednące i pomarszczone liście. Hoja trzyma się dzielnie i wkrótce, mam nadzieję, rozkwitnie na dwóch nowych kwiatostanach  Smile  Nie przelewaj jej, ale też i nie zasuszaj.
Basiu, dołączam do zdania naszego forumowego speca od hoi, czyli Probety. Jeśli tylko mogę dodać coś od siebie, to spójrz, proszę (tylko b. dokładnie) czy na spodniej stronie liście nie ma maleńkiej pajęczynki (u mojej belli, bowiem była sama pajęczynka, a nie widziałam ani jednego przędziorka - pomogło opryskanie środkiem przeciwko przędziorkom i teraz rośnie bardzo ładnie).
P.S. Dawno nie zaglądałam na wątek hojowy, ale chcę podziękować przy tej okazji tym wszystkim, którzy poparli mnie i Probetę w kwestii naszej "działalności handlowej" na Allegro  Mr. Green  Naprawdę, nie jest to takie "szybkie, łatwe i przyjemne" jakby się mogło wydawać. Tych zaś, których ceny kłują w oczy, chcę poinformować, że zdecydowaną większość zysku (o ile będzie) przeznaczam na cel charytatywny (dociekliwym chętnie przedstawię szczegóły). A i nie widzę w tym nic zdrożnego, gdybym za tę nieopisaną  Mr. Green  kasę chciała wybudować willę na Riwierze  Wink

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #347 : Wrzesień 09, 2007, 10:25:15 »

Monia, ty burżuju Wink

Pozdrawiam Smile

Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #348 : Sierpień 15, 2009, 08:12:56 »

Dalsza część tego wątku znajduje się pod adresem : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3574.new.html#new
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: