|
Zoe
Gość
|
 |
« : Kwiecień 07, 2006, 14:11:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2006, 18:53:50 » |
|
Ta druga to Asplenium nidus. Niestetu nazwa odmiany wyleciała mi z głowy, ale jak sobie przypomnę dam znać. O innych odmianach tegoż gatunku http://homepage.corbina.net/~galkao/paporot/Asplenium.htmTo prawdopodobnie odmiany "Fimbriata" lub "Plicata".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 27, 2006, 08:14:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirabilis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2006, 10:07:03 » |
|
Jeśli mogę coś namieszać w sprawie tej drugiej paproci. Asplenium tworzą z liści rozetę, a tu liście są osobno. Ja typuję na Phyllitis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2006, 10:11:10 » |
|
ja widzialam w sprzedazy ta rosline pod nazwa asplenium,przeciez jest tyle rodzajow,czasem do siebie niepodobnych ale mozliwe ze nazwa jak to czesto bywa była niepoprawna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2006, 12:58:39 » |
|
Między bajki należy włożyć powiedzenie, że paprocie najlepiej się czują w głębokim cieniu. W mieszkaniach o wystawach wschodnich i zachodnich ich miejsce nie powinno być dalej jak 2 m od okna. Na większą odległość można sobie pozwolić przy wystawie południowej. Natomiast jeśli mamy pokój od północy to paprotka najlepiej będzie się czuła tuż przy oknie lub przy mniejszych okazach wręcz na parapecie. Wybierając miejsce pod paprotkę należy pamiętać by było to miejsce gdzie nie będzie potrącana czy przestawiana. Bo należy do roślin wyjątkowo nie znoszących zmiany miejsca, czy nawet obracania. Lubią znaczną wilgotność powietrza. W pomieszczeniach suchych stawiamy na warstwie keramzytu napełnionego wodą. Baczyć nleży by korzenie nie były w wodzie bo one nie tylko lubią wilgoć ale i powietrze dlatego dobrze rosną w przewiewnych podłożach. Podlewając zatem należy porządnie podlać. Po pół godzinie nadmiar wody z podstawki usunąc. Następne podlewanie kiedy górna warstwa lekko przeschnie. Od października do końca lutego podlewanie ograniczamy. Jeśli decydujemy się uprawiać wrażliwsze gatunki podlewamy wodą przegotowaną i odstałą. Temperatura pomieszczenia latem to 20-22 oC zimą 15-18 oC. Wiosną dobrze jest sprawdzić stan korzeni. Jeśli przerosły ziemię należy przesadzić. Może być to ziemia uniwersalna ale też istnieją ziemie do paproci. Najlepszy odczyn położa jest lekko kwaśny czyli pH 5,5-6. Przesadzone rośliny nie nawozimy przez okres 3-4 tygodni. Pozostałe zasilamy od marca do końca września. Z doświadczenia wiem, że lepiej dać połowę dawki co tydzień bo rośliny nie mają okresów głodu. Na poczatku i na końcu sezonu zasilanie zmniejszamy o połowę czyli dajemy 1/4 dawki co tydzień. Rozmnażanie przez podział kępy możliwe u większości gatunków. Natomiast Asplenium (Aspleniu nidus), ciemnotkę(Pellea rotundifolia) i łosie rogi(Platycerium bifurcatum) rozmnażamy przez wysiew zarodników. Następujące gatunki uważa się za łatwiejsze w uprawie domowej: Asplenium gniazdowe - Asplenium nidusCiemnotka okrągłolistna - Pellea rotundifollia Łosie rogi - Platycerium bifurcatumNefrolepis - NephrolepisPaprotnik sierpowaty - Cyrtonium Falcatum Do odmian wrażliwszych zalicza sięAdiantum klinowate - Adiantum raddianumDawalia Mariesa - Davalia mariesii Dryopteris erythrosora Orliczki - PterisPodrzeń garbaty - Blechnum gibbum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 21, 2006, 15:00:09 » |
|
Będę musiała pogrzebać w swoich zasobach a jak nie znajdę to w necie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 21, 2006, 15:02:20 » |
|
niestety na etykiecie bylo napisane tylko:green plants dzieki Zoe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 21, 2006, 16:51:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 21, 2006, 16:57:22 » |
|
No to mamy jeden problem załatwiony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 28, 2006, 04:45:07 » |
|
To mi wygląda na Microsorum pteropus.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 28, 2006, 07:24:43 » |
|
to microsorum to by było nawet lepiej bo potrzebuje mniej swiatla niz asplenium,mam w akwarium,faktycznie rosnie i wyglada podobnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lmaslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 13, 2007, 17:33:09 » |
|
Witam Podczepiam się do wątku z wyjątkowo suchą paprocią. Pochodzenie: "od kolegi" mam ja już kilka lat, rosnie powoli, wilgoci raczej nie lubi, najlepiej się czuje w doniczce ze zintegrowaną podstawką, gdzie przez otwory woda podsiąka do podłoża. W jakim jest podłożu już nie pamiętam. Stoi od kilku lat na parapecie północnego okna. Może to być Polypodium incanum, ale mogę się mylić To jej pokrój  tak wygląda liść  Liście wyrastają z białawych, brązowo "owłosionych" kłączy płożących po podłożu  A tak wyglądają zarodniki na spodniej stronie liści  Proszę o potwierdzenie lub korektę identyfikacji oraz informacje o zwyczajach tej rośliny Pozdrowienia leszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 13, 2007, 21:13:46 » |
|
Jutro dzisiaj mi komputer strajkuje i co chwila sie wiesza. Musze jak z jajkiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 14, 2007, 20:42:04 » |
|
kiedyś pytałam o tą odmianę paproci,czy to asplenium? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 15, 2007, 22:08:08 » |
|
Tak Klaudio to asplenium inaczej zanokcica gniazdowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 16, 2007, 09:34:10 » |
|
Leszku dzisiaj sprawdziłam twoją paproć i stwierdziłam, że dobrze ją oznaczyłeś. Przepraszam, że czekałeś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 16, 2007, 09:41:20 » |
|
Link do Adiantum pedatum nie działa...nie wiem czy tylko u mnie... Ja z paprotek mam zwyczajny nefrolepis średni....choć podobają mi się łosie rogi i asplenium, może kiedys się skusze....chociaż łosie rogi chyba nie sa takie proste w hodowli.. Kasiu ile litrów ma Twoje akwarium? Też chciałabym takie spore akwarium - niestety domownicy są na nie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 16, 2007, 19:37:53 » |
|
Dziękuję Ci Kasiu,czy wiesz coś na temat hodowli tej rośliny?Zastanawiam się jak ją rozmnożyć-czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lmaslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 17, 2007, 22:46:35 » |
|
Dziękuję Zoe Miło wiedzieć, co się ma Hej mamy Polypodium incanum !!! Poszukiwałem tej papropci w internecie, znalazłem rysunki, nie wiem nic o jej zwyczajach, poza własnymi obserwacjami: - lubi raczej sucho niż wilgoć (zbyt obfite podlewanie powoduje czernienie liści) - nie potrzebuje zbyt dużo światła, u mnie radzi sobie dobrze na północnym oknie, gdy była wyniesiona na balkon w czasie remontu słońce ja poparzyło Może ktoś z forumowiczów wie więcej o tej roślinie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 18, 2007, 07:57:19 » |
|
Znasz angielski?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lmaslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 18, 2007, 19:56:24 » |
|
Co nieco Wystarczy by zrozumieć
Proszę podaj link Pozdrowienia leszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 18, 2007, 20:28:36 » |
|
Zmieniłam przeglądarkę na siódemkę i teraz nie wyświetla tego co poprzednia i odnalezienie solidnego omówienia zajmie mi trochę czasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 07, 2007, 15:42:43 » |
|
Link do Adiantum pedatum nie działa...nie wiem czy tylko u mnie... Ja z paprotek mam zwyczajny nefrolepis średni....choć podobają mi się łosie rogi i asplenium, może kiedys się skusze....chociaż łosie rogi chyba nie sa takie proste w hodowli.. Kasiu ile litrów ma Twoje akwarium? Też chciałabym takie spore akwarium - niestety domownicy są na nie. dopiero przeczytałam  te akwarium miało 300 litrow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamihash
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 12, 2007, 13:21:54 » |
|
Witajcie!!!:D Posiadam w swoim zbiorze jedną paprotkę - bardzo piękną, z poszarpanymi listeczkami, wygląda na bardzo delikatną. Już od dawna intrygowało mnie, jaki to rodzaj, ponieważ nie znam jej nazwy!:) Może wiecie więcej na ten temat, oto jej zdjęcie: 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko  Kamila
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 12, 2007, 13:49:36 » |
|
to Nephrolepis exaltata (Vernoa Lace)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 29, 2007, 16:09:26 » |
|
czy kazda paproć powinna mieć zarodniki? ja mam dwie nefrolepis, ale żadna nie ma zarodnikow. i czy w ogole można z nich coś wyhodować?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
|