Róża
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 14, 2007, 09:47:43 » |
|
nie znalazlam nigdzie osobnego tematu o wrzosie a wiem ze roslinka ta ma wielu wielbicieli  prosze piszcie tu wszystko co wieie o chodowli i pielegnacji...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2007, 09:50:44 » |
|
dostalam niedawno wykopany na lace wrzos. chcialabym go posadzic w domu ale nigdy nie mialam wrzosu i nie wiem jak go pielegnowac  mozecie mi pomoc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2007, 08:30:51 » |
|
Wrzosy, jak wszystkie wrzosowate, należy posadzić w kwaśnej ziemi. Nawożę je nawozem do rododendronów i azalii, wiosną przycinam - wtedy ładnie się krzewią i obficie kwitną. U mnie rosną świetnie, bo wokół las sosnowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2007, 08:52:43 » |
|
a co zrobić z wrzosem zimą? kupilam niedawno kilka doniczek i posadzilam na balkonie. pani w ogrodniczym mowila mi cos o obkladaniu ich na zime czyms cieplym i chowaniu w domu. jestem totalnym laikiem w tych tematach, to moj pierwszy balkon i pierwsze podejscie w ukwieceniu go  będe wdzięczna za pomoc
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam Beata
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2007, 19:23:43 » |
|
U mnie wrzosy rosną w gruncie - mają tylko wyściółkę z kory, nigdy ich nie przykrywałam i zawsze są w świetnej kondycji w następnym roku. Na balkonie zapewne trzeba ocieplić doniczki, ale nie wstawiałabym do domu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2007, 20:35:35 » |
|
serdecznie dziekuje, bede go bacznie obserwowac i jakby co, ponownie poprosze o pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edi39
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2009, 21:56:29 » |
|
Witam czy ktoś mi odpowie czy mrózni się wrzos od wrzośca i czy wrzos można posadzić pod sosną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2009, 11:34:52 » |
|
Wrzos kwitnie od lata do jesieni,a wrzosiec wiosną.Poza tym troszkę inaczej wyglądają  Wydaje mi się,że wrzos poradzi sobie pod sosną,tylko będziesz musiała go trochę więcej podlewać,bo korzenie sosny pobierają dużo wody 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
edi39
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2009, 18:39:44 » |
|
Dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 21:12:13 » |
|
Witam, proszę o poradę, czy dobrze zrobiłam czy też zamordowałam moje wrzosy. Mam je już drugi rok i nigdy ich nie obcinałam po przekwitnięciu ale w tym roku koleżanka poradziła mi, żebym je obcięła a na lato na nowo zakwitną bez tych starych gałązek. Tak też zrobiłam ale od tej pory nic sie z nimi nie dzieje, tzn. nie pojawiają się żadne młode gałązki. Czy mogłam im zaszkodzić czy też cierpliwie czekać???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2009, 07:26:30 » |
|
Wrzosy przycina się wczesną wiosną a wrzośce zaraz po przekwitnięciu . Kwiecień był bardzo suchy w tym roku i dla tego nie odbija wrzos, przyjmując że ścięłaś przełom marzec -kwiecień  To jest wrzosiec Przycinać trzeba jedno i drugie bo z latami wyrasta i pokłada się a od dołu zawsze gołe i źle wygląda, jak co roku tniemy to trzymamy półkule w ryzach . Ścinamy powyżej suchego pienieczka tak aby zieleninki zostało troche -czuprynka ma lekka pozostać. Chyba że masz roślinkię młodziutką i jeszcze suchego od dołu nie masz  Dziubek te roślinki odbijają ładnie po przycieciu, koleżanka chciała na prawdę dobrze 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
dziubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2009, 15:29:24 » |
|
wiem, że chciała dobrze, bo to dobra koleżanka:))) ale ja chyba za bardzo je przycięłam, nie zostawiłam nic zieloniutkiego i chyba z tych badyli już nic nie będzie. poczekam jeszcze trochę, jeśli nic się nie zmieni to wymienię je na nowe okazy ale tym razem już ostrożniejsza będę z podcinaniem:) dziekuję za pomoc:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|