Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 05, 2012, 05:11:19
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przyblokowy ogródek BarbaryWo  (Przeczytany 15289 razy)
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« : Sierpień 13, 2007, 22:25:51 »

Very Happy Mój ogródek jest nietypowy bo przywłaszczyłam sobie kawałeczek świata niczyjego i...a zobaczcie sami ---zapraszam:   " wczesna wiosna"

Już wiosna !

Jutro pokaże dalsze fotki ...niestety robione telefonem  Wink

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2007, 22:31:44 »

Świetny pomysł,  kawałek ogrodu w blokowisku. Zyczę powodzenia ( a sąsiedzi pomagają?)

Pozdrowienia 
Joasia
Moja kolekcja
Mój ogród[/ur
ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2007, 22:41:41 »

Na naszym blokowym ogródku jest raczej zielono, a między zieloną trawką i jakimiś krzewami rosną sobie aksamitki  Mr. Green  Zajmuje się nim głównie starsze małżeństwo  Very Happy
A u Ciebie jest cudnie!
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2007, 07:01:39 »

Basiu, cudny ten ogródek!
W Polsce mieszkałam w bloku, tam była taka miła pani, która chciała się zająć przyblokowym ugorkiem... Co posadziła, to jej zniszczyli  Twisted Evil Sąsiedzi, znaczy się, zniszczyli... Bo że niby ten ugorek przynależy wszystkim, a ona te roślinki bezprawnie wsadziła  Neutral  Rzecz w tym, że ci "wszyscy" mieli ugór w nosie dopóki nie znalazł sie ktoś, kto o niego zadbał. Później zresztą też mieli... Syndrom psa ogrodnika  Twisted Evil
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2007, 08:03:07 »

Śliczny ogródek  Very Happy  I ten blok od razu inaczej wygląda  Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
ursulka
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2007, 10:07:12 »

Jagna u mnie tak samo było. Zmieniali dachówkę na bloku i półtorametrowej szerokosci pasek trawy zamienił się w wydeptane pobojowisko. Jedna babcia zmobilizowała okoliczne dzieciaki i całe wakacje wszystkie tam codziennie pracowały.  Działkowicze z bloku zrobili "zrzutkę" i każdy dał trochę sadzonek. Dzieciaki przekopały, zrobili "płotek" ze starych dachówek, posadzili kwiatki, dbali.. no dzieciaki miały zajęcie a przy tym naprawdę ładnie zagospodarowali ten kawałek, było zielono i kolorowo. Komuś się nie spodobało, przyjechał pan z adm, rozkopał i zasiał trawę. I jeszcze tej babci się oberwało że bezprawnie zajęła teren.
Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2007, 10:13:43 »

jak tak mozna wogole!!! co to komu wogole przeszkadza Neutral

BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2007, 14:20:28 »

Very Happy Jakoś nie mam kłopotów z administracją wręcz przeciwnie zamontowali mi wodę i przywieżli żyznej ziemi.  Dostałam też nagrodę w konkursie na najpiękniejszy ogród i balkon. Mam problem z kradzieżą --giną doniczki i kwiatki (takie do wazonika) z petami i innymi śmieciami bo ogródek jak widać jest ogólnie dostępny. Ale trochę cierpliwości i dobrej woli to można coś zrobić.
 Jeszcze kilka zdjęć chciałam wkleić ale fotosik coś strajkuje...może wieczorem...

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
Dana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2007, 15:33:10 »

Nagroda  ci się należy za sam pomysł opieki /ziemi niczyjej / Very Happy
 Piękne rośliny ....widać ze je lubisz i wiesz jak o nie dbać Very Happy
 Od kiedy pielęgnujesz ten ogródek.....
czy kiedyś też tam kwiaty rosły ?
 Very Happy

Pozdrawiam Danuta
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2007, 16:12:06 »

No na pewno narażę się Wam wszystkim, ale opowiem Wam, jak to wyglądało u mojej Mamy. Owszem, sąsiadka z dziećmi zrobiła tak, jak Ty. Po pół roku przeszło im. Finał???? Chwasty ponad półtora metra, , ekipa kosząca trawnik nie wjechała, bo był płotek. Czyli: ani kwiatków, ani trawnika. Ale może to tylko jest tak u mojej Mamy Confused  Confused  Confused

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2007, 16:25:11 »

Oj, Aiszo, pewnie masz rację, ale u Basi to widać, że ten ogródek ma jakby więcej, niż takie pół roku Wink
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #11 : Sierpień 14, 2007, 16:30:20 »

Laughing Jak w pierwszym roku prosiłam o podłączenie wody to mi to samo powiedzieli że minie słomiany zapał i zostaną chwasty ale ogródek ma już 11 lat i jakoś nie zarasta ...te fotki są z tego roku. Mr. Green  Mr. Green

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2007, 16:34:16 »

No, to takiego "słomianego zapału" każdemu pożyczyć  Mr. Green
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2007, 16:35:26 »

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #14 : Sierpień 14, 2007, 16:53:33 »

i jeszcze kilka fotek:

zdjęć nie podpisuję bo te kwiatki są znane

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #15 : Sierpień 14, 2007, 17:40:41 »

O, jak jestem szcęśliwa, że u Ciebie jest inacze,j niż u mojej Mamy Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green . Ja tylko podałam przykład z życia, gdzie nie było żadnych przeszkód, a nic z tego nie wyszło Crying or Very sad .

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
justi270
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2007, 09:58:58 »

Barbarko ja też kiedyś mieszkałam w bloku i wszyscy mieli działeczki i bardzo o nie dbali.
Kradzieże były nagminne, pety, śmieci ale ktoś zawsze z sąsiadów był na balkonie i przeganiał złodziej. To było starsze pokolenie, które dbało i dawało przykład Very Happy Na klatce było zawsze czysto, przed blokiem czyściutko i zadbana zieleń. .
W tej chwili niestety tych ludzi albo zabrakło albo nie te siły. A młodzi ludzie, którzy tam teraz mieszkają mają w nosie, żeby razem coś zrobić Twisted Evil Nawet nie chodzi tutaj o brak czasu czy pieniędzy raczej o brak chęci Evil or Very Mad Dawniej były ławeczki, piaskownica dla dzieci teraz administrator wszystko zlikwidował bo tylko było kupe pijaństwa i młodzieży bez sensu się wałęsającej:grin:
A jak jest u Ciebie Barbarko czy sąsiedzi się angażują i dbają aby przyjemniej się mieszkało? Jak najbardziej Cię pochwalam i gratuluję powinno być więcej takich ludzi takich jak Ty! W tej chwili mieszkam w małym miasteczku koło bloków jest pięknie i dowiedziałam się, że tutaj sąsiedzi robią sobie zrzutkę na kwiaty i razem dbają. Jak będę w pobliżu tych bloków to zrobię zdjęcia Mr. Green

justi
Honorata
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2007, 12:11:28 »

przepiekny przyblokowy ogródek, podziwiam zapał Smile

BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2007, 13:15:48 »

Very Happy Dziękuję za docenienie mojej pracy. Nie mam własnej działki a sąsiedzi z parteru nie bardzo mogli się tym zajmować więc się zajęłam tym skrawkiem ziemi.  Z początku było trudno bo kupa gruzu i przekopano w czasie wymiany rur c.o. za 2 lata zakładano kabel elektryczny na 1.5 głęboko i znowu wykopy ...musiałam z roślinkami uciekać ale teraz jest spokój. Sąsiedzi przynoszą na wiosnę mi roślinki  z własnych działek i w ogóle wrosłam w krajobraz i zaraziłam już kilka sąsiadek z innych bloków .

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
Maniek
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 15, 2007, 15:23:42 »

Cytat: "BarbaraWo"
Sąsiedzi przynoszą na wiosnę mi roślinki z własnych działek i w ogóle wrosłam w krajobraz i zaraziłam już kilka sąsiadek z innych bloków .

I to jest w życiu ogrodnika najpiękniejsze !!!!
Ja tez podziwiam roślinki, ale jeszcze bardziej twój upór i zapał. Gratuluję jednocześnie nagród!!

Zapraszam do moich wątków:
Mój ogródek
Fiołki
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #20 : Sierpień 15, 2007, 19:36:04 »

Very Happy  Very Happy Bardzo dziękuję za pochwały i gratulacje...na wasze forum trafiłam bo tu poczułam że jest dużo blokowiczów i być może ktoś pokusi się o zagospodarowanie najbliższego kawałka nieużytku i zamieni go w piękną rabatę a ja bym gorąco wspierała.

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
jolciajci
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 25, 2007, 00:02:28 »

Witaj basiu.
Ogródek śliczny i tylko pogratulować zapału .
Masz duszę ogrodnika i powinni ci z to dać medal Laughing
Ogródek bardzo gustownie i pięknie urządzony a i chwaścika nie widać  Exclamation .
Pozdrawiam cię cieplutko.

jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie  JOLA
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #22 : Sierpień 25, 2007, 18:57:05 »

Very Happy Dzięki za medal Exclamation   Duszę ogrodnika to my wszystkie mamy bo bez duszy nic nie ruszy

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
tellerka
Administrator
Rezydent

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #23 : Sierpień 25, 2007, 23:38:50 »

Cytat: "BarbaraWo"
ktoś pokusi się o zagospodarowanie najbliższego kawałka nieużytku

W mojej okolicy nie ma ani ćwierci kawałka nieużytku  Crying or Very sad

Pozdrawiam Smile

BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #24 : Sierpień 29, 2007, 17:56:36 »

Very Happy Witam!
Chciałam zaprezentować kilka zdjęć aktualnych z mojego ogródka...niestety tylko z telefonu Embarassed

1--datura, 2--widok ogólny robione z ławki, 3 --zasłoniłam okno do piwnicy i oleander róż.pełny(zaraz zakwitnie)  4--kącik z pregolą(wilec jakoś słabo mi się rozrósł)

1--aranżacja na ścianie  2-- Maciek Twisted Evil mały łobuziak ale ogródek ma Exclamation  3--lantana ,dalia...

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #25 : Sierpień 30, 2007, 07:41:55 »

Bardzo ładne rośliny, naprawdę przyjemnie popatrzeć  Very Happy  Very Happy  Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #26 : Sierpień 30, 2007, 07:44:40 »

Podziwiam, że nikt tego nie niszczy... u teściowej w bloku jedna pani zrobiła sobie ogródek to bardzo krótko tam był...

Pozdrawiam
Ania
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #27 : Sierpień 30, 2007, 12:47:47 »

Laughing Dziękuję za odwiedziny!  Embarassed Staram się przypomnieć od kiedy opiekuję się tym ogródkiem ...i nie pamiętam--11 lat temu na zdjęciach z córki ślubu już jest widoczny to trzeba jeszcze ze dwa lata dodać. I jakoś się trzyma  Very Happy  Very Happy

4 fotki które robiłam wieczorem
1--zasłonięte okno do piwnicy-> w skrzynkach są :laurencja i tunbergia a bakopy nie widać, obok oleander różowy,  2--dalia,   3-- wilczomlecz białobrzegi,   4-- smagliczka nadmorska

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
Aniutka
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Sierpień 30, 2007, 12:54:21 »

Śicznie u Ciebie Basiu. Szkoda, że w miastach nie ma więcej takich ogródków przy blokach, chociaż jest ich coraz więcej w porównaniu do lat 80-tych.

Pozdrawiam Ania
Madziarra
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Sierpień 30, 2007, 13:00:20 »

Naprawdę świetny pomysł z tym przyblokowym ogródkiem. Aż miło popatrzeć... Oby takich oto właśnie powstwało jak najwięcej!

Z pozdrowieniami Magda:)
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: