hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #300 : Wrzesień 01, 2007, 06:04:56 » |
|
że chciałabym szczepki shepherdii ja kupilam 2 sadzonki w germani- to bylo najblizej jak znalazlam przy nastepnych zakupach dostane od faceta 1 sadzonke za darmo....tak na zachete.
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
AleWis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #301 : Wrzesień 01, 2007, 08:17:58 » |
|
Ooo, mogę ci wysłać kawałek belli (ma już korzonki). JayDee a czy mogłabyś mnie również wysłać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #302 : Wrzesień 02, 2007, 09:54:41 » |
|
Moja hoja carnosa wypuściła pęd ale kilka malutkich listków odpadło niestety  czy w ich miejscu pojawią sie nowe czy już zostanie taki łysy pęd w tym miejscu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #303 : Wrzesień 02, 2007, 11:56:13 » |
|
kilka malutkich listków odpadło A to czemu ? Nie zalewasz jej przypadkiem ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #304 : Wrzesień 02, 2007, 13:52:08 » |
|
Moze faktycznie ja przelałam  ale czy w miejscu odpadnietych listków urosną nowe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #305 : Wrzesień 02, 2007, 15:33:43 » |
|
nie urosna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #307 : Wrzesień 02, 2007, 16:05:51 » |
|
Witam serdecznie na Forum. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #308 : Wrzesień 02, 2007, 16:07:47 » |
|
Witamy tajemniczą panią z allegro Hehehe teraz się dopiero zacznie hojoszaleństwo 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #309 : Wrzesień 02, 2007, 16:29:54 » |
|
Witamy i gratulujemy odwagi. Prosze jadnak dostosować się do naszych zwyczajów i dać spokój kolorkom itp....  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #310 : Wrzesień 02, 2007, 16:32:26 » |
|
uderz w stol..a nozyce sie odezwa..  ..cale 3 dni zajelo Pani dolnyslask przemyslenie czy warto sie odezwac i byc tu jako"dolnyslask"a nie jako ktos tam..... nie moge sobie odmowic : a nie mowilam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #311 : Wrzesień 02, 2007, 17:03:58 » |
|
Hszonszczu, bardzo proszę nie zaczynaj.... Zachowajmy tą niespotykaną na innych forach miłą atmosferę. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #312 : Wrzesień 02, 2007, 17:55:02 » |
|
hihihi... hszonszczu miałaś racje, ale najważniejsze że Dolnysląsk się odezwała - tak prawdę mówiąc ja bardzo liczyłam na to. Mam nadzieję że troszkę mi pomoże w wademecum bo jak skończe zbierać informacje ze stron o hojach to chciałabym dodać troszkę od osób co już uprawiają hoje ich własne sugestie co do uprawy a także zdjęcia gatunków i to nie tylko sadzonek ale może też bardziej rozrośniętych roślin i ich poprowadzenie - mam nadzieję Dolnyslasku że się dolączysz? gdybyś miała jakieś uwagi to pisz na moje lub tellerki pw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DOLNYSLASK
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #313 : Wrzesień 02, 2007, 18:25:41 » |
|
Pomogę na ile czas mi pozwoli, choć nie mam go zbyt dużo. Cieszę się że swoim pojawieniem się przysporzyłam tyle radości pani HSZONSZCZ... Pozdrawiam dolnyslask
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #314 : Wrzesień 02, 2007, 18:27:39 » |
|
swoim pojawieniem się przysporzyłam tyle radości Po prostu jesteś rozpoznawalna wśród hojomaników  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #315 : Wrzesień 02, 2007, 20:20:08 » |
|
bardzo proszę nie zaczynaj.... przepraszam a co ja zaczynam  napisalam co chcialam i juz sie nie odzywam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #316 : Wrzesień 03, 2007, 06:28:43 » |
|
Zachowajmy tą niespotykaną na innych forach miłą atmosferę. Popieram w dołączam się do tej prośby.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #317 : Wrzesień 03, 2007, 07:23:30 » |
|
Natita mam:3kolorowa,australis,compakta,variegata wymienie na :linearis,tsangi,serpens
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #318 : Wrzesień 04, 2007, 11:43:33 » |
|
hszonszcz, jeśli zainteresuje cię sadzonka hoji gracillis to mogę się wymienić na h.trikolor,austalis,variegata. Compakta nie wiem czemu ale nie podoba mi się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #319 : Wrzesień 04, 2007, 23:01:11 » |
|
Z moją hoją carnosa coś się dzieje. Liście zdecydowanie zjaśniały, nie zżółkły lecz właśnie zjaśniały i sa zwiędnięte (od spodu pomarszczone). W doniczce chyba są dwa pędy, ten drugi jest ok. Nie przestawiałam - od roku stoi na południowozachodnim parapecie. Przy ostrym słońcu w południe przysłaniałam ją żaluzją na 2-3 godz., jak pozostałe kwiatki na tym parapecie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #320 : Wrzesień 05, 2007, 06:09:36 » |
|
sadzonka hoji gracillis jako towar do nastepnej wymiany to chetnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #321 : Wrzesień 05, 2007, 08:29:32 » |
|
W doniczce chyba są dwa pędy, ten drugi jest ok. zdecydowanie wyjmij i obejrzyj korzonki... coś się stalo... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #322 : Wrzesień 05, 2007, 11:53:00 » |
|
Sirga napisał/a: sadzonka hoji gracillis
jako towar do nastepnej wymiany to chetnie Jeszcze mi napisz jak z tej mojej hoji brać sadzonki (jakiej długości mają być , czy wsadzić do ziemi jesli tak to czy z ukorzeniaczem czy do wody) to jeszcze dzisiaj wezmę się za sadzonkowanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #323 : Wrzesień 05, 2007, 12:28:44 » |
|
Ponieważ u mnie nic sie niestety nie zmieniło to ponowię moje pytanie z którym wystartowałam chyba w nieodpowiednim momencie "Czy moja nowa bella mogła ze 2 - 3 tygodnie w szoku potransportowym stać i wyglądac normalnie i dopiero potem lekko gupić pojedyncze żółte listki (chociaż jednocześnie właśnie za chwilę zakwitnie) czy skoro na początku było ok i zebrała sie do kwitnienia to teraz coś innego się z nią dzieje niż tylko kwestia aklimatyzacji? Bo poza tym wygląda normalnie, nic dziwnego nie widać, stoi sobie przy wschodnim oknie, podlewam jak sucho... Bo ze może przeprowadzke odchorowac to wiem tylko chodzi mi o to czy z takim "opóźnionym zapłonem" czy już powinnam się zacząć stresować?" W międzyczasie jeden koszyczek ślicznie zakwitł, kolejne powoli pęcznieją więc roślina chyba nie jest na wymarciu skoro kwitnie? Niby nie jest to bardzo drastyczne ale np przy poruszeniu czasem jeden czsem ze trzy listki spadają (lekko podżółknięte). Poza tym wygląda ok.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #324 : Wrzesień 05, 2007, 12:33:28 » |
|
Może się mylę, ale chyba bella lubi mieć stale lekko wilgotne podłoże. Może nie powinna być przesuszona przed następnym podlaniem?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #325 : Wrzesień 05, 2007, 12:35:02 » |
|
Może się wysila do tego kwitnięcia i przez to gubi listki? U mnie wlazł chyba przędziorek  będą ją chyba musiała rozplątać żeby skutecznie psikac pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #326 : Wrzesień 05, 2007, 13:29:07 » |
|
Może nie powinna być przesuszona przed następnym podlaniem? Tak na wiór to jej nie suszyłam  A teraz jak już chłodniej w pomieszczeniach to tym bardziej az tak nie schnie... Może się wysila do tego kwitnięcia i przez to gubi listki? Oby to tylko to... Chociaż jak czasmi pokazujecie swoje belle obsypane kwiatami to bynajmniej "nie wysilają się" chyba aż tak bo liście maja bujne i zdrowe... Co jakiś czas podlewana jest z nawozem dla kwitnących więc powinna mieć "czym kwitnąć"...
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #327 : Wrzesień 05, 2007, 14:23:33 » |
|
Basiu, moja bella wprowadziła się w lipcu a do dziś stroi grymasy. Nie gubi liści, ale za to rzuca we mnie pączkami  . Też mi wyszło, że za mało ją podlewam, więc liczę na to, że kolejny pączek dorośnie...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Lila2006
Rezydent