Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 21:09:31
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Stanbergia  (Przeczytany 963 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Monia68
Rezydent

« : Lipiec 27, 2007, 20:29:56 »

Od trzech lat mam cebule stanbergii i jeszcze ani razu nie kwitła. Owszem zawsze wypuszcza liście, ale nie ma kwiatów. Bardzo żałuję, bo zrobiłoby się słonecznie jesienią.
Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2007, 09:05:50 »

Monika przyczyną może być fakt, że duże cebule zimą zgniją, a uchowają się tylko przybyszowe.

Poza tym to roślina gleb przepuszczalnych ale o odczynie obojętnym w kierunku zasadowego. Jeśli ty masz ogródek na terenie leśnym to nalezy przypuszczać że masz ziemie kwaśne.

Spróbuj w tym roku jesienią zrobić daszek nad roślinami by nie dosięgały ich opady. Można  np. postawić na nich pięciolitrową butelkę z obciętym dnem. POtem tylko lekko obsyp ją ziemia by wiatr nie wywrócił. Jeśli jest to duża kępa to dziurawe wiadro do góry dnem. Jeśłi to nie pomoże to będziesz musiała przejść do uprawy w pojemnikach dołowanych w gruncie i tuz przed mrozami przenosić do zimnego pomieszczenia.  

I jeszcze jedno ta roślina nazywa się Sternbergia żółta (Sternbergia lutea)
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2007, 08:06:53 »

Zoe, dziękuję  Very Happy  i rzeczywiście przekręciłam nazwę  Embarassed
Od początku cebule są posadzone w ziemi do kwiatów w dużej doniczce z otworami, zasilane kompostem i azofoską. Jeśli w tym roku nie zakwitną, moze przesadzić na szczyt skalniaka. Jak sądzisz?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2007, 08:33:09 »

Napisz jak często nawozisz? Gdzie zimują i czy wiosną przesadzasz do nowej ziemi. Po prostu opisz jak z nimi postępujesz.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2007, 08:53:22 »

Zoe, zimowały w gruncie zabezpieczone liśćmi i igliwiem. Zasilałam na początku maja, pod koniec czerwca i w sierpniu. Liście zawsze miały piękne, błyszczące.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2007, 09:13:28 »

Możliwe, że nie tylko mróz mógł zrobić swoje ale i nadmiar azotu  w nawozach. Jak zaschną po kwitnieniu spróbuj je wybrać z doniczki. Sprawdzisz ile jest dużych cebul a ile przybyszowych. Oddzielisz te przybyszowe i posadzisz oddzielnie.  Duże cebule do czerwca nie nawoź niczym. Potem możesz, ale nawozem do roślin kwitnących. Natomiast przybyszowe odwrotnie od czerwca podkarmiać je nawozem do roślin zielonych by w kolejnym roku uzyskać  juz cebule kwitnące.

Jeśłi będziesz mieć na zbyciu cebulki przybyszowe to się uśmiecham z prośbą o kilka.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2007, 10:37:38 »

Dziękuję serdecznie  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Na pewno zastosuję się do Twoich rad.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2008, 12:51:23 »

Moja bergenia rośnie w półcieniu, podlewam ją, hołubię, ale kwitnie jak z łaski i nie rozrasta się. Mam wrażenie, że mnie nie lubi.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: