|
Zoe
Gość
|
 |
« : Sierpień 12, 2007, 14:06:08 » |
|
Kupiłaś / dostałaś roślinę doniczkową to:
√ Wyjmij z doniczki, sprawdź korzenie i ziemię.
√ Przesadź jeśli ziemia jest za mokra lub jeśli jest to włókno kokosowe.
√ Przesadź jeśli bryła przerośnięta jest korzeniami.
√ Zamocz przesuszoną bryłę w wiadrze z wodą i tzymaj zanurzoną dopóki będą wydzielać się bąbelki powietrza.
√ Jeśli jest wszystko z bryłą w porządku, a nie znasz nazwy rośliny to zrób czytelne zdjęcie i wstaw na forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2007, 15:53:27 » |
|
Bardzo dobre rady :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2007, 13:44:50 » |
|
zgadzam się
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2007, 13:46:43 » |
|
Do ostatniego punktu dodałabym na końcu zdania: 'w temacie "co to za roślina" w odpowiednim dziale" Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 02, 2007, 20:20:37 » |
|
A jak wygląda wlókno kokosowe?J  ak je rozpoznać.Mam kwiatki w dwóch rodzajach ziemi.Jedna jest taka ,że jak podlewam kwiaty to woda praktycznie nie wsiąka a druga ,że przepuszcza odrazu wodę ,która przechodzi na podstawek.
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 02, 2007, 20:22:21 » |
|
To znak żebyś przesadziła Włókno kokosowe wygląda tak  Łatwo poznać czy roślina jest w ziemi czy we włóknie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
„Statek jest bezpieczny w porcie, ale nie po to bu
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2007, 07:28:57 » |
|
słuchajcie a czy czymś można zastąpić kamyki (takie nazbierane własnoręcznie) w doniczce na dnie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 02, 2007, 08:31:29 » |
|
to  tylko się zastanawiałam czy nie wydzielają jakichśsubstancji które mogę szkodzić roślinom.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 02, 2007, 08:39:02 » |
|
Dodaje się go również do ziemi dla utrzymania wilgotności i rozluźnienia gleby, jest przeznaczony dla roslin, więc im nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 02, 2007, 10:53:01 » |
|
dzięki za pomoc.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
magus3
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 21, 2007, 10:05:03 » |
|
Dobre rady bo jak ostatnio kupiłem parę kwiatków w sklepie to jeden był tak przelany wodą że można było wyciskać jak gąbkę a drugi był mocno przesuszony (dodam że akurat powinno być raczej na odwrót  ) ale kwiatki udało się odratować  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2007, 10:12:44 » |
|
ale kwiatki udało się odratować . to najważniejsze  niestety szczególnie w dużych hipermarketach pojawiają się problemy "zasuszeniowo-zalewowe"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2007, 14:39:36 » |
|
To prawda.Niestety sama się o tym przekonalam a jest tak dlatego ,że nie znają sprzedający wymagań kwiatów i leją wodę jak im się podoba.
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
bakali
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2008, 13:39:22 » |
|
słuchajcie a czy czymś można zastąpić kamyki (takie nazbierane własnoręcznie) w doniczce na dnie?
potłuczoną na kawałki glinianą doniczką - nad otworem na dnie położyć takie bardziej wygięte, żeby nie blokowały ujścia wody z doniczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 15, 2008, 11:35:21 » |
|
A czy ktoś może mi powiedzieć, ile tego keramzytu sypać na dno? Bo mi w malej doniczce wychodzi tak gdzieś połowa... żeby nie bylo prześwitów przez które ziemia się wysypie  Ale moze ja przesadzam? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 19, 2008, 21:41:52 » |
|
Chciałabym jeszcze zapytać o włókno kokosowe. Co jest z nim "nie tak"? Dlaczego w ogóle sadzą w nim rośliny jeśli jest niekorzystne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 20, 2008, 07:07:08 » |
|
Kupiłaś / dostałaś roślinę doniczkową to: √ Przesadź jeśli ziemia jest za mokra lub jeśli jest to włókno kokosowe.
I tu się absolutnie nie zgadzam z Tobą Zoe. Specjalnie kupuję włokno kokosowe dla swoich kwiatów i robię mieszanki ziemi ogrodowej z włóknem, a niektóre rośliny typu alokazja, anturium, kroton itp. sadzę w czystym włoknie kokosowym gdyż w ziemi ogrodowej nie osiągałem nigdy takich efektów jak we włóknie i rośliny zawsze szybko kończyły swój żywot.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2008, 07:22:42 » |
|
Właśnie dlatego pytam, dostałam wczoraj piękny okaz krotona i rośnie właśnie we włóknie Przesadzać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2008, 07:57:37 » |
|
Dotsi, jeśli roślina pochodzi z kwiaciarni to pewnie ma mocno przerośniętą bryłę korzeniową. W takim przypadku należałoby przesadzić roślinę. O rodzaju podłoża sama musisz zdecydować. Jeśli boisz się przesadzać do samego włókna to zrób mieszankę 1:1 z ziemią ogrodową, a jesli nie chcesz włókna to przesadź do samej ziemi ogrodowej, tylko pamiętaj że sama ziemia nie przepuszcza tak dobrze powietrza jak włókno. Reasumując - decyzja należy do Ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2008, 17:58:28 » |
|
I ja się z tym zgadzam  w ziemi ogrodowej nie osiągałem nigdy takich efektów jak we włóknie choć samo włókno jest dość ryzykowne  . Z tego co wiem jest to jałowe podłoże i trzeba je zasilać odpowiednim nawozem, a w dodatku dla nie wprawnej ręki roślinę łatwo zalać lub zasuszyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 20, 2008, 18:06:23 » |
|
Zgadzam się z Mery, trzeba wymieszać z czymś "normalnym". Ale rewelacynie nadaje się do zapobiegania zbrylaniu zawartości doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|