Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 21:43:20
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przyblokowy ogródek BarbaryWo  (Przeczytany 16011 razy)
Dana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #60 : Październik 15, 2007, 11:28:26 »

Ja swoją Lantane dość mocno ścinam.....Basiu może siostra ususzyła ją /za mało
 podlewała zimą /niby trzeba ograniczyć podlewanie ,ale nie do końca Very Happy

Pozdrawiam Danuta
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #61 : Październik 15, 2007, 11:29:40 »

Danusiu, a kiedy ścinasz?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Dana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #62 : Październik 15, 2007, 12:04:54 »

Teraz ścięłam i wstawiłam w ciemne miejsce /bo i tak ona zimuje bez liści ..i nie
 ma potrzeby aby miała jasne stanowisko /zresztą ja mam  mnóstwo doniczkowych
 które bez światła nie mogą się obejść ....a więc dla niej przeznaczam miejsce /pod stołem Very Happy

Pozdrawiam Danuta
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #63 : Październik 15, 2007, 14:07:55 »

Dziękuję Very Happy  Very Happy  U mnie będzie miała jasno, bo rośliny przechowuję w warsztacie męża Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #64 : Październik 15, 2007, 18:33:13 »

Moniu - Pod wpływem twego postu poszłam do piwnicy i swoją lantankę przyniosłam na klatkę schodową...tak jeszcze pięknie kwitnie niech pocieszy oko jak będzie gubiła liście to ją przytnę Very Happy

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #65 : Październik 15, 2007, 18:53:37 »

Cieszę się, Basiu Very Happy  Very Happy  Moja ma jeszcze mnóstwo kwiatów, szkoda chować.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #66 : Październik 28, 2007, 15:05:52 »

Mam pytanie...czy jest na forum coś o  kalii ogrodowej. Dostałam trzy bulwy i nie wiem kiedy je zasadzić  Question

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
jolciajci
Aktywny
**

« Odpowiedz #67 : Październik 29, 2007, 00:11:58 »

Witaj Basiu.
 Jeżeli chodzi o kalie to ja też kiedyś kupiłam niby ogrodowe kalie i zostawiłam w ziemi na zimę Evil or Very Mad .  Okryłam je dobrze a one i tak zmarzły , więc nie wkopuj teraz tylko przechowaj jak mieczyki  Mr. Green . Jeżeli puściły już kiełki to wsadż do doniczki i postaw na okno  bo może będą kwitły i będziesz miała kalie w domu Laughing .
Kalie wsadza się do ziemi jak miną przymrozki , a ja wkładam je  już pod koniec kwietnia i lekko okrywam trocinami . U mnie to się sprawdza i co roku mam ładne kalie .
Pozdrawiam..

jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie  JOLA
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #68 : Październik 29, 2007, 09:26:50 »

Cytat: "jolciajci"
wsadż do doniczki i postaw na okno bo może będą kwitły i będziesz miała kalie w domu Laughing
aaa ...to dwie wsadzę do doniczki bo prawdę mówiąc to w ogródku nie mam bardzo miejsca  Very Happy i pięknie Jolu dziękuję za odpowiedź Very Happy

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #69 : Październik 29, 2007, 16:57:24 »

Cytat: "jolciajci"
Jeżeli chodzi o kalie to ja też kiedyś kupiłam niby ogrodowe kalie i zostawiłam w ziemi na zimę  . Okryłam je dobrze a one i tak zmarzły , więc
Joluś ,ja zostawiłam w tym roku w ziemi ..i okryłam    Evil or Very Mad  Evil or Very Mad  Shocked

jolciajci
Aktywny
**

« Odpowiedz #70 : Październik 30, 2007, 00:08:53 »

Nie ma za co dziękować Basiu bo ja też niewszystko wiem i często korzystam z rad na forum .
Jak zakwitną to ja poproszę o zdjęcia tych ślicznotek.
Pozdrawiam serdecznie.

jolciajci
Aktywny
**

« Odpowiedz #71 : Październik 30, 2007, 00:12:24 »

Cytat: "BASIA TEL"
Joluś ,ja zostawiłam w tym roku w ziemi ..i okryłam    

Basiu ja bym na twoim miejsu je wykopała bo mogą nie przetrzymać zimy , a szkoda stracić takie ślicznotki. Może weż i wsadż je do doniczki i postaw w domu  bo mnie się wydaje że tak będzie bezpieczniej . Zrobisz jak uważasz ale u mnie zmarzły a mam najcieplejszy klimat w Polsce Mr. Green
Pozdrawiam serdecznie.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #72 : Październik 30, 2007, 17:23:11 »

aż mnie świerzbi by pojechać na działkę ,muszę poczekać do soboty ,dzięki Joluś ,nie ma co miec złudzeń Mr. Green

zenia
Gaduła

« Odpowiedz #73 : Styczeń 27, 2008, 16:15:37 »

Witaj Basiu.Twój przydomowy ogródek bardzo ale to bardzo mi się podoba.Taki z gustem.Przyznam Ci się, że i ja zagospodarowałam pod blokiem tak jak Ty taki kawałek ziemi, gdzie wcześniej siusiały pieski.Za swoje pieniądze ogrodziłam, kupiłam dobrej ziemi itd.Może nie było tak pięknie jak u Ciebie, ale to były początki.Sąsiedzi na początku chwalili, że tak ładnie się teraz zrobiło, a inni-że też Ci się chce?.Nie masz co w domu robić?.Nie zniechęciłam się tym.Było jedno ale.Latem mieszkam na swojej działce.Nie ma kto podlać.Często jak wpadam do domu to podlewam, ale to za mało, a nikt z sąsiadów się nie kwapi.Jestem zdziwiona, że administracja podłączyła Ci wodę.Ja latam po piętrach z wiaderkiem.Tak mam trochę żal do sąsiadów.Żeby choć od czasu do czasu podlali.Pozdrawiam i gratuluję ogródka. Very Happy Very Happy Very Happy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 16:47:59 wysłane przez JeyDee » Zapisane

BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #74 : Styczeń 27, 2008, 23:03:59 »

Bardzo dziękuję że odwiedziłaś mój ogródek i przy okazji odświeżył się wątek  Smile Ja ciebie podziwiam że masz własną działkę i zajmujesz się jeszcze przy blokowym, w dodatku inwestując w ziemię i ogrodzenie. Myślę że i u mnie nie było by komu podlewać --może jak bym kogoś zobowiązała osobiście??
A o wodę -- to wystosowałam  podanie do zarządu administracji S.M. i musieli jakoś się ustosunkować Smile więc podłączyli !!!! Idea Po kilku latach dźwigania z 4go piętra cieszyłam się jak małe dziecko Very Happy

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
pigula
Aktywny
**

Najpiękniejsze gwiazdy są w Piasecznie. strefa 6b

« Odpowiedz #75 : Styczeń 28, 2008, 10:06:28 »

Kurcze, wiecie co... A ja wodę mam (hydrant jest zaraz niedaleko w ścianie bloku), inna rzecz że zdjęto pokrętło od kurka (przed dziećmi i ich niemądrymi pomysłami). Z tym, to akurat nie problem. Po co się ma w domu klucze od roweru? Pasują idealnie.
Ale, ktoś mi namiętnie rozwala drewniany płotek. Znów, część leży przewrócona. Tak, jakby ktoś na spacerze z psem się nudził i albo kopnął, albo się jakoś mocniej opierał nogą. Znowu muszę któregoś dnia zejść na dół i poprawić (chociaż, tak prowizorycznie), a na wiosnę porządnie pozbijać od początku.
Jak się wkurzę, to w marcu (jak wrócimy z urlopu) zdejmę ten drewniany i wbiję niewysokie metalowe pręty + siatka. Może, to będzie mocniejsze przed głupolami? Sad

Witam serdecznie, Marta Very Happy
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #76 : Styczeń 28, 2008, 10:49:30 »

Pokrętło - /taką klamkę do kranu/ to ja też zabieram przed dziećmi Mad...no właśnie, takie to są problemy z otwartym ogródkiem. Większość ludzi /No może mi się tak wydaje?/myśli że jak coś jest wspólne to można kopnąć, zerwać i wyrzucić dwa m. dalej, lub potraktować jako śmietniczkę Sad
Starą nadłamaną,doniczką przykryłam roślinkę, dzisiaj patrzę już doniczka się komuś przydała ---niesamowite na co się połakomią
Ale cóż zrobić trzeba się nie poddawać i robić swoje i na "takie" drobiazgi nie zważać  Very Happy
 Również chodzę za nowym płotkiem  Confused... wydrukuję zdjęcie płotka z internetu i pokażę kierowniczce SM.....może się zawstydzą i zrobią coś w tym kierunku? Smile

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
pigula
Aktywny
**

« Odpowiedz #77 : Styczeń 28, 2008, 11:32:51 »

A mi ten drewniany, kupiła nasza wspólnota mieszkaniowa. I cholera roku na tym osiedlu nie wytrzyma.
Jakiś betonowy, trzeba by wybudować.  Evil or Very Mad

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #78 : Styczeń 28, 2008, 11:48:25 »

Też zniszczą! Polak potrafi. A może pod prądem Confused Mad Mad Mad (Czasami mnie takie głupie myśli nachodzą Embarassed Embarassed Embarassed)

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #79 : Styczeń 28, 2008, 12:05:32 »

W nerwach to i jeden z procy strzelał do ...tych.A wracając do tematu podsunęliście mi dobry pomysł z tym hydrantem.Nigdy bym na to nie wpadła.Tylko to chyba spółdzielnia powinna wyrazić zgodę. Confused Confused Confused

pigula
Aktywny
**

« Odpowiedz #80 : Styczeń 28, 2008, 12:12:20 »

Zenia, o założenie, to nawet na pewno. Ale zapytać, zawsze możesz. Korzyść obopólna. Pod blokiem ładnie (to dla mieszkańców i spółdzielni), nie ma tyle dźwigania + nie płacisz za tę wodę sama (to dla ciebie). Very Happy
Inna rzecz, że ja się nie pytałam czy mogę korzystać.  Very Happy
Widziałam, skąd facet ciągnie wodę, jak podlewa trawnik. I sama zaczęłam stamtąd korzystać (pretensji nikt nie ma). Nie miałabym siły latać z wiadrami z wysokiego drugiego piętra. I to jeszcze z innej strony bloku.  Confused
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2008, 12:15:43 wysłane przez pigula » Zapisane

jolciajci
Aktywny
**

« Odpowiedz #81 : Styczeń 28, 2008, 12:27:30 »

Aniu mnie też kiedyś nachodziły takie głupie myśli żeby bramkę i siatkę podłączyć pod prąd bo co roku mi  łamią i wyrywają mahonię Mad.
Niestety nie wolno  Mr. Green bo odpowiadała bym za to a nie złodziej , a szkoda Smile

zenia
Gaduła

« Odpowiedz #82 : Styczeń 28, 2008, 12:43:24 »

Tyle lat mieszkam w tym bloku ale nigdy o czymś takim jak hydrant nie pomyślałam.Nie wiem nawet jak to wygląda i jak to jest w środku aby się podłączyc.Jeszcze dziś oblecę blok naokoło i się zorientuję.To było by wspaniale oooooooooooch. Smile Smile Smile

pigula
Aktywny
**

« Odpowiedz #83 : Styczeń 28, 2008, 14:34:49 »

Zenia, to taki kurek (hydrant, to właściwie jest taki duży dla Straży Pożarnej).
Taki metalowy kranik z pokrętłem. Pokrętło, może być zdjęte. Ale do tego gwintu, pasuje klucz z ośmiokątnym otworem (akurat, ja mam od roweru).
Musisz sprawdzić tylko, czy ew. złącze do węża pasuje. Bo może być nypel zewnętrzny lub wewnętrzny (czyli do wkręcania na kurek albo w kurek). No i rozmiar końcówki 1/2 albo np. 3/4. Very Happy 
Warto obejść blok i poszukać. Może się okazać, że to naprawdę gdzieś pod nosem. Zwracaj uwagę na takie metalowe skrzynki przymocowane do ściany budynku. Tam, często są schowane te krany.  Wtedy, wystarczy wyżebrać klucz w spółdzielni. Very Happy

tellerka
Administrator
Rezydent

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #84 : Styczeń 28, 2008, 14:44:25 »

Uwaga, w części tych skrzynek może być gaz Wink

pigula
Aktywny
**

« Odpowiedz #85 : Styczeń 28, 2008, 15:02:47 »

To wtedy skrzynki, powinny być żółte.
A, jeśli takie sobie zwykłe szare lub czerwone... to woda.  Smile

Zeszłam przed chwilą na dół. Sprawdziłam przy okazji, u mnie skrzynka jest szaro bura. Klucza nie potrzebuję (przynajmniej na razie), bo wyjmuje się ją z kołków w ścianie i potem zakłada w taki sam sposób. To takie ułatwienie dla pana co kosi i podlewa.  Smile
Przy okazji, poprawiłam płotek (ciekawe, na jak długo) i pozbierałam papiery i jakieś folie.  Mad
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2008, 15:51:28 wysłane przez pigula » Zapisane

BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #86 : Styczeń 28, 2008, 15:56:13 »

Jednak radzę nic na własną rękę nie robić. Myślę że administracja nie będzie przeciwna zamontowaniu kranu z wodą jeżeli będzie się coś robić w ogródku.Ta woda jest tańsza bo nie płacą za ścieki...powinno być im na rękę bo jednak sprzątanie tego kawałka to już nasza sprawa, nawet teraz zimą sama zbieram wszystko co tam "wpadnie"bo nie chcę żeby mi deptano oziminki. Very Happy

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
pigula
Aktywny
**

« Odpowiedz #87 : Styczeń 28, 2008, 16:51:09 »

Ja mam ten kurek, jakieś 50-100 metrów od moich "rabatek". Jak coś tam się pałęta, to przy okazji czasem zgarnę. Ale, ogólnie sprzątam to co ZA i PRZED płotkiem. Wink

zenia
Gaduła

« Odpowiedz #88 : Marzec 02, 2008, 09:45:31 »

Witajcie.Oj długo się naszukałam tego hydrantu....i nie znalazłam.Ale dogadałam się z sąsiadem zparteru że po co hydrant jak można z pralni przez okienko co jest pod samym ogródeczkiem.Wystarczy kawałek węża i klucz do pralni ..sąsiad go ma.Tak więc Basiu będę tylko podglądać Twoje aranżacje i papugować.Chyba pozwolisz? .Pozdrawiam. Very Happy Very Happy Very Happy

BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #89 : Marzec 02, 2008, 18:16:13 »

Pozwalam...pozwalam a nawet się cieszę  Idea
Nie tak dawno robiłam tak jak ty - z pralni wężem przez schody i podlewałam tak z rok.   Ale idąc przez osiedle zobaczyłam przy ogródku kran przy ścianie, więc zapytałam!!!  Miły pan poinformował mnie że administracja SM chętnie zainstaluje taki kran bo taka woda mniej kosztuje /niema kosztów odprowadzania ścieków/.Napisałam podanko.....i WODĘ mam i wyobraź sobie że nawet latem węża nie chowam /ukryty roślinami/. Bardzo ci radzę abyś to formalnie zrobiła --- opłaci się!!!!!!!!!!

Mam zamiar zrobić oczko wodne...w jakimś pojemniku na początek jakaś miska lub wielka donica bo z pcw. to mogą "gwiznąć".  Zobaczymy co uda mam się zdziałać  Wink

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: