|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2007, 11:38:08 » |
|
Naprawdę ładny. Ja ostatnio pod waszą presją postanowiłam i zdobyłam sadzonkę, ale nie wiem jakiego koloru. Na razie siedzi w ziemi i może się przyjmie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2007, 11:40:52 » |
|
jak zacznie wiednac to trzeba ja nakryc szklem wtedy na pewno sie przyjmie  bez okrycia szybko wiedna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2007, 11:44:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2007, 11:51:13 » |
|
Kasiu jak już się urządzisz to może ja zaparkuje moje zwierzaki na działce i wybiore sie do ciebie aby uskubać troche tych piękności, jak myślisz mogę  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2007, 11:52:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 09, 2007, 11:57:11 » |
|
ta pelna 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 09, 2007, 12:16:30 » |
|
Kasiu piekne. Zwłaszcza pełna. A tak zakończył się mój zakup hoi:  Odmiana sevilla, żółty, półpełny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 09, 2007, 12:18:15 » |
|
to czekamy na rozwiniecie pakow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 09, 2007, 12:19:09 » |
|
To tak wygląda gardenia ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 09, 2007, 12:20:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 09, 2007, 12:21:03 » |
|
Niom, czekamy na kwiaty. Może pączki nie opadną. Widziałam rozwinięty kwiat w sklepie - sliczny. ale nie wzięłam tego egzemplarza, bo miał listki bardzo brzydkie i zółknące od spodu. Obydwa hibiskusy były bardzo przelane. Swojego odsączyłam i przesadziłam. Trzymajcie kciuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 09, 2007, 12:31:04 » |
|
Piękny okaz Nie było już hoi i gardeny? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 09, 2007, 12:38:15 » |
|
aniu ladna cóz hoja musi poczekac 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 09, 2007, 12:38:49 » |
|
Były. Gardenie naprawdę piekne. Właściciel dopiero przyjechał z towarem. Hoja też nic a nic nie straciła na uroku, ale ... serce nie sługa. Na początek wrzesnia mam obiecanego białego, zaś może już za dni parę - liliowego (inny pan, w innej kwiaciarni). Jutro się dowiem, czy wypali  Czemu z mężczyznami dyskusja i pertraktacje idą jakoś prężniej, a z paniami tak jak napisałam wyżej (wątek nr.4)?? Rozmawiałam dziś z dwiema paniami i dwoma panami, ogólnie z właścicielami 4 kwiaciarni. Pierwsza pani oświeciła mnie, że w polskim handlu dostępne są li i jedynie trzy odmiany (opisywałam to): żółta, pomarańczowa i czerwona. Druga pani była lepsza. Zamiast hibiskusa polecała mi (czytaj: wciskała) azalię, cyt: "bo taka podobna, a hibiskus to, wie pani, jest takiego samego koloru, też taki blady róż, naprawdę prawie nie widać różnicy". Dowiedziałam się zatem, że istnieje jeden rodzaj hibiskusa, koloru blado różowego. Mało tego, obecnie NIGDZIE NIE DOSTANĘ W HANDLU HIBISKUSA, BO TO NIE JEST SEZON  Dopiero u panów poszło sprawniej. "Jakiego pani by chciała?? Liliowy może być??", "Dobrze, proszę pani, ale chwilowo tylko pojedynczy biały będzie dostepny". To lubię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 09, 2007, 12:42:06 » |
|
Cuuudne  Zarówno hibiskusek, jak i kwiaciarniane hibiskusowe dyskusyjki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 09, 2007, 12:48:08 » |
|
Czemu z mężczyznami dyskusja i pertraktacje idą jakoś prężniej Zwłaszcza w obliczu krótkiej spódnicy... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 09, 2007, 12:53:47 » |
|
Nie noszę krótkiej spódnicy, ale głębokim dekoltem nie pogardzam, bo pochlebiam sobie, że góra figury prezentuje się o niebo korzystniej niż dół.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 09, 2007, 12:55:52 » |
|
głębokim dekoltem nie pogardzam góra figury prezentuje się i zdecydowanie ułatwia negocjacje... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 09, 2007, 13:12:57 » |
|
Tego nie wiem  Wiem, ze znów będę przestępować z nogi na nogę w oczekiwaniu kwiatuchów. Ależ się cieszę. Najpiękniejsze w tych roslinach jest to, że stale zmuszają do oczekiwania i - co najwspanialsze - stale widać, że cierpliwość popłaca. Bo nawet jak kwiatów nie ma, to już widać pączek, potem on rośnie, potem jest następny, i tak w kółko. Moja pomarańczowa różyczka już ma mnóstwo nowych, tak jak pełny, pierwszy hibiskus, który na początku wiele ich stracił. Oj, JeyDee, dziwię się, żes jeszcze nie zachorowała. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 09, 2007, 14:21:02 » |
|
Oj, JeyDee, dziwię się, żes jeszcze nie zachorowała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 09, 2007, 16:42:47 » |
|
A tak zakończył się mój zakup hoi:
Odmiana sevilla, żółty, półpełny. Hmm, Sevilla mówisz, hmm, nie znam takiej odmiany hoi  P.S. Dollianiu, czy mogę kupić prawa autorskie do dwóch przytoczonych przez Ciebie dialogów z cz. 4? P.S.2 Jagna, mój gwarek staje się coraz droższy: nie dość, że przeklina (hmm, a myślałam, że to go dyskwalifikuje) to w dodatku od dziś zamieszka w pięknej, nowej willi (zakupiliśmy mu nową chałupę  ) - tak więc gdybym go oddała to z chałupą (nową!!!) i za wszystkie skarby świata 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
|
zjola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 09, 2007, 19:34:49 » |
|
Po spędzeniu dzisiaj połowy dnia w necie przeglądając różne szkodniki w końcu namierzyłam te na moich hibiskusach. Są to (już raczej na pewno) mączliki. Czy ktoś z tymi muszkami miał do czynienia, co jest najskuteczniejszego do walki z nimi, bo moje 2 krotne opryski POLYSECTem dały małe rezultaty.
|
|
|
|
|
|
zjola
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 09, 2007, 21:35:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 10, 2007, 04:43:34 » |
|
Jak długo ukorzeniają się w wodzie sadzonki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 10, 2007, 06:40:59 » |
|
ok 3 tygodni choc juz po tygodniu zaczyna sie robic kalus i zaczatki korzeni.Ale to ryzykowne ukorzenianie w przypadku hibiskusa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|