Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 21:46:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nasiona roślin egzotycznych - proszę o poradę  (Przeczytany 798 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sirga
Aktywny
**

« : Sierpień 14, 2007, 11:22:08 »

Witam
Moja przyjaciółka mieszka na Teneryfie.Niedawno przywiozła mi woreczek nasion które zbierała z całej wyspy,jednym slowem mix wybuchowy  Mr. Green  palmy,bananowce,kwiaty, krzaki,czego dorwała nasiona to ładowała do woreczka  Laughing potem podzieliła to na dwie części jedną dała mi a drugą bratu i pytanie moje brzmi .W jakie podłoże je wysadzić ?? kupić jakieś specjalne podloże do palm i roślin tropikalnych czy jakąś inną  ziemię? Będę bardzo wdzięczna za pomoc Smile
Pozdrawiam.

Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2007, 15:19:35 »

Kup ziemię do wysiewu nasion jak ja gdzies teraz dostaniesz(bo najczęściej jest dostępna wiosną). Jak nie, to dobra będzie ziemia do kaktusów. Uniwersalna ma za dużo nawozów. Wysiej do pojemnika z nieprzezroczystą przykrywką, bo część roślin musi kiełkować w całkowitej ciemności więc to tam na wszelki wypadek. Jeśli sa tam nasiona z bardzo twardą okrywą to te będą wymagały skaryfikacji czyli uszkodzenia skorupy. Mozna to zrobić pocierając między dwama papierami ściernymi o małym ziarnie, a większe można uszkodzić pilniczkiem do paznokci.
Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2007, 15:45:01 »

Dziękuje bardzo Smile własnie moja mama skoczyła po ziemię jutro je wysieje i zobaczę co za niespodzianki będe miała Mr. Green

Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2007, 14:38:39 »

Dzisiaj wysiałam nasiona te twardsze potraktowałam ostrym pilnikiem,do tego jeszcze sterlicję i jakies inne nasionka.
Tak wyglądaja nasiona zebrane na wyspie

a tak te kupne i pytanie mam odnośnie tej drugiej roslinki co to za gatunek? bo kolerzanka myślała ze opakowanie jest puste ,i obcieła kawałek opakowania z nazwa aby sprawdzić czy są w środku naionka.

Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2007, 16:16:42 »

Zrobiłaś zdjęcie leżącej torebki. Ponieważ jest ona lśniąca więc odbłyski zjadły czytelność zdjęcia. Ustaw torebę pochyło wówczas nie będzie tych odblasków.

Jeszcze inny sposób tam jest na pewno podany producent. Spróbuj znaleźć w goglach strone producenta i tym sposobem odszukać nazwę rośliny.
Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2007, 22:34:34 »

Sprubuje poszukac przez producenta bo narazie jestem bez aparatu  Neutral ale jak go odzyskam to zrobię fotki tak jak piszesz zoe
Pozdrawiam Smile

Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2007, 12:44:35 »

Wydaje mi się, że ta druga torebka zawiera nasiona spathodea campanulata, po polsku to afrykański tulipanowiec.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2007, 14:38:43 »

Trzymajmy się raczej nazw łacińskich dla roślin które nie mają uznanych nazw polskich bo to co podaje Shagrat to nazwa stworzona chyba przez importerów nasion.
Inna nazwa to tulipanowiec gaboński. Ta z kolei nazwa nawiązuje jak poprzednia do podobieństwa drzewa do tulipanowca oraz do kraju gdzie go pierwszy raz opisano.
Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2007, 15:32:33 »

Dzieki wielkie  Mr. Green

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: