sunek
Nowicjusz
|
 |
« : Sierpień 04, 2007, 17:44:02 » |
|
Poszukuję roślin, które nie są wymagające, a ich hodowla w domu daje widoczne efekty. Gdy byłam mała w moim domu zawsze było pełno kwiatów, jednak po odejściu mojej mamy wszystko pozdychało. Teraz we mnie odzywa się pasja do roślin  Narazie mam 3 zielistki, rosną sobie jako tako i paprotkę z odzysku, która niestety niezmiennie od miesięcy stoi w miejscu. A ja chcę rośliny, po których będę widziała, że rosną. Słyszałam, że trzykrotka szybko się rozrasta. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? A może znajdzie się ktoś w Szczecinie, kto ma jakieś nadwyżki do odstąpienia  ?
|
|
|
|
|
|
Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2007, 17:58:30 » |
|
Trzykrotki rosną bardzo szybko. U mnie szybko rośnie beniamin - jednak trzeba o niego prawidłowo dbać. Syngogium też rośnie mi szybciutko. Cytryna z pestki podobnie. Już nie wspomnę o jaju czy o psiankach  Cisus Ellen podobnie, epipremnum też i begonia tiger. Szybko rośnie bluszcz, ale podobnie jak u beniamina - trzeba prawidłowo dbać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2007, 20:45:15 » |
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz przynajmniej wiem za czym się rozglądać. Mam nadzieję, że wszelakim roślinom będzie dobrze w moich rękach i szybko mi się odwdzięczą za opiekę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2007, 20:55:26 » |
|
Epipremium czyli jeszcze po dawnemu scinapsus - roslina rosnąca szybko i w kazdych warunkach. Poleciłabym też zielistkę  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2007, 05:54:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2007, 09:58:59 » |
|
Aniu - a gdzie kupiłaś? Bardzo mi sie podoba, ale u nas nigdzie nie widziałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2007, 10:41:59 » |
|
Zanokcicy bym nie podejrzewała, bo gdzie nie zajrzę, to jest opisywana jak trudna do utrzymania w mieszkaniu. No i w każdej książce jest napisane, że lubi stanowiska jasne  Ale faktycznie Twoja jest bardzo piękna i ta zieleń jest porywająca, więc może zaufam Tobie, bo masz ładniejszy okaz, niż w książkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2007, 14:17:50 » |
|
Ja z kolei polecam fiołki afrykańskie. Nie kosztują wiele, bo średnio jakieś 5 złotych. Łatwo jest je też rozmnożyć z pojedynczego listka. Najlepiej rosną na północnych parapetach. Trzeba je podlewać na podstawek, ale należy przy tej czynności pamiętać, iż te rośliny wolą mieć za sucho niż za mokro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 05, 2007, 14:35:12 » |
|
Cena trochę zaniżona, w marketach od 7-13 zł, a w kwiaciarni nawet płaciłam po 20. Ale, u mnie, w OBI można wybrać przecenione za 3 zł. Jednak wówczas wiele ryzykujemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 05, 2007, 16:08:22 » |
|
Ewciu, kupiłam w zwykłej kwiaciarni, maleńką za 5zł. Miała może trzy listki. Dzieki za miłe słowa pod jej adresem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|