|
inna jagna
Gość
|
 |
« : Sierpień 02, 2007, 14:17:22 » |
|
Właśnie dostałam nasionka i... nie wiem, co dalej  Szukałam wiedzy w internecie, ale na różnych stronach podają różne info i zgadzają się właściwie tylko co do jednego: że trudno toto wyhodować (chociaż mam wrażenie, że w większości wypadków mają na myśli rośliny żyjące zewnętrznie, a ja chcę mój groszek mieć w domu  ) No i teraz liczę na Was  Może ktoś ma doświadczenia z tą rośliną i miałby ochotę mnie wesprzeć ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2007, 16:01:39 » |
|
Jak ci się uda to sądzę, że będziesz pierwszą posiadaczką tego cuda. Tak na oko to sądzę ,że toto ściele się po ziemi na sporym obszarze i uprawa w donicy to takie sobie przedsięwzięcie. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2007, 16:01:50 » |
|
Swainsona formosa
Jest Australijską rośliną.
Jest traktowana jako jednoroczna roślina, jednak jeżeli korzenie zostaną w ziemi może "odrosnąć" w następnym okresie. Jest dobrze przystosowana do życia na pustyniach. Małe nasionka mają długą żywotność i mogą (chyba) wykiełkować po kilku latach. Nasionko ma twardą powłokę, która broni nasionko od szorstkiego podłoża. Po przez pozostawienie nasionka w wodzie przez noc "skorupka" zmięknie.
Wybacz że tak dziwnie, ale tłumaczyłem z Angielskiej Wikipedii..
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ze Szczecina, Rafał
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2007, 16:22:41 » |
|
No właśnie. To moczenie w wodzie nie jest do końca jasne Znalazłam stronę o australijskich roślinach, tam piszą, żeby zalać wrzątkiem albo włożyć do doniczki z ziemią, przysypać suchymi liśćmi oraz innym śmieciem i to przykrycie zapalić. Popiół zostawić na ziemi, nasionka zostawić w spokoju. Na innej stronie piszą, żeby zalać ciepłą wodą, a na jeszcze innej, że gorącą, ale nie wrzątkiem. Na "australijskiej" stronie podają alternatywną metodę - przetrzeć nasionka papierem ściernym. Ta metoda przewija się przez kilka innych stron, czasem jako wstęp do moczenia. A na jednej stronie nic nie mówią o moczeniu, paleniu ani ścieraniu - za to polecają nacięcie nasionka nożem (tego się akurat nie podejmuję, nasionka mają góra 3mm średnicy, ja lubie mieć palce w całości  ). No i bądź tu człeku mądry i pisz wiersze... A to i tak dopiero początek schodów, bo jak już toto wykiełkuje to też jest mnóstwo złotych rad na temat co dalej. Przesadzać, nie przesadzać, taka ziemia, sraka ziemia... Chyba wrócę do hodowania psów, to łatwiejsze... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2007, 16:33:50 » |
|
Nie wracaj  Roślinki lepsze! Skoro masz te nasionka, to może już warto spróbować? Ja jestem za tą metodą polania ich gorącą (nie wrzątkiem!) wodą.. ponieważ była o tym wzmianka w Wikipedii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2007, 16:45:07 » |
|
No cóż, Rafale ze Szczecina. Na Twoją odpowiedzialność  Chociaż z drugiej strony... Wiesz co? Mnie się to przypiekanie żywym ogniem podoba  I nie jest pozbawione sensu, ostatecznie natura im funduje pożary buszu i te sprawy Mam tych nasionek sztuk 10. Dwa zaleję wrzątkiem, dwa przypiekę (jeśli tylko sąsiad użyczy mi suchego listowia), a resztę potraktuję gorącą wodą, która to, szczerze mówiąc, do mnie też jakoś najbardziej przemawia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2007, 16:57:53 » |
|
Życzę powodzenia! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 03, 2007, 09:35:56 » |
|
Niezłe wyzwanie, trzymam kciuki za powodzenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 03, 2007, 19:23:59 » |
|
No, to zdaję pierwszą relację z placu boju  Rano zalałam nasionka gorącą wodą (wszystkie, stwierdziłam, że nie chce mi się bawic w ognisko  ) i... puchną! Przynajmniej połowa już się nadęła, więc początek chyba jest dobry, bo gdzieś przeczytałam, że szanse na wykiełkowanie maja tylko takie opuchlaki  Jeśli nie wszystkie spuchną do jutra, tym upartym sprawie dodatkową kąpiel  No, a jutro sadzenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 04, 2007, 16:27:29 » |
|
Papier ścierny to znana metoda skaryfikacji czyli uszkadzania twardej powłoki nasion. Przykładem moga być nasionka czystka (Cistus) popularnej rośliny przynajmniej we włoszech. Ten ma twardą okrywę bo rośnie na suchych terenach gdzie łatwo dochodzi do samozapłonu. Właśnie te pożary uszkadzając pokrywę nasion leżących gdzieś w załomach skalnych powodują, że nasiona mają szansę skiełkować. Roślina w procesie przystosowawczym wykształciła właśnie taki mechanizm by chociaż część nasion przetrwała pożary.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 08, 2007, 20:59:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 09, 2007, 12:06:22 » |
|
A my mamy nadzieję na fotorelację. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 09, 2007, 12:43:50 » |
|
Będzie, będzie, tylko niech on się trochę nad ziemię wychyli  Na razie go... no, tego... no, podejrzałam go tak delikatnie, bo mnie ciekawość zżerała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 09, 2007, 15:28:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 09, 2007, 17:54:48 » |
|
Bo mopsy, wbrew temu co widać, są bardzo wesołymi pieskami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 09, 2007, 21:22:31 » |
|
i wydają z siebie odgłosy do śmiechu właśnie podobne inna jagna gratuluję roślinki i świetnie rozumiem tą ciekawość 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 10, 2007, 09:25:54 » |
|
No, dzisiaj mogę dokonać prezentacji  Panie i Panowie, oto Sturt's Desert Pea we własnej, niepozornej póki co, osobie:  Czyż on nie jest piękny ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 11, 2007, 15:27:48 » |
|
Roślinka rośnie w oczach, dzisiaj wygląda tak : 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 12, 2007, 07:46:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 12, 2007, 20:59:30 » |
|
Wlazłam tu tylko z powodu autorki tematu  , a że lubię wiedzieć o czym ludność gada zajrzałam do grafiki. Rety ! jakie to cudne dziwadło !I zaraz pojawiło się pytanie - czemu go wysiewasz w takiej dziwnej porze ? Ono tak lubi ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 12, 2007, 21:05:32 » |
|
Jemu jest wszystko jedno, najwyraźniej Poza tym, ja go UDOMAWIAM, więc ma mi nie brykać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 12, 2007, 21:13:37 » |
|
No to będę czekać na efekty (zawsze to jakaś przyjemność - uczyć się przy pomocy fatygi cudzych rączek  ).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 13, 2007, 09:18:28 » |
|
No to podziwiaj efekty, proszę Cię uprzejmie Mój groszek zaczyna wyglądać poważnie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 13, 2007, 11:26:11 » |
|
Fakt , ja też lubię wiedzieć o czym się gada ( jestem ciekawska z natury) Dla innych ciekawskich 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 13, 2007, 11:43:40 » |
|
 Mój podobno ma mieć czarne plamy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 13, 2007, 12:40:49 » |
|
czarny, czerwony a i rogi będą ... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 13, 2007, 12:59:53 » |
|
Rogi to mam własne, już od urodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 13, 2007, 13:11:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 21, 2007, 17:38:33 » |
|
Na dzień dzisiejszy moje dziwadło wygląda tak:  Wygląda na to, że kolejna roślinka próbuje wypuścić listki, ale jest jakaś rachityczna okropnie i chyba jej wysiłki spełzną na niczym  Reszta nasion, jak na razie przynajmniej, ma mnie głęboko w nosie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|