Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 21:24:49
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fikus Robusta  (Przeczytany 1361 razy)
copiatko
Nowicjusz
*

« : Sierpień 07, 2007, 15:55:41 »

Mam mlodego fikusa Robuste. Chcialabym zeby sie rozgalezil i utworzyl korone. Jak do tej pory cos mi to nie wychodzi. Obcielam szpic ale on wypuscil tylko jeden ped boczny. Co robie zle? Czytalam w internecie ze te rosliny to drzewka z piekna korona. ( u mojego jakos jej nie widze, chyba ze cos siadlo mi na wzrok ) Moja mama ma takiego starego fikusa, ale jest to ok 3-4 metrowy badyl zagiety pod sufitem z kepka lisci na czubku.  Shocked  Ratujcie mojego fikusika przed takim samym losem   Crying or Very sad

Pozdrawiam Ilona
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2007, 09:45:26 »

Zasadą jest że po ścięciu roślina odtwarza przewodnik z najbliższego pąka śpiącego, którego wzrost hamuje wybijanie pozostałych pąków.  By zmusić rośłine do rozkrzewienia sie trzeba by poczuła się zagrożona dlatego trzeba ciąć dość nisko.
copiatko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2007, 13:47:30 »

Dzieki Zoe. Wlasnie tak zrobie.

Pozdrawiam Ilona
davidnie
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2009, 09:21:15 »

Witam,

posiadam metrowego Ficusa elastica Robusta, kupiłem go do pracy, niestety w piątek ze 4 tyg. temu ktoś go podlał tak, że doniczka niemal pływała. Kiedy w poniedziałek przyszedłem do pracy wszystkie liście były oklapnięte. Wylałem nadmiar wody, ale od tamtego czasu postępuje coraz mocniejsze wiotczenie Ficusa. Nie podlewam go, a ziemia nadal jest wilgotna, tak jakby w ogóle nie pociągał wody z ziemi, do ziemi włożyłem tabletki z nawozem, ale to nic nie pomaga. W między czasie odpadły już ze 4 liście i widać jak mi roślinka marnieje... Jak jej pomóc?  Sad
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2009, 09:39:44 »

Powiedziałbym to tak:
wyjąć z doniczki sprawdzić korzenie przesadzić do nowego luźniejszego podłoża wymieszanego z keramzytem by więcej powietrza dochodziło do korzeni i czekać przez dwa tygodnie nie powinno się podlewać.

Kamil
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: