Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 21:18:14
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: łatwe w utrzymaniu  (Przeczytany 815 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sunek
Nowicjusz
*

« : Sierpień 04, 2007, 17:44:02 »

Poszukuję roślin, które nie są wymagające, a ich hodowla w domu daje widoczne efekty. Gdy byłam mała w moim domu zawsze było pełno kwiatów, jednak po odejściu mojej mamy wszystko pozdychało. Teraz we mnie odzywa się pasja do roślin Wink  Narazie mam 3 zielistki, rosną sobie jako tako i paprotkę z odzysku, która niestety niezmiennie od miesięcy stoi w miejscu. A ja chcę rośliny, po których będę widziała, że rosną. Słyszałam, że trzykrotka szybko się rozrasta. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? A może znajdzie się ktoś w Szczecinie, kto ma jakieś nadwyżki do odstąpienia Embarassed ?

Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2007, 17:58:30 »

Trzykrotki rosną bardzo szybko. U mnie szybko rośnie beniamin - jednak trzeba o niego prawidłowo dbać. Syngogium też rośnie mi szybciutko. Cytryna z pestki podobnie. Już nie wspomnę o jaju czy o psiankach  Wink Cisus Ellen podobnie, epipremnum też i begonia tiger. Szybko rośnie bluszcz, ale podobnie jak u beniamina - trzeba prawidłowo dbać.
sunek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2007, 20:45:15 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz przynajmniej wiem za czym się rozglądać. Mam nadzieję, że wszelakim roślinom będzie dobrze w moich rękach i szybko mi się odwdzięczą za opiekę Wink

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2007, 20:55:26 »

Epipremium czyli jeszcze po dawnemu scinapsus - roslina rosnąca szybko i w kazdych warunkach.
Poleciłabym też zielistkę Smile

Pozdrawiam Smile

Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2007, 05:54:11 »

Ja niezmiennie polecam moją ulubienicę - zanokcicę. (Nie pojmuję jak rymuję). Kupiłam ją jako malutką "sałatkę" a dziś to prawdziwa ozdoba. Jej wielką zaletą jest to, że można ją ulokować na półeczce, bo lubi półcień. Rośnie w oczach. Podlewamy po włożeniu palca i stwierdzeniu, że jest sucho. Cool Lubi zraszanie. Ma obłędny, bajkowo zielony, intensywny kolor lśniących liści. Osobiście uważam zanokcicę za najładniejszą roślinę ozdobną z liści. I duuuużo milszą od wrednego nefrolepsisa  Evil or Very Mad  Evil or Very Mad Oto mój okazik:

ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2007, 09:58:59 »

Aniu -  a gdzie kupiłaś? Bardzo mi sie podoba, ale u nas nigdzie nie widziałam  Confused
sunek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2007, 10:41:59 »

Zanokcicy bym nie podejrzewała, bo gdzie nie zajrzę, to jest opisywana jak trudna do utrzymania w mieszkaniu. No i w każdej książce jest napisane, że lubi stanowiska jasne Very Happy  Ale faktycznie Twoja jest bardzo piękna i ta zieleń jest porywająca, więc może zaufam Tobie, bo masz ładniejszy okaz, niż w książkach Very Happy

Maniek
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2007, 14:17:50 »

Ja z kolei polecam fiołki afrykańskie. Nie kosztują wiele, bo średnio jakieś 5 złotych. Łatwo jest je też rozmnożyć z pojedynczego listka. Najlepiej rosną na północnych parapetach. Trzeba je podlewać na podstawek, ale należy przy tej czynności pamiętać, iż te rośliny wolą mieć za sucho niż za mokro.

Zapraszam do moich wątków:
Mój ogródek
Fiołki
dcmiel
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Sierpień 05, 2007, 14:35:12 »

Cena trochę zaniżona, w marketach od 7-13 zł, a w kwiaciarni nawet płaciłam po 20. Ale, u mnie, w OBI można wybrać przecenione za 3 zł. Jednak wówczas wiele ryzykujemy.

Pozdrawiam, Donata
Fiołki1
Fiołki2
Fiołki3
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Sierpień 05, 2007, 16:08:22 »

Ewciu, kupiłam w zwykłej kwiaciarni, maleńką za 5zł. Miała może trzy listki. Dzieki za miłe słowa pod jej adresem.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: