Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 05, 2012, 06:32:35
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hoja - część 4  (Przeczytany 20219 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
natita
Gaduła

« : Sierpień 18, 2007, 12:00:45 »

Poprzednia część tego wątku znajduje się pod adresem : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3158.msg44731.html#msg44731

Aiszo mam możliwość przeniesienia do innych pokoi, ale dowiedziałam się że hoje lubią ruch powietrza, więc może zrobiłabym im lepiej? Jak myślicie?

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2007, 12:30:38 »

Ja nie mam pojęcia, ale może napisz do Probety albo Petry.  Wink

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie noce są dosyć zimne. Ja hibiscusa i plumerię wynoszę na dzień a na noc do domku.

Pozdrawiam Lidka
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2007, 16:53:32 »

dopóki w nocy nie spada temperatura poniżej 10stopni to możesz je postawić gdzieś w cieniu - choć mam takie doświadczenia tylko z carnosą , która takie letnie pobyty bardzo sobie chwaliła.

_ula_64
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2007, 18:20:28 »

witam wszystkich hojomaniaczki , ja mam pytanie czy któraś z was dziewczyny ma hoję Sussulea chyba tak się to pisze,ja mam sadzonkę od 2 miesięcy i ona ani drgnie tzn. nie rośnie ,listki nie odpadają ani nic,czy ten typ tak ma,albo ja ją za mało podlewam ,jeśli któraś ją ma może się podziel wiadomościami jak ją uprawia
Ula

pomóżcie,a może za często ją oglądam

pozdrawiam
Ula
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2007, 19:41:16 »

Ulu niektóre hoje tak mają że z powodu zmiany warunków zatrzymują się we wzroście - ja tak miałam z hoją kerii wariegatą - jeszcze rok temu pisałam że jest najwolniej rosnącą hoją na świecie bo po kupieniu stała mi przez 3 lata i ani drgęła, dopiero w tym roku po przeniesieniu na słoneczny południowy parapet ona ruszyła i dzięki temu mam ponad półmetrowe przyrosty przez okres około 2-3 miesięcy (i jakie to było proste? Wink ).
Albo nie trafilaś z miejscem dla niej albo nie trafiłaś ze swoją uprawą w jej gust - daj jej się jeszcze przyzwyczaić - jak nic się z nią nie dzieje to ja bym się nie martwiła tylko w przyszłym roku zmieniła jej miejsce na jakiś inny parapet.
Jednym z rodziców sussueli jest chyba coronaria - a ona wolno rośnie na początku uprawy dopiero potem nabiera tempa - to jest z moich doświadczeń - tylko widzisz tak jak przy storczykach tak i tu przy hojach każde z nas będzie mieć inne doświadczenia i nie zawsze będą się one zbiegać.
Ja cały czas się uczę hoi linearis (notabene morduję już 3 sztukę) a dla innych jest ona super wdzięczną i prostą w uprawie hoją.
Nie ma nigdy dokładnych instrukcji do uprawy hoi.
No może jedna którą wyczytałam w wypowiedziach Christiny Burton prawdziwego eksperta od hoi - jeśli chcesz podpędzić wzrost młodych hoi stosuj nawóz zrównoważony natomiast później jak hoje są dorosłe przez okres wzrostu używaj nawozów o obniżonej wartości azotu natomiast zimą nawozów całkowicie go pozbawionego.
To jest jedyna prawdziwa reguła którą ja osobiście stosuję.

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2007, 22:05:35 »

Hej, ostatni akapit to dla mnie rewelacja (zważywszy, że mam same młode hoje  Rolling Eyes ).
A jaki nawóz polecasz na ten początek ?

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2007, 06:44:01 »

ja do młodych sadzonek używam różnych nawozów - przyznam że najbardziej lubię staroświecką zwykłą rozcieńczoną gnojówkę podkradaną rodzicom z działki lub nawozy na bazie dżdżownic kalifornijski - nie tworzą mi się wtedy naloty soli na doniczkach jak przy nawozach mineralnych - ale jak nie mam to stosuję nawozy do storczyków ale nie dla tego że są do hoi dobre tylko dlatego że mam je pod ręką  Very Happy .
Starsze hoje nawożę bardzo rzadko może ze 2 razy na wiosnę gnojówką (bardzo małymi dawkami bo inaczej hoje idą w liście i osłabia się kwitnienie), natomiast jesienią i zimą daję nawozy kupione w "hemp" sklepie internetowym do hydroponiki - często mają nawozy pozbawione azotu na kwitnienie - naprawdę bardzo dobre - nie wiem czy moderatorzy nie wykasują nazwy i sama mam lekkie opory przed podawaniem bo sklep ten rozprowadza też ...

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2007, 09:37:48 »

Wielkie dzięki - widzę, że instynkt wiódł mnie w dobrym kierunku  Very Happy .

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2007, 09:41:21 »

Beatko, jesteśmy tylko przeciwko nielegalnej reklamie, czyli uzytkownikom, którzy zapisują się na forum w celu reklamy swojego sklepu/produktu.
Jeśli masz ulubiony sklep z którego jesteś zadowolona, możesz go dopisać w dziele ulubione sklepy.

Pozdrawiam Smile

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2007, 09:57:24 »

Cytat: "probeta"
najbardziej lubię staroświecką zwykłą rozcieńczoną gnojówkę

A co z zapachem w domu?  Shocked

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2007, 09:59:00 »

E, rozcieńczona nie daje aromatu na odległość...

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2007, 11:02:23 »

Tellerko jak napisała JeyDee tego w mieszkaniu kompletnie nie czuć - czuć tylko przez chwilkę jak rozcieńczasz a potem już nie, a jest dla wielu roślin poprostu rewelacyjna - to taki "kop" do wzrostu.
link do sklepu wcisnęłam ale nie wiem czy w dobrym temacie - różne - sklepy które polecamy.
w razie czego to proszę Cię przenieś we właściwe miejsce.

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2007, 11:11:50 »

Widziałam wpis, dziękuję Smile
Miejsce właściwe jak najbardziej Smile

Pozdrawiam Smile

_ula_64
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2007, 12:25:26 »

Bardzo dziękuję Beatko, ja już myślałam że może zbyt rozpieściłam tą hoję.
Co do zapachów,to ja też się zawsze bałam tego ale jak piszesz że nie śmierdzi,myślę że popróbuję, no i znów coś ciekawego się dowiedziałam,
Ula

pozdrawiam
Ula
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2007, 15:30:55 »

mam tylko jedną sugestię co do przechowywania tej gnojówki - tradycyjnie przechowuję ją w butelkach po coli i taka mała sugestia - nie zakręcajcie jej - ja tak kiedyś zrobiłam no i niestety ona jeszcze "pracowała" wyobraźcie sobie że otwierałam ją w łazience przy świeżo wywieszonym białym praniu i ona mi wybuchła - dokładnie w tym czasie zadzwonili goście - pranie to pryszcz - poszło jeszcze raz do pralki, ale ja... no mogę powiedzieć że po raz pierwszy powaliłam moich gości na kolana ... śmieli się tak że ... a ja ledwo do drzwi trafiłam by otworzyć - ścierając sobie to ... z twarzy.

_ula_64
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Sierpień 19, 2007, 15:50:49 »

nie dziw się gościom,bo mnie aż łzy pociekły,ty byłaś w nieciekawej sytuacji,ale Beatko ile do opowiadania na przyszłość,gdyby nie ta historia , nie pamiętałabyś o tym, a ile ja w życiu błędów zrobiłam.
Ula

pozdrawiam
Ula
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Sierpień 20, 2007, 11:23:57 »

Mój nowy nabytek Mr. Green za 11 zł Wink czy ktoś może mi powiedzieć co to za hoja Question czyżby carnosa Question mam carnose ale troche inaczej wyglada i ma wiecej plamek na liściach

Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #17 : Sierpień 20, 2007, 12:11:00 »

Nie znam się, ale na carnosę to ma chyba za długie i wąskie liście. Bardzo ładna jest.  Mr. Green

Pozdrawiam Lidka
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2007, 12:11:59 »

Piękna  Very Happy
czymkolwiek jest  Wink

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Madziarra
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2007, 12:38:38 »

To teraz troszkę moich hojek Very Happy
lacunosa

malutka bella

carnosa
compactA

malutka australis

cumingeana i polineura

bicolor, tricolor, australis lisa i carnosa

Z pozdrowieniami Magda:)
_ula_64
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2007, 15:56:52 »

no, no ,no jak widzę nie tylko u mnie kolekcja się powiększa,masz śliczne te hoje,a na jakim oknie one się znajdują, hoja za11zł,to bardzo tanio,też myślę że to nie cornosa
Ula

pozdrawiam
Ula
natita
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Sierpień 20, 2007, 17:14:26 »

Cytat: "Ooo"
Mój nowy nabytek Mr. Green za 11 zł Wink czy ktoś może mi powiedzieć co to za hoja Question czyżby carnosa Question mam carnose ale troche inaczej wyglada i ma wiecej plamek na liściach

To carnosa. Wyprowadziłam kilka(dziesiąt) sadzonek z mojej starej carnosy - jedne mają okrągłe liście z większą ilością plamek a inne wyglądają dokładnie jak ta Twoja.

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
Madziarra
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Sierpień 20, 2007, 18:19:06 »

Tak to na pewno carnosa Smile Co do miejsca to stoja albo na południowych oknach, albo sa na półce obok południowego okna, więc słońca i światła mają dostatek Laughing

Z pozdrowieniami Magda:)
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Sierpień 20, 2007, 19:03:13 »

dziekuje za pomoc
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 20, 2007, 20:28:41 »

czy dobrym miejscem dla carnosy będzie parapet okna zachodniego Question czy ciepłe powietrze od kaloryfera nie będzie szkodliwe Question
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #25 : Sierpień 20, 2007, 20:39:37 »

Ciepłe powietrze od kaloryfera jest szkodliwe dla wszystkich z właścicielem kaloryfera włącznie   Wink .
Będziesz musiała coś wykombinować, żeby nie padła z przegrzania - najprościej zafundować jej osłonkę z dużym zapasem miejsca, nasypać keramzytu i polewać go wodą, tak żeby był wilgotny, ale żeby hoja miała suche nóżki.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Sierpień 20, 2007, 20:43:25 »

A czy macie propozycje na jakieś ciekawe podpórki na pędy Question bo ja jakoś kompletnie nie mam pomyslu
natita
Gaduła

« Odpowiedz #27 : Sierpień 20, 2007, 20:46:58 »

Są różne przeróżne drabinki, kratki, pałąki ...  Popytaj w ogrodniczych, jest tego masa.

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #28 : Sierpień 20, 2007, 20:49:31 »

Cytat: "natita"
jest tego masa

No masa to bym nie powiedziała... zwykle na plastikowych lub bambusowych drabinkach się kończy oferta...

Pozdrawiam Smile

natita
Gaduła

« Odpowiedz #29 : Sierpień 20, 2007, 21:29:39 »

To widocznie mam to szczęście, że znam sklep, który jest dobrze w takie akcesoria zaopatrzony. W tamtym tygodniu widzialam siedem różnego rodzaju podpórek i nie mogłam się zdecydować którą wybrać.

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: