BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« : Sierpień 13, 2007, 22:25:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2007, 22:31:44 » |
|
Świetny pomysł, kawałek ogrodu w blokowisku. Zyczę powodzenia ( a sąsiedzi pomagają?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2007, 22:41:41 » |
|
Na naszym blokowym ogródku jest raczej zielono, a między zieloną trawką i jakimiś krzewami rosną sobie aksamitki  Zajmuje się nim głównie starsze małżeństwo A u Ciebie jest cudnie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2007, 07:01:39 » |
|
Basiu, cudny ten ogródek! W Polsce mieszkałam w bloku, tam była taka miła pani, która chciała się zająć przyblokowym ugorkiem... Co posadziła, to jej zniszczyli  Sąsiedzi, znaczy się, zniszczyli... Bo że niby ten ugorek przynależy wszystkim, a ona te roślinki bezprawnie wsadziła  Rzecz w tym, że ci "wszyscy" mieli ugór w nosie dopóki nie znalazł sie ktoś, kto o niego zadbał. Później zresztą też mieli... Syndrom psa ogrodnika 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2007, 08:03:07 » |
|
Śliczny ogródek  I ten blok od razu inaczej wygląda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2007, 10:07:12 » |
|
Jagna u mnie tak samo było. Zmieniali dachówkę na bloku i półtorametrowej szerokosci pasek trawy zamienił się w wydeptane pobojowisko. Jedna babcia zmobilizowała okoliczne dzieciaki i całe wakacje wszystkie tam codziennie pracowały. Działkowicze z bloku zrobili "zrzutkę" i każdy dał trochę sadzonek. Dzieciaki przekopały, zrobili "płotek" ze starych dachówek, posadzili kwiatki, dbali.. no dzieciaki miały zajęcie a przy tym naprawdę ładnie zagospodarowali ten kawałek, było zielono i kolorowo. Komuś się nie spodobało, przyjechał pan z adm, rozkopał i zasiał trawę. I jeszcze tej babci się oberwało że bezprawnie zajęła teren.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2007, 10:13:43 » |
|
jak tak mozna wogole!!! co to komu wogole przeszkadza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2007, 14:20:28 » |
|
 Jakoś nie mam kłopotów z administracją wręcz przeciwnie zamontowali mi wodę i przywieżli żyznej ziemi. Dostałam też nagrodę w konkursie na najpiękniejszy ogród i balkon. Mam problem z kradzieżą --giną doniczki i kwiatki (takie do wazonika) z petami i innymi śmieciami bo ogródek jak widać jest ogólnie dostępny. Ale trochę cierpliwości i dobrej woli to można coś zrobić. Jeszcze kilka zdjęć chciałam wkleić ale fotosik coś strajkuje...może wieczorem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2007, 15:33:10 » |
|
Nagroda ci się należy za sam pomysł opieki /ziemi niczyjej / Piękne rośliny ....widać ze je lubisz i wiesz jak o nie dbać Od kiedy pielęgnujesz ten ogródek..... czy kiedyś też tam kwiaty rosły ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2007, 16:12:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2007, 16:25:11 » |
|
Oj, Aiszo, pewnie masz rację, ale u Basi to widać, że ten ogródek ma jakby więcej, niż takie pół roku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 14, 2007, 16:30:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2007, 16:34:16 » |
|
No, to takiego "słomianego zapału" każdemu pożyczyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2007, 16:35:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 14, 2007, 16:53:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 14, 2007, 17:40:41 » |
|
O, jak jestem szcęśliwa, że u Ciebie jest inacze,j niż u mojej Mamy  . Ja tylko podałam przykład z życia, gdzie nie było żadnych przeszkód, a nic z tego nie wyszło  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
justi270
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2007, 09:58:58 » |
|
Barbarko ja też kiedyś mieszkałam w bloku i wszyscy mieli działeczki i bardzo o nie dbali. Kradzieże były nagminne, pety, śmieci ale ktoś zawsze z sąsiadów był na balkonie i przeganiał złodziej. To było starsze pokolenie, które dbało i dawało przykład  Na klatce było zawsze czysto, przed blokiem czyściutko i zadbana zieleń. . W tej chwili niestety tych ludzi albo zabrakło albo nie te siły. A młodzi ludzie, którzy tam teraz mieszkają mają w nosie, żeby razem coś zrobić  Nawet nie chodzi tutaj o brak czasu czy pieniędzy raczej o brak chęci  Dawniej były ławeczki, piaskownica dla dzieci teraz administrator wszystko zlikwidował bo tylko było kupe pijaństwa i młodzieży bez sensu się wałęsającej:grin: A jak jest u Ciebie Barbarko czy sąsiedzi się angażują i dbają aby przyjemniej się mieszkało? Jak najbardziej Cię pochwalam i gratuluję powinno być więcej takich ludzi takich jak Ty! W tej chwili mieszkam w małym miasteczku koło bloków jest pięknie i dowiedziałam się, że tutaj sąsiedzi robią sobie zrzutkę na kwiaty i razem dbają. Jak będę w pobliżu tych bloków to zrobię zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
justi
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2007, 12:11:28 » |
|
przepiekny przyblokowy ogródek, podziwiam zapał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2007, 13:15:48 » |
|
 Dziękuję za docenienie mojej pracy. Nie mam własnej działki a sąsiedzi z parteru nie bardzo mogli się tym zajmować więc się zajęłam tym skrawkiem ziemi. Z początku było trudno bo kupa gruzu i przekopano w czasie wymiany rur c.o. za 2 lata zakładano kabel elektryczny na 1.5 głęboko i znowu wykopy ...musiałam z roślinkami uciekać ale teraz jest spokój. Sąsiedzi przynoszą na wiosnę mi roślinki z własnych działek i w ogóle wrosłam w krajobraz i zaraziłam już kilka sąsiadek z innych bloków .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 15, 2007, 15:23:42 » |
|
Sąsiedzi przynoszą na wiosnę mi roślinki z własnych działek i w ogóle wrosłam w krajobraz i zaraziłam już kilka sąsiadek z innych bloków . I to jest w życiu ogrodnika najpiękniejsze !!!! Ja tez podziwiam roślinki, ale jeszcze bardziej twój upór i zapał. Gratuluję jednocześnie nagród!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 15, 2007, 19:36:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 25, 2007, 00:02:28 » |
|
Witaj basiu. Ogródek śliczny i tylko pogratulować zapału . Masz duszę ogrodnika i powinni ci z to dać medal Ogródek bardzo gustownie i pięknie urządzony a i chwaścika nie widać  . Pozdrawiam cię cieplutko.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 25, 2007, 23:38:50 » |
|
ktoś pokusi się o zagospodarowanie najbliższego kawałka nieużytku W mojej okolicy nie ma ani ćwierci kawałka nieużytku Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 29, 2007, 17:56:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 30, 2007, 07:41:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 30, 2007, 07:44:40 » |
|
Podziwiam, że nikt tego nie niszczy... u teściowej w bloku jedna pani zrobiła sobie ogródek to bardzo krótko tam był...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 30, 2007, 12:47:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniutka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 30, 2007, 12:54:21 » |
|
Śicznie u Ciebie Basiu. Szkoda, że w miastach nie ma więcej takich ogródków przy blokach, chociaż jest ich coraz więcej w porównaniu do lat 80-tych.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 30, 2007, 13:00:20 » |
|
Naprawdę świetny pomysł z tym przyblokowym ogródkiem. Aż miło popatrzeć... Oby takich oto właśnie powstwało jak najwięcej!
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
|