Radosna
Nowicjusz
|
 |
« : Sierpień 02, 2007, 11:25:36 » |
|
Skoro już moja wisteria okazała się być MILINEM, jestem w kropce, bo mam go jakieś cztery lata, a nic o nim nie wiem. Jeśli ktoś ma i "wie", może da się sprowokować do wyznań. Na razie donoszę, że milin rośnie dobrze, ma duże przyrosty i sześć pierwszych kwiatów. Co zrobić żeby obficie kwitł? 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2007, 22:52:04 » |
|
Dziękuję za informacje, będę się douczała. Pozdrowienia. 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2007, 10:11:54 » |
|
Miałam gdzieś u siebie w karteluszkach o milinie ( ale robiłam porządki  ). 3 sztuki milinu zaplata sie w warkocz przy mocnym paliku .Robi się go na drzewko. Potem palik będzie nie potrzebny. Dolne gałązki przycina sie co roku wyżej.( nie wszystkie).Na określonej wysokości obcina wierzchołki , a potem przycina. Jak cos pokręciłam to Zoe skoryguje, bo to podobnie jak u glicynii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2007, 19:38:48 » |
|
To bardzo ciekawy pomysł. Będzie zabawa. Dziękuję i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2007, 16:49:49 » |
|
Od dzisiejszego ranka wiem, co tak naprawdę mam. A oto mój milin w kilku odsłonach...    To pierwsze i jak do tej pory jedyne kwiaty i nie wiem, czy coś jeszcze w tym roku z milina wycisnę, ale i tak cieszę się na następny rok i liczniejsze(mam nadzieję) kwiatuszki. Pozdrowienia dla wszystkich.
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2007, 18:08:34 » |
|
Przecudny. Kiedyś planowałam zakup takiego samego, ale Sprzedający powiedział, że zakwitnie za 3 lata. Ja jestem niecierpliwa i zrezygnowałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 07, 2007, 11:41:34 » |
|
bardzo ladny
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2007, 13:20:29 » |
|
Mam pytanie do Radosnej i innych posiadaczy milinu - jakie odstępy robiliście pomiędzy sadzonkami ? Chodzi mi o takie optymalne, aby był odpowiednio gęsty ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2007, 13:46:21 » |
|
Ja mam tylko jedną roślinę, ma chyba z 18 długich na 5 m gałęzi Gdybym posadziła kilka roślin, to już widać by mnie nie było. Jeden milin zarósł mi całą balkonową balustradę i to właściwie są głównie tegoroczne przyrosty. Kolejne odbijają już od korzenia. jeśli masz aż tyle przestrzeni do zagospodarowania, to może nie ograniczaj się do milinu. Pozdrowionka 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 10, 2007, 17:22:29 » |
|
Dostałam dzisiaj kawałek milina. Czerwonego. Taką boczną gałązkę z 15 liścmi. Była oderwana "z dupką" ze starszej gałązki. Ma zdrewniałą końcówkę (ze 3 cm). Czy mogę to w ukorzeniacz i do ziemi ? Czy jakoś inaczej ? PILNE ! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 10, 2007, 18:03:26 » |
|
Oj, to prędzej do działu " Rozmnażanie roślin". Tam zagląda Zoe, a Ona jest spec o d tego  Mam Cię przenieść?
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 10, 2007, 19:21:38 » |
|
Jasne ! Dziekuje ! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 10, 2007, 19:24:35 » |
|
Ursulko to dla ciebie. Tylko kliknij na zdjęcie to się powiększy i będzie wszystko czytelne.  Po odcięciu sadzonki pozostanie ci ta dolna część. Wprawdzie tego się nie praktykuje ale spróbuj ukorzenić jako sadzonkę półzdrewniałą. Jak masz butelki plastikowe przezroczyste 5 litrowe to odetnij dno i zrób małą indywidualną szklarenkę sadzonkom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 10, 2007, 21:18:27 » |
|
Zoe nie potrafię powiedzieć, jak bardzo jestem Ci wdzięczna.
a to ma bez ukorzeniacza isc ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 10, 2007, 21:40:00 » |
|
Zrobiłam ! Odcielam sadzonke, poszła do ziemi. To co mi zostało też. Oberwałam w sumie 8 liści. 3 miały twardsze dupki to potraktowaam ukorzeniaczem i do ziemi. 5 wstawiłam do wody. Co urośnie to urośnie, ja tam wierze w cuda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 10, 2007, 22:53:55 » |
|
No proszę, dzięki ursulce skorzystałam i ja.  Właśnie dostałam gałązki łososiowego milina i nie wiedziałam, co z nimi począć.Wpakowałam do wody w nadziei, że puszczą w niej korzonki, ale skoro ukorzeniacz i do ziemi, to dobra. Co będzie, to będzie! Pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 11, 2007, 17:21:27 » |
|
No a ja dzisiaj wysiałam milin. Nasionka kupiłam na Allegro i zgodnie z załączoną instrukcją odsiedziały swoje w lodówce. Teraz poszły w stryropianową kuwetkę po mrożonkach, na wierzch folia do żywności małe dziurki i całość wędruje do garażu. Jejku jak ja bym chciała chociaż jedną roślinę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 12, 2007, 12:28:13 » |
|
A nie możesz pokłusować po znajomych czy sąsiadach zamiast skazywać się na czekanie.  Zwłaszcza, że nie ma gwarancji na doczekanie...  Ja tam wolę zacząć od dobrego początku- sadzonki to szybszy efekt.No i kiedy Ty się Ursulko doczekasz kwitnienia? Niektórzy to cierpliwi są! Skoro tak, to powodzenia i pozdrowionka. Za jakiś czas dam znać jak tam moje sadzonki. 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 12, 2007, 18:47:50 » |
|
Ursulko - też wcześniej kupiłam nasiona milina na Allegro , jednakże u mnie w instrukcji nie bylo słowa o przechłodzeniu. Przeleżaly trochę w mieszkaniu , a potem wpadlam na pomysl aby namoczyć na calą noc ( twarde nasiona ). Wysiałam chyba 3 nasiona , wzeszła jedna sadzonka .Po 4 miesiącach przesadziłam do nowej , dużej doniczki i trzymałam pod tunelem foliowym. Od 2 tygodni mieszka milinek na dworze i chyba ma sie nieźle  Trochę mnizerne zdjęcie. Milin to ta roślinka bardziej po prawej stronie , która pnie się po drabince
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 13, 2007, 07:28:04 » |
|
Radosna ja mam ogromną satysfakcję kiedy jakąś roślinkę znam od nasionka  I tyle miejsca na dworze, że wystarczy na te rośliny z nasionek i na te z sadzonek. Jeśli dorwę sadzonkę milina, to oczywiście się połaszę. Ale to u mnie trudne. W mojej wsi nikt nie ma milina, królują pelargonie, surfinie, niecierpki i róże. Jak już ktoś ma coś pnącego to winogrona lub pnąca róża. No i chłop mi marudzi jak gdzieś wyjeżdżamy i zaczynam oglądać się za roślinami. O tym żeby specjalnie gdzieś podskoczyć do ogrodniczego to zapomnij, kończy się wojną. Muszę jeszcze nad nim trochę popracować Elanutka długo czekałaś aż wzejdzie? Zazdroszczę ! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 13, 2007, 09:31:55 » |
|
A to już rozumiem Ursulko i tego miejsca w ogrodzie Ci zazdroszczę.No to trzymam za milinka. Pozdrowionka 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 13, 2007, 13:49:24 » |
|
Ursulko , on zaczął kielkować po jakichś dwoch tygodniach , potem sobie powoli rosl , a jak mi się przestał mieścić w małej doniczce , wrzuciłam w dużą ( średnica 25 cm ) i pięknie zaczął rosnąć . Myślę , że i Twój przysporzy Ci wiele radości i zdziwienia , że jednak powiodło się. Trzymam kciuki. Powodzenia !
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 14, 2007, 10:55:03 » |
|
Mam pytanie- w ziemi czy w piasku ukorzeniać? Byłam dziś na rynku- zobaczyłam u sprzedającego uciętą gałązkę milinu w wodzie- niestety juz sprzedał sadzonki- ale uciętą gałązkę mi dał. Chciałabym ją ukorzenić- czytam tu że sadziłyście w ziemię- a obrazek mówi o piasku- Jak lepiej? Mam tylko jedną gałązeczkę, nie chciałabym jej zmarnować... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 14, 2007, 15:12:02 » |
|
Piasek dlatego, że milin jest bardzo podatny na zagniwanie. Z piasu woda szybko ucieka. Możesz użyć piaszczystej ziemi. Takiej z ogródka dodatkowo zmieszanej z piaskiem. Nie używaj ziemi gdzie jest torf. I obetnij te kwiaty. Będziesz miała trudności z ukorzenieniem kwitnącego pędu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 15, 2007, 10:19:13 » |
|
Życzę dużo szczęścia z tym milinkiem. Choć bardzo się staram moje sadzoneczki systematycznie się eliminują. Czernieją i już po nich.  Zaraz biegnę zobaczyć czy ostatnie trzy jeszcze się trzymają. Powodzenia Elu. Pozdrowionka 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
chris
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 15, 2007, 17:50:01 » |
|
witam wszystkich, mam milin juz kilka lat ale jeszcze ani razu nie mial kwiatow, czy ktos wie dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 15, 2007, 19:17:37 » |
|
Powiedz gdzie rośnie i na jakiej ziemi. Poza tym czy odbija zpędów czy z korzenia. Tniesz go czy nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chris
Nowicjusz
|